24/8/18

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ινδίας - «Oρόσημο στις διμερείς σχέσεις»

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Λευκωσία στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ινδίας Ραμ Ναθ Κοβίντ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην Κύπρο.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού Προέδρου στην Κύπρο εδώ και 9 χρόνια. και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου «αυτή η επίσκεψη θα είναι ένα ορόσημο για ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων».
Κατά την εδώ παρουσία του 14ου Πρόεδρου της Ινδίας, μεταξύ 2 και 4 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να υπογραφεί αριθμός διμερών συμφωνιών, ενώ ο Ραμ Ναθ Κοβίντ θα προσφωνήσει επίσης την Ολομέλεια της Βουλής και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως σημαντική καθώς «πρόκειται για την επίσκεψη του ηγέτη της δεύτερης μεγαλύτερης σε πληθυσμό χώρας του κόσμου και μιας ταχύτατα ανερχόμενης διεθνούς οικονομικής δύναμης».
Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε παράλληλα ότι η Κύπρος έχει παραδοσιακά πολύ καλή σχέση με την Ινδία. «Αμοιβαία οι δύο χώρες υποστηρίζουν η μια για την άλλη θέσεις αρχών. Η Ινδία ήταν μια χώρα που υποστήριξε την Κύπρο στην εποχή της ανεξαρτησίας της, ενώ και στο κυπριακό ζήτημα διατηρεί μια σταθερή στάση αρχών», τόνισε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η εκπαίδευση.

«Εκτός από τον πολιτισμό και την παράδοση – το βάθος δηλαδή που έχει η Ινδία μέσα στην ιστορία – πρόκειται για μια γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία, μια χώρα με επιδόσεις σε όλους τους οικονομικούς τομείς, στην εκπαίδευση, την πληροφορική, τη μηχανογράφηση», είπε, σημειώνοντας παράλληλα τη νεανική δημογραφική δομή της χώρας.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Κοβίντ θα αφιχθεί στην Κύπρο την Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, θα γίνει δεκτός από τον Προέδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο επίσημης τελετής υποδοχής, στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση των δύο Προέδρων και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Λευκωσία και Νέο Δελχί εργάζονται παράλληλα για την οριστικοποίηση 4 με 6 διμερών συμφωνιών, οι οποίες αναμένεται να υπογραφούν την ίδια ημέρα μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, ενώ οι Πρόεδροι Κύπρου και Ινδίας θα απευθυνθούν ακολούθως στα ΜΜΕ.

Αργότερα τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Κοβίντ θα μεταβεί στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι, δίπλα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να αποτίσει φόρο τιμής, στην παρουσία και του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Ο Ινδός Πρόεδρος αναμένεται να προσφωνήσει ακολούθως την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο πανηγυρικής συνεδρίασης, ενώ θα έχει και εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο Συλλούρη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Το ίδιο βράδυ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο, προς τιμή του Ινδού ομολόγου του.

Την Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Ινδίας θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, ενώ θα ξεναγηθεί και στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, αλλά και στα μουσεία που στεγάζονται στην Αρχιεπισκοπή.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Ινδίας θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Νεολαία, τεχνολογία και ιδέες». Τον Πρόεδρο Κοβίντ θα προσφωνήσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Μετά το πέρας της διάλεξης θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, Ινδού συγγραφέα και φιλοσόφου, στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1913.

Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Κοβίντ θα συναντηθεί επίσης με Ινδούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Θα συνοδεύεται από ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, δύο βουλευτές και δύο Γραμματείς από τα Υπουργεία Εξωτερικών και τη Γραμματεία της Προεδρίας, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επισκεφτεί την Ινδία μεταξύ 24 και 29 Απριλίου 2017, ενώ όλοι σχεδόν οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν επισκεφτεί επίσημα το Νέο Δελχί. Η τελευταία επίσημη επίσκεψη από ινδικής πλευράς ήταν αυτή της Προέδρου Πρατίμπχα Πατίλ, τον Οκτώβριο του 2009.
Πηγή: philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.