10/8/18

Οι τρεις υπογραφές

Το 1982, νεαρός φοιτητής ήμουν, βρέθηκα άθελα μου μπροστά σ’ ένα πολύ διδακτικό περιστατικό για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου. Είχα επισκεφθεί έναν γνωστό μου που ήταν σύμβουλος υπουργού, όταν ξαφνικά εισέβαλε στο γραφείο ένας έξαλλος γενικός διευθυντής, ζητώντας τον λόγο για μια εξαγγελία που είχε κάνει ο υπουργός δίχως να έχει πάρει την γνώμη των υπηρεσιακών.
Εγώ τότε, άσχετος με τις κρατικές λειτουργίες και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, έκατσα σε μια γωνιά και παρακολουθούσα την έντονη συζήτηση του συμβούλου με τον διευθυντή. Το αντικείμενο της κουβέντας ήταν απλό: Ο υπουργός σε μια συνέντευξη του είχε εξαγγείλει την κατάργηση τριών υπογραφών από κρατικές υπηρεσίες για δοθεί κάποια άδεια που αφορούσε –αν θυμάμαι καλά- το στήσιμο επιχειρήσεων εστίασης.
Η αντιπολίτευση πήρε την συνέντευξη, έκανε ερώτηση στην Βουλή και το έγγραφο πήγε υπηρεσιακώς στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για να τροφοδοτήσουν με στοιχεία τον υπουργό ώστε να δώσει απάντηση. Ο γενικός διευθυντής λοιπόν, ως ο ανώτερος των υπηρεσιακών μπούκαρε στο γραφείο του συμβούλου και ακολούθησε ένας διάλογος που με άφησε κατάπληκτο:
Διευθυντής: Μα πως εξαγγέλλει ο κύριος υπουργός κατάργηση υπογραφών και μάλιστα τριών μαζί, δίχως να μας ρωτήσει; Τι νομίζει ότι είναι οι υπογραφές των υπηρεσιών; Απλό πράγμα;

Για τη συνέχεια Liberal

5 σχόλια:

  1. Φυσικά κανείς "δεν θα θυμάται καν το περιστατικό που ...έκανε τόση εντύπωση"στόν ἀρθρογράφο, διότι εἶναι προδήλώς κατασκευασμένο. 55 ὑπογραφές γιά μία ἐπιχείρηση έστιάσεως, δέν ὑπάρχει. 2-3 ὑπογραφές καί 5-12 δικαιολογητικά, τό πολύ, καί κάθε ἕνα μέ τόν λόγο του, μπορεῖ.
    Καί ἀποκλείεται νά ἔκανε κάποιος ἁρμόδιος Ὑπουργείου, πέντε χρόναι γιά νά καταργήσει μία ὑπογραφή. Αὐτά εἶναι ψέμματα.
    Αὐτό κι ἄν εἶναι σανός. Γιά κουτούς μᾶς περνᾶνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αλλαλουμ της Δημοσιας διοικησης και του ευρυτερου δημοσιου τομεα ειναι γνωστο απο πολλων χρονων και δυστυχως οχι μονο δεν εχει βελτιωθει αλλα συντηρειται απο ολλα τα κομματα γιατι η πολυπλοκοτητα του κανει αδιαφανες το πελατειακο κρατος και εξυπηρετει τις εκαστοτε κυβερνησεις.
    Το 1992/3 μια απο τις 4 μεγαλυτερες συμβουλευτικες εταιρειες της οποιασ ημουν υπαλληλος ανελαβε μια μελετη αναδιαρθρωσης της Δημοσιας Διοικησης. Οι δυο πιο σημαντικες προτασεις ηταν
    1. Αξιολογηση του εργου των υπαλληλων και συνδεση των αποδοχων τους με αυτο - Πολεμηθηκε μεχρι εσχατων απο Γενικους Διευθυντες και ακομη ο συμβουλος του Υπουργου μας πηρε τηλεφωνο να το διαγραψουμε.
    2. Μειωση του αριθμου των υπαλληλων - Πολεμηθηκε απο ολλους. Υπαλληλους, Γενικους και Υπουργο.

    Την ιδια τυχη ειχε και η υπολοιπη μελετη οπου παρεμεινε ανεφαρμοστη σε καποι ραφι οπως και μεταγενεστερες μελετες παρομοιας φυσης. Παρ'ολα αυτα το κρατος εξακολουθει να πληρωνει για συμβουλους και παρομοιες μελετες χωρις ποτε να εχει την παραμικρη διαθεση εφαρμοσιμοτητας του. Υποθετω οτι αυτες γινονται για να χρηματοδοτηθουν φιλοι υπουργων, ΓΓ, η καποιων που εχουν την αρμοδιοτητα να χρηματοδοτουν τετοιες ενεργειες.

    Δυστυχως εχει αποδειχθει ξανα και ξανα οτι για να εχουν πιθανοτητα επιτυχιας τετοιες μεταρυθμισεις πρει να στηριζονται απο την κορυφη με ισχυρη πολιτικη βουληση η οποια δεν υπαρχει τουλαχιστον τα τελευταια 40 χρονια.

    Για να σας φτιαξω και λιγο τη διαθεση να γελασετε, οταν αναλυσαμε μια διαδικασια με σκοπο την απλουστευση της (στο Υπουργειο Προεδριας) βρηκαμε οτι ολα τα Γαλοφωνα εγγραφα επρεπε να πανε πρωτα σε ενα συγγεκριμενο γραφειο αλλα κανεις δεν μπορουσε να εξηγησει το γιατι. Μετα απο αρκετων ημερων ερευνα ανακαλυψαμε οτι ο λογος ηταν οτι πριν πολλα χρονια σ' αυτο το γραφει καθοταν ο μονος Γαλλομαθης του Υπουργειου Προεδριας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβερό! : "Μετα απο αρκετων ημερων ερευνα ανακαλυψαμε οτι ο λογος ηταν οτι πριν πολλα χρονια σ' αυτο το γραφει καθοταν ο μονος Γαλλομαθης του Υπουργειου Προεδριας.....".
      Καί γιά τήν δύναμη τῆς συνήθειας,
      καί γιά τό δυσεύρετον τῶν γαλλομαθῶν.....

      Διαγραφή
    2. Μην ξεχνατε οτι καποτε μη βρισκοντας γαλλομαθη υπαλληλο στο υπ εθν αμυνης ,κατεβηκαν στον δρομο και βρηκαν τον παρατυχοντα κυριο ΛΟΥΒΑΡΗ ,ο οποιος αφου εφερε εθς περας το τιτανιον εργο της μεταφρασεως ενος ΦΑΧ αναφερομενου σε προμηθεια δις ,εθεσε την πολυτιμον υπογγραφην του στο τελος.Ε λοιπον το απροσδοκητον ετελεσθη,απεσταλεισαν καποια μυρια ως ΜΙΖΑ στον εντελως τυχαιως διερχομενον κυριον.Ναι ειναι ο ετοιμοθανατος κυριος ο οποιος εδικαζετο δι το σκανδαλον ,αργοτερα και συντελεσθεντος τεραστιου ΘΑΥΜΑΤΟΣ ανελαβε πλησιον του μεγαλου αφεντικου του ΘΡΥΛΟΥ ειδικα καθηκοντα μανατζερ.Αυτα .δια τους γαλλομαθεις και να τους σεβεσθε,διοτι κανεις δεν ξερει απο που μπορει να του ερθει κατακεφαλα καποθα περιφερομενη μιζα που ψαχνει γαλομαθεις.

      Διαγραφή
  3. Η αξιολογηση εχει παει περιπατω...τα ιδια κ τ ιδια,τιποτα δεν εχει αλλαξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.