5/8/18

«Όχι» Κοντονή στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά – Χαμός στα τουρκικά ΜΜΕ – Ποια θα είναι η επίσημη αντίδραση της Τουρκίας

«Όχι» Κοντονή στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά – Χαμός στα τουρκικά ΜΜΕ – Ποια θα είναι η επίσημη αντίδραση της Τουρκίας | Newsit.gr

- Τις προηγούμενες ημέρες η Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο - Ο 45χρονος Τουργκούτ Καγιά εργαζόταν ως δημοσιογράφος και ιστορικός - Χαμός στα τουρκικά ΜΜΕ - Εν αναμονή της επίσημης αντίδρασης από την Τουρκία για την απόφαση του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης.

«Όχι» στην έκδοση στην Τουρκία του Τουργκούτ Καγιά, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η τελική απόφαση για μη έκδοση του 45χρoνου δημοσιογράφου και ιστορικού ήταν μονόδρομος, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχε ληφθεί απόφαση από την Επιτροπή Ασύλου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Προηγήθηκε αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου, που είχε πει «ναι» στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, με αποτέλεσμα ο 45χρονος να προχωρήσει σε απεργία πείνας.

Τελικά, ήρθε η απόφαση της Επιτροπής Ασύλου στις 20 Ιουλίου, που τελικά οδήγησε στην απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την μη έκδοση του.

Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία

Πλέον, αναμένεται η αντίδραση της Άγκυρας για την απόφαση του Σταύρου Κοντονή. Με δεδομένο, πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ήδη τεταμένες λόγω των οχτώ Τούρκων αξιωματικών και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μένει να δούμε αν η υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά θα… ρίξει λάδι στη φωτιά.

Χαμός στα τουρκικά ΜΜΕ

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Άρειος Πάγος είχε αποφασίσει υπέρ της έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία, τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγύριζαν κάνοντας λόγο για απόφαση – έκπληξη.

Ωστόσο, σήμερα, μετέδωσαν ως έκτακτη είδηση την «απόφαση – σκάνδαλο» του Σταύρου Κοντονή.

Hurriyet: Απόφαση σκάνδαλο του Έλληνα υπουργού

Milliyet: Η ελληνική κυβέρνηση μπλόκαρε την έκδοση του τρομοκράτη Καγιά



Ποιος είναι ο Τουργκούτ Καγιά

Ο Τουργκούτ Καγιά εργαζόταν ως δημοσιογράφος και ιστορικός στο επάγγελμα στην Τουρκία. Έχει υποστεί επανειλημμένα, σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές και έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση (6 χρόνια σε κελιά τύπου F) εξαιτίας των αγώνων του για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνελήφθη αρχικά στα μέσα Απριλίου του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη.

Απελευθερώθηκε και συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

6 σχόλια:

  1. Ντροπή στη δικαιοσύνη που τον εξέδωσε.Εύγε στον Υπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την φωτεινή αναλαμπή - εξαίρεση.
    Τα Δικαστήρια παραδόξως , τελείως αναίτια (εν όψει τής απουσίας διασφαλίσεων δικαίας δίκης στην Τουρκία) είχαν δεχθεί την έκδοση τού Τουργκούτ Καγιά στην τουρκία, παρά το συγκεκριμένο ιστορικό διώξεών του . Ακολούθησε βέβαια και η
    απόφαση τής Επιτροπής Ασύλου στις 20 Ιουλίου που έδωσε Άσυλο στον διωκόμενο αγωνιστή και έδωσε δυνατότητα και επιχειρήματα στον Κοντονή για να αρνηθεί την έκδοση. Συγχαρητήρια λοιπόν για την συγκεκριμένη αυτή απόφασή του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπραβο καλα εκανε κ δεν τον εξεδωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κοκκινο ενταλμα γιατι εξεδοθει?Τοσο ευκολα τους επεισε ο ερντογαν? Τι ρολο παιζει η ιντερπολ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι ομως και το αλλο.Το γενικο ρεζουμε.Απ ολα οσα γινονται εδω συνολικα απ την κυβερνηση.Οτι σταθερα η χωρα γινεται ασυλο ..ανιατων ξενων.Απ το Μπαγκλαντες εως την Σομαλια..ανιατοι απο τοπικες νοσους...ερχονται σ αυτο εδω το ...νοσοκομειο...Πρεπει να αυξησουμε τις ...νοσοκομες. Αν πληρωναν και νοσηλεια...αντε ..καλα...αν εφερναν και κρεββατια...ρευμα...νερο..φαι.. σεντονια...κλπ....αντε καλα...αν εφερναν και τσιμεντα..σιδερα..καλουπια..πλακακια...μπετονιερες κλπ...αντε καλα θα χτιζαμε και νεο κτηριο να χωρεσουν.Αν εφερναν και ..οικοπεδο...αντε καλα...θα φτιαχναμε κι αλλο κτηριο να χωρεσουν...αν εφερναν και αλλη χωρα...αντε καλα ...θα ειχαμε χωρο ναρθουν κι αλλοι στο ασυλο...Αν εφερναν και...μυαλο...χαμος....αντε κακα....Κανεις δεν το θελει εδω....Χαμος...Μυαλο ..τι ειναι αυτο ??!! Θα τρελαθουμε τελειως.Για ενα ..ελεος ζουμε εδω...και κοντρες ..να περναει η ωρα με σασπενς...Το γενικο δεν μας νιαζει.Το ..ειδικο με ονομα ναι....Το μερος οχι το ολον μας νιαζει.Το νετρονιο...οχι το βουνο.Η εχουμε ασυλο περιζητητο η παιζουμε.Σκεφτομαστε να το βαφτισουμε κιολας....Κολυμβηθρα του Σιλωαμ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τη "χρυσή" δεκαετία του παλιού "καλού¨ΠΑΣΟΚ για να αποκτήσει κάποιος ένα τιμάριο εξουσίας για να έχει να πορεύεται (δλδ να βγάζει το επιούσιο) αρκούσε να είναι πιστός - μπιστικός - στο πολιτικό του ταγό και να είναι πολύ κακός με τους αντιπάλους του εσωκομματικούς και εξωκομματικούς, αυτή η συνταγή έδωσε "εξαιρετικά" αποτελέσματα για τους χρήστες της και εξαιρετικά άσχημα για μας τους υπόλοιπους.
    Συμπέρασμα μη ξανακάνετε τα ίδια λάθη , να είστε καλοί με τους καλούς και κακοί με τους κακούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.