18/8/18

«Πρέσπες 2018» – Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου

Εβδομήντα χρόνια έχουν περάσει από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, που αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού έθνους, και ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας αποφάσισε να αφιερώσει σε αυτή τις φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πρέσπες 2018». Εξάλλου όπως εξήγησε ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων δημοσιογράφος-συγγραφέας Γιώργος Λιάνης, «ο οργανισμός θέλει να γιορτάσει τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου ενωτικά και με ομόνοια σε μια περιοχή όπως η Πρέσπα και η Φλώρινα όπου εδώ παίχτηκε η πιο δραματική σκηνή στο τέλος του Εμφυλίου».
Οι εκδηλώσεις, που συμπληρώνουν 29 χρόνια ζωής, αρχίζουν στις 23 και ολοκληρώνονται στις 26 Αυγούστου.
Την έναρξη στο πολιτιστικό 4ήμερο που παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας, θα κάνουν ο Μανώλης Λιδάκης, η Σοφία Παπάζογλου και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στην Τ. Κ. Μελίτης. Στις 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συναυλία στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Γιώργο Κιμούλη στην αφήγηση. Εκείνο το βράδυ, όλοι θα ανάψουν ένα κερί στη μνήμη όσων χάθηκαν στον Εμφύλιο, στη φονική πυρκαγιά της Αττικής και στη μνήμη του ποιητή Μάνου Ελευθερίου που πέθανε προσφάτως.
Χορωδίες από όλη την Ελλάδα, το Σάββατο 25 Αυγούστου, θα αποδώσουν έργα του Μίκη Θεοδωράκη, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη. Συμμετέχουν διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες.

Πατήστε πάνω στην πρόσκληση για να τη δείτε μεγαλύτερη
Τα «Πρέσπεια», θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26 Αυγούστου με την ημερίδα «70 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου» όπου θα μιλήσουν οι Ηλίας Νικολακόπουλος, Σάββας Καλεντερίδης, Νικόλαος Μέρτζος, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι Ανδρέας Ανδρέου και Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη θα αφηγηθεί κείμενο του Ίωνα Δραγούμη. Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιώργος Λιάνης. Το ίδιο βράδυ θα γίνει η μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.