1/8/18

Από το όραμα του Καποδίστρια στην σύγχρονη τραγωδία του Ελληνισμού


ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ-ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ


«Δεν μπορούν να γλυκάνουν την θάλασσα με νερό μισό δράμι», γράφει ο Σεφέρης και η συγκινητική αντίδραση των Κυπρίων στην καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής το επιβεβαιώνει. Αποδεικνύει πως δεν είναι εύκολο να μετατρέψουν τον λαό που έγραψε το Έπος της ΕΟΚΑ σε λινομπάμπακους. Ταυτοχρόνως θυμίζει και τον ορισμό των συνόρων του Ελληνικού Κράτους όπως τα καθόρισε ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας: «Τα όρια της Ελλάδας, ορίζονται  από το 1821 υπό του αίματος του εκχυθέντος εις τας σφαγάς των Κυδωνιών, της Κύπρου, της Χίου, της Κρήτης, των Ψαρών, του Μεσολογγίου και στις πολυάριθμες ναυμαχίες και μάχες, στις οποίες δοξάστηκε το γενναίο αυτό Έθνος». 
Ο Κυπριακός Ελληνισμός, συμπάσχει και τον βαραίνει βαθύτατη οδύνη από την νέα τραγωδία που βίωσαν οι κάτοικοι της Αττικής. Πυρακτωμένες μνήμες από εμπόλεμα καλοκαίρια, βόμβες Ναπάλμ, άγριους βομβαρδισμούς, άδικους θανάτους,  πυρκαγιές και ανθρωπογενείς καταστροφές, συνθέτουν πάντα ένα βαριά καταθλιπτικό ψυχορράγημα κάθε Έλληνα στην Κύπρο. Πάνδημη θλίψη, θρήνος και οδυρμός.
Ωστόσο, το ίδιο σαράκι νομίζω πως κατατρώγει την ψυχή του κάθε συνειδητού πολίτη: Γιατί δεν γινόμαστε καλύτεροι, γιατί δεν μαθαίνουμε από τα παθήματα, γιατί αδιαφορούμε! Γιατί δεν κάνουμε πράξη αυτό που ήταν η πεμπτουσία της πολιτικής φιλοσοφίας του Καποδίστρια: «Η Ελλάς πρέπει να κηρυχθεί ομοφώνως υφ’ όλων των Δυνάμεων, χώρα αφιερωμένη αποκλειστικώς και μόνον εις τας Επιστήμας και την Διαφώτισιν του ανθρώπινου γένους, το έδαφός της να κηρυχθεί εκ των έξω απρόσβλητον, εσωτερικώς δε να κρατηθεί  μακράν πάσης ξένης αναμίξεως, πρέπει δε να κηρυχθεί  δι’ όλη την ανθρωπότητα κράτος ιερόν, δημιουργούσα κατ’ αυτόν τον τρόπον μίαν σωτηρίαν ισορροπίαν δι’ ολόκληρον την ανθρωπότητα».
 Όνειρο του Καποδίστρια ήταν να πετύχει για την Ελεύθερη Ελλάδα την μετατροπή της σε   Παγκόσμιο Κέντρο Σοφίας, Επιστημών  και Γραμμάτων. Χώρα Ειρήνης, ευημερούσα και με πολίτες νομοταγείς που να διδάσκουν με το παράδειγμα τους τι σημαίνει χρηστή πολιτεία. 


Σίγουρα, αυτό που έγινε πρόσφατα  στην Αττική είναι δυστυχώς ένα επαναλαμβανόμενο έγκλημα, που λαμβάνει χώραν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλα τα σημεία του Ελληνισμού, από την Κέρκυρα ως την Κύπρο, από την Κρήτη ως την Μακεδονία. Και ακυρώνει κάθε προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο Επιστημών και Πολιτισμού. Αποδεικνύει ότι ποτέ δεν είχαμε χρηστή διοίκηση αλλά συνεχή φαυλοκρατία. Όποιος προσπαθούσε να αλλάξει κάτι , το σύστημα το εξουθένωνε. 
Και ναι μεν για το έγκλημα της Αττικής, υπάρχουν ένοχοι που πρέπει να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη και να δικασθούν, αλλά πως θα προλάβουμε την επανάληψη του; Πως θα ανακτήσουμε ως Έθνος το κύρος και την αξιοπρέπεια μας που δεν θα επιτρέπει σε κανένα θλιβερό Καρλ Μπιλντ να μας καθυβρίζει;
Η πρόσφατη συμφορά χαράκωσε βαθειά την κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού, την Αττική της Δημοκρατίας, των Θεών και των Σοφών και των Ηρώων. Χαράκωσε τον ίδιο τον πολιτισμό μας, με τους τόσους άδικους θανάτους και με την καταστροφή του εθνικού μας πλούτου.
-Γι αυτό, έχει τεράστια σημασία   ο πρόσφατος  Ραδιομαραθώνιος αγάπης και στήριξης των παθόντων και κυρίως των παιδιών που διοργάνωσαν όλα τα ΜΜΕ της Κύπρου. Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει την μεγαλοψυχία του λαού μας και βοηθάει στην στήριξη των αδελφών μας που υποφέρουν. Αλλά δεν είναι απλώς πράξη  φιλανθρωπίας.
-Γι αυτό και πρέπει το Κυπριακό κράτος να βοηθήσει στις αναδασώσεις  με την τεράστια εμπειρία που διαθέτουν οι εμπειρογνώμονες των τμήματος δασών. Γι αυτό και πρέπει να βοηθήσει στην σύσταση και ολοκλήρωση κτηματολογίου, με δεδομένο ότι η Ελληνική πολιτεία προσπαθεί ανεπιτυχώς εδώ και δεκαετίες να το πράξει, ενώ η Κύπρος διαχειρίζεται ένα άρτιο σύστημα. Με τον τρόπο αυτό θα εξουδετερώσουμε κάθε μορφής αυθαιρεσία και καταπάτηση γης που δεν μας ανήκει. Θα εξουδετερώσουμε την μάστιγα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων από κομματικούς διαφθορείς. Θα προστατέψουμε το δάσος  που είναι για όλους και όχι για περίκλειστες ιδιωτικές χρήσεις. Και θα υποχρεώσουμε το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της δικής μας προστασίας και της προστασίας του εθνικού πλούτου κάθε μορφής.  
Ως Ευρωβουλευτής ζήτησα την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και τον συντονισμό των διεκδικήσεων μας από όλα τα Διαρθρωτικά Ταμεία για να στηριχθούν οι πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής. Παράλληλα, ενημέρωσα για την κατάσταση στην Αττική  την  καθ' ύλην αρμοδία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου. Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση της σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, περιέγραψα την τεράστια καταστροφή που μας έπληξε, και αναφέρθηκα στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και στις  ανυπολόγιστες οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες στις πληγείσες περιοχές. 
Το Ταμείο Αλληλεγγύης συνιστά σημαντικό εργαλείο της ΕΕ μέσω του οποίου μπορεί να ανακουφισθούν οι πυρόπληκτοι και δίνει την ευκαιρία στην Επιτροπή να αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα.
Υπογράμμισα μετ’ επιτάσεως ότι εκτός από τη συνδρομή του ως άνω Ταμείου, η Επιτροπή οφείλει και η ίδια  να αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές και περιφερειακές Αρχές, με σκοπό τον συντονισμό όλων των Διαρθρωτικών Ταμείων που θα μπορούσαν, με βάση τους όρους και τις διαδικασίες τους, να συμβάλουν στην αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών καθώς και των επιχειρήσεων και των ιδιωτών που επλήγησαν.

Υπέβαλα επίσης συγκεκριμένη και στοχευμένη πρόταση σύμφωνα με την οποία, με κατάλληλη τροποποίηση του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον" και σε συνδυασμό με άλλα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα καταστεί δυνατή η ενεργειακή αποκατάσταση των ιδιωτικών κατοικιών.
 Υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ, μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πλημύρες από ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μάνδρα Αττικής, είναι απαραίτητο να συμβάλει στον σχεδιασμό και στη χρηματοδότηση της εφαρμογής ενός σύγχρονου σχεδίου πολιτικής προστασίας για την περιφέρεια της Αττικής, για άμεση εφαρμογή στο εγγύς μέλλον και με λήψη μέτρων προτεραιότητας. 
Ο σχεδιασμός οφείλει να ενταχθεί  στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2020-2027. Την επιστολή κοινοποίησα και στην προεδρία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Είναι σημαντικό για τον τόπο μας να εξακριβωθεί η ουσιαστική υλοποίηση, ενεργοποίηση και συμβολή όλων των έργων που έχει κατά το παρελθόν χρηματοδοτήσει η ΕΕ, όπως το εθνικό κτηματολόγιο, έργα δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, πολεοδομικοί σχεδιασμοί και  μελέτες τεχνικής βοήθειας. Θεωρώ αδιανόητο έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ να μην μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα τη στιγμή που ο πολίτης τα έχει ανάγκη. Κι αυτό  ενδεχομένως, λόγω κακοδιοίκησης,  έλλειψης συντήρησης, μη εφαρμογής, μη λειτουργίας ή εγκατάλειψής των υποδομών. 

Είναι επίσης σημαντικό να υλοποιηθεί η από το 2009 εκκρεμούσα πρότασή μου προς την Επιτροπή, για την δημιουργία κοινής ισχυρής και αποτελεσματικής  Ευρωπαϊκής Δύναμης Άμεσης παρέμβασης που θα σταθμεύει σε χώρα του Νότου, θα καλύπτει όλα τα κράτη μέλη και θα επεμβαίνει ακαριαία όπου χρειάζεται. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα χθες ότι η Επιτροπή προτίθεται να υλοποιήσει την πρόταση μου!
Βεβαίως το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Και να  διδαχθούμε  όλοι από την πρόσφατη τραγωδία, να προστατέψουμε  τους ανθρώπους μας, τον εθνικό μας πλούτο, τις ομορφιές και τον πολιτισμό του Ελληνισμού. Να μετατραπούμε σε καλούς πολίτες που να σέβονται τον λαό μας, το κράτος μας, την γη μας, τον ιδρώτα του ξωμάχου που ποτίζει την γη. Χρειαζόμαστε ξανά μαθήματα πολιτικής αγωγής. Και για την σωστή διακυβέρνηση μας και για την σωστή πολιτική μας συμπεριφορά. 
 Το φρόνημα του λαού βρίσκεται στο ναδίρ και τού έχει στερηθεί κάθε όραμα και  κάθε ενατένιση που δεν εντάσσεται στα πλαίσια των μεταμοντέρνων εκσυγχρονιστών που βολεύονται μετατρέποντας τον λαό σε υβριδική μεταλλαγμένη «φυλή». Μηδενίζοντας την αξία που έχει για τον κάθε λαό , για την προκοπή και την ευμάρεια του, μια Παιδεία που να φωτίζει και να ελευθερώνει. 
Όλα τ άλλα αντιμετωπίζονται. Η ανάπτυξη λέγει ο Νέλσον Μαντέλα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την μόρφωση και την εκπαίδευση του λαού. Που χωρίς να βαρυγκωμά, θα εφαρμόζει τα εντυπωσιακά παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όπως γλαφυρά περιγράφει στο πρόσφατο άρθρο του στον Ινφογνώμωνα «Για να μην ξαναθρηνήσουμε τόσα θύματα από τις πυρκαγιές»  ο Σταύρος Καλεντερίδης. 





2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.