20/7/18

FT : Οι τέσσερις αρχές του δόγματος Τραμπ

H κοσμοθεώρηση του Αμερικανού προέδρου βάζει την οικονομία πάνω από αξίες και ιδανικά. Η εξωτερική πολιτική με βάση τις σφαίρες επιρροής και η σύγκρουση με παραδοσιακούς συμμάχους.

Μετά το τέλος Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε επιτευχθεί μια αξιοσημείωτη συναίνεση εντός του αμερικανικού κατεστημένου για την εξωτερική πολιτική. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στήριξαν ένα παγκόσμιο δίκτυο συμμαχιών και εγγυήσεων ασφαλείας.
Κορυφαίες προσωπικότητες και από τα δύο κόμματα, από τον Τζον Κένεντι ως τον Ρόναλντ Ρίγκαν μέχρι τους Μπους και τους Κλίντον, συμφωνούσαν ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να προωθούν το ελεύθερο εμπόριο και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει γκρεμίσει αυτή τη συναίνεση της Ουάσιγκτον. Η απομάκρυνση του Αμερικανού προέδρου από τις καθιερωμένες αρχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι τόσο ριζική, που πολλοί από τους επικριτές του απορρίπτουν τις ιδέες του ως το προϊόν ενός διαταραγμένου μυαλού. Αλλά αυτό είναι λάθος. Αναδύεται ένα δόγμα Τραμπ το οποίο έχει εσωτερική συνοχή. Υπάρχουν τέσσερις βασικές αρχές πίσω από την προσέγγισή του.

Για τη συνέχεια Euro2Day

5 σχόλια:

  1. Από πότε η Παγκοσμιοποίηση έχει "αξίες κ ιδανικά";;! Η κυνικότατη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει επιτελέσει άπειρα εγκλήματα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Τράμπ είναι απλώς η "βαθύτερη ψυχή", δηλαδή η ενσάρκωση της ουσίας του συστήματος-βαθέος κράτους των ΗΠΑ, με τη διαφορά ότι είναι κατά ορισμένων κρίσιμων πλευρών της παγκοσμιοποίησης. Αυτή την ενσάρκωση οι πρωταθλητές της υποκρισίας και του κυνισμού Αγγλοσάξωνες δεν θέλουν να την παραδεχτούν, εξ ου και η δαιμονοποίηση του Τράμπ από τα τσιράκια του αμερικανισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διόρθωση:Ο Τράμπ είναι η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, αλλά κατά διαφόρων πλευρών της παγκοσμιοποίησης, γι' αυτό και το βαθύ κράτος των ΗΠΑ τον μισεί και τον δαιμονοποιεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και στο τέλος, αν καταφέρει να ξεδοντιάσει τους Γερμανούς θα ήταν ένα ωραίο δώρο για λαούς όπως εμείς που τους μισούμε θανάσιμα (εγώ τουλάχιστον έτσι πιστεύω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα να μισήσεις θανάσιμα αυτούς που σε δουλεύουν ψιλό γαζί και ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους.
      Το έχω ξαναγράψει και αλλού , θα το γράψω και εδώ, όπως πολλοι στην Ελλάδα έτσι και εσύ πιστευεις οτι φταίνε οι Γερμανοί για το χάλι μας, αν η Γερμανία αύριο εξαφανιζόταν και μας χαρίζονταν και τα χρέη όλα , πιστεύεις θα είμασταν καλά; Προσωπική εκτίμηση μου είναι όχι γιατί η Ελλάς έχει σαπίσει εκ των έσω.
      Τη δε Γερμανία την έχουν σαπίσει και αυτή απο μέσα και θα φανεί με τον καιρό αυτό, αν δεν παρακολουθείς τις λεπτομέρειες δεν φαίνεται και νομίζεις οτι κανουν κουμάντο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.