9/8/18

FT : Τι άλλαξε η κρίση στην Ελλάδα και τι μένει ίδιο

O ιδιωτικός τομέας έχει ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του, αλλά το δημόσιο παραμένει βαθιά πελατειακό. Τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα. Η έλλειψη συναίνεσης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι προκλήσεις.
H Eλλάδα πέρασε οκτώ χαμένα χρόνια. Από το 2010, η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών της κατά 30%. Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ αυτών που παρέμειναν η ανεργία είναι 20%.
Καθώς η χώρα ετοιμάζεται να αφήσει πίσω της αυτή την ζοφερή περίοδο, με τη διεθνή κηδεμονία που της επιβλήθηκε να ολοκληρώνεται και επίσημα στις 20 Αυγούστου, το ερώτημα είναι κατά πόσον τα τραυματικά χρόνια έχουν λειτουργήσει εξυγιαντικά, απαλλάσσοντας την Ελλάδα από ορισμένα από τα προβλήματα που συνέβαλαν στην κρίση.
Οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η Ελλάδα με αντάλλαγμα τα κεφάλαια διάσωσης είχαν σαν στόχο την αντιμετώπιση εξόφθαλμων αδυναμιών. Ένα σπάταλο ασφαλιστικό σύστημα, μια υπεράριθμη δημόσια διοίκηση και βαθιά ριζωμένα προβλήματα φοροδιαφυγής. Άλλα μέτρα όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και οι νέοι κανόνες για την αδειοδότηση επιχειρήσεων είχαν σαν στόχο να προωθήσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε έναν εταιρικό τομέα που είχε εγκλωβιστεί από παρωχημένους κανονισμούς και περιοριστικές συνδικαλιστικές πρακτικές.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.