18/8/18

Άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στο Κόσοβο

Του Χρήστου Καπούτση
Η Ελλάδα, τουλάχιστον, θα διαψεύσει τον Ουμπέρτο Έκο («Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις»), καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη θέματα που άπτονται των Εθνικών μας συμφερόντων. Πέραν των επιδεινούμενων ελληνοτουρκικών σχέσεων (Αιγαίο, Θράκη , Κύπρο), που επηρεάζονται από τις εκρηκτικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας («πάγωσε» η αγορά των F-35) και Τουρκίας – Ρωσίας (επιβεβαιώθηκε η αγορά των S-400), είναι και η συμφωνία των Πρεσπών (Τσίπρα- Ζαεφ) για το ονοματολογικό της FYROM, που έχει προκαλέσει εμμέσως την διπλωματική ρήξη Ελλάδας και Ρωσίας και σχετίζεται με την εκρηκτική κατάσταση στο Κόσοβο, που αποτελεί την Βαλκανική πτυχή της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Στο Κόσσοβο, που η αντιπαράθεση Σέρβων και Αλβανών έχει κορυφωθεί, επικεντρώνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες ΗΠΑ, Ρωσίας, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., όχι όμως προς κατευνασμό, αλλά για υποδαύλιση, της κρίσης. Στο επίκεντρο ο διαμελισμός του Κοσόβου με την απόσπαση του σερβικού θύλακα της περιοχής Μιτροβίτσας , βόρεια του ποταμού Ίμπαρ, από την επικράτεια της «Δημοκρατίας του Κοσόβου». Τα εδαφικά όρια διαμορφώθηκαν , όπως προέβλεπε το σχέδιο Αχτισάαρι που αποτέλεσε και τη βάση για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 (η Ελλάδα, η Ρωσία, η Κύπρος και άλλες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ και όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζουν την κρατική οντότητα του Κοσόβου). Η βόρεια Μιτρόβιτσα είναι η de facto πρωτεύουσα του βόρειου Κοσόβου, όπου οι κάτοικοι της είναι Σέρβοι, αλλά αποτελεί κυριαρχικό έδαφος της «Δημοκρατίας του Κοσόβου». Η Μιτροβίτσα βρίσκεται σε μια κοιλάδα που διαρρέει ο ποταμός Ίμπαρ και διχοτομεί την πόλη, στον Αλβανικό και Σερβικό τομέα. Στις δυο γέφυρες του ποταμού που ενώνουν τον σερβικό με τον αλβανικό τομέα , είναι εγκατεστημένη στρατιωτική δύναμη της KFOR, που αποτελείται κυρίως από γάλλους και Έλληνες στρατιωτικούς με αποστολή να αποτρέπουν τα φονικά επεισόδια μεταξύ ενόπλων Σέρβων και Αλβανών, των κατοίκων της Μιτροβίτσας. Είναι ισχυρή η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο. Στην ταραγμένη περιοχή της Μιτροβίτσας έχει εγκατασταθεί ένα Μηχανοκίνητο Τάγμα πεζικού , ενώ δυο Λόχοι είναι στην πρωτεύουσα του Κοσσόβου την Πρίστινα. Συνολικά , η Ελληνική Δύναμη Κοσόβου (ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ.) αριθμεί 370 στρατιωτικούς και διοικητικά και επιχειρησιακά υπάγεται στην KFOR.
Καθώς ο Σερβικός Στρατός με την στήριξη της Ρωσίας, απειλεί ότι θα εισβάλει στο βόρειο Κόσοβο για να απελευθερώσει την Μιτροβίτσα και ο Αλβανικός Στρατός με την υποστήριξη της Αλβανίας και των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να αποκρούσει την σέρβικη επίθεση, προωθείται ως ειρηνευτική λύση η απόσπαση της περιοχής της σερβοκρατούμενης Μιτροβίτσας από το αλβανόφωνο Κόσοβο και η ενσωμάτωσή της στην Σερβία. Εξέλιξη όμως, που ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία κοινού Αλβανικού κράτους (Αλβανία και Κόσοβου που το 95% των κάτοικων του είναι Αλβανοί), δηλαδή το πρώτο και σημαντικό βήμα για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Η εξέλιξη αυτή, συνιστά αλλαγή του υφιστάμενου συνοριακού καθεστώτος και μάλιστα, βάσει εθνοτικών μειονοτήτων και αναμένεται να προκαλέσει «ντόμινο» εθνομειονοτικών απαιτήσεων και αλυτρωτικών διεκδικήσεων κατά των Εθνικών κρατών και κατά μαθηματική αλληλουχία, πιθανό βίαιο επαναπροσδιορισμό των συνόρων της Βαλκανικής.

Η Deutsche Welle σε εκτενές ρεπορτάζ από το Κόσοβο, επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία των Τιράνων με την Πρίστινα , με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, για εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Σύμφωνα με αλβανούς αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος του Κοσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι (πρώην οπλαρχηγός του UCK) που τάσσονται υπέρ των «συνοριακών διορθώσεων», στο πλαίσιο της συζήτησης για διχοτόμηση του Κοσσόβου, επισημαίνουν ότι, στη νότια Σερβία και σε περιοχές γύρω από τις πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα, οι Αλβανοί υπερτερούν αριθμητικά των Σέρβων. Σύμφωνα με τον Θάτσι αυτές οι «συνοριακές διορθώσεις» είναι δυνατές και αναγκαίες «επειδή η Σερβία δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τα μειονοτικά τους δικαιώματα».
Η «Μεγάλη Αλβανία», πέρα από τα δυο συστατικά κράτη (Αλβανία- Κόσοβο) , θα ολοκληρωθεί ο κατά τους Αλβανούς «εθνικός σκοπός», αν θα συμπεριλάβει και το Πρέσεβο από τη Σερβία, αλβανόφωνη περιοχή από το Μαυροβούνιο, το Τέτοβο από την π.Γ.Δ. Μακεδονίας και ελληνικά εδάφη (Θεσπρωτία). Η Αλβανική προπαγάνδα κρατά «ζωντανό» το θέαμα της Τσαμουριάς και των εδαφικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας. Βέβαια, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς , σε πρόσφατη συνέντευξή του διαμήνυσε πως «ουδέποτε συζήτησα, ούτε δέχθηκα να συζητήσω, ούτε πρόκειται να συζητήσω θέμα Τσαμουριάς».
Η περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να λύνει το ονοματολογικό με την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας γεωγραφικού προσδιορισμού ( «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»), όμως αφήνει ανοιχτά ζητήματα αλυτρωτικά, που de facto αποτελούν εκκρεμότητες που συνδέονται με τις εδαφικές διαφορές, που έχουν μεταξύ τους τα συνορεύοντα κράτη, κυρίως λόγω εθνικών μειονοτήτων και θα αποτελέσουν θέματα προς διαπραγμάτευση στην προοπτική επαναχάραξης των συνόρων της Βαλκανικής, με αφετηρία το Κόσσοβο. Ειδικά μάλιστα στην παρούσα συγκυρία, η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει πρώτα τη συμφωνία Αλβανών και Σλαβομακεδόνων (Σκοπιανών) και μετά να συμφωνήσει για το ονοματολογικό. Το κράτος των Σκοπίων (35% αλβανοί) απειλείται με κατάρρευση λόγω των εξελίξεων στο Κόσσοβο, ενώ και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επεκτατική πολιτική των Αλβανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αρχηγός του «Δημοκρατικού Αλβανικού Κόμματος» (DPA) των Σκοπίων, Μεντούχ Τάτσι, προέβη σε δηλώσεις υποστήριξης του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, για την αλλαγή των συνόρων, ουσιαστικά, τάχθηκε υπέρ της διχοτόμησης της FYROM και της ενσωμάτωση των αλβανόφωνων περιοχών (Τέτοβο, Κουμάνοβο και μέρος των Σκοπίων) στο Κόσοβο, δηλαδή στη Μεγάλη Αλβανία, που θα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ! (η Αλβανία έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ). Η προοπτική δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας, δηλαδή ενός ισχυρού μουσουλμανικού κράτους μέλος του ΝΑΤΟ και υπό την προστασία των ΗΠΑ, προκαλεί έκδηλη ανησυχία στη Ρωσία, που στηρίζει τη Σερβία στην υπόθεση του Κοσόβου και είναι αντίθετη στη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας. Πρόσφατα, ρώσοι διπλωμάτες εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους με την απόφαση του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει στρατιωτική αεροπορική βάση στην κεντρική Αλβανία. Επίσης , είναι εμφανείς οι προσπάθειες ΗΠΑ και Ε.Ε. για την μείωση της ενεργειακής «εξάρτησης» των Βαλκανίων από την Ρωσία, που αποτελεί ένα ισχυρό μέσο πολιτικής έξωσης της Μόσχας από την περιοχή. Τα Βαλκάνια, για μια ακόμη φορά, μπαίνουν σε ιδιαίτερα ταραγμένη ιστορική περίοδο …

2 σχόλια:

  1. Οι συνέπειες θα ειναι καταστροφικές - αλλά που είναι η "άμεση Εμπλοκή της Ελλάδας"?
    Η Ελλάδα απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να κάνει τίποτα να υποστηρίξει τα εθνικά συμφέροντα.
    Δέν υπάρχουν πλέον έλληνες εθνικιστές μόνο ούδετεροι τύποι σε Συριζα-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα κοπροσκυλα ολα ειναι πουλημενα.Τρομακτικη συγκυρια για την Ελλαδα.
    Ο ενας χειροτερος απ τον αλλον.Χυδαιοι ψευτες απατεωνες καταπατητες του Συνταγματος και αφβιστες του κερατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.