18/7/18

Gino Bartali: Ο ποδηλάτης που έσωσε εβραίους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

  • (Φωτ.: cycling-passion.com)
Τα χρόνια πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ο Τζίνο Μπαρτάλι ήταν ένας από τους κορυφαίους ποδηλάτες στην Ευρώπη, καθώς είχε κατακτήσει δυο φορές τον Γύρο της Ιταλίας και μια φορά τον Γύρο της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου εκμεταλλεύτηκε τη φήμη του και την ελευθερία κινήσεων για να βοηθήσει τους υπό διωγμόν εβραίους.

Ο σιωπηλός ηρωισμός του Τζίνο Μπαρτάλι έγινε γνωστός μετά το 2003, όταν βγήκαν στο φως ιστορίες από εβραίους που βοήθησε να σωθούν.
Γεννημένος στις 18 Ιουλίου 1914 είχε από μικρός αγάπη για την ποδηλασία. Από 13 ετών συμμετείχε σε αγώνες και ήταν διάσημος σε όλη την Ευρώπη τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, καθώς είχε κερδίσει περισσότερους από 180 αγώνες.
Τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μετέφερε μηνύματα και έγγραφα με το ποδήλατο για την ιταλική αντίσταση. Το ημερολόγιο ενός εβραίου λογιστή, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Τζίνο Μπαρτάλι για τη διάσωση πολλών εβραίων, αποκάλυψε τη δράση του ποδηλάτη. Όταν συνελήφθη από τις ιταλικές Αρχές τον απείλησαν με τη ζωή του, αλλά εκείνος απάντησε «κάνω αυτό που νιώθω».
Ο Τζίνο Μπαρτάλι πέθανε το 2000 και δεν έζησε την αναγνώριση για τη δράση του κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2013 τιμήθηκε από το Ισραήλ για τις προσπάθειές του να βοηθήσει τους εβραίους. Σαν σήμερα γεννήθηκε και το Google τιμά τη μνήμη του με ένα doodle.

1 σχόλιο:

  1. Ξαφνιάστηκα! Ω συγχαρητήρια! Μιά από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της ποδηλασίας! Ανάλογη δράση από ποδηλάτη ( όχι βοήθεια σε εβραίους αλλά ανατολικογερμανούς) έχει συμβεί στο τείχος του Βερολίνου! Όποιος έχει επισκεφθεί θα βρει έκθεση που είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που είχαν χωρίσει βίαια τότε! Είναι υπερυψωμένη και απέναντι από το νεκροταφείο που απαγόρευαν κατά την αρχική διάρκεια που είχε υψωθεί το τείχος να επισκεφθούν τους νεκρούς τους! Αργότερα έφτιαξαν δυο ψηλά παρατηρητήρια με πολυβόλα και έδιναν άδεια! Τέλος πάντων, συγχαρητήρια θερμά για την ανάρτησή σας όσον αφορά τον Bartali! Εξεπλάγην!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.