17/8/18

Κυπριακό: Ραντεβού στη Νέα Υόρκη στα τυφλά

Το τελευταίο Δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό. Ωστόσο, η εκεί παρουσία τους δεν προεξοφλά και επανέναρξη των συνομιλιών. Μια θετική εξέλιξη θα μπορούσε να ήταν μια συνάντηση ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τους δύο ηγέτες.
Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν σημαίνει και επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία δεν αποκλείουν την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όταν οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ ΟΗΕ πέραν από τις χωριστές να επιχειρήσει και μια κοινή συνάντηση.
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν πως από μόνη της μια συνάντηση των δύο ηγετών δεν σημαίνει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η πορεία των εξελίξεων θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που θα δώσει η Τζέιν Χολ Λουτ προς τον Αντόνιο Γκουτέρες με την ολοκλήρωση των επαφών της με τα εμπλεκόμενα μέρη. Ως γνωστόν, απομένουν οι επισκέψεις της σε Λονδίνο, Αθήνα και Βρυξέλλες.
Τρία είναι τα πιθανά ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν:
Πρώτον, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να καλέσει τους δύο ηγέτες και να τους ενημερώσει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ οι δυνατότητες συνέχισης των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Και να τους καλέσει να συνεχίσουν την ανασκόπηση και όταν συμφωνήσουν ότι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στο τραπέζι να τον ενημερώσουν σχετικά.
Δεύτερον, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να περιοριστεί σε χωριστές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους και να αποφύγει κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες. Χρησιμοποιώντας αυτές τις χωριστές συναντήσεις για να περάσει τα δικά του μηνύματα στο Κυπριακό και κυρίως να τους ζητήσει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών.
Τρίτον, να γίνουν κινήσεις κατά τρόπο που να ικανοποιούνται κάποιες από τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς ώστε να διευκολυνθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Κάτι που σημαίνει, ωστόσο, αλλαγή των δεδομένων όπως τα γνωρίζαμε στο Κραν Μοντάνα.
Όλα, ωστόσο, βρίσκονται στον αέρα καθώς η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα όσα θα καταγράψει η Τζέιν Χολ Λουτ και θα τα παρουσιάσει στον ΓΓ του ΟΗΕ. Εάν τον πείσει ότι υπάρχει η δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών τότε ο Αντόνιο Γκουτέρες θα το επιχειρήσει.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη και πιθανόν τις τελευταίες ημέρες του θα υπάρξουν συζητήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί.
Η «Γενί Ντουζέν» μεταδίδει επικαλούμενη επιβεβαίωση από το γραφείο Τύπου της «προεδρίας» ότι ο Τ/κ ηγέτης θα έχει συνάντηση προς το τέλος Σεπτεμβρίου με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί σε δηλώσεις του μετά από έκτακτη συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων της «συγκυβέρνησης» για θέματα οικονομίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ, -συναντήθηκε με τον ίδιο, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, και εντός του πρώτου 15θημέρου του Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Οπότε, στα μέσα Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε, θα επιδώσει την έκθεσή της στον ΓΓ και υπό το φως εκείνης της έκθεσης θα «αξιολογήσουμε μαζί με τον ΓΓ τα βήματα που μπορούν να γίνουν. Ευχόμαστε η κατάσταση που θα προκύψει να μπορέσει να αποτελέσει μια βάση για καλές εξελίξεις στην Κύπρο».
«Δεν θέλω να επαναλάβω τα όσα κατά καιρούς έχω πει, ωστόσο εύχομαι να βρεθεί ένας λογικός, ένας νούσιμος δρόμος. Σίγουρα υπάρχει, εάν υπάρχει θέληση για διέξοδο, εάν επιδειχθεί βούληση, αποφασιστική συμπεριφορά. Σίγουρα είναι χρήσιμο και επωφελές όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν στο Κυπριακό κοινή λογική», σημείωσε ο κ. Ακιντζί.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου οπόταν θα αναχωρήσει επιστρέφοντας στην Κύπρο.
Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα βρεθεί την ίδια περίοδο στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών. Αποτελεί καθιερωμένη πρακτική ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων να μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη την ίδια περίοδο που πάει εκεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, το ταξίδι Ακιντζί δεν έχει να κάνει με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς εκεί συμμετέχουν μόνο τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.
  Ανδρέας Πιμπίσιης
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.