17/8/18

Οι νέοι προσωρινοί τοποτηρητές-μουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή

  • Το κτήριο που στεγάζει τη Μουφτεία Κομοτηνής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ιορδανίδης)
Με τη δημοσίευση των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΥΟΔΔ 461/2018) αποχωρούν και επισήμως από τις θέσεις τους ο μουφτής Κομοτηνής και ο μουφτής Ξάνθης, λόγω ηλικίας, και στο πλαίσιο εφαρμογής της τροπολογίας που ψηφίστηκε την 1η Αυγούστου για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των επικεφαλής των μουφτειών Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου στην ηλικία των 67 ετών.
Στα ίδια έγγραφα αναφέρονται και οι νέοι τοποτηρητές-μουφτήδες Ξάνθης-Κομοτηνής, ο 38χρονος Μπιλάλ Καρά Χαλήλ και ο 56χρονος Χαλήλ Τζιχάτ αντίστοιχα.
Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η υπουργική απόφαση της παραγράφου 4 του άρθρου 48 του ν.4559/2018 για τους ιεροδιδάσκαλους ισλαμικής θρησκείας η προκήρυξη για τις προσλήψεις Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις δικονομικές διαδικασίες της άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων της Θράκης.
Ποιοι είναι οι νέοι τοποτηρητές-μουφτήδες
Ο Μπιλάλ Καρά Χαλήλ, γνωστός γιατί είχε μηνύσει το τουρκικό προξενείο Κομητηνής, γεννήθηκε στην Πάχνη του νομού Ξάνθης το 1980. Από το 2003 έως το 2012 υπηρέτησε ως Ιμάμης στο χωριό Σώστης του νομού Κομοτηνής και από το 2012 είναι ο ιμάμης του τεμένους Σκρα στην πόλη της Ξάνθης.
Έχει υπηρετήσει σε θέση ιεροδιδασκάλου ισλαμικής θρησκείας σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν.4115/2013. 
Έχει εκπαιδευθεί, επί τέσσερα έτη, στο Πανεπιστήμιο Al Azhar της Αιγύπτου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αραβικού κόσμου που ειδικεύεται στην μουσουλμανική θεολογία. Είναι άριστος γνώστης της ελληνικής, της τουρκικής και της αραβικής γλώσσας.
Από την πλευρά του ο Χαλήλ Τζιχάτ γεννήθηκε στο Σκάλωμα του νομού Κομοτηνής, το 1962. Από το 1995 έως σήμερα υπηρετεί ως ιμάμης σε τεμένη της Κομοτηνής και από το 2008 υπηρετεί, ταυτόχρονα, στη γραμματεία της Μουφτείας Κομοτηνής. Επίσης, έχει υπηρετήσει σε θέση ιεροδιδασκάλου ισλαμικής θρησκείας σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν.4115/2013. Από την ίδρυση της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών εργάζεται στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ως καθηγητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 407/1980, των μουσουλμανικών θεολογικών μαθημάτων.
Είναι απόφοιτος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Πόλεως της Μεδίνας (βασίλειο Σαουδικής Αραβίας) από το οποίο έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και διδακτορικό δίπλωμα στον ιερό ισλαμικό νόμο (σαρία).
Έχει εργαστεί στην συντακτική ομάδα για την απόδοση των εννοιών του ιερού Κορανίου στην ελληνική γλώσσα που λειτούργησε υπό την ευθύνη του «ιδρύματος του βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας για την εκτύπωση του ιερού Κορανίου». Πλην της ελληνικής και της τουρκικής γλώσσας, είναι άριστος γνώστης της αγγλικής και της αραβικής. Γνωρίζει, επίσης, οθωμανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.