6/8/18

Ν. Τορναρίτης: Εθνική μειοδοσία η διχοτόμηση της Κύπρου

Καθοριστικές εξελίξεις από το φθινόπωρο για το Κυπριακό εκτιμά ότι θα υπάρξουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης.
Σημειώνει ότι θα έχουμε μπροστά μας μια νέα ιστορική ευκαιρία και η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα όσον αφορά στις προθέσεις της στο Κυπριακό. Ο Νίκος Τορναρίτης απαντά και στο ερώτημα για ενδεχόμενο μιας νέας αποτυχίας, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνέχιση της απαράδεχτης κατάστασης στο Κυπριακό. Δηλώνει κατηγορηματικά ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι λύση ομοσπονδίας ή κάτι καλύτερο, αλλά διαιώνιση του απαράδεχτου «status quo», τονίζοντας ότι για τον ΔΗΣΥ η διχοτόμηση αποτελεί πράξη εθνικής μειοδοσίας.
Αναφέρεται επίσης στις κοινοβουλευτικές προτεραιότητες του Δημοκρατικού Συναγερμού και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν για να γίνει πραγματικότητα η Κύπρος του 2030 στην οποία έγινε αναφορά στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος και αναλύει τους στόχους του κόμματος για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που είναι οι ευρωεκλογές. Απαντά επίσης και ο ίδιος ως προς το κατά πόσο θα είναι υποψήφιος για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.
- Η κρισιμότερη περίοδος για το Κυπριακό, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών. Αυτό επαναλαμβάνετε εσείς εδώ και μήνες, γιατί θεωρείτε ότι είναι η κρισιμότερη;
- Η εκτίμηση ότι έρχονται κρίσιμες εξελίξεις είναι εδραιωμένη πια και τεκμηριώνεται συνεχώς από τα γεγονότα. Δεν θεώρησα ποτέ ότι το Κυπριακό έκλεισε στο Κραν Μοντανά. Θα ήταν παράδοξο να αφεθεί να εξανεμιστεί η πλέον υποσχόμενη πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με την ενεργό και δραστήρια συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την Τουρκία στο τραπέζι να καλείται να απαντήσει ξεκάθαρα: τι θα γίνει με την Κύπρο, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις; 
- Θεωρείτε δηλαδή ότι ο Σεπτέμβριος είναι ορόσημο για το Κυπριακό;
- Όλο το Φθινόπωρο θα είναι γεμάτο Κυπριακό. Θα έχουμε μπροστά μας μια νέα, ιστορική ευκαιρία για ομοσπονδιακή λύση. Πριν από ένα χρόνο το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά σκόρπισε απαισιοδοξία. Όμως, οι παράμετροι μιας βιώσιμης Ομοσπονδιακής Λύσης είναι εκεί. Οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας έχουν επιτύχει και καταγράψει σημαντικότατες συγκλίσεις. Ξεχωρίζω ορισμένες καίριες για να θυμηθούμε: τρεις ελευθερίες, πλήρης εφαρμογή ευρωπαϊκού κεκτημένου, συμφωνία 4:1 στο δημογραφικό, τέρμα στον εποικισμό, αναγνώριση νόμιμου ιδιοκτήτη, κατάθεση χαρτών. Αλλά και το μεγάλο θέμα που αφορά τον καθένα μας, η ασφάλεια, μπήκε στο τραπέζι: η Τουρκία καλείται να απαντήσει μπροστά στον ΟΗΕ και την ΕΕ για την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο Πλαίσιο Γκουτέρες και τώρα είναι η ώρα –η ιστορική ευκαιρία στην οποία αναφέρθηκα– να κεφαλαιοποιήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας.
- Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε ως ΔΗΣΥ από τον διεθνή παράγοντα σε σχέση με το Κυπριακό; Έχετε οποιεσδήποτε επαφές;
- Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και άλλα στελέχη έχουμε συνεχείς επαφές. Ειδικότερα με εκείνα τα κράτη που μπορούν να βοηθήσουν στη μεγάλη προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση. Έφθασε η ώρα της αλήθειας και των τελικών αποφάσεων. Πρέπει όλοι να συστρατευτούμε και να καθοδηγήσουμε τις εξελίξεις για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Μόλις βρεθούμε σε τροχιά επίλυσης, η Δύση γενικότερα και σύσσωμη η Ευρώπη θα συνταχθούν μαζί μας. Γιατί; Επειδή η Κύπρος σήμερα εντάσσεται σε ένα γεωπολιτικό ανασχεδιασμό με επίκεντρο την ενέργεια. Για να επιτευχθεί αυτό, προϋπόθεση είναι η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα φυσιολογικό κράτος, σε συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας. Η διεθνής κοινότητα προσβλέπει σε μια συνολική επίλυση μέσα από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο θα δοκιμαστούν οι αντοχές της Τουρκίας και για να το πετύχουμε, μόνο ένας τρόπος υπάρχει: να το πάρουμε μέχρι τέλους. 
- Ο Πρόεδρος δήλωσε την ετοιμότητά του ανά πάσα στιγμή για συνέχιση του διαλόγου στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, από το σημείο που διεκόπηκε στο Κραν Μοντανά. Ταυτόχρονα όμως δηλώνει ότι μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο θα πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως προκειμένου να μην καταλήξει σε ναυάγιο… Ποια η δική σας άποψη;
- Πολύ σωστά λέει ο Πρόεδρος. Η κατάλληλη προετοιμασία δεν είναι κάτι αόριστο. Την έχει κινήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, θέτοντας το Πλαίσιό του στο τραπέζι, διορίζοντας την κ. Λουτ και ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις για να έχουν οι διαπραγματεύσεις περιεχόμενο και αίσια κατάληξη. Βλέπω δραστήρια κινητοποίηση και άλλων διεθνών παραγόντων που θα κλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τη ΓΣ του ΟΗΕ. Δεν βλέπουν τα πάντα το φως της δημοσιότητας. Αλλά είναι φανερό ότι στο επίκεντρο των διεργασιών είναι, αφενός, η αποσαφήνιση της θέσης της Τουρκίας σε επίμαχα σημεία και, αφετέρου, η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, σε σχέση με αυτά που λέχθηκαν από την πλευρά του Μ. Τσαβούσογλου. Πρέπει να σας ενημερώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει παράλληλα συνεχή διαβούλευση με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με ομολόγους του και κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ.
- Σε περίπτωση που η προσπάθεια αποτύχει, ακόμα και χωρίς ευθύνη της δικής μας πλευράς, τι σημαίνει και ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο σε αυτή την περίπτωση;
- Εμείς πάμε για να επιτύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας. Δεν έχουμε άλλο σενάριο ή σκέψη στο μυαλό μας. Ούτε θα χρησιμοποιήσουμε τακτικισμούς 44 χρόνια μετά. Πάμε για να πετύχουμε τον εθνικό μας στόχο, αποφασισμένοι και με αυτοπεποίθηση. Για μας το δίλημμα που είναι μπροστά μας δεν είναι Ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο. Μπροστά μας έχουμε είτε τη λύση Ομοσπονδίας είτε τη διαιώνιση του σημερινού απαράδεκτου «status quo», το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οριστική διχοτόμηση. Η διχοτόμηση για τον ΔΗΣΥ αποτελεί πράξη εθνικής μειοδοσίας. Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε αυτό τον εφιάλτη.
Αν δεν αξιοποιήσουμε τώρα τη δυναμική της συγκυρίας και τη δέσμευση όλων στο Πλαίσιο Γκουτέρες, τότε πότε θα το κάνουμε; Στην αποτυχία, το βάρος της ευθύνης θα είναι ασήκωτο σε αυτόν που θα τη χρεωθεί. 
- Μιλάτε συχνά στην Πινδάρου για την Κύπρο του 2030…. Ποια είναι αυτή η Κύπρος και πώς θα την πετύχουμε; Σας ρωτώ με δεδομένο ότι πολλές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει από πλευράς Κυβέρνησης, αλλά και είναι πολλά τα ανοικτά μέτωπα…
- Το 2030 είναι στόχος για τη σύγχρονη Κύπρο. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση θα είναι η επίλυση του Κυπριακού για να απελευθερωθούν οι δυνάμεις του λαού μας και να λειτουργήσουμε σε όλη την επικράτεια της πατρίδα μας. Σήμερα τρέχουμε με τις μισές μας δυνάμεις, καθηλωμένοι από τον παραλογισμό της διαίρεσης, την ώρα που όλος ο ευρωπαϊκός κόσμος αναπτύσσεται χωρίς φραγμούς και διαχωρισμούς. Την ίδια στιγμή, χρωστάμε στον λαό μας μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χώρου του επιχειρείν. Η Κύπρος του 2030 πρέπει να είναι η Κύπρος της ποιότητας και της δημιουργίας.
Η Κύπρος της έξυπνης βιομηχανίας, της πράσινης οικονομίας και της καινοτομίας. Προορισμός επιλογής και δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Να παρέχει τα εχέγγυα στους νέους να δημιουργήσουν το μέλλον τους επιχειρηματικά. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ριζική αναδιοργάνωση της υγείας, το ΓεΣΥ, νέα ποιότητα στην παιδεία και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Μείναμε πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τώρα θα επενδύσουμε εκατομμύρια για να καλύψουμε το χάσμα. Κάθε βήμα μας, όμως, απαιτεί συναινέσεις για να εξυπηρετηθεί ο τόπος, ιδίως ανάμεσα στην Εκτελεστική Εξουσία και τη Βουλή, και εκεί δυστυχώς πολλές φορές σταματούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις…
- Για πολλά χρόνια πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Ποια η άποψή σας για το ζήτημα που έχει προκύψει;
- Ο χώρος της παιδείας δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις. Υπάρχουν προβλήματα και η μόνη οδός είναι να επιλύονται με διάλογο, βάζοντας υπεράνω το συμφέρον των μαθητών. Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο χρειάζεται μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις, με την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα να έχει τον πρώτο λόγο. Ο εξορθολογισμός που προτείνεται από την Κυβέρνηση είναι μεγάλο ζητούμενο. Το σίγουρο είναι ότι οι εποχές άλλαξαν. Οι μαθητές μας ζουν και εργάζονται στην ψηφιακή εποχή, μέσα έναν καταιγισμό από πληροφορίες. Δεν αρκεί η μεταφορά γνώσεων προς αυτούς γιατί τις γνώσεις τις βρίσκουν άμεσα με το πάτημα ενός κουμπιού στο διαδίκτυο. Ο μαθητής σήμερα πρέπει να έχει αναλυτική και κριτική σκέψη, ικανότητα σύνθεσης και προσαρμογής σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Χρειάζεται να γνωρίζει τουλάχιστον ακόμα δύο γλώσσες και όλα εκείνα τα εφόδια που θα του δώσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ένα πολύπλοκο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η Τουρκία να  κριθεί στην ουσία  του Κυπριακού
- Τα μηνύματα από την άλλη πλευρά πώς τα κρίνετε; Θεωρείτε ότι υπάρχει προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και κυρίως κατάληξης;
- Η διαπραγματευτική τακτική της άλλης πλευράς δεν μας είναι άγνωστη. Για τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η επιλογή της λύσης είναι ταυτόσημη με την πολιτική του επιβίωση. Το προοδευτικό τμήμα των Τουρκοκυπρίων θέλει ομοσπονδιακή λύση και δεν μπορεί να το αγνοήσει. Θέλει επίσης να βρει μια θέση στην Ευρώπη και να εξασφαλίσει τη διακριτή ταυτότητα της κοινότητάς του για να διατηρηθεί στο νησί. Μόνο με την ομοσπονδιακή λύση –το τονίζω– θα τα πετύχει αυτά. Για την Τουρκία, η επίλυση δεν αντιστρατεύεται τα συμφέροντά της σε δυο τομείς της στρατηγικής προτεραιότητάς της: συμμετοχή στον ενεργειακό σχεδιασμό της περιοχής και ενισχυμένη τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ για σταθεροποίηση της οικονομίας της. Η τακτική της είναι η γνωστή, να μην χρεωθεί ναυάγιο. Η δική μας ευθύνη είναι αντιθέτως να κριθεί η Τουρκία στην ουσία του Κυπριακού και να μην ξεφύγει με τακτικούς ελιγμούς χωρίς να απαντήσει στο Πλαίσιο Γκουτέρες.
Με ενδιαφέρει το Ευρωπαϊκό όραμα
- Το κεφάλαιο ευρωεκλογών πότε ανοίγει για τον ΔΗΣΥ και ποιοι οι στόχοι του;
- Προέχει το Κυπριακό αυτή την ώρα. Σίγουρα κάποια στιγμή θα αρχίσουν και οι συζητήσεις για το ευρωψηφοδέλτιο. Χωρίς καμία διάθεση αλαζονείας σας λέω ότι η Ευρώπη είναι στο DNA μας. Ο ΔΗΣΥ είναι το ευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου που ιδρύθηκε με δύο στόχους: την απελευθέρωση της πατρίδας και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Άλλωστε ο αείμνηστος ηγέτης μας Γλαύκος Κληρίδης, μάς άφησε κληρονομιά τη μεγαλύτερη νίκη της Κύπρου στη νεότερη ιστορία της, την ένταξη στην ΕΕ και στην πολιτική μας ιδεολογία, τον ευρωπαϊκό φιλελευθερισμό, τη βαθιά δημοκρατική συνείδηση και την προσήλωση στην ελευθερία και την ειρήνη.
- Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος εκπροσωπείτε το Κόμμα στο ΕΛΚ και τη Βουλή σε διεθνές επίπεδο. Πρόσφατα αναλάβατε και την προεδρία της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Να θεωρήσουμε δεδομένη και την παρουσία σας στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές; 
- Στην πολιτική τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ασφαλώς με ενδιαφέρει και με αφορά το ευρωπαϊκό όραμα της Κύπρου. Παρακολουθώ στενά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στα επόμενα 10 χρόνια θα διαμορφωθεί για την Ευρώπη ένα νέο σκηνικό. Η Κύπρος πρέπει να είναι στην πρωτοπορία, στην πρώτη ταχύτητα με λόγο και ρόλο και ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα. Τα μικρά κράτη μέλη εντός της ΕΕ έχουν πολύ μεγάλα ευεργετήματα συμμετοχής, αν δουλεύουν έξυπνα και σωστά στον κεντρικό δρόμο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Όσο αφορά στην ουσία του ερωτήματός σας, σας απαντώ με ειλικρίνεια ότι τo σκέφτομαι πολύ σοβαρά. Την τελική μου απόφαση θα την λάβω ύστερα από συζητήσεις που θα έχω πρώτα με την οικογένειά μου, και βεβαίως με τον Πρόεδρο και τους συναγωνιστές μου στον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.