6/8/18

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας θα «γεννήσει» το νέο

Σάββας Καλεντερίδης
Οι ΗΠΑ επί μισό και παραπάνω αιώνα ήταν πάντα (ή σχεδόν πάντα) στο πλευρό της Τουρκίας και απέναντι στην Ελλάδα σε μείζονα ζητήματα για τον ελληνισμό, όπως η εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, και η βάρβαρη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από τους Τούρκους. Το γεγονός αυτό δεν επέτρεψε στους Έλληνες πολίτες να αποδεχτούν και να κατανοήσουν αυτά που γράφουμε εδώ και παραπάνω από πέντε χρόνια για τη σοβούσα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Κανείς στην Ελλάδα δεν πίστευε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία θα επιδεινωθούν και θα φθάσουν στο σημείο που είναι σήμερα, με την Ουάσινγκτον να έχει επιβάλει κυρώσεις στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης γιατί παίζουν ενεργό ρόλο στην παράνομη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον.

Όσον αφορά την υπόθεση αυτή, οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το μέγεθός τους αλλά και τον διπλωματικό-πολιτικό νου, μετέτρεψαν την υπόθεση του φυλακισμένου πάστορα Μπράνσον σε μια ιδιότυπη φυλακή για την ίδια την Τουρκία, η οποία ήδη νιώθει εγκλωβισμένη και είναι προφανές ότι μάλλον θα ήθελε να μην είχε αρχίσει ποτέ αυτό το επικίνδυνο «παιχνίδι» με τους ομήρους απέναντι στις ΗΠΑ.
Παρεμπιπτόντως, η Ελλάδα, αντί να χρησιμοποιήσει τον διπλωματικό-πολιτικό νου και να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εντελώς παράλογα και παράνομα σε τουρκική φυλακή, ζητώντας σε αντίθετη περίπτωση την άμεση απέλαση του Τούρκου πρέσβη, προχώρησε στη συνταξιοδότηση των δύο νόμιμων μουφτήδων της ελληνικής Θράκης, αφήνοντας ζωτικό χώρο στους ψευδομουφτήδες, που ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν ότι παίζουν ανοικτά το παιχνίδι της Άγκυρας.
Να επιστρέψουμε στα αμερικανοτουρκικά, από την πορεία των οποίων θα εξαρτηθούν τα πάντα στην περιοχή μας – ακόμα και η μορφή που θα έχει ο χάρτης τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Ερντογάν συγκρούεται με τις ΗΠΑ για ένα εξαιρετικής γεωπολιτικής σημασίας ζήτημα, το Κουρδικό. Οι ΗΠΑ από το 1990, οπότε ξέσπασε η κρίση με την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ, προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα μεγάλο σχέδιο για τον στρατηγικό έλεγχο της Αραβικής Χερσονήσου, του Περσικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής, της Μεσοποταμίας και της Ανατολικής Μεσογείου.
Στρατηγικός στόχος είναι ο έλεγχος των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και των υδάτινων πόρων της περιοχής, δηλαδή των νερών του Τίγρη και του Ευφράτη που σχηματίζουν την ιστορική Μεσοποταμία.
Βασικός πυλώνας της στρατηγικής αυτής είναι η ασφάλεια του Ισραήλ και η δημιουργία κουρδικού κράτους, αυτού που πλέον αποκαλείται από όλο και περισσότερους αναλυτές «Μεγάλο Κουρδιστάν». Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει για το θέμα, θα επιχειρηθεί πρώτα να δημιουργηθούν τέσσερα αυτόνομα ή ομόσπονδα κουρδικά κράτη στο Ιράκ, τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράν, τα οποία σε βάθος χρόνου θα αποτελέσουν το Μεγάλο Κουρδιστάν.
Η αρχή έγινε το 1992, με τη δημιουργία του πρώτου ντε φάκτο αυτόνομου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ ή Νότιο Κουρδιστάν, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Αγγλίας, το οποίο αναγνωρίστηκε συνταγματικά το 2005, όταν ψηφίστηκε το νέο σύνταγμα του Ιράκ.
Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν υποστηρίχθηκε φανερά από τις ΗΠΑ από τότε που ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και η υποστήριξη αυτή ήταν η κύρια αιτία που το κεμαλικό βαθύ κράτος τον έστειλε στη φυλακή.
Το κεμαλικό βαθύ κράτος και το στρατιωτικό κατεστημένο ήταν κάθετα αντίθετο στη δημιουργία κουρδικού κράτους στο Β. Ιράκ, το οποίο, όμως, για να αναπνεύσει και να ζήσει, έπρεπε οπωσδήποτε να έχει την υποστήριξη της Άγκυρας.
Ο Ερντογάν δέχτηκε να παίξει αυτό το ρόλο, να στηρίξει δηλαδή ως πρωθυπουργός την Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση στο Β. Ιράκ, γι’ αυτό υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ στο επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας απέναντι στο παλιό βαθύ κράτος, την Εργενεκόν, το Σχέδιο Βαριοπούλα κτλ. Και είναι αλήθεια ότι τήρησε το λόγο του, υποδέχτηκε τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν στην Άγκυρα με τιμές αρχηγού κράτους, προχωρώντας με τον τρόπο αυτό στην αναγνώρισή του.
Φυσικά όλα αυτά έγιναν με το… αζημίωτο για την τουρκική οικονομία και για πολλούς Τούρκους επιχειρηματίες, ανάμεσα στους οποίους και ορισμένοι του οικογενειακού περιβάλλοντος του Ερντογάν, που έκαναν δουλειές πολλών δισεκατομμυρίων και στην κυριολεξία έχτισαν ένα καινούργιο κράτος.
Όμως τα πράγματα άλλαξαν το 2015, για δύο λόγους.
  • Ο ένας ήταν οι εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) πήρε ποσοστό 13,1% και εξέλεξε 80 βουλευτές, στερώντας την αυτοδυναμία από το κόμμα του Ερντογάν.
  • Ο άλλος ήταν η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία, ένεκα της οποίας γκρεμίστηκαν τα όνειρα του Ερντογάν να ελέγξει τη Συρία μέσω των σουνιτών της συριακής αντιπολίτευσης, όπως υπολόγιζε όταν ξέσπασε η κρίση στη Συρία. Όμως η εμπλοκή της Ρωσίας και η στρατιωτική της παρουσία στη Συρία κατέστησε στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ τους Κούρδους της Ροζάβας (Β. Συρία, Δ. Κουρδιστάν), εξέλιξη που οδηγεί στη δημιουργία του δεύτερου κουρδικού κράτους.
Ο Ερντογάν, λοιπόν, αν και στην αρχή είχε δεχτεί να «συνεργαστεί», όταν διαπίστωσε ότι επί των ημερών του είναι πιθανόν να δημιουργηθεί το τρίτο κουρδικό κράτος στο έδαφος της Τουρκίας, αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί και να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ.
Τα όσα βλέπουμε και θα δούμε στο μέλλον, είναι τα επεισόδια του σίριαλ που ξεκίνησε το 1990.
Καλή... τηλεθέαση.

20 σχόλια:

  1. Πολύ αξιόλογη ανάλυση !!! Εγώ πιστεύω όμως ότι η Αμερική, επειδή κοιτά πάντα το ζωτικό της συμφέρον δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα υποστηρίξει την Τουρκία ή την ίδρυση νέου Κουρδικου κράτους !!! Πάντως αυτό που περιέχει είναι και η ασφάλεια του Ισραήλ !! Άρα έχει λόγο και αυτή η χώρα !!!Πάντως το μέλλον είναι πολύ δύσκολο και θα έχουμε πολύ κλάμα και αίμα! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ. Καλλεντερίδη, συμφωνώ απολύτως με όσα αναφέρετε, και ιδίως με την επισήμανση ότι η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο χάρτη της περιοχής.
    Κατά την άποψή μου, η σύγκρουση αυτή θα έχει δύο σίγουρα αποτελέσματα.
    1. Η Τουρκία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος της σύγκρουσης -ως προς το εδαφικό, ξαναγεννάει σε επίπεδο ηγεσίας και κοινωνίας την ψυχολογία του μεγάλου και ισχυρού κράτους. Επαναλαμβάνω, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να δίνει τα πρώτα δείγματα. Γεγονός που σημαίνει ότι, σε επίπεδο ηγεσίας, θα είναι ένα κράτος του οποιου η άποψή του δεν θα περνά στα αζήτητα, για θέματα της περιοχής και όχι μόνο.
    2. Η αγγλοσαξωνική πολιτική διαχείρισης των συμμάχων, επιτρέπει και μάλιστα προτρέπει, την ανάδειξη ισχυρών προσωπικοτήτων για την ανασύνταξη και ενδυνάμωση σε ικανό επίπεδο των χωρών που εκτιμούν ότι αποτελούν ή θα αποτελέσουν στο μέλλον την πρώτη γραμμή ανάσχεσης απέναντι στον εχθρό τους δηλαδή τη Ρωσία. Αν λοιπόν έχουν πεισθεί ότι η σημερινή και αυριανή τουρκία, δεν θα αποτελούν την πρώτη γραμμή ανάσχεσης και ίσως ίσως να αποτελούν και αιχμή των εχθρών τους, τότε θεωρώ απολύτως σίγουρο την εκούσια παράλυση όλων εκείνων των μηχανισμών που κρατούν τη χώρα σε κατάσταση ημιπαράλυτη μετά το 1974, και των προσώπων που τους επανδρώνουν να μπαίνουν στο περιθώριο της ιστορίας. Θεωρώ βέβαιη την ανάδειξη νέων πολιτικών, ισχυρών προσωπικοτήτων, με ικανότητες και ίσως αγνώστων στην σημερινή κοινωνία, οι οποίοι, θα επαναφέρουν τη χώρα στα επίπεδα μιάς χώρας ικανής να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της συμμαχίας μεν, αλλά και (κυρίως) στην επανατοποθέτησή της στην κατηγορία των χωρών οι οποίες προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες τους και δομές ανεπτυγμένου κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποκλειεται πολεμος Καλεντεριδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κεραυνος επιτρεπετε να πεσει ?? Η αποκλειεται κι αυτος ??

      Διαγραφή
    2. Μα ειναι μεγαλοι συμμαχοι οι ηπα κ τουρκια.
      Τι, πολεμο ιμιτασιον θα κανουν?

      Διαγραφή
    3. Ποιον...μαχονται μαζι ? Αυτο δεν ειναι πολυ φανερο.Αυτο δεν θα πει η λεξη ?? Οι Ρωσοι και οι Γερμανοι το 40 ειχαν συμφωνο ειρηνης και φιλιας...το συμφωνο Ριμπετροφ Μολοτωφ...δεν ειδα κατι ιμιτασιον στον πολεμο μηνες μετα...Ειδατε εσεις ?? Στην Κυπρο ? Συμμαχοι ..ολοι.

      Διαγραφή
  4. Βαρυσήμαντη ανάλυση, από βαθυστόχαστο πατριώτη,στην πιο καίρια στιγμή ,προς κάθε κατεύθυνση, προς όλους μας....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το 1990 δεν αναγνώρισε η Ελλάδα το Ισραήλ? Τυχαίο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πριν λιγες μερες εγραφες : Οι ΗΠΑ θα κανουν ακομη και πολεμο για να κρατησουν την Τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλώς, θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν ΚΑΙ το σχέδιό τους, και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν υπό την επιρροή τους την Τουρκία.
      Λέω πουθενά στο άρθρο ότι θα χάσουν την Τουρκία;

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Γι αυτο που λεει ο copain απο κατω, laki.
      Και γιατι ενας τετοιος πολεμος δεν ειναι τσακμακι για αναμα τσιγαρου, εξαπλωνεται

      Κι εμεις δε θελουμε ' φωτιες στην χωρα μας.
      Θελουμε?

      Διαγραφή
    2. Αυτο ειναι το "θελω".Αλλο ειναι το "μπορω".Κι αλλο τι γινεται ..θελω δεν θελω. Παντως οι αμερικανοι δεν θελουν πολεμο.Ουτε πιθανον μπορουν..πια.Τωρα τι θα γινει κανεις δεν ξερει.Πιο πιθανον ειναι ναχουμε εμεις πολεμο.Κι ας μην θελουμε.Κι αν γινει πιο μεγαλο ολο..αν...μπορει να μην το κανουν αμερικανοι.Αφου ολα αλλαζουν καθε μερα.Τελικα ισως εμεις πρωτοι δεν την γλυτωσουμε σαν γειτονες με καλα χωραφια αναξιοποιητα...λογω φορτου εργασιας.Μπορει οι διπλα να τα αξιοποιησουν μια κι εμεις εχουμε αλλες δουλειες πολλες.Αυτο παιζει πολυ...βολευει και την αμερικη που θα κοιταει το τοπιο τουριστικα...και στην βαβουρα μεσα να απαλλαγει κι απ τον Ερτογαν μετα...με καποιο τροπο...καλο ...παρε φιλετα...και κακο ...παρτε οι αλλοι φιλετα για να φυγει.Αυτα γινονται οταν τον αναπτηρα τον κραταει αλλος.

      Διαγραφή
  8. Λογική ανάλυση , αλλά το ένστικτο μου συμφωνεί με την άποψη ότι ο Ερντογαν είναι ο μεγαλύτερος πράκτορας των ΗΠΑ σε αυτό το παιχνίδι και ότι συμβαίνει είναι στάχτη στα μάτια των Ρώσων για την ώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλή ανάλυση αλλά το σήριαλ της σύγκρουσης ΗΠΑ - Τουρκίας είδαμε ότι είχε και θα εξακολουθήσει να έχει πολλές ανατροπές. Αναφορικά με αυτό που γράφεις σχετικά με την απέλαση του Τούρκου πρέσβη τι νόημα θα είχε αφού θα συνεπαγόταν αντίστοιχη απέλαση του Έλληνα πρέσβη από την Άγκυρα;
    Και μια απορία: Οι νόμιμοι μουφτήδες τους οποίους (κακώς) συνταξιοδοτεί η κυβέρνηση είχαν μέχρι τώρα κάποια περιθώρια λειτουργίας; Εννοώ υπάρχει κάποιο μουσουλμανικό ποίμνιο που τους ακολουθεί/καταφεύγει σε αυτούς ή απλώς μιλάνε στους τοίχους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την απέλαση παίρνεις το πάνω χέρι.
      Έχεις καταγγείλει την παράνομη κράτηση και λες ότι οι σχέσεις δεν πρόκειται να βελτιωθούν αν δεν σταματήσει η παράνομη κράτηση.
      Η μέχρι τώρα στάση είναι καταστροφική για τα εθνικά μας συμφέροντα.
      Με τη συνταξιοδότηση των μουφτήδων πανηγυρίζει η Άγκυρα.
      Θέλεις κι άλλες αποδείξεις;

      Διαγραφή
    2. Όλα καλά και εμπνευσμένα κ.Καλεντερίδη.Ως προς την ελληνική αντίδραση,όμως,σε σχέση με τους ομήρους στρατιωτικούς μας:1.Δεν αρκεί η χρήση του διπλωματικού-πολιτικού νου,το γράφετε και στα σχετικά με τους Αμερικανούς,ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ,κάθε είδους και η αποφασιστικότητα,βέβαια.2.Είναι η χώρα μας,από πλευράς πολιτικού προσωπικού,κομμάτων,σε θέση να διεξαγάγει απέναντι στην Τουρκία επιχείρηση απέλασης όσων βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα;(Όρα τουρκικό προξενείο κομοτηνής,ψευτομουφτήδες κ.λπ.)Θα μου αντιτάξει ο καλόπιστος κι ο ψόφιος συριζαίος ότι απέλασε κοτζάμ ρώσους...Εδώ τους θέλω!Πώς το εξηγούν,αυτοί,το δύο μέτρα και δύο σταθμά της κυβέρνησης,σήμερα;Δεν μας βλάπτουν οι Τούρκοι με την δραστηριότητα του τ.προξενείου στη Θράκη,ή οι πολιτικοί μας την κάνουν γαργάρα,και γιατί;Kαι γιατί αντέδρασαν έτσι με τους Ρώσους και την δραστηριότητα που τους απέδωσαν σχετικά με την συμφωνία στο Μακεδονικό των Σκοπίων;Δικές μου εξηγήσεις είναι,ότι στο θέμα με τα Σκόπια πιέζονται,στηρίζονται και εκμαυλίζονται,ταυτόχρονα,από τους Αμερικανούς και δυτικούς,γενικά.(Ο μακαρίτης ο Πλαστήρας,διάβασα και άκουσα,ότι στις πιέσεις που δέχονταν απ'τους κάουμπόυς της εποχής ανέφερε σε συνεργάτη του και το ότι του έταζαν συνέχιση πρωθυπουργίας,αλλιώς,πάπαλα).Στο,αμιγώς ελληνικού κατά βαση ενδιαφέροντος,θέμα της Θράκης,τα σημερινά παλικάρια όπως και τα χθεσινά και τα προ-προχθεσινά,θεωρούν ότι δεν τ'αγγίζει το θέμα,διότι είναι μακρού πολιτικού ορίζοντος,δεν είναι 4ετίας ή το πολύ 8ετίας που "βλέπουν"τα γκαβά της μικροπολιτικής τους ζωής.Δεν αποκλείω καθόλου και την καθησύχασή τους από συμμάχους και μη ως προς τον τελικό κίνδυνο και την αρνητική προοπτική να βρεθούμε μια μέρα ένοχοι και υπόλογοι για το ότι δεν δίνουμε αυτονομία στην μουσουλμανική-κατά πολλούς εξ αυτών των ιδίων,βέβαια,τουρκική-μειονότητα.Παρ'όλους αυτούς τους φανερούς,πλέον,κινδύνους,δεν αλλάζουν ταχτική και αντιμετώπιση οι λεβέντες μας και για έναν,άλλο πολύ βασικό λόγο:Αποκοιμούνται,νανουρισμένοι απ'το γεγονός της τρομαχτικής ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ που επικρατεί στη χώρα μας σ'αυτό το ψηλό επίπεδο,των πολιτικάντηδων που έχουν ασκήσει εξουσία.Αυτά...

      Διαγραφή
  10. Τελικά η θεωρία της μετατόπισης συνόρων για τη Τουρκια είναι υπαρκτοτατη. Δημιουργία μεγάλου κουρδικού κράτους με αντάλλαγμα τη Θρακη, το Αιγαιο και την Κυπρο. Ή Ελλαδα για αντάλλαγμα θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. Τελικα είμαστε η χώρα των τετελεσμένων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατά την γνώμη μου το ισλάμ σαν σύνολο ανεξάρτητα από τις εσωτερικές του έριδες βρίσκεται σε μία νέα φάση επεκτατισμού! Ο ισλαμικός κόσμος έχει ανανήψει από την περίοδο της αποικειοκρατίας όπου έπαιζε τριτεύοντα ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό, έχει ισχυροποιηθεί οικονομικά έχει προοδεύσει τεχνολογικά, πληθυσμιακά αποτελεί το 1/5 με 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού και μένει μόνο το στρατο-διπλωματικό σκέλος για να μπεί δυναμικά στο παιχνίδι!Η Τουρκία ως η ποιό ισχυρή στρατιωτικά μουσουλμανική χώρα ,αλλά και διπλωματικά λόγω συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και λόγω γεωγραφικής θέσης παίζει τον ρόλο της αιχμής του δόρατος για την ιμπεριαλιστική έκφραση του ισλάμ που είναι η κυρίαρχη αυτήν την εποχή σε όλες σχεδόν τις μουσουλμανικές χώρες! Μπορεί οι κεμαλιστές ηγέτες να είχαν ορίζοντα τα συμφέροντα της Τουρκίας όμως ο φανατικός ισλαμιστής Ερντογάν βλέπει το συμφέρον του συνόλου του ισλάμ! Τόσο οι οπαδοί του όσο και μεγάλο μέρος των απανταχού μουσουλμάνων τον βλέπει ως τον πιθανό ηγέτη του ισλάμ ολόκληρου! Και λέω πιθανό γιατί πρέπει πρώτα να αποδείξει εμπράκτως, ότι είναι ικανός να εκτελέσει μία βασική εντολή του κορανίου, η οποία είναι η επέκταση του ισλάμ σε νέες χώρες!!! Και η ποιό πρόσφορη χώρα αυτήν την στιγμή είναι η Ελλάδα!!!! Και αυτό φυσικά δεν θα γίνει με την πειθώ!! Έχω γράψει για την δυναμική του ισλάμ σε άρθρο μου https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2018/03/blog-post_12.html και για τον τρόπο που θα επιτεθεί η Τουρκία στην χώρα μας σε άλλο άρθρο https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2018/03/blog-post_96.html Αν έχετε χρόνο ρίξτε μιά ματιά και πείτε μου την γνώμη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ 152 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΙ Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.