19/8/18

FT : Η Τουρκία, οι υποβαθμίσεις και το υπόγειο «παζάρι» με τις ΗΠΑ

Οι παρασκηνιακές κινήσεις για εκτόνωση της κρίσης Ουάσινγκτον-Άγκυρας. Τα ανταλλάγματα για την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα και ποια εμμονή του Ερντογάν οδήγησε σε "ναυάγιο" το deal.


Δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την Τουρκία την Παρασκευή, εντείνοντας τις ανησυχίες για την οικονομική κρίση της χώρας, την ώρα που Άγκυρα και Ουάσινγκτον βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την φυλάκιση στην Τουρκία ενός Αμερικανού πάστορα.
Οι σχέσεις μεταξύ των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ  επιδεινώθηκαν σημαντικά από τότε που «ναυάγησε», τον περασμένο μήνα,  μια προσεκτικά σχεδιασμένη συμφωνία που θα διασφάλιζε την απελευθέρωση του ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνελήφθη από τις Τουρκικές αρχές το 2016.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ίσως είναι έτοιμος να επαναφέρει τη συμφωνία μόνο όμως εάν πρώτα απελευθερωθεί ο πάστορας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ο Τούρκος τραπεζίτης που έχει φυλακιστεί στις ΗΠΑ για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, θα επιστρέψει στην Τουρκία για να εκτίσει την ποινή του, κάποιες εβδομάδες αφού απελευθερωθεί ο Μπράνσον. Μετά από αυτό, οι Τουρκικές αρχές θα απελευθερώσουν τουλάχιστον τέσσερις άλλους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται υπό κράτηση.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Σιγά τον πάστορα: πείτε πρακτορας των Αμερικανών.Για τους άλλους παπάδες που εσφαξαν στην Τουρκία όχι λόγο και υπάρχουν πολλοί! Ένας ήσαν Ιταλός ,ο άλλος Ελβετός η Γάλλος και αυτά έγιναν στην τελευταία δεκαετία .Που να μιλήσω και για τους ορθόδοξους επισκόπους που αποκεφάλισαν οι τουρκιζωντες Καυκασιανοι στην Συρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.