8/8/18

Σκληρό ροκ - Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν τις συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους

  • Το κεντρικό κτήριο «Χάρι Τρούμαν» στο οποίο στεγάζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Mike Theiler)
Την ώρα που στην Τουρκία θεωρείται δεδομένη η επίσημη επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες ώστε να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν την επιβεβαιώνει και θέτει προϋποθέσεις για να γίνει ένα τέτοιο βήμα. Απαραίτητη ενέργεια, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, είναι η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αλλά και η απελευθέρωση Τούρκων υπαλλήλων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία.

«Η πρόοδος που θέλουμε είναι ο πάστορας Μπράνσον, οι υπάλληλοί μας καθώς και άλλοι Αμερικανοί πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αυτή είναι η πρόοδος που περιμένουμε και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί», τόνισε.
Η Χέδερ Νάουερτ ανέφερε πως είναι ενήμερη για τα δημοσιεύματα σχετικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Τουρκίας υπό τον νεοδιορισμένο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ενάλ, ωστόσο απέφυγε να επιβεβαιώσει αν και κατά πόσον θα υπάρξουν επίσημες συναντήσεις της με Αμερικανούς αξιωματούχους και με ποιους. 
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, η Νάουερτ σημείωσε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα, πρόσθεσε όμως ότι οι δύο κυβερνήσεις δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση του Μπράνσον, ο οποίος είχε φυλακιστεί στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2016. Ερωτηθείσα εάν η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, η Νάουερτ περιορίστηκε να πει ότι «είναι ασφαλώς καλό το ότι ο υπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ Πομπέο) και ο ομόλογός του (της Τουρκίας Τσαβούσογλου) μπόρεσαν να έχουν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη χθες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.