27/8/18

Ποιά κράτη δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες της εκτός συνόρων να ψηφίσουν σε εθνικές εκλογές.


Μεταξύ των 214 κρατών της μελέτης (πρακτικά όλα τα κράτη του κόσμου) τα 114 είναι δημοκρατικά και επίσης δίνουν αυτό το δικαίωμα. 
Το 2007 ελάχιστα κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου δεν προέβλεπαν αυτό το δικαίωμα (Σλοβακία, Αλβανία, FYROM, Κύπρος – αν και η Κύπρος στο μεταξύ το έχει εφαρμόσει [2]). Όπως βλέπουμε στον πίνακα, μεταξύ των 114 κρατών που προβλέπουν αυτό το δικαίωμα (σχεδόν όλα του πρώτου κόσμου αλλά πολλά των οποίων στην Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία) όλα εκτός 4 το έχουν εφαρμόσει. 
Μια από τις εξαιρέσεις είναι η Ελλάδα που είναι η κούνια της δημοκρατίας όπως πάντα αναφέρουμε με υπερηφάνεια. Και αυτό παρότι το σύνταγμα κατοχυρώνει αυτό το δικαίωμα των Ελλήνων στο άρθρο 51 παράγραφος 4 που μιλά για “την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια” και ορίζει ότι αυτή μπορεί να υλοποιηθεί “με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο.”

Και όμως περνάν τα χρόνια, περνάν οι δεκαετίες, και η ελληνική πολιτεία δεν υλοποιεί αυτό το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων.
Προς τιμήν του ο Μητσοτάκης έχει πάρει πρωτοβουλία σε αυτό το θέμα (αν και οι προθέσεις του θα γινόντουσαν πιο πιστευτές αν είχε καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση νόμου). Και πως απάντησε η κυβέρνηση της ηθικής αριστεράς; Όπως απαντά κάθε κυβέρνηση που δεν θέλει να λύσει ένα πρόβλημα αλλά χρειάζεται κάποια πρόφαση: Μετά από πολλούς μήνες περίσκεψης απαντά με την σύσταση “ειδικής επιτροπής” που θα μελετήσει το πρόβλημα και θα καταθέσει προτάσεις μετά από άλλους πέντε μήνες.[3]
Γιατί όμως το ελληνικό πολιτικό σύστημα ανεξαρτήτως ιδεολογικού χρώματος φαίνεται να κάνει ότι μπορεί για να μην δώσει την δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού χωρίς το μεγάλο κόστος και συχνά πρακτική αδυναμία να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ειδικά για να ψηφίσουν; Η μόνη απάντηση που βλέπω είναι ότι η δημοκρατία στην χώρα μας είναι σε μεγάλο βαθμό πελατειακή και βασίζεται στις συναλλαγές μεταξύ κομμάτων και ψηφοφόρων. Αλλά τα πελατειακά κόμματα έχουν λίγα ρουσφετολογικά εργαλεία για παζάρι με τους Έλληνες του εξωτερικού και γι’ αυτό κάνουν ότι μπορούν για να μην τους επιτρέψουν να παίρνουν μέρος στις εκλογές. Ιδίως τώρα που λόγω κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και μορφωμένοι Έλληνες έχουν αναγκαστεί να φύγουν από την χώρα και θα τιμωρούσαν το πολιτικό σύστημα που ευθύνεται για την καταστροφή της ζωής των.
Υπάρχουν προβλήματα προς επίλυση; Ναι, ένα τεχνικό και ένα θεσμικό:
1) Το τεχνικό πρόβλημα δεν είναι σοβαρό. Όταν άλλα 110 κράτη (πολλά των οποίων του τρίτου κόσμου) έλυσαν το πρόβλημα προφανώς μπορούμε και εμείς. Μπορούμε π.χ. να μελετήσουμε τι λύσεις εφάρμοσαν άλλα κράτη και να αντιγράψουμε την καλύτερη. Η επιστολική ψήφος είναι μια ιδιαίτερα απλή μέθοδος. Και αν μη τι άλλο θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε και τεχνολογία ηλεκτρονικής ψήφου, με την οποίο θα μειωνόταν η ταλαιπωρία και των Ελλήνων εντός επικράτειας και η οποία εξηγεί εν μέρει την μεγάλη αποχή.
2) Το θεσμικό πρόβλημα αφορά την ερώτηση ως προς την ακριβή ομάδα Ελλήνων του εξωτερικού που θα μπορεί να ψηφίζει καθώς και πως θα προσμετράται η ψήφος τους. Επειδή εδώ ισχύει το “περίσσιο χαλάει το ίσιο” ένα πολύ πρώτο βήμα θα ήταν να μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες με εκλογικό δικαίωμα που βρίσκονται στο εξωτερικό αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας ή ήταν μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας κάποια στιγμή τα 20 χρόνια πριν τις εκλογές. Η ψήφος τους δε θα μετρά στην εκλογική περιφέρεια του τελευταίου τόπου διαμονής τους.
Η ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού θα εξυγιάνει και θα ενδυναμώσει την δημοκρατία μας. Η εφαρμογή αυτού του δημοκρατικού δικαιώματος είναι θέση της Δημιουργίας Ξανά [4]
Σημειώσεις:
Διανέλος Γεωργούδης, Δημιουργία Ξανά, Ιούλιος 2018


3 σχόλια:

  1. Να προταθεί η σύσταση επιτροπής με Ορτέγκα, Μοράλες και Αλέξη και να είστε σίγουροι ότι τα αγόρια θα κεντήσουν! Θα βρουν το καλύτερο σύστημα που ίσως αποτελέσει και την πρόταση του ΟΗΕ σε όλα τα κράτη του πλανήτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Γεωργουδη δεν υπάρχει περίπτωση να εξυγιανθη και να ενδυναμωθεί η δημοκρατια με την ψηφο των εκτος Ελλαδος κατοίκων. Το πιο πιθανον ειναι να δυναμωθουν τα κεντροδεξιά κομματα. Τι θα λέγατε ομως εάν σταμάτουσε να προβλέπεται η ψήφος των εν Ελλαδι πολιτων για καμιά 10ριά χρονια; Δεν νομίζω να έκανε χειροτερη τη κατάσταση. Σημασία εχει η ενδυνάμωση του έθνους, ούτε του κράτους ούτε τη δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την Αυστρία δεν βλέπω αναφορά, που η επιστολική ψήφος άλλαξε το αποτέλεσμα και εν τέλει κατέπεσε στο δικαστήριο. Ούτε για τις πολιτικές καριέρες που κτίστηκαν με τα μονοκούκκια των ετεροδημοτών (σε Ευρυτανία, Ρέθυμνο).
    ΟΚ, θέλετε να χειραγωγήσετε την ψήφο για να "καταπολεμήσετε τον λαϊκιζμό και τον εθνικιζμό". Βάλτε και την ηλεκτρονική ψήφο (πατάς ένα κουμπί και βγαίνει μια χοντρή) και "η δημοκρατία θα θριαμβεύσει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.