6/8/18

Πώς προετοιμάζονται οι αγοραστές ιρανικού αργού για τις αμερικανικές κυρώσεις

REUTERS/RAHEB HOMAVANDI
A gas flare on an oil production platform in the Soroush oil fields is seen alongside an Iranian flag in the Gulf July 25, 2005. REUTERS/Raheb Homavandi/File Photo
Σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο θα εστιάζει στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ενώ σε τρεις μήνες- εφόσον δεν υπάρξει κάποια δραστική εξέλιξη- θα βγάλει από τη φαρέτρα της το πιο ισχυρό όπλο: θα θέσει σε ισχύ τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο. Αυτό πρακτικά θα μπορούσε να μηδενίσει τις ιρανικές εξαγωγές αργού και να πυροδοτήσει ισχυρές νέες αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, βάζοντας φωτιά στις τιμές.
Οι χώρες, που εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, κινδυνεύουν εάν δεν σταματήσουν τις αγορές τους, να δουν τις τράπεζές τους να αποκλείονται από το αμερικανικό χρηματοικονομικό σύστημα ή να έρθουν αντιμέτωπες με άλλες κυρώσεις και πιέσεις από την αμερικανική πλευρά. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ήταν σαφής: Θα φροντίσουμε οι κυρώσεις να τηρηθούν. Υπό τις συνθήκες αυτές πολλές εξ αυτών πρετοιμάζονται ήδη για τη νέα πραγματικότητα, την ώρα μάλιστα που μεγάλες ασφαλιστικές έχουν ήδη σταματήσει να καλύπτουν τη διακίνηση ιρανικού πετρελαίου.
Η Τεχεράνη μπορεί πάντως να ελπίζει σε μερική κινεζική στήριξη. Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, το Πεκίνο έχει απορρίψει το αμερικανικό αίτημα να σταματήσει τις αγορές ιρανικού αργού, αν και φέρεται να έχει συμφωνήσει να μην τις αυξήσει σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου αγόρασε 675.00 βάρέλια ημερησίως, καλύπτοντας το 26% των ιρανικών εξαγωγών. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ιράν, χωρίς να παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις τους. 
Η Ινδία, της οποίας οι αγορές ανέρχονταν στα 597.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο, καλύπτοντας το 23% των ιρανικών εξαγωγών, αν και έως τώρα εφαρμόζει μόνο τις επιβληθείσες από τον ΟΗΕ κυρώσεις, τον Ιούνιο φέρεται  να αλλάζει στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters τον Ιούνιο ζήτησε από τα διυλιστήρια της χώρας να προετοιμαστούν για ένα σενάριο δραστικής μείωσης ή και μηδενικών εισαγωγών. Αναζητά πάντως εναλλακτικούς τρόπους αγοράς αργού από την Ισλαμική Δημοκρατία. 
Η ινδική πετρελαιοβιομηχανία Indian Oil Corp δεν φαίνεται πάντως να ανησυχεί. Ο επικεφαλής της δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί μόνη να καλύψει το κενό στην παγκόσμια προσφορά, που θα προκύψει από τις κυρώσεις στο Ιράν. «Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για τα νέα δεδομένα» τόνισε, αν και έως και τον Ιούλιο συνέχισε να αγοράζει κανονικά ιρανικό αργό. 
Μεταξύ των μεγάλων αγοραστών είναι και η Νότιος Κορέα, η οποία εισήγαγε 286.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο. Η Σεούλ περιμένει επίσημη απάντηση από τις ΗΠΑ για το εάν μπορούν τα διυλιστήριά της να συνεχίσουν να εισάγουν ιρανικό αργό. 
Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με εισαγωγές 516.000 βαρελιών ημερησίως και μερίδιο 20% στις ιρανικές εξαγωγές, εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και αναζητεί τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεών της, που δεν εισάγουν απλώς ιρανικό αργό, αλλά έχουν και παρουσία σε ιρανικό έδαφος. Τον Ιούλιο οι ΗΠΑ απέρριψαν πάντως αίτημα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας για εξαίρεση των επιχειρήσεών τους από τις κυρώσεις, 
Σημειώνεται ότι ιρανικό αργό εισάγει και η Ελλάδα. Τον Ιούνιο οι εισαγωγές μηδενίστηκαν, αλλά τον Ιούλιο αυξήθηκαν και πάλι. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ-0,42% έχουν σε κάθε περίπτωση επισημάνει ότι δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία τους. 
Πηγή: Bloomberg, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.