11/8/18

Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι πιο σοβαρή απ’ ότι φαίνεται: Ο τουρκικός ρόλος

File Photo: Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) and Greek Minister of Foreign Affairs Nikos Kotzias (L), during their meeting in Moscow, Russia. Photo via Foreign Minister of Russia
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Την ίδια ώρα που οι σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ και η τουρκική οικονομία οδεύει στα τάρταρα, μία άλλη διεθνής κρίση υποβόσκει, για τη δημιουργία της οποίας θα μπορούσαν να έχουν ανάμειξη και άλλες χώρες, με πρώτη την Τουρκία.
Η Ελλάδα και η Ρωσία ανταλλάσσουν εδώ και εβδομάδες πυρά, και χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μίλησε για πρώτη φορά για το ενδεχόμενο η Μόσχα να εκτελεί έργο για την Τουρκία εναντίον της Αθήνας.
Η παράγραφος της ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που προκάλεσε αίσθηση, είναι η εξής:

  • “Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική».
Η κατηγορία εναντίον της Ρωσίας, και η αναφορά στη σχέση της με την Τουρκία, η οποία είναι πλέον στρατηγική, συζητήθηκε και στο εξωτερικό, καθώς -χωρίς ίσως να το περίμενε η Ελλάδα- ειπώθηκε μία μεγάλη αλήθεια, που την έκρυβαν μέχρι τώρα οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ: ότι η Μόσχα και η ΄Άγκυρα, μαζί με την Τεχεράνη έχουν συμμαχήσει στο πρότυπο -όσο και να προκαλεί ρίγος- του αλήστου μνήμης Συμφώνου της Βαρσοβίας, και ενώ η Τουρκία παραμένει ακόμα και σήμερα ένας δύσκολος σύμμαχος και στο ΝΑΤΟ.
Στις αρχές Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, τέθηκε αθόρυβα το θέμα της πιθανής απώλειας μυστικών της Δυτικής Συμμαχίας από τη Ρωσία με τη βοήθεια της Τουρκίας, αλλά η αμερικανική πλευρά, που καιγόταν για την υπόθεση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, απέρριψε κάθε ιδέα για συζήτησή του. Τώρα, ακόμα και οι αφελείς της αμερικανικής γραφειοκρατίας, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία είναι απλά μία εχθρική χώρα.
  • Στη δημοσιογραφική μου καριέρα γνώρισα πολλούς γραφειοκράτες, που δεν ήθελαν να ακούσουν τα δικά μας επιχειρήματα για την Τουρκία. Με ικανοποίηση τους ακούω να τα επαναλαμβάνουν ως δικά τους πλέον. Όμως, προσωπικά δεν έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη. Φοβάμαι πως αν ο Ερντογάν προδώσει τον Πούτιν, που είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, θα σπεύσουν να τον αγκαλιάσουν και από τη …χαρά τους να του χαρίσουν και την Κύπρο, όπως επιχείρησαν το 2004… Όλα είναι πιθανά.
Όμως, για τώρα τουλάχιστον, και για όσο ο πρόεδρος της Τουρκίας τους ψήνει το ψάρι στα χείλη, οι Αμερικανοί θα τον πολεμήσουν και θα προσπαθήσουν να τον γονατίσουν ώστε παρακαλώντας να ζητά την εύνοια και τη βοήθειά τους.
Το θέμα είναι άλλο πλέον. Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από τη Ρωσία του Πούτιν, ο οποίος στη φάση αυτή εξυπηρετεί τον Ταγίπ Ερντογάν, και οι σύμμαχοι της στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες δεν πρόσφεραν ακόμα χείρα βοηθείας και φιλίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτή τη βοήθεια και την υποστήριξη, διότι ο Πούτιν δεν είναι ένας νορμάλ ηγέτης. Στην άσκηση της πολιτικής δεν έχει κανένα απολύτως συναίσθημα. Βαδίζει στη βάση της εξυπηρέτησης των στρατηγικών και οικονομικών του συμφερόντων. Και τα συμφέροντα του πιστεύει ότι δεν εξυπηρετούνται από την Ελλάδα, η οποία με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ψαλίδισε τα όνειρα του για τη ρωσική επικράτηση στα Βαλκάνια. Η Ρωσία, μόνο με την αμφιλεγόμενη Σερβία να την ακούει, και όχι πάντα, είναι εκτός του γεωστρατηγικού παιγνιδιού στη Βαλκανική.
  • Η σημερινή Ρωσία είναι κάτι διαφορετικό από αυτή που ξέραμε στο παρελθόν. Είναι ένα εθνικιστικό-χριστιανικό κράτος του οποίου ηγείται ένας σκληρός αυταρχικός πολιτικός, ο οποίος πιστεύει με φανατισμό στη Μεγάλη Ορθόδοξη Ρωσία. Εγώ θα στοιχηματίσω, ότι δεν θα διστάσει να «σταυρώσει» και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, με τη βοήθεια του Ερντογάν, για να του πάρει τα σκήπτρα το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα μία εχθρική χώρα. Όλα αυτές οι κουβέντες για τον «ξανθό ηγέτη» και το «ξανθό γένος», που θα συντρίψουν την Τουρκία προς δόξα της Ορθοδοξίας, είναι κουραφέξαλα και κουβέντες του καφενέ.
Η σημερινή Ρωσία παίζει ξεκάθαρα το παιγνίδι της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, και ο μόνος λόγος που στηρίζει ακόμα την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι το ρωσικό χρήμα που φυλάσσεται στις κυπριακές τράπεζες. Για το λόγο αυτό, και για όσο δεν βρίσκουν άλλο «παράδεισο», οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να βοηθούν την Κύπρο. Είναι και υποχρεωμένοι και αναγκασμένοι.
Η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας και της Ελλάδας είναι επικίνδυνη και δεν θα ξεπεραστεί εύκολα. Δεν πρόκειται για ένα απλό «καυγά», ούτε είναι επιχείρημα ότι όλα συμβαίνουν λόγω του «οξύθυμου» Κοτζιά. Είναι στρατηγική επιλογή της Μόσχας αυτή η σύγκρουση και έχει στόχο και την Ελλάδα, και το Φανάρι και το Άγιο Όρος. Ας μην είμαστε αφελείς.
  • Σίγουρα, θα ήταν προτιμότερο να είχαν λυθεί αθόρυβα τα προβλήματα με τη Ρωσία, Όμως, στις πολλές οχλήσεις της Αθήνας για να σταματήσει ο υπόγειος πόλεμος των εθνικιστών, που στηρίζονταν από τη Μόσχα, οι Ρώσοι αγνόησαν τις ελληνικές εκκλήσεις. Και τότε δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την Αθήνα. Η δημοσιοποίηση του θέματος ήταν αναγκαία.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Διαβάζω όλους αυτούς τους φιλοδυτικούς και νεοφιλελεύθερους αναλυτές, που για χρόνια βρίζουν τον Πούτιν και τη Ρωσία, να έχουν βγει εκτός εαυτού και να νοιάζονται ξαφνικά για τις καλές σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα. Δεν καταλαβαίνουν ότι γίνονται γελοίοι;

hellasjournal.com/

10 σχόλια:

  1. Οπότε,και εμείς σαν καλοί σύμμαχοι,στο ΝΑΤΟ,και στίς ΗΠΑ θα παραχωρίσουμε μέχρι το 25ο μεσημβρινο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου,και τα Δωδεκάνησα στην φίλη και σύμμαχο Τουρκία,προκειμένου ναμην βρίσκετε στις αγκάλες της κατά τάλλα <>!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν έγραψα αρκετό χρόνο πριν, σε σχόλιο μου για τον Πατριάρχη, ότι στηρίζετε στον Αμερικανικό παράγοντα για να διασφαλίσει την επιβίωση του στην Κωνσταντινούπολη και ότι υπάρχει υπόγειος πόλεμος μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας, η οποία Μόσχα εποφθαλμιά τη θέση και τα πρωτεία στην ορθοδοξία, του Φαναρίου, ο κ.Καλεντερίδης με αποκάλεσε ανόητο νεοέλληνα, οι οποίοι δυσκολεύουν το έργο του οικουμενικού Πατριάρχη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κυβερνώντες, οι οποίοι στην προσπάθεια επίλυσης του οικονομικού προβλήματος, και της διαμάχης με την Γερμανία, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους Αμερικανούς. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ.Κοντζιάς καλός πράττει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To κείμενο αυτό στηρίζει πλήρως Κοτζιά και Σύριζα στην δουλοπρεπή-αμερικανόπληκτη εξωτερική πολιτική τους, χαρακτηρίζει σαν "εθνικιστές" όσους αντιστεκόμαστε στην άθλια συμφωνία των Πρεσπών, έχει υστερικά αντιρωσικό χαρακτήρα και είναι γεμάτο αναπόδεικτες αυθαίρετες εικασίες. Χαρακτηρίζει ως γελοίους όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ενώ είναι ο ίδιος που γελοιοποιείται με το παρόν κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτος εδω ουτε λιγο ουτε πολυ μας λεει οτι η Πρεσπες καλως εγιναν !!! Καλως πουλησαμε την Μακεδονια !!! Για να μην επικρατησει η ..Ρωσια στα Βαλκανια...αλλα οι αλλοι που τον ταιζουν .Εκπληκτικη λογικη.Αν η Ρωσια απειλησει ξανα ...να ξαναδωσουμε κι αλλα !! Δεν ξερω....αλλα ποσοι διεστραμενοι γεννιουνται το δευτερολεπτο ???? Ουτε ..φωτονια να ηταν ...θαχε κολπιτιδα η μανα του στην γεννα...

      Διαγραφή
  4. Συγκρίνετε την ψευτοανάλυση του Ιγνατίου με την επόμενη ανάλυση: www.liberal.gr/arthro/215986/amyna--diplomatia/2018/i-ellinorosiki-schesi-kai-o-rolos-tis-tourkias-ethnika-sumferonta-kai-theories-sunomosias.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γνωστος φιλοαμερικανος αναλυτης ο μονιμος ανταποκριτης στις ΗΠΑ κυριος Mike Ignatiou. Ας μην ειμαστε κι εμεις αφελεις με αυτα που μας σερβιρει για ...ενημερωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ὑποτιμᾶ τόν ἴδιο τόν ἑαυτό του ὁ Ἰγνατίου, μέ τό ἄρθρο του αὐτό.
    Δέν εἶναι χωρίς συναισυθήματα ὁ Πούτιν, ἀλλά ξέρει νά συγκρατεῖ τήν ὀργή του καί νά συμβουλεύεται.
    Δέν ἔχει ὡς ἐχθρό του τήν Ἑλλάδα, ἀλλά ὅπως κάθε Ρῶσος τήν βλέπει γιά μικρή, καί ὅπως κάθε ὀρθόδοξος χριστιανός Ρῶσος τήν βλέπει χλιαρή ὡς πρός τήν Ὀρθοδοξία της, καί πολιτικά ὑπέρμετρα στραμμένη πρός τή Δύση τοῦ Πάπα καί τῶν Ἐγγλέζων.
    Στοχεύει στήν ἀντικατάσταση τῶν Ἑλλήνων παντοῦ ὡς Ὀρθοδόξων, διότι καί τήν Δύναμη ἀλλά καί τήν Ἀλήθεια τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας σέβεται
    - δύναμη καί Ἀλήθεια τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας, πού δέν τίς σέβονται οὔτε οἱ Ἕλληνες πολιτικοί, οὔτε καί ὁρισμένοι χλιαροί περί τήν πίστη καί οἰκουμενίζοντες-παπίζοντες Ἐκκλησιαστικοί ἡγέτες μας -
    καί βλέπει τήν ἀνικανότητα τῶν πολιτικῶν μας καί τόν φιλο-ἀμεριανισμό ὁρισμένων ἱεραρχῶν μας, νά συμβάλλουν στό πνίξιμο τῆς Ρωσίας ἀπό τούς δυτικούς τάχα "συμμάχους" μας (νταβατζῆδες τῶν πολιτικῶν μας).

    Αὐτό πού δύσκολα θά καταλάβουν θετικῶς ὅλοι αὐτοί, πολιτικοί μας καί ξένοι, εἶναι τό ἀληθινό μας μέγεθος ὡς ὀρθοδόξων χριστιανῶν Ἐλλήνων-Ρωμηῶν.
    Ὅταν τό καταλαβαίνουν, ὅσοι δέν προσεγγίζουν μέ φιλαλήθεια τά ἱστορικά δεδομένα, ἀλλά μέ ἰδιοτέλειες διάφορες, μᾶς ἐχθρεύονται, διότι ὡς ὀρθόδοξοι χριστιανοί Ἕλληνες Ρωμηοί, μέ τήν ὕπαρξή μας, τούς χαλᾶμε σχέδια κυριαρχίας τους στήν Ἀνατολική Μεσόγειο καί στόν χειρισμό τῆς πολιτισμικῆς ἐξελίξεως, ἀκόμη καί παγκοσμίως, ἀλλά καί ἐντός τῶν ἐπικρατειῶν τους:
    Προτιμοῦν τούς θρησκευτικούς φανατισμούς τῶν θρησκειῶν καί τῆς ἀθεΐας, ἀπό τήν Ἀλήθεια τῆς ὁρθόδοξης χριστιανικῆς ζωῆς, μέ τήν ἐκκοπή τοῦ ἰδίου θελήματος χάριν τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ καί τοῦ ἄλλου ἀνθρώπου.
    Μέ σχετικά φωτεινότερη ἐξαίρεση τόν Πούτιν, πού στά καλά καί νόμιμα ἀμυντικά του σχέδια, προσθέτει τήν ἐπιρροή τῆς Ρωσίας διά τῆς Ὀρθοδοξίας περαιτέρω, π.χ. στούς Ἁγίους τόπους, ἐνῶ τό σωστό εἶναι τό ἀντίστροφο:
    Ἐπιρροή εἰρηνική-ὁμολογιακή μέχρι καί μαρτυρική τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας στήν ἀνθρωπότητα, διά τοῦ γένους ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων χριστιανῶν, καί ὄχι ὡς κοσμική στοχοθεσία τῆς ἐπιρροῆς ἤ ἐπικρατήσεως κάποιου ἔθνους ἤ φυλῆς.

    Ὅποιος θέλει νά εἶναι - καί νά συμπεριφέρεται ὡς - Ὀρθόδοξος χριστιανός μέ τόν σκοπό νά ἔχῃ ἐξουσία ἐπί τῆς γῆς, ἤ γιά νά τήν αὐξήσῃ, ἔστω καί γιά "καλό"¨, ἔχει τήν αἵρεση τοῦ παπισμοῦ στήν καρδιά του, καί δέν κινεῖται σωστά.
    Ἡ παγκοσμιότητα τῆς ἀποστολῆς τῶν Ρώσων στόν κόσμο, περνᾶ δηλαδή ἀπό τήν ἀποκήρυξη τοῦ πανσλαβισμοῦ ὡς ψεύδους καί ὡς ἐθνικιστικῆς αἱρέσεως, καί ἀπό τό πάντρεμά της μέ τήν ἴδια ἀποστολή τῶν λοιπῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν, καί δή τῶν Ρωμηῶν, πού ἔχουμε ἀποδεκατισθῆ ἀπό τίς γενοκτονίες μας ἀπό τούς Τούρκους, παλαιότερα καί ἀπό τούς Γερμανούς.
    Τόσο Τευτονο-Γερμανοί ὅσο καί Τοῦρκοι, εἶναι ἐπισφαλεῖς σύμμαχοι. Ἐμεῖς ἔχουμε "ἁπλῶς", κατά κατά καιρούς, χλιαρές ἤ ἀντίχριστες, προδοτικές ἡγεσίες.
    Καί παπαγάλους δημοσιογράφους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ρόλος του Κου Ιγνατίου είναι γνωστός και οι όποιες ικανότητες έχει είναι απόλυτα περιορισμένες,αναφέρει γνωστά επιχειρήματα όπως οι επιδιώξεις Μόσχας απέναντι στο φανάρι,κινήσεις που έχουν ως αφετηρία την εποχή των Τσάρων,και εξαγάγει '' απίθανα '' συμπεράσματα για τις ελληνορωσικές σχέσεις.Παραβλέπει όμως ότι ο ρόλος κοτζια είναι γνωστός σε όλους και οι όποιες λεπτομέρειες θα εξεταστούν από το ειδικό δικαστήριο που θα διερευνήσει τα των πρεσπών. Ας κρατήσουμε ότι ο εν λόγω κύριος είναι ακραιφνής σταλινικός, διεθνιστής και εθνομηδενιστής δεν υπάρχουν αισθήματα για τις 100ς χιλιάδες των Ελλήνων που έπεσαν για την Μακεδονία απεναντίας αν μπορούσε θα ξέθαβε τα κόκκαλα τους για να ταίσει γουρούνια. Λίγο υπομονή και ο κάθε προδότης θα εξηγήσει τις πράξεις του!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτος ο τυπος εχει Ελληνικο ονομα.!! Τι στο καλο λεει ?? Γιατι το κραταει το ονομα ?? Για να κανει βολτες στην Ουασιγκτον να κανει εφε οτι ειναι γονος αρχαιων ?? Διεθνιστης..?? Αντε βρε καραγκιοζοπαιχτη... απ την Ραχουλα της Κυπρου..που εμαθες την λεξαρα αυτη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Που ακριβώς συμπίπτουν τα συμφέροντα της Ελλάδας με της Ρωσίας; Στο ότι έχει εισβάλει και αποκόψει τμήμα άλλης χώρας; Αν είναι έτσι, τότε το ίδιο θα μπορούσε να επικαλεστεί και η Τουρκία για τα Δωδεκάνησα και θα πει, κακός παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα. Ή μήπως θέλει να γίνει εξόρυξη του πετρελαίου Ελλάδας και Κύπρου, ώστε να έχει έναν ακόμη ανταγωνιστή στην αγορά, και κυρίως στην προμήθεια της Ευρώπης; Κατηγορούμε τις ΗΠΑ, και ορθός γίνεται αυτό, για το ρόλο τους στα γεγονότα του 74, αλλά παραβλέπουμε τα δικά μας λάθει που έδωσαν την ευκαιρία σε τρίτους να τα εκμεταλλευτούν. Τώρα όσον αφορά το κ.Ιγναντίου όταν βγάζει τα άπλυτα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη φόρα, για την περίοδο του 74, είναι έγκριτος δημοσιογράφος αλλά όταν γράφει ένα κείμενο για την Ρωσία είναι πράκτορας. Αν είναι αυταρχικό το καθεστώς του Πούτιν το γνωρίζουν καλύτερα οι αντιπολιτευόμενοι δημοσιογράφοι. Τώρα όσον αφορά για την συμφωνία των Πρεσπών είναι μεγάλη ήττα για την Ελλάδα. Έντιμος συμβιβασμός θα ήταν Βόρεια Μακεδονία και η εθνότητα Σλαβομακεδόνες και η γλώσσα Σλαβομακεδονική και αντίστοιχα Αλβανομακεδόνας για την άλλη μεγάλη εθνότητα των Σκοπίων. Εδώ που τα έχουν φέρει τα πράγματα οι πολιτικοί μας διαχρονικά τι άλλο μπορούσε να γίνει. Προσωπικά θα ήθελα να μην αναγράφετε ούτε καν ως δεύτερο συνθετικό το Μακεδονία. Ο πρώτος που άλλαξε στάση από αυτή που είχε αποφασιστεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ήταν ο Κώστας Καραμανλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.