24/8/18

Πομπέο σε Λαβρόφ: Απευλευθερώστε αμέσως τον Ουκρανό σκηνοθέτη Σέντσοφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ζήτησε από τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ οι ρωσικές αρχές να «απελευθερώσουν αμέσως» τον ουκρανό κινηματογραφιστή Όλεγκ Σέντσοφ, που κάνει απεργία πείνας εδώ και πάνω από 100 ημέρες. Ο κινηματογραφιστής, ο οποίος εναντιώνεται στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, κρατείται σε ρωσική φυλακή κι έπαψε να τρέφεται τη 14η Μαΐου. Για την Ουάσινγκτον, ο Σέντσοφ είναι «πολιτικός κρατούμενος».
«Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανησυχία μας για το ζήτημα της υγείας του Σέντσοφ και προέτρεψε τη Ρωσία να τον απελευθερώσει αμέσως, όπως και όλους τους ουκρανούς πολιτικούς κρατούμενους», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Σέντσοφ, 42 ετών, διατηρείται στη ζωή με διατροφικά συμπληρώματα που του χορηγούνται ενδοφλεβίως κατ' εντολή της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων της Ρωσίας. Ο σκηνοθέτης και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών απαιτεί την απελευθέρωση «όλων των (ουκρανών) πολιτικών κρατουμένων» που έχουν φυλακιστεί στη Ρωσία.
Παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις συγγραφέων, ηθοποιών και διάσημων σκηνοθετών, η Μόσχα τηρεί μέχρι σήμερα ανυποχώρητη στάση στην υπόθεση του Σέντσοφ, που έχει καταδικαστεί για «τρομοκρατία» και «εμπορία όπλων». Λέει ότι ο κινηματογραφιστής θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος εάν έκανε αίτηση να του δοθεί χάρη, κάτι που ο ίδιος αρνείται να πράξει.
Ο Σέντσοφ είχε καταδικαστεί το 2015 σε είκοσι χρόνια κάθειρξη έπειτα από μια δίκη που η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει «σταλινική» και είχαν στηλιτεύσει το Κίεβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. Οι εκκλήσεις να αφεθεί ελεύθερος πολλαπλασιάστηκαν όταν συμπληρώθηκαν 100 ημέρες αφότου άρχισε απεργία πείνας, την Τρίτη.
ΑΠΕ

3 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.