26/7/18

“Τι στ΄ αλήθεια έγινε στο Μάτι”! Στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων που ήταν εκεί γράφει!!ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤI ΣΥΝΕΒΗ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ.

Ένα πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων που συμμετείχε στην επιχείρηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών γράφει πολλές,σοβαρές και πικρές αλήθειες. Το κείμενο έχει δημοσιευθεί στο smashpoint.gr.


Είναι 04:30 και μόλις γύρισα από την πυρκαγιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουνε καταστραφεί τεράστιες δασικές εκτάσεις, οικίες και δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή ακούγονται για 20 νεκρούς συνανθρώπους μας.
Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις δικές μου εμπειρίες και να δούμε τι φταίει. Σαν smashpoint είναι η θέση μας να πούμε τι πραγματικά φταίει χωρίς δογματισμούς, θεωρίες συνωμοσίας και αβάσιμες κατηγορίες. Θα μιλήσουμε μόνο για την περιοχή που έδρασα και είχα άμεση επαφή με τα γεγονότα.
Εγώ με κάποιους συναδέλφους μεταβήκαμε εθελοντικά στο Νέο Βουτζά με άμεση επαφή με την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία. Αποστολή μας ήταν βάση οδηγιών του Πυροσβεστικού Σώματος ο απεγκλωβισμός πολιτών κάτι που κάναμε επί σχεδόν 8 ώρες μαζί με μια ομάδα της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας) της Αστυνομίας, στελέχη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής (ΛΕΦΕΔ Αττικής) και εθελοντές αστυνομικούς και στρατιωτικούς που μετέβησαν για αυτό το σκοπό.


Η κατάσταση πράγματι ήταν τραγική. Παντού καμένα σπίτια και καμένα οχήματα. Οι πυροσβέστες υπερέβησαν εαυτό στις προσπάθειές τους να σώσουν ότι μπορούσαν και παρόλα τα εμπόδια που αντιμετώπισαν, για τα οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω. Την ίδια στιγμή εθελοντές πυροσβέστες από ομάδες πυροπροστασίας τους βοηθούσαν ενώ τα ασθενοφόρα ιδιωτικά, οργανισμών όπως του Χαμόγελου του Παιδιού και του ΕΚΑΒ έτρεχαν συνεχώς υπό αντίξοες συνθήκες να μεταφέρουν τα θύματα στα νοσοκομεία.

Όπως ανέφερα μαζί με την αστυνομία και εθελοντές πάντα υπό την άμεση καθοδήγηση του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μεταβαίναμε σε σημεία να βγάλουμε πολίτες και να τους μεταφέρουμε σε ασφαλείς περιοχές. Την ίδια στιγμή εθελοντές αστυνομικοί και μέλη της ΛΕΦΕΔ έπρατταν ένα άθλο να μεταφέρουν πόσιμο νερό στους πυροσβέστες.

Εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα με πολίτες να αρνούνται να υπακούσουν σε εντολές και να κάνουν του κεφαλιού τους. Έναν απεγκλωβίζαμε και 10 νέοι έρχονταν. Τους λέγαμε να φύγουν αλλά αυτοί τίποτε. Να καίγεται το σπίτι και να προσπαθούμε με το ζόρι να τους διώξουμε και αυτοί τίποτε. Έτσι βρήκαμε το πρώτο πτώμα μιας κυρίας που πέθανε από ασφυξία. Πιο πριν 2 αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας την είχαν απομακρύνει 2 φορές με την βία αλλά αυτή εκεί. Έτσι πέθανε και δυστυχώς εγώ μαζί με ένα αστυνομικό ήμασταν αυτοί που πρώτοι την βρήκαμε και επιβεβαιώσαμε το θάνατό της. Αργότερα βρήκαμε ένα απανθρακωμένο πτώμα και αργότερα άλλα 6 πτώματα εκ των οποίων τα 3 ήταν παιδιά 4-7 ετών. Στο τομέα ευθύνης μας δεν μπορέσαμε να βρούμε 3 ηλικιωμένα άτομα τα οποία αγνοούνται. Το ένα έμενε σε σπίτι που φλεγόταν και δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε. Τα άλλα δύο δεν μπορέσαμε να τα βρούμε παρ’ όλες τις έρευνες που κάναμε.

Σε όλο αυτό το διάστημα όμως είχαμε ένα τεράστιο εχθρό να αντιμετωπίσουμε: τους πολίτες. Δυστυχώς μιλάμε για τον νεοέλληνα που γράφει τους πάντες στα παλιά του τα παπούτσια και κοιτάει μόνο την πάρτη του. Ας δούμε κάποια γεγονότα που συνέβησαν χθες (που δυστυχώς τα έχω ξανασυναντήσει και σε άλλες πυρκαγιές) που δυσκόλευαν το έργο μας

• Κλασσικός νεοέλληνας που είναι ο μάγκας και ο «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» οδηγάει στην ΛΕΑ για να πάει πιο γρήγορα. Έτσι μπλοκαρίστηκαν πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα. «Και τι με νοιάζει εμένα εγώ βιάζομαι». Έτσι πολλές ενισχύσεις άργησαν να φτάσουν για αυτό το λόγο. Την ίδια στιγμή ο καθένας πάρκαρε το όχημα του όπου του καπνίσει. Αποτέλεσμα έκλεινε ο δρόμος και δεν μπορούσαμε με μεταβούμε τόσο εμείς όσο και πυροσβεστικά και ασθενοφόρα στο σημείο. Παραδέχτηκα όμως ένα μάγκα πυροσβέστη που δεν κώλωσε και πάτησε με το πυροσβεστικό ένα πολιτικό όχημα που έφραζε το δρόμο γιατί ο μάγκας ιδιοκτήτης αρνιόταν να μετακινήσει το όχημα. Ξέρετε ότι αν ο νέο-Έλληνας δεν ήταν τόσο ηλίθιος και ψευτόμαγκας πιθανόν να είχαν σωθεί περισσότερες ζωές και περιουσίες. Αλλά όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα δεν μας νοιάζει. Μας νοιάζει μόνο η πάρτη μας.

• Έτσι συνεχίζουμε με το δεύτερο λόγο του βλάκα νεοέλληνα που καλούσαν τη πυροσβεστική λέγοντας ψέματα ότι καίγονται και υπάρχουν άτομα. Τρέχαμε με τους πυροσβέστες να βοηθήσουμε και βλέπαμε ένα θάμνο να καίγεται που με ένα μπουκάλι νερό θα είχε σβήσει. Την ίδια στιγμή κάπου αλλού κάποιος χρειαζόταν την βοήθειά μας. Αλλά πάλι δεν μας ενδιαφέρει ο άλλος.

• Η ξεροκεφαλιά πολλών. Τους ικετευόμαστε στην κυριολεξία να φύγουν και να βγουν στην λεωφόρο Μαραθώνος. Αυτοί όχι εκεί ξεροκεφαλιά και ξέρουν. 1 διώχναμε και 10 ερχόντουσαν και ο καθένας με την βλακεία του. Έτσι μετά είτε βρίσκαμε τα πτώματα τους είτε τρέχαμε να τους σώσουμε και τις περισσότερες φορές τους βγάλαμε καμένους και τραυματίες. Αποτέλεσμα ζωές χάθηκαν άδικα λόγω στενομυαλιάς και εμείς αναλωθήκαμε άδικα σε βλακείες ενώ θα μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους όπως μια οικογένεια που κάηκε που δυστυχώς όταν λάβαμε το σήμα ήταν αργά και όταν φτάσαμε μαζί με περιπολικό είδαμε τη μάνα με 2 μικρά παιδιά να έχουν γίνει παρανάλωμα.

Στην κυριολεξία ΝΤΡΟΠΗ μας. Βέβαια όλοι ξέρουν να κατηγορούν το κράτος, τη πυροσβεστική και την αστυνομία. Η κυβέρνηση ή η πυροσβεστική φταίνε που ο Έλληνας δεν έχει παιδεία, είναι ατομιστής, εγωιστής, ψευτόμαγκας και απείθαρχος;

Φανταστείτε ότι αν δεν είχαμε τα παραπάνω κολλήματα πόση περισσότερη βοήθεια θα είχαμε δώσει και σίγουρα θα είχαμε σώσει περισσότερες ζωές και περιουσίες.

Όμως υπάρχει άλλη μια τραγική ευθύνη που πέφτει στους πολίτες και τους δήμους: η προετοιμασία και η πρόληψη. Φυσικά ο παντογνώστης Έλληνας του πληκτρολογίου ξέρει να κατηγορεί δεξιά και αριστερά την εκάστοτε κυβέρνηση, τη πυροσβεστική και πάντα έχει την λύση στο τσεπάκι του. Όμως για να δούμε τι ευθύνες υπάρχουν από τους δήμους. Να θυμίσω ότι ευθύνη της πρόληψης είναι στους δήμους. Όμως είμαι 35 ετών και από παιδάκι κάθε καλοκαίρι έπιανε φωτιά η Πεντέλη και ο Νέος Βουτσάς. Τι έχουν κάνει οι δήμαρχοι για την πρόληψη; Ας δούμε τις «δράσεις»:

• Σε όλη την περιοχή υπήρχαν ξύλινοι δοκοί για να περνάνε τα καλώδια της ΔΕΗ. Φυσικά ανάψανε από τη φωτιά και φυσικά οι κολώνες έπεσαν φράζοντας το δρόμο. Έτσι προσπαθούσαμε να μετακινήσουμε ασήκωτους δοκούς που έκαιγαν και είχαν ηλεκτροφόρα καλώδια προκειμένου να περάσει το πυροσβεστικό και το ασθενοφόρο. Γιατί δεν είχαν τσιμεντένιες κολώνες; Φυσικά τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχει η ΔΕΗ. Αλλά οι Δήμοι γιατί δεν απαιτούν αυτό να αλλάξει; Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία του πυροσβεστικού σώματος οι μισές σχεδόν φωτιές προκαλούνται από σπινθήρες που προέρχονται από μετασχηματιστές και κολώνες της ΔΕΗ. Γιατί δεν γίνεται αποψίλωση όπως προβλέπεται από την Πυροσβεστική; Διότι δεν τους ενδιαφέρει, έχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις να κάνουν που είναι πιο σημαντικές από την ανθρώπινη ζωή.

• Σε όλη την έκταση που έκανα χθες (χωρίς υπερβολή έκανα στην περιοχή περί τα 200 χλμ με το προσωπικό μου όχημα) δεν είδα ΠΟΥΘΕΝΑ ένα πυροσβεστικό κρουνό. Όμως λεφτά οι δήμοι είχαν πάρει για τους κρουνούς. Αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά οχήματα άδειαζαν και έπρεπε να ξαναγυρίζουν πίσω να ανεφοδιαστούν. Έτσι από την μία κάλυπταν μια μικρή έκταση από την άλλη χανόταν πολύτιμος χρόνος για τον ανεφοδιασμό τους. Αν δείτε πουθενά και στην Αθήνα δεν θα δείτε κρουνούς. Την ίδια στιγμή σε Κω και Κάλυμνο βρίσκετε κάθε 200-300 μέτρα κρουνούς. Σε πολλά πάρκα στο εξωτερικό όπως στην Τουρκία για παράδειγμα θα δείτε μέσα στα πάρκα κρουνούς. Στο εξωτερικό σε κάθε σχεδόν τετράγωνο υπάρχει κρουνός. Στην Αττική εδώ και 20 χρόνια λέμε να βάλουμε κρουνούς. Αλλά από δικαιολογίες φουλ, από πράξεις μηδέν.

• Στο ίδιο μήκος στα δάση μετά τις πυρκαγιές του 2007 και με απόφαση της τότε κυβέρνησης εφοδιάστηκαν οι δήμοι με δεξαμενές νερού που είχαν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ενώ είχαν ανοιχθεί αντιπυρικές ζώνες. Έχουν περάσει 11 χρόνια και ο νεοέλληνας δήμαρχος (πχ βλέπε Μάνδρα με τις πλημμύρες που σιγά μην γίνουν) διαθέτει τα χρήματα του κράτους σε βλακείες. Έτσι όλες οι δεξαμενές νερού είναι άδειες ενώ οι αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν. Έτσι δυσκολεύεται το έργο της πυρόσβεσης. Θα μου πείτε δεν υπάρχουν χρήματα. Θα σας απαντήσω ότι δεν ισχύει. Γιατί; Φυσικά διότι υπάρχουν δήμοι που έχουν αντιπυρικές ζώνες και έχουν και συνεχώς γεμάτες δεξαμενές

• Το 2007 επίσης δόθηκαν χρήματα από το κράτος για να δημιουργηθούν ομάδες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης στους δήμους. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως πχ ο Δήμος Βύρωνα και κάποιες εθελοντικές ομάδες όπως ο ΣΠΑΥ. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν φτιάξει ομάδες με υπέρβαρους ανθρώπους, ανεκπαίδευτους και δίχως εξοπλισμό. Έτσι πιο πολύ πρόβλημα είναι πάρα βοήθεια. Την ίδια στιγμή πολλοί άλλοι δήμοι ΔΕΝ έχουν οργανώσει ομάδες. Έτσι πχ ο Δήμος Αθηναίων ή ο Δήμος Μάνδρας δεν έχουν ομάδες πολιτικής προστασίας.
Βέβαια για τους δημάρχους φυσικά και φταίει ο Έλληνας πολίτης διότι αυτός τους εκλέγει και μετά δεν απαιτεί βασικά πράγματα. Οι δήμαρχοι είναι μόνο να μην κλείσει κανένα στρατόπεδο και χάσουν μεροκάματο ή για κανένα ρουσφέτι. Δεν είναι τυχαίο ότι ΠΟΤΕ δεν έχουν διωχθεί ποινικά. Αλήθεια είδατε πχ στις φωτιές στην Ηλεία το 2007 ή στις πλημμύρες της Μάνδρας το 2017 οι πολίτες να προβούν σε μηνύσεις; Όχι. Ούτε κατόπιν εορτής δεν τους νοιάζει. Όμως στη Σερβία ένα κράτος με σοβαρότερα προβλήματα από τα δικά μας μετά τις μεγάλες πλημμύρες που είχαν πριν 5 χρόνια οι πολίτες έκαναν μήνυση σε δημάρχους που δεν είχαν κάνει τα απαραίτητα με αποτέλεσμα την καταδίκη τους.

Έτσι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε το κοινό σύνολό και την ασφάλειά μας και μετά όλα τα άλλα. Όταν το μάθουμε αυτό τότε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σαν υγιής και φυσικά σαν κράτος, διότι μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνώντες (που τόσο εύκολα χλευάζουμε) είναι εικόνα της κοινωνίας που τους εκλέγει.

Θα ήθελα να κλείσω ότι οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι εθελοντικές ομάδες, ο Ερυθρός Σταυρός, οι λιμενικοί, οι ένοπλες δυνάμεις, τα πληρώματα ιδιωτικών ασθενοφόρων και του ΕΚΑΒ όπως και δεκάδες ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό υπερέβησαν εαυτό κάτι που ήμουν μάρτυρας και μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Θα ήθελα εκ μέρους του smashpoint να ευχαριστήσω όλους αυτούς για την αυτοθυσία τους και τις προσπάθειές τους.

Τέλος θα ήθελα να παρακαλέσω τους αναγνώστες να μάθουν από αυτό το άρθρο τα προβλήματα και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν να μην επαναληφθούν.

Τώρα που ξημερώνει ξεκινάω να πάω στην εργασία μου άυπνος, κουρασμένος ψυχικά και σωματικά και νηστικός. Δεν ξέρω τι θα μας ξημερώσει. Εύχομαι (αν και δύσκολο) να μην αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων και να σταματήσει η χθεσινή καταστροφή. Τόσο εγώ όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να ξαναπάμε αν χρειαστεί.

Θ. Σ. , Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

20 σχόλια:

  1. Φίλε μου σε πολλά έχεις δίκιο αλλά στον πανικό ο άνθρωπος τα χάνει με αποτέλεσμα να εκτρεπεται !!! Γι αυτό πρέπει ο σχεδιασμός και χωροταξικα αλλά και δοιηκητικα να είναι ο προβλεπομενος !! Κάτι που δεν έγινε ποτέ σε ότι αφορά το συγκεκριμένο μέρος! !! Πιστεύω να με καταλαβαινεις τι λέω !! Απλά αντί να πάμε εμπρός πάμε συνέχεια πίσω! !! Το να νομιμοποιουν τα αυθαίρετα και να μη σχεδιάζουν σε περίπτωση κινδύνου είναι έγκλημα !! Αυτά που είδαμε δηλαδή! !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλοπροαίρετο αλλά πολιτικά ανεπαρκές κείμενο, γεμάτο ορθογραφικά λάθη. Υπερτονίζει τις αδυναμίες των πολιτών "προστατεύοντας" τις κυβερνήσεις και αγνοώντας το του Ισοκράτους, ότι οι πολίτες σταδιακά εξομοιώνονται προς τους κυβερνώντες. Παραβλέπει εντυπωσιακά τις...ιδιαιτερότητες του μαφιόζικου ελληνικού πολιτικού συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι δυνατόν ένας πραγματικός Έλληνας αξιωματικός να κατηγορήσει Έλληνες ή ξένους πεθαμένους καμμένους για τον ίδιο τον θάνατό τους και να τους αποκαλέσει με τέτοιους χαρακτηρισμούς;

    Ο Θ Σ, άσχετα αν έχει υπηρετήσει στον Ελληνικό στρατό, είναι αξιωματικός ξένων δυνάμεων παραγωγής προπαγάνδας, των ίδιων που μας έφεραν τα μνημόνια και που κατηγορούν τον Ελληνικό λαό για κάθε κακό που παθαίνει.

    Μετά από αυτά τα δημοσιεύματα και τις κατηγορίες κατά των καμμένων ανθρώπων θα ακολουθήσει πακτωλός διεθνούς δυσφήμισης κατά της χώρας μας. Όπως και το 2008, κανένα διεθνές ΜΜΕ δεν θα μιλήσει για τους πραγματικούς εμπρηστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρατσιστικο παραληρημα κατα του ελληνικου λαου που τον βγαζει σκαρτο!
    αν ηταν δηλαδη ο νεοιταλος νεογαλος νεοπολωνος νεοπορτογαλος νεοσκωτζεζος θα ηταν καλυτερος?και γιατι επειδη το λεει αυτος ο τυπος?μπορει να τα αποδειξει και να τα τεκμηριωσει ολα αυτα?οτι δηλαδη ειναι θεμα dna?οι ευθυνες του σταλινικου καθεστωτος δεν υπαρχουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν κάνεις αυτοκριτική ως λαός δεν το λες και ρατσισμό και κάποιες χειροπιαστές διαπιστώσεις είναι το αντίθετο του παραληρήματος. Αν μονίμως θεωρούμε οτι για ΟΛΑ φταίει η διακυβέρνηση και εμείς ποτέ δε φταίμε γιατί αυτές τις δομές και τη μόρφωση μας έδωσαν, τότε πάντα θα ξαναδίνουμε ραντεβού στην επόμενη εθνική καταστροφή.
      Δεν είναι θέμα γονιδιακό, είναι να αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας κάποια στιγμή. Επίσης αν βρεις ενα Γάλλο να πατάει έστω κατα λάθος με τη ρόδα του τη ΛΕΑ εγώ θα κάτσω στην επόμενη πυρκαγιά να με δέσεις με αλυσίδες σε πεύκο που πρόκειται να καεί.
      Εύγε στο συντάκτη του κειμένου που λειτούργησε ως ΠΟΛΙΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. As an x member of the armed forces, the writer should know that there are specific plans to counter a crisis.
    When was the last time people in the area participated in an evacuation drill? As far as Í know, NEVER!
    How could they know how to react and what to do?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Θ.Σ.
    καταρχήν συγχαρητήρια σε όλους αλλά κι εσάς για την προσπάθεια σας να βοηθήσετε εθελοντικά. Η κατάσταση την οποία περιγράφεται όμως είναι μία κατάσταση χάους (αυτό τουλάχιστον κατάλαβα εγώ από τα γραφόμενα σας). Το βασικό λοιπόν είναι ότι η κατάσταση έφτασε σε αυτό το σημείο. Το κράτος και οι υπηρεσίες του δεν φρόντισαν λοιπόν να προβλέψουν την εξέλιξη των γεγονότων (εδώ θα χρησιμοποιήσω τα το γνωμικό του Πιττακού του Μυτιληναίου-Είναι έργο των σοφών να προβλέψουν τη συμφορά πριν έρθει. Είναι έργο των γενναίων να αντιμετωπίσουν τη συμφορά όταν έρθει). Προφανώς εσείς περιγράφεται μία ηρωική αντιμετώπιση της κατάστασης αφού οι οργανωμένες δομές του κράτους απέτυχαν να οργανώσουν γραμμές άμυνας για την ανάσχεση-επιβράδυνση της φωτιάς και την εκκένωση οικισμών οι οποίοι κατά την εκτίμηση των αρχών θα βρίσκονταν στην πορεία της φωτιάς.
    Ποιες ήταν οι εντολές από τα κέντρα επιχειρήσεων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής; Ερωτώ δεν ξέρω.
    Επομένως η κατάσταση εξελίχθηκε σε αυτό το χάος. Απο'κει και πέρα γαία πυρί μειχθήτω.
    Βεβαίως και στα χαρακτηριστικά μας καταγράφεται η απειθαρχία η οποία όμως στο παρελθόν και είχε χρησιμοποιηθεί από τους σημερινούς διοικούντες (π.χ.κίνημα δεν πληρώνω) για αντιπολίτευση στους τότε διοικούντες. Η απειθαρχία όμως μπορεί να είναι εκδήλωση έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον αρχηγό-διοικητή (εάν δηλαδή στο παρελθόν έχω δει ότι είναι ανεπαρκής στο μέλλον τον αμφισβητώ και δεν τον εμπιστεύομαι).
    Ο Νεοέλληνας και κάθε πολίτης σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη ρέπει στην παρανομία σε κάποια στιγμή της ζωής του γιατί αυτό κρίνει ότι τον διευκολύνει. Ένας εκ των σκοπών λοιπόν του κράτους είναι να περιορίζει αυτή τη συμπεριφορά και να τον προστατεύει από την αυθαιρεσία του γείτονά του. Μη νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται διαφορετικά γιατί έχουν παιδεία, απλώς έχουν πολύ οργανωμένα κράτη τα οποία και εμπιστεύονται. Για τους Ευρωπαίους ετέρους μας ο πολίτης θεωρεί καθήκον του να ενημερώσει το κράτος για την παρανομία του συμπολίτη του, στη χώρα μας αυτός λέγεται ρουφιάνος. Δεν εξετάζω εάν είναι σωστό ή όχι απλώς το αναφέρω. Θεωρώ βεβαίως λάθος να αναφερόμαστε υποτιμητικά με τον όρο Νεοέλληνας γιατί όλοι είμαστε Νεοέλληνες.
    Εν κατακλείδι θα αναφέρω μία φράση από τις σκέψεις του Μάο ότι 'εάν εφαρμόζαμε τις συμβουλές που δίνουμε στους άλλους ο κόσμος μας θα ήταν διαφορετικός'.
    Με σεβασμό
    Διονύσιος Κουμουράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ἄν οἱ Ἕλληνες ἤμασταν γερμανοί, θά ἀντιδρούσαμε ὅπως ζητᾶ ὁ κύριος αὐτός. Ἀλλά πῶς νά ἐμπιστευεθῆς τό βιός σου, σέ ἔνα κράτος πού σέ ἀγνοεῖ συνεχῶς;
    Καί τήν ἀσφάλειά σου; Νά ἐμπιστευθεῖς ἀπόλυτα τόν ἐκπρόσωπο ἕνός κράτους, τό ὁποῖο σοῦ λέει ὅταν μπαίνουν ληστές στό σίτι σου, ἄστους καί προσποιήσου ὅτι κοιμᾶσαι;
    Καί μάλιστα, ὄταν γιά τήν φωτιά, δέν ἔχεις μάθει ἀπό τά ΜΜΕ, ἀπό ὑπέυθυνα χείλη, ὅτι πρέπει ἐπειγόντως νά ἐκκενωθοῦν περιοχές;
    Κι ἄν ὁ πυροσβέστης σοῦ λέει μιά δική του πρόχειρη καί ἐσφαλμένη ἐκτίμηση;

    Λίγο παρακάτω, ἡ ἀστυνομία ἔστελνε τόν κόσμο σέ λάθος κατεύθυνση. Πρός τό Μάτι!
    Ἐκεῖ πειθάρχησαν ὅλοι, καί κάηκαν!

    Καί λέει ὁ τύπος, ὅτι ἔφταιγε ἡ ἰδιοτέλεια καί ἡ ἀνυπακοή τοῦ Ἕλληνα, πού καήκανε τόσοι!

    Τελικά, μᾶλλον εἶναι φτιαχτό τό κείμενο, προπαγάνδας, κατασκευασμένο.
    1, 2 ἤ καί 3 πραγματικά περιστατικά, τά ἀνάγει σέ γενική κατάσταση, ἐπίτηδες, λές καί εἶναι 50 μέ 100 οἱ περιπτώσεις ἀπειθαρχίας....
    Περίπου λέει, ὁ σεναριογράφος, ὅτι ὅσοι κάηκαν, ἤθελαν νά προστατεύσουν τίς περιουσίες τους, δέν ἀκουγαν κανέναν, καί γι' αὐτό κάηκαν!

    ΥΓ. Μᾶλλον γιά νά μᾶς κάνῃ τέστ, ἄν καταλαβάινουμε τήν προπαγάνδα, ἔκανε ἡ ἰστοσελίδα τήν ἀνάρτηση αὐτήν, ἔ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παράκληση, βάλτε ένα άρθρο, μια έρευνα να μας πείτε πόσα Αμερικάνικα μη επανδρωμένα πετούσαν από την αρχή των πυρκαγιών και με ποιό μαγικό τρόπο εντόπισαν 45 εστίες, όπως αναφέρει η Εστία στη σημερινή πρώτη σελίδα της, αν δεν ήταν εκεί ακριβώς τη στιγμή που οι φωτιές άρχισαν.

    Έλεος, οι εμπρηστές και όχι οι καμμένοι έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες. Όλη η Ελλάδα όμως θα μάθει για τις ευθύνες των καμμένων και της κρατικής μας μηχανής και όχι των δολοφόνων. Κάπως έτσι τρέλαναν το λαό μας και με τα μνημόνια για να πληρώνει 100 ακόμα χρόνια και να ξεπουλάει και αποξενώνει τα παιδιά του στέλνοντάς τα στο εξωτερικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εύγε στο στέλεχος των ειδικών δυνάμεων που από επαγγελματικό χαρακτήρα καταγράφει και δημοσιεύει την μαρτυρία σου οπως την βίωσε. Είναι μικρόνοες οι κατακριτές του, που δεν αντιλαμβάνονται το νοημα και την ουσία του μηνύματος του. Το δημοκρατικό πολίτευμα εξέθρεψε και ενθάρρυνε με τις φαύλες πρακτικές του και δικαίωσε την άνδρωση και υπάρξη, του ελληνόφωνου ψεύτο μάγκα, του ανυπακουου και του απείθαρχου, και του προσδεμένου στην πλαστή ευμάρεια... Ένας φαύλος κύκλος.. Διευκρινίζω προς αποφύγη σκόπιμης παρανοήςης, ότι οι ευθυνες της δημοκρατίας διαχρονικά είναι τεράστιες... Δεν χρειαζεται διχασμός και επιμέρους κομματική καταδίκη... Είναι συνολική για το δημοκρατικό κρατος, παρατάξεις και κόμματα. Εάν δεν ήταν το προδοτικό Συριζανελ, θα ήταν η ΠασοκοΝεαδημοκρατια, με το προδοτικό Ποτάμι κλπ. Οι εμπορικες επιχειρησεις των ΜΜΕ τους αγιοποιουν, τους προβάλουν και τους επιβάλουν στα μυαλά των πολιτών που τυπικά ΜΟΝΟ τους ψηφίζουν. Να αγιάσει το χεράκι του Ηλία Κασιδιάρη που έλουσε με ποτηρι νερό την άθλια ομοφυλόφιλη Δούρου. Ο λαος την επιβράβευσε σε Περιφεριάρχη....Όλοι αυτοι διαλύουν τον Ελληνικο κοινωνικό ιστό και ενθαρυνουν την δημοκρατική αυθαιρεσία και ψευτομαγκιά. Αυτους τους πολίτες βγάζει αυτό το πολίτευμα. Σε όποιον αρεσει... Και αυτοι τυπικά εκλεγούν ότι χειρότερο έχουν για τους κυβερνήσουν...Σε αυτό συνοψίζονται όλα, κακή, ευλεθεριαζουσα διοίκηση, διαφθορά, κακοί νόμοι, έλλειψη εκπαίδευσης και κυριως έλλειψη Εθνικού στόχου...Τωρα είμαστε στο συμπλημα της Ευρώπης και της νέοταξικης παγκοσμιοποίησης των ελαχίστων αντιστάσεων και οικειοθελούς παράδοσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κομμάτική αισχρή προπαγάνδα, την αναρτούν στο facebooκ, τα Trolls του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος είναι ο σεναριογράφος, ο γκειμπελσ-Τζανακοπουλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΤΡΟΛ !!!!! για αρχή ΛΕΑ η Μαραθώνος δεν ΈΧΕΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mέσα στα σοβαρά άρθρα και σχόλια που ακολούθησαν την ανάρτηση του Αξκου των ειδικών δυνάμεων υπάρχουν και ορισμένα που πραγματικά δείχνουν ενδεικτικά τι σύγχηση που διατρέχει ένα μεγάλο μέρος του πλυθυσμούμας(Το λέω κομψά σύγχηση αν και ό όρος που θα έπερεπ να χρησιμοποιήσω να ήταν πολύ χειρότερος). Ό ένας τον χαρακτηρίζει ξένο πράκτορα, ο άλλος προδότη που κατηγορεί τους πεθαμένους ο τρίτος απαράδεκτο που κατηγορείς τους πολιτες κλπ. Κοιτάχτε ρε άνθρωποι στο καθρέπτη και αν αναγνωρίσατε χαρακτηρισιτκά αυτών που έγραψε ο Αξκος στο πρόσωπό σας είναι γιατί για εσάς τα έγραψε.Αδιόρθωτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Από τον Ίστρο, τον Έρμιππο, ή από κάπου αλλού το εύηχο Καλλιμάχειος?

      Διαγραφή
    2. To 1821 για όλα τα στραβά έφταιξαν οι οπλαρχηγοί και όχι οι Άγγλοι Γάλλοι και άλλοι που πλήρωναν την κάθε παράταξη και το κάθε ντόπιο και ξένο εγκληματικό στοιχείο να κάνει εγκλήματα κατά της ίδιας της επανάστασης. Το 1922 έφταιξαν οι Βενιζελικοί και Βασιλικοί και όχι τα αφεντικά του Ελληνικού λαού, Γερμανοί Άγγλοι Γάλλοι που απαγόρευσαν τον εξοπλισμό των Μικρασιατών και Ποντίων και ευλόγησαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις γενοκτονίες. Το 1974 έφταιξαν οι Κύπριοι που δήθεν δεν πολέμησαν και όχι οι Αμερικάνοι και Βρετανοί που σταμάτησαν και πρόδωσαν τον Ελληνικό στρατό και στην ουσία δολοφόνησαν τον Κυριακό λαό. Στις φωτιές φταίνε οι καμμένοι και όχι οι εμπρηστές.

      Με την προπαγάνδα και την λάθος ιδεολογία ρίχνουμε τις καταστροφές στον εαυτό μας.

      Αυτό το οποίο έκανε και ο υπουργός Άμυνας της χώρας με το να λέει σε ξένο ΜΜΕ χωρίς μεταφραστή ότι φταίνε οι καμμένοι είναι απαράδεκτο. Είναι άθλια προπαγάνδα. Ας ονομάσει τους εμπρηστές αν θέλει να έχει υπόσταση.

      Άθλια είναι και η αντιπολίτευση που κατηγορεί μόνο την κυβέρνηση.

      Φάτε κόμματα το ένα το άλλο όπως προστάζουν τα ξένα αφεντικά για να έχουμε πάντα ξενα αφεντικά. Ενωθείτε, βάλτε έντιμους και ικανούς μπροστά για να αποκτήσουμε μέλλον.

      Διαγραφή
  13. Παλι καλα που δεν εγραψε οτι ο καθε πολιτης επρεπε να εχει αποψιλωσει τις κολωνες της δεη, να πληρωσει για να του βαλουν κρουνο στο πεζοδρομιο, να εχει γεμισει με το λαστιχο τις δεξαμενες πυροσβεσης, να εχει διαπλατυνει το δρομο, να εχει κανει αντιπυρικες ζωνες στον κηπο του, να..., να..., να...! Τι αλλο θα διαβασουμε θεε μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπράβο στον εθελοντή που έσωσε τόσο κόσμο, αλλά έλεος πια για τις ευθύνες των αδικοχαμένων καμμένων. Δεν φταίνε καθόλου δηλ.οι εμπρηστές, οι κυβερνητικοί που δεν έδρασαν εγκαίρως; Η ενημέρωση του πρωθυπουργού το βράδυ της Δευτέρας δεν ανέφερε κανενα νεκρό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κατα ενα παραξενο τροπο υπαρχει λιγη αληθεια σε ολους ...Η φαινονενικη διαφωνια ..προερχεται απ το γεγονος οτι απ ολη την εικονα της αληθειας ενα ψαλλιδι εκοψε κομματια της κι αυτα χρησιμοποιει ο καθενας ...Γιαυτο ολοι λετε αληθειες...αλλα κομματιαστες...Αν τις ενωσουμε ολες ..θαχουμε ολη την εικονα...αφου η αληθεια ειναι μια....Μην κανετε Ζουμ....ανοιξτε ολο τον φακο τερμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ζω σε μια περιοχη οπου οι φωτιες ειναι συχνο φαινομενο λογω των ιδιαιτερα συχνων και ισχυρων ανεμων που πνεουν στη περιοχη και ειμαι εθελοντης δασοπυροσβεστης αρκετα χρονια,αυτο που εχω να πω ειναι οτι σε ολες τισ μεγαλες φωτιες αντιμετωπισαμε σοβαρο προβλημα εγκαιρου ανεφοδιασμου λογω τον περιεργων που ερχοντουσαν να δουν και εμποδιζαν την κυκλοφορια απο την αλλη μερια ουδεποτε αντιμετωπισαμε αρνιση απο κατοικους οταν επρεπε να νααπομακρινθουν απο τα σπιτια τους με τη διαφορα οτι αυτο γινοταν οταν ηταν χρονικα δυνατον και οχι οταν η φωτια ειχαι φτασει στις αυλες ,οσον αφορα την πυροσβεστικη εχω δει πολλους πυροσβεστες να εκτελουν το καθηκον τους και να υπερβενουν τα ορια τους αλλα εχω δει και πυροσβεστες αδιαφορους η δειλους να μην κατεβαζουν μανικες και να φευγουν με τα οχηματα γεματα βασει των διαταγων των ανοτερων τους οτι :" πρωτα η ασφαλεια σας" εντολες που εχω ακουσει επανειλημμενα στον ασυρματο με αποτελεσμα η φωτια να φευγει και και στο τελος να καταληγει στη θαλασσα.
    Για τη συγκεκριμενη φωτια αυτο που εχω να πω ειναι πως οτι ηταν δυνατο να γινει για τη διασωση του κοσμου επρεπε να ειχε γινει νωριτερα δια θαλασσης με την επιταξη πλοιων απο τα Νεα Στυρα " παντοφλες" σε συνδιασμο με μικρα σκαφη , αλλα που να εκτιμησει το μεγεθος του κινδυνου η παρεα του ρακομελου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.