18/8/18

Η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται μετά τα «χαστούκια» από Moody's και S&P

Σε δίνη εξακολουθεί να βρίσκεται η τουρκική οικονομία και η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται μετά και τα «χαστούκια» από τους οίκους αξιολόγησης Moody's και Standar & Poor's, οι οποίοι προχώρησαν σε νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της γειτονικής χώρας. Η τουρκική λίρα βυθίζεται και παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 40% από τις αρχές του έτους, ενώ οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων απογειώνονται. Συνεχίζεται η κόντρα Άγκυρας - Ουάσινγτον.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στους συμπατριώτες του να μετατρέψουν σε λίρες τα ευρώ και τα δολάρια που διαθέτουν.
Η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τουρκίας στο επίπεδο Ba3 από Ba2 και αποδίδει στην τουρκική οικονομία αρνητικές προοπτικές. Την ίδια ώρα οι μη εξασφαλισμένες ονομαστικές αξίες των ομολόγων και οι ανώτερες αξιολογήσεις ακάλυπτων επιτοκίων υποβαθμίστηκαν σε Ba3 και (P) Ba3 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης αιτία της υποβάθμισης αποτελεί η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των δημόσιων οργανισμών της Τουρκίας και η μείωση της προβλεψιμότητας της πολιτικής που ακολουθεί η γειτονική χώρα.
Παράλληλα, ο οίκος Standard & Poor's έριξε την Τουρκία κατά μία βαθμίδα, στο B+ από το BB-, διατηρώντας «σταθερή» την προοπτική της.
Η υποβάθμιση αυτή, σημειώνει στην ανάλυσή του ο S&P, αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επικείμενη ύφεση τον επόμενο χρόνο αλλά και την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την επιρροή του κ. Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό και την κόντρα με τις ΗΠΑ.
Δείτε ΕΔΩ σε πραγματικό χρόνο την ισοτιμία δολαρίου - τουρκικής λίρας.
Νέα προειδοποίηση Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν θα αποδεχτεί την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από τις τουρκικές αρχές «χωρίς να κάνει τίποτα», μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, απείλησε την Άγκυρα με νέες κυρώσεις.
«Θα έπρεπε να μας τον έχουν δώσει πίσω εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία, κατά την άποψή μου, ενήργησε πολύ, πολύ άσχημα» είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
«Επομένως, δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος αυτής της ιστορίας. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε έφεση για την απελεύθερωση του Αμερικανού πάστορα, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk. 
Τηλεφώνημα Αλμπαϊράκ- Λεμερ
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρουνό Λε Μερ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας και συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού σε τέτοιες ενέργειες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να εργαστούν στενά για να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, την ώρα που η κόντρα Άγκυρας-Ουάσιγκτον συνεχίζει να μαίνεται, χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης.
naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

  1. "Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών" αυτό τά λέει όλα. Δηλαδή Τουρκικά Fake news

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.