18/8/18

«Δώρο» στον Ερντογάν ο νέος τοποτηρητής στη Μουφτεία Κομοτηνής

Με σταθερά βήματα η κυβέρνηση συνεχίζει την εκπαραθύρωση των δύο διορισμένων από το ελληνικό κράτος μουφτήδων της Θράκης. Δύο μόλις μέρες μετά την αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών και ενώ πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για «ανταλλάγματα» από την ελληνική κυβέρνηση στη μειονότητα της Θράκης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ανακοίνωσε το διορισμό τοποτηρητή στη Μουφτεία Κομοτηνής.
Ο διορισμένος μουφτής, Τζεμαλί Μέτσο, είδε την πόρτα της εξόδου, ενώ και ο συνάδελφός του στην Ξάνθη, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, αναμένεται να εκδιωχθεί με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μέτσο θα προσφύγει κατά της απόφασης διορισμού τοποτηρητή.
Πλέον, όπως τουλάχιστον αναφέρει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μέχρις «αναλήψεως καθηκόντων από το διοριζόμενο μουφτή» τοποτηρητής αναλαμβάνει ο Τζιχάτ Χαλήλ. Εχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε «διοριζόμενο» μουφτή κι αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγούν οι διάδοχοι των δύο νόμιμων μουφτήδων που αποκαθηλώθηκαν για το χατίρι του Ερντογάν.
Ο τοποτηρητής εργάζεται ήδη ως ψάλτης στη νόμιμη μουφτεία της Κομοτηνής.
Ωστόσο, αυτό δεν τον απέτρεπε όχι μόνο να έχει στενές σχέσεις με την ψευτομουφτεία Κομοτηνής και το τουρκικό προξενείο, αλλά να πρωταγωνιστεί και στην επίσκεψη του Μπιλάλ Ερντογάν στη Θράκη. Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε πριν από τρία χρόνια την Ξάνθη και την Κομοτηνή και ο Τζιχάτ Χαλήλ ήταν ένας από αυτούς που τον καλωσόρισαν. Η νόμιμη μουφτεία δεν έβλεπε με καλό μάτι τις στενότερες σχέσεις του –μέχρι πρότινος- ψάλτη με την ψευτομουφτεία και το προξενείο. Εφτασε σε σημείο να κολλήσει αφίσα της ψευτομουφτείας στο Εσκί Τζαμί της Κομοτηνής.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ακριβώς πριν από δύο χρόνια τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο μαζί με τον ψευδομουφτή Κομοτηνής, Ιμπράημ Σερίφ, είχαν πάει στο Εσκί Τζαμί όπου και υπηρετεί ο κ. Τζιχάτ για συνέντευξη. Μετά από λίγο κατέφθασε ο πρόεδρος της Βακουφικής Επιτροπής Κομοτηνής Σελίμ Ισά, ο οποίος τους έβγαλε έξω, καθώς δεν είχαν άδεια για γυρίσματα μέσα στο τζαμί. Εξοργισμένος ο νόμιμος μουφτής ρώτησε τον κ. Τζιχάτ πώς μπήκε μέσα το τηλεοπτικό συνεργείο κι εκείνος δήλωσε άγνοια. Ωστόσο, κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τον κ. Τζιχάτ να ανοίγει την πόρτα του Εσκί Τζαμί στον ψευδομουφτή Σερίφ και στο τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο. Ετσι, αυτός που είχε περισσότερα «πάρε – δώσε» με την ψευτομουφτεία και το τουρκικό προξενείο «χρίστηκε» τοποτηρητής στη νόμιμη μουφτεία της Κομοτηνής με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι δύο νόμιμοι μουφτήδες της Θράκης, οι οποίοι με πίστη και αφοσίωση υπηρέτησαν την Ελληνική Πολιτεία δείχνοντας σεβασμό τόσο στη μουσουλμανική μειονότητα όσο και τη χριστιανική πλειονότητα, έχουν συστήσει κοινό «μέτωπο». Εχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί παράνομο το άρθρο της τροπολογίας που προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία των δύο μουφτήδων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν νομικό πραξικόπημα την παύση τους, λήγει το 2021.
Στην τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα πως: «Ο μουφτής (ή ο τοποτηρητής μουφτής) παράλληλα με τα θρησκευτικά του καθήκοντα είναι και δημόσιος λειτουργός (με θέση γενικού διευθυντή) ασκώντας και δικαιοδοτικά καθήκοντα επί ορισμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου που αφορούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειάς του (εφόσον αυτά έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία του), αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία».
Βέβαια, εύλογα τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει αν το άρθρο κριθεί τελικά αντισυνταγματικό; Να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ευθέως θέσει θέμα εκλογής μουφτήδων απευθείας από τη μειονότητα, παραβλέποντας πως εκτός από πνευματικοί ηγέτες εξακολουθούν να έχουν -έστω και προαιρετικά- ρόλο δικαστή στο πλαίσιο της Σαρίας.

5 σχόλια:

  1. Φωτογραφικός νόμος δέν εἶναι νόμος, ἀλλά ἀντισυνταγματική ἄσκηση διοικήσεως ἀπό τήν Βουλή.
    Ἄν χρειάζεται, ἡ Βουλή ἄς θεσμοθετήσει ὅ,τι ἐπιβάλλει τό δημόσιο συμφέρον γιά τό μέλλον, διότι γιά τό μέλλον πρέπει νά ὁρίζει ὁ νόμος,
    ἀναδρομικῶς δέ, μόνον κατ' ἐξαίρεση καί γιά λόγο δημοσίου συμφέροντος ὑπό τόν σχετικό ἔλεγχο ὁρίων ὑπό τῶν Δικαστηρίων.
    Διαφορετικό εἶναι δέ τό ζήτημα, βάσει ποίου κατά χρόνον νόμου, συνταγματικῶς θεσπισμένου, θά ἐλεγχθῆ ἡ νομιμότητα τῆς διοικητικῆς πράξεως περί τῆς παύσεως διορισμένων μουφτήδων, ἤ περί ἀντικατασάσεως αὐτῶν ἔστω προσωρινῶς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευριπίδης Μπίλλης
    ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ Ή ΒΕΒΑΙΟΝ ΟΤΙ ΟΙ ΝΥΝ “ΔΥΤΙΚΟΙ” ΝΕΟΤΑΞΙΚΟΙ ΚΑΤΟΧΙΚΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΓΙΑ ΧΡΌΝΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ

    Ζυρίχη και Λονδίνο, Άτσεσον, Ανάν με επιστέγασμα την ελεύθερη συμφωνημένη εισβολή στην Κύπρο. το 1974 (για όποιον δεν θέλει να συνεχίσει να εθελοτυφλεί) .

    Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα έχουμε και ελεύθερη στρατιωτική εισβολή στην Ελλάδα.

    Σίγουρα όμως, έχουμε ήδη συμφωνημένη "εισβολή" στη Μακεδονία μας και στη Θράκη μας.

    Άστε που ήδη το Αιγαίο, άλλη εσχάτη προδοσία όλων και ιδίως του Καμμένου (που σχεδόν ευχαριστούσε τους τούρκους που του επέστρεψαν τα «παιδιά») το άφησαν να γίνεται σταδιακά ελληνοτουρκικό.

    Και όλην την Ελλάδα, αντίθετα με πολλά που ορίζει το Σύνταγμα, να γίνεται το ξέφραγο αμπέλι “Ελλαδιστάν”

    Χωρίς κανένας εισαγγελέας ή τουλάχιστον δικηγόρος να συγκινείται για τόσες Έσχατες προδοσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "άλλη εσχάτη προδοσία όλων και ιδίως του Καμμένου"
      Τέτοια λόγια για τον κο Καμμένο?
      Να σας υπενθυμίσω τι γράφατε για αυτόν?
      http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2014/10/blog-post_153.html?m=1

      Διαγραφή
  3. Αιώνιοι βλάκες οι πολιτικοί της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οχι αιωνιοι βλακες οι πολιτικοι της Ελλαδας , αιωνιοι προδωτες με αιωνιους βλακες ψηφοφορους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.