19/8/18

Βαρουφάκης: Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ότι εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα

Τρία χρόνια μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ ο επικεφαλής του ESM αναφέρει σε άρθρο του στην «Κ» ότι οι χειρισμοί της Αθήνας το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισαν έως και 200 δισ. ευρώ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκαλεί εκ νέου με δηλώσεις του χαρακτηρίζοντας τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως έναν αμαρτωλό μηχανισμό αποσταθεροποίησης της οικονομίας» και υποστηρίζοντας ότι το κόστος οφείλεται απολύτως στο λαθεμένο πρόγραμμα της τρόικας.
Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ χαρακτηρίζει ως μεγαλύτερο του λάθος το ότι εμπιστεύτηκε τον Τσίπρα και κάλεσε «τους γραφειοκράτες να μην μετακυλίουν πάνω του τις ευθύνες».
Για το ελληνικό δημόσιο χρέος, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρωθεί, ενώ αναφερόμενος στο δικό του έργο ως υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι παρέδωσε τα ίδια με αυτά που παρέλαβε.
Επεσήμανε δε, ότι «το μεγαλύτερό του λάθος είναι ότι εμπιστεύθηκε τον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι στο ευρώ μπορούμε να παραμείνουμε μόνο εάν είμαστε έτοιμοι για τη δραχμή».
«Αν κοιτάξουμε προσεκτικά αυτά που λένε ακόμη και οι κυβερνητικοί, μην ξεχνάμε ότι όλος ο πανηγυρισμός βασίζεται στην ιδέα ότι μέχρι το 2032 δεν θα χρειαστεί να βγούμε στις αγορές. Υπάρχει το μαξιλάρι των 24 δισ. αυτά τα έχουμε πάρει από την τρόικα, οπότε η Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχτεί στις ίδιες της τις δυνάμεις και να βγει στις αγορές» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Κανείς δεν δανείζει ένα πτωχευμένο κράτος εκτός κι αν υπάρχει η τρόικα να εγγυάται αυτά τα δάνεια» συνέχισε. «Και το 2014 ο Στουρνάρας εξέδωσε ένα ομόλογο με ένα μικρό ποσό το οποίο αγοράστηκε. Το ερώτημα δεν είναι αυτό, το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να κάνει τις αποπληρωμές της βασιζόμενη στις αγορές. Η απάντηση εδώ είναι ξεκάθαρη, είναι ένα τεράστιο ηχηρό "όχι"», αποφάνθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 
Ο κ. Βαρουφάκης εκλήθη να σχολιάσει την εκτίμηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ότι το κόστος από τις διαπραγματεύσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα το Α' εξάμηνο του 2015 για την ελληνική οικονομία ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ. «Το κόστος είναι τεράστιο από το 2010 και οφείλεται απολύτως στο λαθεμένο πρόγραμμα της τρόικας. Μου περιποιούν μεγάλη τιμή προσπαθώντας να μετακυλίσουν τις αμαρτίες τους πάνω μου», απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Έναν υπουργό Οικονομικών τον κρίνεις από το τι χρέος παρέδωσε σε σχέση με αυτό που παρέλαβε, τα ταμειακά διαθέσιμα και το ΑΕΠ. Θα δείτε ότι λίγο πολύ τα ίδια παρέλαβα με αυτά που παρέδωσα». 
«Ο ESM είναι ένας αμαρτωλός μηχανισμός δήθεν σταθερότητας, στην ουσία αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της Ευρώπης. Καλό θα είναι οι γραφειοκράτες να μην μετακυλίουν τις δικές τους ευθύνες σε εκλεγμένους πολιτικούς, σημείωσε επίσης.
Αναφερόμενος στο κατά πόσο είναι βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, εξέφρασε την άποψη ότι «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να αποπληρωθεί. Είναι ξεκάθαρο. Αυτό που βαφτίζουν ελάφρυνση χρέους ουσιαστικά είναι μια βάναυση επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Πήραν κάτι λιγότερο από 100 δισ. που ήταν να αποπληρωθούν έως το 2032 και τα μετακύλισαν για μετά το 2032 τοκιζόμενα. Αυτό είναι μια μεγάλη επιβάρυνση» υπογράμμισε και συνέχισε: «Μου θυμίζετε τον κ. Παπακωνσταντίνου που μας έλεγε το 2010 ότι το 2011 θα βγούμε στις αγορές επειδή το ΑΕΠ θα αυξηθεί...αυτό είναι αδύνατον να συμβεί γιατί αυτή η επιβάρυνση του χρέους μέχρι το 2060 σε έναν σοβαρό επενδυτή του λέει ότι για να πιάσει το ελληνικό δημόσιο τους στόχους των αποπληρωμών θα αυξάνει συνεχώς τη φορολόγηση του ιδιωτικού τομέα για τα επόμενα 10-20 χρόνια. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει λοιπόν να κάνει μια σοβαρή μακροπρόθεσμη επένδυση; Αρα πώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ στους βαθμούς που ζητούν;» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης. Κατά την άποψή του «η δέσμευση της τρόικας για μετακύλιση του χρέους μετά το 2032 σηματοδοτεί ότι θα έχουμε αποπληρωμές του χρέους που θα αγγίζουν το 50% των δημοσίων εσόδων. Αυτό το ακούν οι επενδυτές και θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι για σοβαρές επενδύσεις αλλά για αρπαχτές. Οι κυβερνήσεις πάντοτε προσπαθούν να σπρώξουν το πρόβλημα στο χρέος λέγοντας "ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μετά το 2032. Δεν είναι έτσι όμως γιατί οι επενδύσεις παραμένουν μηδενικές καθώς βλέπουν ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη επιβάρυνση μετά το 2032», εκτίμησε. 
Κληθείς να σχολιάσει ποιο ήταν το μεγαλύτερο του λάθος, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Το λάθος μου ήταν ότι εμπιστεύτηκα τον κ. Τσίπρα, ότι έχουμε εκλεγεί με ξεκάθαρη λαϊκή εντολή να μην υπογράψουμε μια επέκταση της χρεοδουλοπαροικίας της χώρας με ένα νέο μνημόνιο και ότι θα πασχίζαμε μέχρι τέλους για τη διασύνδεση του συνολικού ύψους του χρέους, όσο και του ρυθμού αποπληρωμών με το συνολικό ύψος του ΑΕΠ και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, τη ρήτρα ανάπτυξης που λέμε. Ο λόγος που δέχτηκα την πρόκληση και την πρόσκληση που δέχτηκα για το υπουργείο Οικονομικών ήταν η δέσμευση αυτή που είχαμε».
«Όταν βρίσκεσαι σε μία κατάσταση μόνιμης σκοτοδίνης, έχουμε έναν ιδιωτικό τομέα που συρρικνώνεται συνεχώς, ναι, μία λύση θα ήταν το εθνικό νόμισμα» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε την ίδια στιγμή: «Έχω χάσει πολλούς φίλους από την αριστερά γιατί ποτέ δεν ήμουν υπέρ της δραχμής. Θεωρώ απαραίτητο για μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης χρεοκοπίας να έχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, να είναι προετοιμασμένη για το εθνικό νόμισμα, προετοιμασίες έκαναν όλοι, έκανε η Bundesbank, μόνο το ελληνικό δημόσιο δεν έκανε», πρόσθεσε.
Σημείωσε δε ότι «τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική οικονομία έχε ζήσει την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή σε καιρό ειρήνης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να επιβιώσουμε στο ευρώ; Και θα σας απαντήσω: Μόνο έχοντας προετοιμαστεί για την επιστροφή στη δραχμή».
Καθημερινή

23 σχόλια:

  1. Όταν όλοι, Ευρωπαίοι και ελλαδικό πολιτικό σύστημα, τον πυροβολούν ασταμάτητα, τείνω να υποθέσω ότι έχει δίκιο σε αυτά που λέει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τον Ταγίπ τον πυροβολούν ασταμάτητα. Λέτε να έχει και αυτός τα δίκια του και απλά εμείς τον έχουμε παρεξηγημένο?

      Διαγραφή
    2. Γιώργος Νικ. Κωνσταντακόπουλος,

      Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει.

      Σε οποιαδήποτε συντεταγμένη χώρα του κόσμου θα είχε παρασχεθεί η δυνατότητα στον Βαρουφάκη να εξιλεωθεί...ενώπιον της δικαιοσύνης.

      Διαγραφή
    3. @Babylonian

      Ο Ταγίπ, είναι πατριώτης γιά την χώρα του. Προσπαθεί παντί τρόπω, να αποτρέψει τον διαμελισμό της.

      Διαγραφή
    4. @Παναγιώτης Μπαλακτάρης

      Αγαπητέ μου, η παρέμβασή σου, απλώς επιβεβαιώνει την αιτιώδη συνάφεια της υπόθεσης που διατύπωσα πρός τα γεγονότα.

      Διαγραφή
    5. Είναι απίστευτο τελικά πόσο διατεθειμένος είναι κάποιος να τραφεί με σανό, μόνο και μόνο επειδή "Ευρωπαίοι και ελλαδικό σύστημα πυροβολούν ασταμάτητα".
      Τίποτε δεν είναι τυχαίο εξάλλου.

      Διαγραφή
    6. @ Γιώργος Νικ. Κωνσταντακόπουλος
      Και για τον Χίτλερ στις αρχές έλεγαν πως είναι πατριώτης και θέλει να αναστήσει τη χώρα του. Καλύτερα όμως να μην μας είχε προκύψει. Ούτε στους Γερμανούς φυσικά. Και με το Μιλόσεβιτς τα ίδια. Και ο Τσάμπερλαιν το καλό της Βρετανίας ήθελε... Ευτυχώς όμως που ανέλαβε ο Τσώρτσιλ. Και ο Γκορμπατσώφ, καλές προθέσεις είχε... Και ο Φιντέλ και ο Μαδούρο… Όμως τελικά, το αποτέλεσμα μετράει!!!

      Διαγραφή
    7. Ειναι η διαφορα αναμεσα στο "ειναι"..και στο " φαινεσθαι"...Παλια το ελεγαν ..οτι λαμπει δεν ειναι χρυσος..μπορει ναναι και ..μπακιρι γυαλισμενο...η τενεκες γαλβανιζε...Λεγεται οτι ο τυπος σιτιζεται στα απορων κορασιδων γευματα των τραπεζων της Ατλαντιδας.( τραπεζα ισον τραπεζι αργυραμοιβου ξυλινο με ποδαρακια σπαστα...το στηνεις οπου ναναι..αν βρεχει το πας σε ..αστρεχα...αν εχει ηλιο βαζεις τεντα.Αν πεσει αστεροειδης πευτει στην τρυπα. Αν ελθει δρυοκολαπτης το κανει κεφαλοτυρι στην τρυπα..Και αν αυτο ειναι επιστημη..παμε να σκαλισουμε πετρες.) Αταλαντος ειναι ο τυπος.Αν ειχε ταλεντο θαχαμε ηδη δειγματα ζωγραφικης..οχι μουτζουρες.

      Διαγραφή
    8. @Babylonian

      Ό,τι νάναι..


      @Δημητρης Κ.

      Το πύρ ομαδόν, από Ευρωπαίους και εγχώριους, απαιτεί μία εξήγηση ως φαινόμενο.
      Είναι πολλές δεκάδες τα πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής που ευθύνονται γιά την σημερινή κατάσταση και θα έπρεπε να έχουν ήδη οδηγηθεί στην δικαιοσύνη.
      Η ένταση, το πάθος και η μαζικότητα των επιθέσεων κατά του Βαρουφάκη είναι ένα φαινόμενο ξεχωριστό, το οποίο απαιτεί την εξήγησή του.

      Αυτήν ακριβώς την απορία μου επισήμανα και, αν κρίνω από την αντίδραση του σανοπώλη κου Μπαλακτάρη, φαίνεται να απορώ δικαίως. Ούτε κάν την διατύπωση της απορίας δεν ανέχεται.

      Διαγραφή
    9. Γιώργος Νικ. Κωνσταντακόπουλος,

      Εργάζεστε;

      Διαγραφή
    10. @Παναγιώτης Μπαλακτάρης

      Όχι.

      Διαγραφή
  2. Την καρυδια που κανει καρυδια πετροβολουν ελεγε ο Γερος του Μορια ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. For parallel currency and this Type of plans, you need secrecy. You prepare for the worse without announcing it to the whole world.
    We had seen it with Tzoxatzopoulo and the S-300 in Cyprus, with Karamanlis and the Russian pipelines, etc. So Baroufakis did the same; big words to feed his ego and zero planning to get it done.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακολουθώντας τότε τον μπαρουφάκη, με τα έξαλλα ντυσίματά του και την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, μου ερχόταν συνειρμικά στο μυαλό, η δήλωση του Μιτεράν """πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων""". Αν ένας ψηφοφόρος βλέπει αυτήν την εικόνα και ακούει τις δηλώσεις του στύλ ""αγάπη μου έκλεισα της τράπεζες""", και δεν ανησυχεί για το πού και σε ποιόν εμπιστεύτηκε την τύχη της χώρας του και της οικογενείας του, τότε ο εν λόγω ψηφοφόρος έχει σοβαρό πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας.
    Και ο τρελός του χωριού λέει αλήθειες. Αλλά είναι τρελός, και ανεπρόκοπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Βαρουφάκης κινήθηκε συχνά επιπόλαια, αλλά έκανε και πολλές σωστές κινήσεις. Αντιμετώπισε πραγματικά έναν αδίστακτο υπόκοσμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο άνθρωπος αυτός, παρά τα λάθη του, είναι εθνικό κεφάλαιο, εθνικό ταλέντο στην επικοινωνία, με πάρα πολύ μεγάλη απήχηση σε σημαντικούς κύκλους στο εξωτερικό. Αν μην του βγάλουμε τα μάτια.

    Ακόμα σημαντινότερο για την υπόθεση της εθνικής μας επιβίωσης, έχει στα χέρια του στοιχεία τα οποία δείχνουν καθαρά ότι η χώρα μας έχει πέσει θύμα του διεθνούς οικονομικού υποκόσμου, μέλη του οποίου είναι πολλές γνωστές μούρες μέσα στην ΕΕ.

    Πιθανόν στο μέλλον να έχει την εύνοια κάποιων ισχυρών και να μας τον φέρουν και αυτόν να μας σώσει, για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πότε Βούδας πότε Κούδας
    έχω καταλάβει ήδη
    τής ζωής μου το παιχνίδι.

    Τι Βαρούφα
    και τι Τσίπρα
    όλα είναι μιά μπαρούφα.

    Αλλά ποιός φταίει γιά την μπαρούφα; Εμείς.

    Εδώ τα λέει όλα, τα έγραψε και τα είδατε. Με νούμερα, εδώ,
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2018/08/blog-post_952.html .

    Και με πιό πολλά στοιχεία και νούμερα απίστευτα και επίσης αστεία, εδώ,
    http://www.thepresident.gr/2018/08/17/%CF%84%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BC%CE%AC%CE
    %B8%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%
    CE%AF%CF%83%CE%B7/

    Πότε τα έγραψε; Το Σάββατο. Την Δευτέρα εσείς λέτε, γράφετε και σχολιάζετε τί; τον "αδίστακτο υπόκοσμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό" και τον "μηχανισμό δήθεν σταθερότητας, στην ουσία αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας". Δηλ. φάτε σανό να γίνεται ζώα γιατί ακόμα δεν είστε. Με συγχωρείτε αλλά έτσι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.kathimerini.gr/980743/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/varoyfakhs-sth-bild-8a-eprepe-na-mas-afhsoyn-na-xreokophsoyme

    Προς γνώση και για να μην ισχυριζόμαστε ανοησίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γνώση αναλύσεων είναι φύκια που μοιάζουν μεταξωτές κορδέλες. Γνώση αριθμών είναι οι μεταξωτές κορδέλες. Το άρθρο που μάς δίνεις δεν λέει ότι με την χρεωκοπία η ασπιρίνη θα μετονομαζόταν σε "μαδούρο" και ένα χαπάκι ασπιρίνη θα κόστιζε 50 ευρώ. Ούτε λέει ότι αν το παιδί σου πέθαινε γιατί τού έλειπε ένα χαπάκι "μαδούρο" τότε θα έψαχνες τον κώ . . ο τού Μπαρουφάκη να βάλεις την γνώση αυτή αλλά αυτός θα ήταν Βενεζουέλα, στον Μαδούρο. Μήπως μπόρεσες να σκεφτείς τις επιπτώσεις μιάς χρεωκοπίας και σε ποιούς τομείς; Όχι, θέλει μυαλό. Άκου εκεί "γνώση" !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιάζεσαι, δεν καταλαβαίνεις και γράφεις κουταμάρες.
      Ο σύνδεσμος που έβαλα επιβεβαιώνει αυτό που λες και λέω.
      Το ίδιο λέμε, ότι η Ελλάδα θα καταστρεφόταν αν γίνονταν όσα λέει ο τσαρλατάνος.

      Διαγραφή
  9. Ευθέως και απροκάλυπτα να ζητήσω συγγνώμη, είναι αλήθεια ότι όπως το έγραψες κατάλαβα "διαβάστε Μπαρουφάκη να μάθετε τι πραγματικά γινόταν". Αφού ζήτησα την συγγνώμη επίτρεψε μου να συνεχίσω στην ίδια γραμμή που έγραψα στο προηγούμενο ημαίιλ.

    Εκτός ενός, όλα τα άλλα που λέει είναι γεγονότα και είναι αλήθεια. Έχει λάθος στο «Η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο σημείο, στην ίδια μαύρη τρύπα και συνεχίζει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα. Ενας από τους λόγους είναι οι απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές που εμποδίζουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση»; Όχι!

    Έχει λάθος στο «Εχουμε μια δραματική υπερφορολόγηση στην Ελλάδα σε συνδυασμό με υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Οι μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν το 75% στο κράτος, ξεκινώντας από το πρώτο ευρώ»; Όχι!

    Έχει λάθος στο «Η κ. Μέρκελ είπε ψέματα σε εσάς τους Γερμανούς δύο φορές μάλιστα»; Όχι.

    Τότε; Πώς «Το ίδιο λέμε, ότι η Ελλάδα θα καταστρεφόταν αν γίνονταν όσα λέει ο τσαρλατάνος»;

    Πού βιάστηκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρε αδικα κουραζεστε ...Διαβαστε τον τιτλο μονο.Τα λεει ολα μονος.Το μεγαλυτερο μου λαθος που εμπιστευτηκα τον..Τσιπρα !!! Δηλ.....οτι την εφαγα απο εναν ..Τσιπρα !!!Τον επιασε κοροιδο ο ..Τσιπρας ο ...μηδεν !!! Το ομολογει οτι ενα τιποτε τον .εσκισε !!! Τον νικησε ...νανος!! Δηλ. λεει οτι ο ιδιος ειναι ανεπαρκης....( που ναχε και επαρκη αντιπαλο..σε κρατικες υποθεσεις !!)...Αν κσταφερε ο Τσιπρας να του κλεψει την τυφλη εμπιστοσυνη...φανταστειτε τι θα γινοταν αν ηταν αυτος πρωθυπουργος και ενας επιτηδειος ικανος ξενος του εκλεβε χωρις
    να παρει παλι μυρουδια την εμπιστοσυνη . Εχουμε εδω μια δημοσια ομολογια του οτι ειναι ..τυφλος...δεν μπορει να διακρινει απο πριν κακοτοπιες...η δυο γαιδαρων αχυρα...Αρα τι συζηταμε ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά, δεν έχει λίγο δίκιο ο άνθρωπος; Ολόκληρος καθηγητής, να τού την φέρει ένας "αιώνιος φοιτητής" που δεν πάτησε ποτέ σε αίθουσα και μάθημα, τό'χεις λίγο; Ποτέ του δεν είχε δημόσια θέση, ποτέ του δεν δούλεψε, ούτε καν την μεταπολίτευση δεν εμπειράθηκε, γεννήθηκε μετά. Ας αφήσουμε αν ξέρει οικονομία, ιστορία, διεθνείς σχέσεις κλπ. Χαχα, αυτά γιά όσους ψάχνονται γιά το επίπεδο τού ελληνικού λαού! Και καλά ο απλός κόσμος, μην μού πεις δεν τον ψήφισε κανένας δικηγόρος, γιατρός, ή εκπαιδευτικός! Θά'πρεπε νάναι τόσο άσημος όσο και ο βίος του, οι πράξεις του, και η ιστορία του, αλλά . . . αυτοί είμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.