15/8/18

ABN Amro: Η Ιταλία, όχι η Τουρκία η μεγαλύτερη απειλή για τις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία, φοβούμενη για αντίκτυπο στην Ευρωζώνη εξαιτίας της έκθεσης ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική αγορά. Ωστόσο μερίδα αναλυτών πιστεύει ότι η μεγάλη απειλή για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα προέρχεται από αλλού: την Ιταλία. 
«Τα ζητήματα στην Ιταλία, οι εξελίξεις, που θα έρθουν μέσα στους επόμενους δύο, τρεις μήνες, θα υπαγορεύσουν το αφήγημα για ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια» δήλωσε στο CNBC o Τομ Κίνμονθ, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της ABN Amro.
H κυβέρνηση των λαϊκιστών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ ετοιμάζει τον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά και εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της για μεγάλες φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις δαπανών, ακόμη και εάν αυτό την φέρει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.
Οι αγορές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η Ιταλία εμφανίζει, μεταξύ άλλων, το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά την Ελλάδα.
Αν οι αγορές θεωρήσουν ριψοκίνδυνο τον ιταλικό προϋπολογισμό, τότε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στην αγορά κρατικού χρέους θα αυξηθεί. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα σε ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν τοποθετήσεις σε ιταλικά ομόλογα, αλλά και ένα γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας στη ζώνη του ευρώ.
«Το τουρκικό ζήτημα βρίσκεται στο ραντάρ μας. Αλλά τα βλέμματα όλων θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο στραμμένα στην Ιταλία» προειδοποίησε ο Κίνμοθ. 
naftemporiki.gr 

1 σχόλιο:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Ας τολμήσουν να μην τη δανείσουν οι αγορές για τα λήγοντα ομόλογα της.

    Η Ιταλία δεν είναι ούτε ΓΑΠ, ούτε οι υπόλοιποι τότε ΟΛΟΙ οι νυν κατοχικοί «πατριώτες» που συνωμότησαν για την υποδούλωση, τη γενοκτονία του Ελληνισμού και για τη δήμευση του πλούτου της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.