18/8/18

Το τραμ της Κολιμά

Το τραμ της Κολιμά, είναι ένα τραμ
που μπορεί να σε πατήσει και να μείνεις ζωντανός
Παροιμία των κρατούμενων στην Κολιμά
Στο ψαροχώρι Μπουγκουρτσάν, το οποίο απολάμβανε την άγνωστη σε όλους ύπαρξή του στις όχθες μιας κυνηγετικής περιοχής, υπήρχαν πέντε έξι μοναχικές, διασκορπισμένες στην ταϊγκά ίζμπες και μία άθλια ξύλινη λέσχη με τρία στενά παράθυρα, πάνω από τα οποία ανέμιζε μία παλιά σημαία. Ίσως επειδή ο πρόεδρος δεν είχε κανένα περισσευούμενο κομμάτι ύφασμα, δεν άλλαζαν τη σημαία, η οποία βρισκόταν στο Μπουγκουρτσάν από την προπολεμική εποχή και είχε ξεθωριάσει εντελώς, μα το σφυρί και το δρεπάνι στην άκρη του υφάσματος συνέχιζαν να ξεχωρίζουν, όπως τα νούμερα που ήταν ραμμένα στους επενδύτες των κρατουμένων.
Στο αμπάρι του σκάφους, το οποίο μετέφερε κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου ναυσιπλοΐας φορτία για τους συνοικισμούς και εργατική δύναμη για τα στρατόπεδα, βρισκόταν μία μπριγάδα τιμωρημένων γυναικών. Με φωνές και βρισιές, υπό τα αλυχτίσματα των υπηρεσιακών σκυλιών, οι φρουροί οδήγησαν τις κρατούμενες στην λέσχη, τις καταμέτρησαν προσεκτικά και στη συνέχεια ο επικεφαλής της φρουράς, αφού τους διέταξε να μείνουν όλοι στις θέσεις τους, έφυγε για να αναζητήσει τον μοναδικό εκπρόσωπο της τοπικής εξουσίας, το πρόεδρο του συνοικισμού, στον οποίο έπρεπε να παραδώσει τις κρατούμενες.
Για τη συνέχεια stepamag

4 σχόλια:

  1. Πόσα εγκλήματα ακόμα θα αποκαλυφθούν από αυτό το φασιστικό σταλινικό καθεστώς!Και πόσα δεν θα μάθουμε ποτέ.. Πολλοί κομμουνιστές όμως δεν παραδέχονται ακόμα και σήμερα την αλήθεια, και τα θεωρούν όλα αυτά δυτική προπαγάνδα.Μιλούν για τις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής, για το δυτικό ιμπεριαλισμό, αλλά όχι για τον κομμουνιστικό φασισμό.
    Δεκάδες εκατομμύρια δολοφονημένοι, και εξορισμένοι, πολλές φορές μόνο από υποψίες.
    Η γενοκτονία της Ουκρανίας από πείνα, με θάψιμο των ανθρώπων εν ζωή (6 εκ. νεκροί) είναι από τις χειρότερες στην παγκόσμια Ιστορία.Δείτε εδώ από το 4ο μέχρι το 10ο λεπτό: https://www.youtube.com/watch?v=EI4_5e-wJ7Q
    Απορώ πως είναι δυνατόν να υποστηρίζονται ακόμα αυτές οι ιδεολογίες, όταν ξέρουμε σε πόση πώρωση οδηγούν τον άνθρωπο, ώστε να θεωρεί ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, και να κάνει τόσα εγκλήματα.Ακόμα και όσοι λένε ότι δεν έχει σχέση ο μαρξισμός σαν θεωρία, με τον λεγόμενο υπαρκτό σοσιαλισμό των κομμουνιστικών καθεστώτων, παραβλέπουν το βασικότερο, τη σαθρή βάση στην οποία στηρίζεται, τον υλισμό και την αντίληψη των ανθρώπων ως "μάζες", και όχι ως πρόσωπα, στις οποίες επιβάλλονται οι ιδεοληψίες, και είναι αναλώσιμες για χάρη ενός υποτιθέμενου σκοπού.. Μιλάμε για τη χειρότερη μορφή φασισμού, που δεν σεβάστηκε τίποτα.Όχι μόνο σε υλικό επίπεδο, αλλά ούτε τον ανθρώπινο νου και την ψυχή.Προσπάθησε να ξεριζώσει τις πεποιθήσεις των (αδαών κατ΄αυτούς) ανθρώπων, να μεταλλάξει την ίδια την υπόστασή τους, με την καθημερινή μαύρη προπαγάνδα, και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες κατηγορίες όπως τα παιδιά.. Είναι από τις χειρότερες σελίδες της ανθρώπινης Ιστορίας, γιατί χρησιμοποίησε την έμφυτη επιθυμία για δικαιοσύνη και ισότητα, ντύνοντας τον φασισμό με ένα ψεύτικο μανδύα ανθρωπισμού. Κάτω από τον οποίο έγιναν τα μεγαλύτερα εγκλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία καλησπέρα, δεν ξέρω αν έχεις υπόψη σου το βιβλίο ". Αρσένιος ο κατάδικος "ΖΕΚ-18376" ... Συγκλονιστικές διηγήσεις από την συμβίωσή τού ιερέα με άλλους συγκρατουμένους στα γκουλάκ και την δύναμη τής αγάπης τού Χριστού που ζέστανε "παγωμένες" καρδιές μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες.....

      Διαγραφή
    2. Kαλημέρα Αναστασία, δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο βιβλίο, το μόνο σχετικό που έχω διαβάσει πριν 4 χρόνια και το ξαναδιαβάζω αποσπασματικά όταν έχω δυσκολίες, είναι ένα βιβλίο του π. Ν.Αντωνόπουλου για τον Άγιο Λουκά τον ιατρό [μια συγκλονιστική περίπτωση ανθρώπου].Σε κάποια σημεία αναφέρεται και το βιβλίο "Ο π.Αρσένιος", μάλλον είναι αυτό που λες, και συγκεκριμένα μια αυτοκριτική που κάνει απέναντι στους συγκρατούμενούς του, που κατηγορούσαν το αθεϊστικό καθεστώς για την διάλυση των πάντων (κυρίως την πνευματική), και ο π. Αρσένιος τους έλεγε ότι πολύ πιο πριν ο ίδιος ο λαός και η πνευματική και εκκλησιαστική του ηγεσία είχε εκπέσει στον υλισμό, ακόμα και στην εκμετάλλευση και εξαχρείωση (σε κάποιες περιπτώσεις) και αυτό έφερε τα υπόλοιπα (ως φυσική και πνευματική συνέπεια).
      Οι διηγήσεις αυτές των σύγχρονων διωγμών, είναι όπως λες συγκλονιστικές, γιατί μέσα στην έσχατη "αδυναμία", αναδεικνύεται η δύναμη και η αγάπη του Χριστού μας, που ανατρέπει (και νικά) τα πάντα. Τα κομμουνιστικά καθεστώτα καταποντίστηκαν, χωρίς να μπορέσουν παρά τη φρίκη [των μαζικών εκτελέσεων, εξοριών, βασανιστηρίων, καταστροφών και εξευτελισμού (διοργάνωναν ακόμα και σατυρικές αντι-γιορτές), και διασυρμού και ιεροσυλίας απέναντι σε ιερά λείψανα και κειμήλια του Ρωσικού Μοναχισμού], να σβήσουν την πίστη, και να μεταλλάξουν αυτό το λαό. Θα προσπαθήσω να διαβάσω το βιβλίο. Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  2. «Τα Παραμύθια της Κολιμάς»... (πάντα) κατά Ιωσήφ Στάλιν!

    Η Κολιμά (στον Αρκτικό Βορρά) ήταν στρατόπεδο εκκαθάρισης/εξόντωσης πολιτικών εξορίστων - κυρίως - τροτσκιστών «εχθρών του Λαού»... (βλέπε: «Γκαρανιάδα»)!

    Ο ίδιος ο Λέων Τρότσκι (*) (σ.σ. ήτονα ο «εξόριστος» που - πάντα! - όταν δραπέτευε από την Σιβηρία... κατέφευγε - λένε - στο Λονδίνο... χαχαχα!) είχε γίνει στόχος δύο αποπειρών δολοφονίας από πράκτορες του πατερούλη Ιωσήφ Στάλιν. Η πρώτη έγινε με πολυβολισμό του σπιτιού του (μάλλον για εκφοβισμό;) και ήταν ανεπιτυχής. Η δεύτερη απόπειρα, στις 20 Αυγούστου 1940, που - τούτη τη φορά - ήταν επιτυχής, έγινε με καίριο χτύπημα στο κεφάλι με τη χρήση ορειβατικής αξίνας (piolet)· βρήκε το θύμα - εντελώς ανυποψίαστο! - μέσα στη θερμή αγκαλιά της Φρίντα Κάλο (**). Δράστης ήταν ο Ισπανός κομμουνιστής Ραμόν Μερκάντερ, που είχε - λέει - καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του οικιακού προσωπικού του Τρότσκι στο Μεξικό. Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε τότε οποιαδήποτε ευθύνη για τη δολοφονία και ο δράστης καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη.

    (*) Ο Λέων Τρότσκι γεννήθηκε στο μικρό χωριό Γιάνοφκα της Ουκρανίας, στις 7 Νοεμβρίου 1879. Ήταν το πέμπτο παιδί του εύπορου, αλλά αμόρφωτου, Εβραίου αγρότη Νταβίντ Λεόντιεβιτς Μπρονστέϊν και της συζύγου του Άννας Μπρονστέϊν.

    (**) Η Φρίντα Κάλο, σύζυγος του μεγάλου Μεξικανού ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα, ήταν Μεξικάνα ζωγράφος που γεννήθηκε από γερμανοεβραίο πατέρα και ισπανομεξικάνα μητέρα στο Κογιοακάν (Πόλη του Μεξικού).

    ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΙΜΑ - του Βαρλὰμ Σαλάμοφ

    Γκουλάγκ στην Κολιμά, Έλληνες (Πόντιοι) - θύματα του Στάλιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.