16/8/18

FT : Το brain drain εμπόδιο στην ανάκαμψη της Ελλάδας

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερων προοπτικών. Λιγότερο από το 20% σχεδιάζει να επιστρέψει. Μεγάλος ο αντίκτυπος στις οικονομικές προοπτικές της χώρας.



H Αγγελική Τζιάκα μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο λίγο μετά τις περικοπές σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου που άρχισε να εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές το 2010.
Ένιωθε ότι η απόφαση ήταν ξεκάθαρη: δουλειά στο εξωτερικό ή κίνδυνος μακροχρόνιας ανεργίας στην πατρίδα. «Είχα μόλις αποφοιτήσει από την ιατρική και ήθελα να κάνω την ειδικότητα μου στο εξωτερικό γιατί το μέλλον (στον τομέα της υγείας) στην Ελλάδα έδειχνε πολύ αβέβαιο» ανέφερε η κα. Τζιάκα.
Οκτώ χρόνια αργότερα η 33χρονη εργάζεται ως ψυχίατρος στο εθνικό σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Για την ώρα δεν σχεδιάζει να αναζητήσει δουλειά στην Ελλάδα. «Πίστευα ότι θα έμενα μακριά για περίπου δύο χρόνια, μετά η κρίση θα περνούσε» πρόσθεσε. «Αλλά τελικά δεν έγινε έτσι και τώρα δεν ξέρω πότε τα πράγματα θα είναι και πάλι σταθερά».

Για τη συνέχεια Εuro2Day

28 σχόλια:

  1. Αν υπήρχε σοβαρό κράτος, θα έπρεπε να κοστολογούνται οι (δωρεάν) σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια για να ζητηθεί η αποπληρωμή του ποσού για όσους επέλεξαν φυγή στο εξωτερικό. Δεν τους κατηγορώ, αλλά το τζάμπα πέθανε. Δεν μπορεί ένα κράτος να σε σπουδάζει δωρεάν (επένδυση) και εσύ να φεύγεις να δουλεύεις στο εξωτερικό. Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια ρήτρα από πλευράς ελληνικού δημοσίου για τις δωρεάν σπουδές που απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. If there was serious country these people wouldn't leave and if my grandmother had nuts would had been my grandfather...

      Διαγραφή
    2. Και οι φόροι που πλήρωσαν οι γονείς μας που πήγαν; Δεν κάλυψαν (και) τα δίδακτρα μας;

      Μια λύση που θα σε ικανοποιούσε, ίσως, θα ήταν η ιδιωτική εκπαίδευση.

      Διαγραφή
    3. Το σχόλιο σου υποκρύπτει μία πικρία/κακία κάποιου πού έχει μείνει … πολύ πίσω.

      Τότε θα πρέπει να συμφωνείς και με τα υπόλοιπα:
      1) Οι σπουδές δεν είναι δωρεάν ... κάποιος τις πληρώνει - τίποτα δεν είναι δωρεάν
      2) Ο τζάμπα μισθός των ΔΥ να καταργηθεί
      3) Η τζάμπα ΕΡΤ να μαυρίσει
      4) Ίδρυση Ιδιωτικών πανεπιστήμιων
      5) Αυτοί που πηγαίνουν στο εξωτερικό να πληρώνονται με έναν κανονικό μισθό όταν υπηρετούν στον Ελληνικό στρατό μία που τίποτα δεν είναι τζάμπα
      6) Ο υπερ-δανεισμός της Ελλάδας δεν είναι τζάμπα

      Διαγραφή
  2. Πριν 50-60 χρόνια μας απασχολούσε ο αριθμός των αμόρφωτων Ελλήνων (εργατικά χέρια) που δεν ΕΒΛΕΠΑΝ μέλλον στη χώρα. Τώρα - το 2018 - μας απασχολεί (πλέον) ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων (φυγή μυαλών) που - κι αυτοί, re bustim! - δεν ΒΛΕΠΟΥΝ μέλλον στη χώρα. Οπότε, διαχρονικά, μάλλον... ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ θα θέμε... χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ταϋγέτη.

    Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψι τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερὴ
    Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψι ποὺ μὲ βιὰ μετράει τὴν γῆ....

    Ξεφτιλες στρατιωτικοὶ
    Ξεφτιλισμένη διοικοῦσα ἐκκλησία,
    Ξεφτίλα δικαιοσύνη
    Ξεφτίλα λαὲ πού ψηφίζεις προδότες πολιτικούς καὶ συνεχίζεις νὰ τοὺς ἀνέχεσαι,
    ποὺ δὲν σκοτώνεις μέσα σου τὸν ραγιὰ ἀλλὰ γεμίζεις τὶς ταβέρνες καὶ οἱ κόρες σου ἀντὶ νὰ μοιάσουν τῆς Δέσπως ποὺ ἔκανε πόλεμο μὲ νύφες καὶ μὲ ἐγγόνια γεμίζουν τὶς παραλίες μὲ τὰ στριγγάκια καὶ ξεφτιλίζονται.

    ὁ Τοῦρκος σιγὰ ἀλλὰ σταθερὰ σὲ διώχνη ἀπὸ μιὰ θάλασσα στὴν ὁποία κυριαρχεῖς ἐδῶ καὶ 7000 χρόνια,τὴν Ἑλληνικὴ θάλασσα ὅπως τὴν ἀποκαλοῦσαν οἱ Πέρσες.

    Ἔγραψα αὐτοὺς τοὺς δύο στίχους,μήπως καὶ ξυπνήσει μέσα σου ὁ Κολοκοτρώνης,Ὁ Λεωνίδας καὶ χιλιάδες ἄλλοι.

    Ὑπερήφανος λαὸς καὶ τρίχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φοβάσαι μήπως ξυπνήσει ο Σολωμός και σε χ........; Για διάβασε τον Εθνικό ύμνο...

      Διαγραφή
  4. ο Στράτος Διονυσίου (Θεός σχωρεστον) τραγουδουσε:όσο υπάρχει τράπουλα θα βγαίνουνε ρηγαδες και όσο υπάρχουν δάσκαλοι θα βγαίνουν μαθηταδες...
    Τωρα οι κοκκινόκωλες αδερφαδες των φαϊνενσιαλ τάιμς θα μας πούνε για οικονομία !!
    κορίτσια γράψτε για κυλωτες, για ζαρτιερες και για γόβες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συμπολίτες στο επίπεδο του Σ. Διονύσιου σίγουρα θα προκόψουμε. Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στην αιχμή της προόδου και τεχνολογίας ...

      Διαγραφή
    2. @ έλλην φορολογούμενος

      Α> «Κοκκινόκωλοι» στην Ανατολική Αφρική:

      Δαρβίνος: «όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο πιο πολύ φαίνεται ο... κοκκινόκωλός της».

      Β> «Κοκκινόκωλοι» στα χαμόσπιτα του Βύρωνα και της Καισαριανής (και αλλού... βεβαίως-βεβαίως):

      «Κοκκινόκωλες αδερφάδες ή - απλά - Κοκκινόκωλους» αποκαλούσαν οι πάσης φύσεως αριστεροί... τα Αγγλόνια φαντάρους (Κατοχής-Δεκεμβριανών-Εμφυλίου) που σε «ιεραποστολική στάση», μέσα σε πανάθλια φτωχικά δωματιάκια, εξέθεταν τα κάτασπρα οπίσθιά τους, καβάλα πάνω σε Ελληνίδες (ελεύθερα κορίτσια μα και σε παντρεμένες), που εξασφάλιζαν έτσι οι καψερές... FREE σοκολάτες για τα μικρά αδελφάκια τους και τ' ανήψια τους (*) και «ξένα» (**) τσιγάρα για τον πατέρα, τ' αδέλφια και το στεφάνι τους... χαχαχα!!!

      (*) chocolate bars / British Army 24 hour Ration Packs

      (**) WWII "Lucky Strike" Army Ration Cigarettes

      Διαγραφή
    3. Μήν περιαυτολογείτε

      Διαγραφή
    4. @ Κοσμάς ο Αιτωλός Μετανοείτε

      μάλλον ατυχής ο χαρακτηρισμός σας· έχω «δυσανεξία» στη σοκολάτα και δεν έχω βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα μου... χαχαχα!

      Διαγραφή
  5. Η μετανάστευση μορφωμένου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι ένας από τους στόχους και σκοπούς των μνημονίων και της Γερμανικής λιτότητας. Στερώντας τη χώρα από το ικανότερο ανθρώπινο δυναμικό της και σε συνδυασμό με τη φτώχεια και την καταδίωξη των γεννήσεων από την ίδια την κυβέρνηση, η αλλαγή της φυσιογνωμίας της Ελλάδας σε μια τριτοκοσμική χρεοδουλοπαροικία θα επιταχυνθεί. Έπονται οι ακρωτηριασμοί εδαφών, ο εποικισμός από μετανάστες χαμηλής στάθμης, η λεηλασία των περιουσιών και του όποιου ορυκτού πλούτου και τελικά η εξαφάνιση του Ελληνικού λαού από την Ιστορία.
    Να μας χαιρόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και να μας χαιρόμαστε, για να μη πω να μας θαυμάζουμε κιόλας!
      Είναι σχεδόν το ίδιο σατανικό σχέδιο που έχουμε εξυφάνει κι εμείς ως κράτος αρχικά ενάντια στην Αλβανία και μετά ενάντια στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, διάφορες Αφρικανικές χώρες, κλπ. Τους στερούμε ικανό ανθρώπινο δυναμικό που τους παίρνουμε εδώ ως φτηνούς οικονομικούς μετανάστες… Και μάλιστα είμαστε τόσο μάγκες που εμείς το καταφέραμε αυτό χωρίς να τους έχουμε επιβάλλει μνημόνια και να έχουμε επιδοτήσει τις υποδομές τους για δεκαετίες...Μεγαλείο δημιουργικής σκέψης λέμε...

      Διαγραφή
  6. Παιδια το φευγω ..ειναι πολυ σοβαρο.Δεν ειναι τοσο απλο...αντε παω καπου για αυτοσυντηριση.Στην βαση του αρνειται τον λογο που εγινε μια πολιτεια και λεει στην ουσια ..υπαρχω μονο εγω.Λεει στην ουσια δεν με νιαζει αλλος κανεις.Ειναι πολυ σοβαροτερο απ οτι ισχυριζεται σαν επιβιωση.Λεει βγαλτε τα περα μονοι σας οι αλλοι ..τσιαο.Επισης αυτο μπορει να το πει ο καθενας.Ολοι.Γεια σας ..φευγω για επιβιωση κι εγω.Και τσουπ 10.000.000 φευγουν ολοι .Αλλα αυτο δεν ειναι χωρα...ειναι νομαδες σε γυρες.Υπαρχει θεμα αν ξαναγιναμε Νομαδες...αν πηγαμε τοσο πισω.( θαχει πλακα να το θεωρουμε..προοδο αυτο..Ολα εινσι πιθανα με τοση παραμορφωση των παντων) Δεν θελω να σχολιασω αυτα που λεει η γιατρινα στην Αγγλια.Εχουν μια επιπλαστη κανονικοτητα ενω ειναι ελαφροτερα της ελαφροπετρας..Αν ειναι ετσι..παραδωστε ολοι τις ...ασπιδες και τσιαο.Η κυρια αυτη αφησε πισω εκτος των αλλων τους γονεις της...και καλει εσας αν κινδυνεψουν αυτοι να τους υπερασπιστητε στους εχθρους...διοτι αυτη δεν ..ευκαιρει οσο βγαζει χρημστα αλλου...Ειναι πολυ σοβαρο το θεμα ..και δεν ειναι τα διδακτρα τοσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλα σχολια και πολλα καλα συμπερασματα και αιτιολογησεις για αυτους που εφυγαν ειτε για λογους αυτισυντηρησης ειτε για λογους διαφωνιας με την σημερινη κατασταση.
    Το μεταναστευτικο ειναι οντως ενα πολυ σημαντικο προβλημα και ισως το δευτερο σε σημασια μετα την υπογεννητικοτητα για την Ελλαδα.
    Και τα δυο υπηρξαν διαχρονικα προβληματα απο τις γεννιες του 60 και του 70 αλλα δεν ειδα σχολια και ευεσθητοποιησεις το 70 το 80 το 90 η ακομη και το 2000. Γιατι? Πιθανον τοτε δεν ειχαμε καιρο να απασχοληθουμε με αυτα τα προβληματα γιατι το "χρημα ετρεχε" και οι εν Ελλαδι αναρωτιονταν γιατι μερικοι αποφασιζουν να μεταναστευσουν και να εργαζονται 10 και 12 ωρες την ημερα ενω θα μπορουσαν να εχουν μια καλυτερη ζωη στην Ελλαδα και με πολυ λιγοτερη δουλεια.
    Καποιοι απ αυτους τους ανθρωπους που τους αποκαλουμε "ριψασπιδες" δοκιμασαν να επανελθουν και να βοηθησουν και ομως η Πολιτικη κατασταση τους απορριψε γιατι δεν ηθελαν να συμβιβαστουν με το καταστημενο. Τα παραδειγματα πολλα. Θα σας θυμισω το προσφατο παραδειγμα του κ. Κριμιτζη.
    Δυστυχως υπαρχει πολλη σαπιλα και αν δεν την διορθωσουμε θα αφανιστουμε σαν λαος. Και δεν ειναι μονο οι πολιτικοι. Εαν διορθωσουμε τη σαπιλα μεσα μας, ολοι μας τοτε θα βρουμε και αξιους πολιτικους να σταθουν στο τιμονι.
    Οσοι πιστευουν οτι μολις πεσει αυτη η διεφθαρμενη κυβερνηση θα τους σωσει η επομενη πλανουνται πλανη οικτρα και θα περιμενουν πολλες επομενες κυβερνησεις που ποτε δεν θα ερθουν.
    Δυστυχως αυτοι που εφυγαν εκαναν κατι που αυτοι που εμειναν δεν εκαναν. Αποφασισαν να παρουν την τυχη τους στα χερια τους αντι να περιμενουν να τους σωσει καποιος αλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ.Πανο
      Αν και εχεις καλη διαθεση μην αλλαζεις την λογικη με ενοχες οσων εμειναν.Τι θα πει πηραν την τυχη στα χερια τους...ενω οι αλλοι οχι ?? Απ το μερος κρινεις συνολα..γιατι δεν φερθηκαν σαν ενα μερος...????!!! Μα αφου ειναι διαφορετικα τα μερη απ το συνολο..!! Πως συγκρινεις ατομα με συνολα ?? Εναι ιδια η συμπεριφορα τους ? Κατι παρερμηνευεις ..Επι της ουσιας απαντησε.Αρνειται αυτη η πραξη την πολιτεια και εισαγει μια νομαδικη ζωη ..ναι η οχι ?? Κι εκει που πας...αν αλλαξει το οικονομικο πολιτικο κλπ...παλι θα φυγει ο νομας...ναι η οχι ?? Και τι να διδαξουμε στα παιδια ? Στις δυσκολιες φυγετε ? Κι ο Κριμιτζης τι ακριβως εκανε ? Ηρθε γιατι ? Να βοηθησει ποιον ? Την χωρα ?? Η την κυβερνηση ? Βοηθησε την χωρα ? Που ? Η χωρα εχει μυρια προβλημματα.Σε ποιο βοηθησε ? Θα πεις στον τομεα του.Μα τοτε κι ο υδραυλικος το ιδιο ! Εχει υδραυλικα το κρατος ..εχει καλως...αν οχι κακως...τσιαο.Δεν ξερω γιατι δεν μιλαμε σοβσρα στην χωρα.Δεν ξερω..Ταχουμε κανει ολα στην σκεψη ..σαλατα..αρπαχτες σκεψης απ εδω κι εκει ασυνδετες αναλογα με τις επιθυμιες .φλας .

      Διαγραφή
  8. To θέμα σχετίζεται αποκλειστικά με τον ίδιο τον άνθρωπο και το πως αντιλαμβάνεται το επάγγελμά του, και τον κοινωνικό του ρόλο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους γιατρούς, που όπως διαβάσαμε έχουν φύγει γύρω στους 18.000, με αποτέλεσμα να έχει τεράστιο πρόβλημα το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα.
    Το επάγγελμα έχει σαν βασικό στόχο την επιβίωση του ανθρώπου, και φυσικά όσο το δυνατόν να του παρέχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τον εαυτό του, αλλά και τους συνανθρώπους του (και οικονομικά).
    Με την έννοια αυτή πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία των εννοιών της κοινωνικής προσφοράς και της αμοιβής.
    Υπάρχουν άνθρωποι με τόσο ανεπτυγμένη συνείδηση, (μάλλον και μεγάλη καρδιά), πιθανόν και με οικονομικές δυνατότητες (ή και όχι), που εργάζονται ακόμα και εθελοντικά και χωρίς αμοιβή π.χ. σε κοινωνικά ιατρεία, όταν άλλοι δεν δέχονται όχι μόνο μια κανονική θέση γιατρού των 1.000 ευρώ στην Ελλάδα, ώστε να παραμείνουν στην πατρίδα τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συμπατριώτες τους, αλλά φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας μισθούς άνω των 5.000 (ξέρω από γνωστούς μου), για να χρησιμοποιηθούν συνήθως σε επίδειξη και πολυτελή ζωή.
    Κάθε άνθρωπος βέβαια είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Πιθανόν κάποιος να πάει στο εξωτερικό για ένα διάστημα για λόγους επαγγελματικής κατάρτισης και να επιστρέψει.
    Ή ακόμα και να μην μπορέσει άμεσα να γυρίσει (γιατί π.χ. παντρεύτηκε εκεί, ή για άλλους λόγους) αλλά να σκέφτεται την πατρίδα του, και πόσο αρνητικό είναι το φαινόμενο της εγκατάλειψής της, (ιδιαίτερα σήμερα που είναι σε αυτή την κατάσταση και έχει γεμίσει με ξένους), και να προσπαθεί για την επιστροφή.
    Οι περισσότεροι όμως που φεύγουν (το λένε άλλωστε ξεκάθαρα), το κάνουν με ένα ατομιστικό τρόπο, καθαρά για το θέμα των χρημάτων. Γιατί ακριβώς έτσι αντιλαμβάνονται το επάγγελμά τους και αυτός είναι ο σκοπός της ζωής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. K. Μαρια π.
      Θα συμφωνησω μαζι σου οτι υπαρχει μια μεριδα ανθρωπων που εφυγαν γιατι ειδαν οτι μπορουν να κερδισουν περισσοτερα λεφτα στο εξωτερικο. Αναρωτηθηκες ομως ποσοι αποφασισαν να φυγουν (ακομη και πριν την κριση το 2012) γιατι διαφωνουσαν με τον τροπο που λειτουργουσε και λειτουργει το Ελληνικο κρατος, γιατι τιποτε δεν εχει αλλαξει, και διαπιστωσαν οτι οτι και να κανουν δεν μπορουν να αλλαξουν τιποτε.
      Μιας και αναφερες τους γιατρους σαν παραδειγμα, αναρωτηθηκες μηπως καποιοι απο αυτους διαφωνουσαν στο να παιρνουν φακελλακι για τις υπηρεσιες τους. Και μην μου πεις οτι το φακελλακι καταργηθηκε γιατι το ειδα με τα ιδια μου τα ματια προσφατα σε περιπτωσεις με τη μητερα μου, τον αδερφο μου και τον ανηψιο μου.
      Το κυριοτερο προβλημα της Ελλαδας δεν ειναι το "φευγω". Το προβλημα ειναι τι κανει η Ελλαδα για να κρατησει τους Ελληνες. Δεν μειλω για Αλ6, Κουλη, Φωφιτσα και λοιπους βολεψακηδες. Μειλω για σενα, για μενα, το Δημητρη Κ., το Σακη Μ., και ολλους τους επωνυμους και ανωνυμους γνησιους Ελληνες ειτε βρισκονται στην Ελλαδα ειτε οχι. Και σε διαβεβαιωνω, αν και πιστευω οτι το ξερεις, οτι μολις υπαρξει εστω και μικρη ενδειξη οτι η Ελλαδα αρχιζει να γινεται πραγματικη χωρα ξανα, ολοι αυτοι που εφυγαν θα γυρισουν πισω.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κ. Πάνο, δεν μου αρέσει ούτε να γενικεύω ούτε να τσουβαλιάζω, και γενικά ο λόγος μου δεν θέλω να είναι απόλυτος (στα περισσότερα θέματα) γιατί πιστεύω ότι σχεδόν κάθε άνθρωπος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση.
      Ούτε είναι δυνατόν ξαφνικά ν΄αρχίσουμε να κατακρίνουμε ή να καταδικάζουμε έτσι γενικά τους Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι εκτός από το γεγονός ότι έφυγαν στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να το θέλουν και για λόγους ανωτέρας βίας όπως λέμε, είτε πολιτικούς (τις ταραγμένες δεκαετίες), είτε οικονομικούς κ.α., ταυτόχρονα πάρα πολλοί βοήθησαν την πατρίδα μας από το εξωτερικό, με τρόπους που δεν θα μπορούσαν εδώ στη χώρα τους (π.χ. την περίοδο της Χούντας).
      Και σήμερα πολλοί ομογενείς στο εξωτερικό ξέρουμε ότι βοηθούν και θα συνεχίσουν να το κάνουν.
      Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες αξιοποίησαν τις δυνατότητες που τους έδωσε το υψηλότερο επίπεδο του εξωτερικού ώστε να ωφελήσουν γενικότερα την ανθρωπότητα (όπως ο όντως θαυμαστός Γ.Παπανικολάου που ανέφερε ο asper), και να δοξάσουν και (να αναδείξουν) τη χώρα τους.
      Συμφωνώ επίσης μαζί σου ότι το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι η φυγή κάποιων ανθρώπων με δυνατότητες, αλλά η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, που είναι και η βασική αιτία του φαινομένου, και το πως θα βγούμε από αυτή.
      Αυτό όμως που προσπαθούμε να στηλιτεύσουμε είναι η ηττοπάθεια των τελευταίων χρόνων που έχει καταλάβει τον Έλληνα, ο οποίος βλέποντας να ανατρέπονται βίαια τα δεδομένα της ζωής του, "έπεσε ο ουρανός και τον πλάκωσε".
      Να μην αναφέρω τις αυτοκτονίες τα πρώτα χρόνια της κρίσης (έχω και 2-3 γνωστούς μου από το ευρύτερο περιβάλλον), ή τα αντικαταθλιπτικά και γενικά τη μιζέρια και την απογοήτευση που επικράτησε.
      Είναι ακριβώς αυτό που περιγράφεται ως "δόγμα του σοκ, της Σχολής του Σικάγου", που εφαρμόστηκε στη χώρα μας για να καθυποτάξει τους Έλληνες και να μην αντιδράσουν στα πρωτοφανή που συνέβησαν, και στο αλυσόδεμα της χώρας.
      Απόρροια αυτής της κατάστασης ήταν κάποιοι να έχουν τάσεις φυγής, με τρόπο μάλιστα σαν να πρόκειται για διάσωση από καταστροφή. Έτσι ήταν σαν να "τελειώσαμε" μόνοι μας τη χώρα μας πριν την ώρα της.
      Αυτό είναι κάτι σαν "αυτοεκπληρούμενη προφητεία". Πιστεύεις ακράδαντα ότι έρχεται η κατάρρευση, ενεργείς έχοντας αυτό το όραμα, και τελικά το υποβοηθάς.
      Δεν ισχυρίζομαι ότι φταίνε όσοι έφυγαν. Σαφώς συμφωνώ ότι η αιτία είναι κυρίως οι συγκεκριμένοι λόγοι. Εννοείται ότι αυτά που ζήσαμε ήταν πρωτοφανή. Κάθε μέρα υπήρχε απίστευτη τρομοκρατία απ΄τα ΜΜΕ για χρεοκοπία και όλα τα υπόλοιπα. Επομένως ήταν λογικό οι νέοι να τρέπονται σε φυγή.
      Όμως ακόμα και όταν υποτίθεται ότι "σταθεροποιήθηκε" (σε εισαγωγικά, γιατί αυτό το βαρέλι φοβάμαι ότι δεν έχει πάτο) η κατάσταση, και προχώρησε η λεγόμενη "εσωτερική υποτίμηση" (κοινώς "βαλκανοποίηση") στη χώρα, σαφώς υπήρξαν τα φαινόμενα που περιγράψαμε.
      Δηλαδή κάποιοι με εντελώς συνειδητό τρόπο, και όχι κάτω από την επίδραση του πανικού των πρώτων χρόνων, "αποφάσισαν" ότι δεν θέλουν να θυσιάσουν το όνειρο της "μεγάλης ζωής" που είχαν όταν επέλεγαν συγκεκριμένο επάγγελμα, με αντάλλαγμα την παραμονή στη χώρα. Και έφυγαν.
      Κάποιοι άλλοι παρέμειναν και αγωνίζονται εδώ, και είναι εξίσου καλά μυαλά ίσως και καλύτερα. Όπως ακριβώς το έγραψε ο asper:"...παιδιά που εχουν πτυχία και μεταπτυχιακά και διδακτορικά αλλά παρέμειναν εδώ. Μηπως δεν είναι "μυαλά" γιατί δεν έφυγαν έξω;"..
      Σχετικά με τα φακελάκια, φυσικά δεν καταργήθηκαν, και ούτε θα καταργηθούν. Απλώς λιγόστεψαν, και πολλοί γιατροί δυσανασχετούν. Αλλά και πάλι δεν γενικεύουμε γιατί υπάρχουν πολλοί γιατροί που είναι πρώτα Άνθρωποι με κεφαλαίο. Πιθανόν και κάποιοι απ΄αυτούς να έχουν φύγει για διάφορους λόγους όπως είπες ίσως και λόγω του "μπάχαλου" όπως λέμε, της διάλυσης του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας και δωροδοκίας των προηγούμενων δεκαετιών.Και πιθανόν αν δουν την Ελλάδα να γίνεται "κανονική" χώρα να ξαναγυρίσουν.
      Όμως νομίζω ότι το συντριπτικό ποσοστό (το λένε άλλωστε) έφυγε με το κίνητρο των μεγάλων αμοιβών του εξωτερικού και της εργασιακής σταθερότητας.

      Διαγραφή
  9. Προχειρότητες και αερολογίες. Η μετανάστευση δεν γινεται με εξαγωγή μυαλων αλλα το αντίθετο ή τελος πάντων μεταναστεύουν απο ενα μέρος για αλλο όσοι δεν έχουν καμια τυχη εκει που γεννηθηκαν.

    Αυτο αποδεικνυει η ιστορια της μεταναστευσης απο την εποχή του Β αποικισμού το 750πχ περιπου, μεχρι σήμερα με την μετανάστευση στις ΗΠΑ αλλά και σημερα απο τις χωρες της Ασίας προς την Ευρώπη

    Φευγουν δηλαδή οσοι εχουν τα λιγοτερα πνευματικά και άλλα εφοδια να ζησουν εκει που γεννήθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτό όντως ισχύει για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, κυρίως για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.Το άρθρο όμως αναφέρει και την περίπτωση ανθρώπων με πολλά επαγγελματικά προσόντα που ενώ μπορούν να παραμείνουν στη χώρα τους, αλλά με χαμηλούς μισθούς επιλέγουν να φύγουν για να έχουν μεγαλύτερους.Όπως η περίπτωση των γιατρών (αλλά και δικηγόρων κ.α.).
      Κανένας γιατρός δεν είναι άνεργος στην Ελλάδα, απλά θεωρεί ότι είναι κακοπληρωμένος.Έχω ένα ξάδελφο 32 χρονών, που δούλευε σε Νοσοκομείο με περίπου 1.000 ευρώ (συν τις εφημερίες), και πήγε πρόσφατα στην Ελβετία λόγω πολλαπλάσιου μισθού (8.000 ευρώ από τα οποία πληρώνει 2.000 περίπου στην Εφορία).Είναι ενδοκρινολόγος, βλέπει αυστηρά 8 ανθρώπους στο 8ωρο (1 ώρα τον καθένα), οι οποίοι πληρώνουν (προφανώς μέσω της ασφάλειάς τους) 200 ευρώ στο Ιατρικό Κέντρο ο καθένας για μία επίσκεψη. Έχει πολύ μεγαλύτερα έξοδα (ενοίκιο, κόστος ζωής κτλ..) αλλά και πάλι του μένουν δύο με τρεις χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα ανέπαφα).Επομένως δεν έφυγε για λόγους επιβίωσης ή επειδή δεν είχε δουλειά ή τύχη στην Ελλάδα, αλλά λόγω αυξημένων αποδοχών.
      Δεν έχω πρόθεση να κρίνω τον καθένα που φεύγει, φυσικά όλοι μας προσπαθούμε για το καλύτερο. Εδώ και δεκαετίες οι Έλληνες φεύγουν για Αυστραλία, ή Αμερική.
      Απλά από το 2010-2012 και μετά, υπήρξε άλλου είδους μετανάστευση στην Ελλάδα, με ένα τρόπο σαν "διαφυγή", σαν εγκατάλειψη. Υπήρξε φόβος, μπορώ να πω και πανικός, κυρίως γιατί κατέρρευσε το μοντέλο του τρόπου ζωής μας, και κάποιοι δεν θέλησαν να το δεχτούν για τον εαυτό τους.
      Μια ολόκληρη χώρα όμως υποφέρει και βρίσκεται ίσως στην κρισιμότερη καμπή της Ιστορίας της, λόγω και του δημογραφικού, σε συνδυασμό και με τον εποικισμό των ξένων, και νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι, και όσοι αποφασίσουν να φύγουν να το έχουν παλέψει πρώτα, και να μην έχουν μέσα τους μια εικόνα για την Ελλάδα, της "τελειωμένης χώρας", από την οποία "φεύγουμε ολοταχώς".Εξάλλου και οι ίδιοι πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να μην νοσταλγούν το περιβάλλον και τη χώρα που μεγάλωσαν και έζησαν, με τη δική μας νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία..

      Διαγραφή
    2. Δεν διαφωνω οτι κάτι τετοιο συμβαίνει, και μια και αναφέρατε για παράδειγμα γιατρό εγω θα αναφερω απο το παρελθόν έναν μεγάλο Έλληνα ο οποίος μαζί με την σύζυγο του Ανδρομάχη μετανάστευσαν εν έτει 1908 αν θυμάμαι καλα για τις ΗΠΑ, και αυτός ο θαυμαστός Έλληνας σημειώνω ηταν γόνος λίαν εύπορης οικογένειας. Ομιλώ για τον Γεώργιο Παπανικολάου και ο οποίος δεν έφυγε για καλύτερες εποχές αλλά λόγω της αγαπης του για την επιστήμη.

      Εν προκειμενω όμως όταν εν μέαω κρίσης υπερβάλουμε για το "brain drain" τοτε υποτιμάμε τα πολλα ισως και πιο θαυμαστά μυαλά τα οποία μένουν να αγωνισθούν εδώ στην γή των προγόνων τους.

      Προσωπικά γνωρίζω παιδιά που εχουν πτυχία και μεταπτυχιακά και διδακτορικά αλλά παρέμειναν εδώ. Τι να τους πω; Μηπως ότι δεν είναι "μυαλά" γιατί δεν έφυγαν έξω;

      Διαγραφή
    3. ... εκ παραδρομής: αντι καλύτερες εποχές --> καλύτερες αμοιβές

      Διαγραφή
    4. asper
      Συμφωνώ με αυτά και το εξηγώ αναλυτικά στο τελευταίο σχόλιο (προς τον Πάνο Κατακουζηνό).

      Διαγραφή
  10. Αγκιζει η οχι τα θεμελια μιας πολιτειας το θεμα ?? Τις βασικες αρχες ? Ειναι ξεκαθαρο στο μυαλο οσων φευγουν αυτο ? Το εχουν απαντησει ? Αμφιβαλω...Ειναι σαφως θεμα ιεραρχιας αξιων μεσα τους.Καποιες απ τις πρωτες τις πηγαν πισω...και καποιες απ τις πισω πρωτες.Και για να μην το κουραζουμε ολο ...ειναι πρωτη αξια τα λεφτα πανω απ ολα ...ναι η οχι ?? Η επαγγελματικη διακριση ειναι στα πρωτα ..ναι η οχι ?? Το ατομο ειναι πανω απ το συνολο ..ναι η οχι ?? Το ευ ζειν ειναι πρωτο η η πατριδα ?? Αυτα ειναι απ τα θεμελιωδη στην πολιτεια.Πρεπει να απαντηθουν να ξερουμε που παταμε.Τωρα τα ..αλλα περι καλης τυχης...η ατυχιας..ειναι ευχες ..η κατι τετοιο..αφου δεν απαντουν πουθενα. Πιο πολυ δικαιολογιες μοιαζουν στις ψυχες...που θελουν ενα λογο γενικο ..οχι συγκεκριμενο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτη η ταξη των γιατρων ειναι μονη της ενα μεγαλο θεμα.Σταματα η λογικη απο οπου και να το δεις.Οπως και η μεγαλοψυχη αντιμετωπιση τους απ τον κοσμο...επειδη ασχολουνται με την ζωη.Πολυ εχει διαστρεψει την σκεψη τους αυτη η εξαρτηση.Εξω απ το νορμαλ.Θυμιζει κοινωνικο ...εκβιασμο...ως προς τις απαιτησεις στο επιπεδο ζωης τους.Τελος παντων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Δημήτρη, στην Ελλάδα η λέξη "γιατρός" άγγιζε τα όρια της υπερβολής, σε όλα τα επίπεδα.Ήταν το όνειρο του κάθε πατέρα για το γιό του ή για τον γαμπρό του. Ήταν το συνώνυμο της επιτυχίας και της κοινωνικής καταξίωσης.
      Επιπλέον η ίδια η πραγματικότητα είναι ότι εξαρτάται πολλές φορές όχι μόνο η υγεία σου αλλά και η ίδια η ζωή σου από τον γιατρό.Σαφώς όλοι βοηθήσαμε (με τον τρόπο μας), στο να έχουν απαιτήσεις με τα φακελάκια, και να είναι στο απυρόβλητο με την άρνηση συμμόρφωσής τους σε κανόνες. Κάποιοι βέβαια ξέφυγαν εντελώς, συμμετέχοντας ακόμα και σε κομπίνες φαρμακευτικών εταιρειών, που ξετίναξαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
      Αλλά τονίζω και πάλι την ύπαρξη πολλών έντιμων, ταπεινών ανθρώπων, με ανιδιοτελή διάθεση και προσφορά προς τον συνάνθρωπο (που αρκούνται στα λίγα), και αγώνα να ανταποκριθούν ακόμα και στις δυσκολότερες συνθήκες.
      Να πω και κάτι ακόμα, ότι αυτά που περνάμε σήμερα δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα αντιμετώπισαν άλλες γενιές. Όποιος διαβάσει π.χ. ένα βιβλίο με τη ζωή του Α. Λουκά του ιατρού στο κομμουνιστικό καθεστώς τα χρόνια της Οκτωβριανής επανάστασης και μετά, βλέπει τι σημαίνει αγώνας μέχρι τα όρια του μαρτυρίου, για να ανταποκριθεί με όλες του τις δυνάμεις στον όρκο που έδωσε σαν γιατρός ενώπιον Θεού και ανθρώπων.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.