6/8/18

Ο Γιάννης Ταφύλης στην Πολιτική Προστασία - Ο σμήναρχος, τα αντισταθμιστικά, η «σφαγή» με Βενιζέλο και οι «οφσετάδες»

Ένας ακόμη πρώην στρατιωτικός, μετά το Νίκο Τόσκα, βρίσκεται στο φως της επικαιρότητας καθώς αναλαμβάνει νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Ο Γιάννης Ταφύλλης, θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθώς, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και σε θέματα διοίκησης. Ο Γιάννης Ταφύλλης, από τον Δεκέμβριο του 2017 διευθύνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο πλαίσιο το οποίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέλαβε το συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. Εχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής. Γνωρίζει σε βάθος τόσο το πλαίσιο συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας, όσο και τις ανάγκες της σε σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών.
Κατά τη θητεία του ως γενικού γραμματέα ΥΠΕΘΑ τού ανατέθηκε ο επιχειρησιακός συντονισμός του προσφυγικού, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Έρευνας και Καινοτομίας.
Η πολιτική διαδροµή του κ. Ταφύλλη ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν, όταν ήταν µέλος της Γραµµατείας του Τµήµατος Εξωτερικής και Αµυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις διπλές εκλογές του 2012 ήταν και υποψήφιος βουλευτής στα Γρεβενά µε το σηµερινό κυβερνών κόµµ. Μετά την εκλογική νίκη του κ. Τσίπρα, το 2015, διορίστηκε γενικός γραµµατέας στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας και διατηρήθηκε στη θέση αυτή µέχρι τις 13 Ιουνίου 2016, όταν και παραιτήθηκε. Κάποιοι είπαν ότι τοποθετήθηκε ως «τοποτηρητής» στον Πάνο Καμμένο και σε μια σύγκρουσή του, έφυγε από το Πεντάγωνο.

Οι… οφσετάδες

Το όνοµα του Γ. Ταφύλλη ακούστηκε για πρώτη ίσως φορά το 2013, όταν στις 18 ∆εκεµβρίου ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση για την Εξεταστική σχετικά µε τα υποβρύχια είχε αναφερθεί στο πρόσωπό του. «Λέω σε κάποια στιγµή στον κ. Τσίπρα: Εξυπηρετείτε οφσετάδες. Εξυπηρετείτε επαγγελµατίες των αντισταθµιστικών ωφεληµάτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» ο υπεύθυνος του Τοµέα Αµυνας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνόδευε τον κ. Τσίπρα στην επίσκεψη στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά, είναι άνθρωπος µε µακρά δραστηριότητα στον χώρο των αντισταθµιστικών ωφεληµάτων.. Ο κ. Ταφύλλης, ως µέλος της τότε Γραµµατείας Εξωτερικών και Αµυνας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στον κ. Βενιζέλο, στις 22 ∆εκεµβρίου του ίδιου έτους, µε συνέντευξή του στην «Αυγή», παραδεχόµενος ότι από τον Οκτώβριο του 2003 µέχρι το 2006 συµµετείχε σε ένα φιλόδοξο πρόγραµµα, που είχε σκοπό να οδηγήσει την Πολεµική Αεροπορία τεχνολογικά στον 21ο αιώνα. Ωστόσο, το 2006 αυτό το πρόγραµµα «πάγωσε» από την εταιρεία που το είχε αναλάβει.
Μάλιστα τότε ο κ. Ταφύλλης είχε πει στον κ. Βενιζέλο ότι θα βρει τους «οφσετάδες» στους φίλους της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, µε αφορµή την αναβάθµιση των ναυτικών αεροπλάνων P3 Orion, που προώθησε µέσω διακρατικής σύµβασης µε τις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Αµυνας και η κυβέρνηση συνολικά, επανήλθαν στο προσκήνιο οι «εκλεκτικές σχέσεις» του τότε γενικού γραµµατέα του υπουργού Αµυνας µε την εταιρεία HOMS Eλληνικά Λειτουργικά Συστήµατα ∆ιοίκησης Α.Ε., η οποία και είχε αναλάβει τα Α.Ω. του προγράµµατος WOMS SQOM, την περίοδο 2003-2006, από την εταιρεία Lockheed Martin.
O Ιωάννης Ταφύλλης εργαζόταν το διάστηµα αυτό στην εταιρεία HOMS ως project manager. Ενδιαφέρον είναι ότι το 2014 ο πρώην υφυπουργός Αµυνας, Γιάννης Λαµπρόπουλος, είχε στείλει την υπόθεση του συγκεκριµένου προγράµµατος Α.Ω. στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έπειτα από καταγγελίες και του πρώην βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Γεώργιου Νταβρή. Με αφορµή δηµοσίευµα, τα κόµµατα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν ζητώντας έως και την άµεση παραίτηση του γενικού γραµµατέα.
Ο κ. Ταφύλλης απάντησε στο συγκεκριµένο δηµοσίευµα απορρίπτοντας οποιαδήποτε ανάµειξη στη συγκεκριµένη εταιρεία και στην υπόθεση των Α.Ω., από την οποία ζηµιώθηκε το ελληνικό ∆ηµόσιο. Ωστόσο, αποδέχθηκε ότι εργαζόταν στη HOMS Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα ως project manager για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήµατος µε τελικό αποδέκτη την Αεροπορία.
Πηγή: Τα Νέα

3 σχόλια:

  1. Για γραφείο και πληκτρολόγιο μανούλα. Αλλά ιδιαίτερα έμπειρος σε χειρισμούς κρίσεων? Από πού ως πού. Πότε?
    Όταν χρησιμοποιείς το μυαλό σου ΜΟΝΟ μόνο προς οφελό σου. Οι παλιοί ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει δουλεψει ποτε παραγωντας κατι ? Με ιδρωτα ?? Η πουλαει μυαλο χωρις ιδρωτα στους χαζους που ιδρωνουν ??Ταχα αυτοι δεν εχουν οσο .. αυτος ..και τον...χρειαζονται ...τον Πυθαγορα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι MANAGER κατά την απλή ελληνική έννοια:ΚΑΤΑΦΕΡΤΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.