3/8/18

Μέσω Γκολάν επιστρέφει ο Άσαντ

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι ενδείξεις ισχυροποίησης του Άσαντ στην Συρία με τον στρατό να ανακαταλαμβάνει το σύνολο των περιοχών του νότου από τους αντάρτες και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Παραλλήλως δείχνουν να διευθετούνται ζητήματα που έθετε το Ισραήλ σχετικά με την παρουσία ιρανικών δυνάμεων στην συριακή επικράτεια, καθώς η Δαμασκός επιβάλει σταδιακά την κρατική συνέχεια στις περιοχές κοντά στην συρο-ισραηλινή μεθόριο.
Η Ρωσία, σύμμαχος του Άσαντ στην πολεμική κρίση, ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στρατιωτική αστυνομία στα Υψίπεδα του Γκολάν και ότι θα δημιουργήσει σημεία ελέγχου, με στόχο να αποτραπούν τυχόν προκλητικές ενέργειες στην περιοχή. Αυτό φέρεται να διέρρευσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που Ρώσος απεσταλμένος στην Συρία δήλωνε ότι οι ιρανικές δυνάμεις έχουν αποσύρει τα βαρέα όπλα τους σε απόσταση 85 χιλιομέτρων από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Το Ισραήλ θεωρεί ανεπαρκή αυτήν την απομάκρυνση και συνεχίζει τις επιχειρήσεις περιοχή. Ακόμη και την περασμένη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός  εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στοχοθετώντας, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, «αρκετούς ένοπλους τρομοκράτες στο νότιο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν». Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται στην περιοχή οι συγκρούσεις ανάμεσα στον συριακό στρατό και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Καλύτερα με τον Άσαντ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, θεωρεί πάντως δεδομένο ότι η Συρία θα επιστρέψει στην κατάσταση, στην οποία βρισκόταν πριν τον εμφύλιο πόλεμο. Προέβλεψε επίσης ότι το σύνορο στα Υψίπεδα του Γκολάν θα είναι πιο ήσυχο με την αποκατάσταση της κεντρικής εξουσίας του Άσαντ.
«Η κατάσταση επιστρέφει εκεί που βρισκόταν πριν τον εμφύλιο πόλεμο, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει μια πραγματική διεύθυνση, κάποιος υπεύθυνος και κεντρική εξουσία»,είπε ο Λίμπερμαν. Μάλιστα στην ερώτηση αν οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ανησυχούν λιγότερο για εντάσεις στο Γκολάν απάντησε θετικά και εκτίμησε ότι αυτό «είναι και προς το συμφέρον του Άσαντ».
Το Ισραήλ ζητά «σεβασμό των συμφωνιών διαχωρισμού του 1974», που οδήγησαν στην δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης περιοχής στα Υψίπεδα του Γκολάν, μεγάλο μέρος των οποίων είναι υπό την κατοχή του. Θέτει επίσης ως όρο τα συριακά εδάφη να μην γίνουν «προκεχωρημένο φυλάκιο του Ιράν ενάντια στο Ισραήλ» ούτε και  χώρος διέλευσης «όπλων προς τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Καθαρίζει τον νότο η Δαμασκός  

Μετά την Ντεράα, ο συριακός στρατός με την συνδρομή των ρωσικών  αεροπορικών δυνάμεων, έθεσε υπό τον έλεγχο του συνολικά τρεις επαρχίες της νοτιοδυτικής Συρίας, καταστρέφοντας τους θύλακες  των  ισλαμιστών ανταρτών. Τον πλήρη έλεγχο των επαρχιών Ντεράα, Ελ Σουβέιντα και Ελ Κουνέιτρα από τις συριακές δυνάμεις ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουτσκόι.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στην νοτιοδυτική Συρία απελευθερώθηκαν 3.332 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ότι τέθηκαν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Δαμασκού 146 κατοικημένες περιοχές, από τις οποίες οι 50 μέσω διαπραγματεύσεων. Επισήμανε ακόμη ότι αποκαταστάθηκε ο έλεγχος στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας και ότι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στα υψίπεδα του Γκολάν, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του  Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1974.

Προανήγγειλε την νίκη

Ήδη από την Τετάρτη ο Σύρος πρόεδρος ανέφερε σε ανοικτή επιστολή προς τα στρατεύματά του, με την ευκαιρία της 73ης επετείου από την ίδρυση του συριακού στρατού, ότι «η νίκη είναι κοντά». Ο συριακός στρατός έχει ανακαταλάβει από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές σχεδόν τα δύο τρίτα της επικράτειας και τις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις.
Η επέλαση αυτή ήρθε έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς, αλλά και συμφωνίες συνθηκολόγησης που επιβλήθηκαν στους αντάρτες και είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση δεκάδων χιλιάδων μαχητών με τους οικείους τους από τομείς που ανακαταλάμβανε η κυβέρνηση της Δαμασκού.
«Υποχρεώθηκαν τελικά να φύγουν, ταπεινωμένοι, αφού τους δώσατε μια πρόγευση της πικρής ήττας», αναφέρει στην επιστολή του ο Άσαντ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έθεσε ως νέα προτεραιότητα του συριακού στρατού την ανακατάληψη της επαρχίας Ιντλίμπ, στην βορειοδυτική Συρία, η οποία ελέγχεται από τζιχαντιστές και ανταρτικές παρατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.