17/9/18

Ξεκινούν μαζικά "κουρέματα" οφειλών έως 85% από τις τράπεζες

Ξεκινούν μαζικά "κουρέματα" οφειλών έως 85% από τις τράπεζεςΤης Νένας Μαλλιάρα
Τα συντονισμένα και μαζικά "κουρέματα" οφειλών από τις τράπεζες, εκκινούν οι αλλαγές στο καθεστώς του νόμου Κατσέλη που ισχύουν από τις 15 Σεπτεμβρίου. 
Αρχής γενομένης από τους δανειολήπτες που εντάσσονται στον νόμο και διευρύνοντας την πολιτική των "κουρεμάτων" στη νέα γενιά ρυθμίσεων προς τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες θα προχωρήσουν συντονισμένα σε διαγραφές οφειλών μέχρι και κατά 85%. Η ενιαία αυτή πολιτική θα συμβαδίσει χρονικά με την αποστολή των τελευταίων επιστολών για ρύθμιση οφειλών που στέλνουν στην παρούσα φάση οι τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Με την αποστολή αυτή, οι τράπεζες ολοκληρώνουν τα προσκλητήρια για ρυθμίσεις οφειλών προς δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μπαίνουν στη μαζική ενεργητική διαχείριση των οφειλομένων, προχωρώντας σε καταγγελίες δανειακών συμβάσεων, άσκηση ενδίκων μέσων και πωλήσεις δανείων. 
Στο επίκεντρο των τραπεζών θα μπουν τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 13 μηνιαίες δόσεις. Σημείο αναφοράς για τον καθορισμό των "κουρεμάτων" στα δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις θα αποτελέσει η παρούσα αξία του ακινήτου σε σχέση με το ύψος της οφειλής. Στην περίπτωση που π.χ. το ύψος του δανείου ανέρχεται σε 150.000 ευρώ και η παρούσα αξία του ακινήτου σε 100.000 ευρώ, οι τράπεζες θα "κουρεύουν" την οφειλή κατά 20.000 – 30.000 ευρώ. Ωστόσο, το "κούρεμα" αυτό δεν θα "προκαταβάλλεται" στον οφειλέτη, αλλά θα γίνεται σταδιακά και εφόσον αυτός αποπληρώνει ομαλά τις δόσεις που θα συμφωνηθούν με την τράπεζα (forgive as you pay).
Εξυπακούεται ότι πριν προχωρήσουν σε "κούρεμα" οφειλής, οι τράπεζες θα εξετάζουν το συνολικό "προφίλ" του οφειλέτη, από την διαμονή και την διαβίωσή του έως την εργασία του, την καταθετική του σχέση με την τράπεζα και ευρύτερα την περιουσιακή του κατάσταση. Η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη θα μπορεί να διαπιστώνεται από την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τραπεζών, η οποία ειδικά για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, θα γίνεται μέσω κοινής βάσης δεδομένων που δημιούργησαν οι τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, θα λειτουργήσει και ο "αυτόματος κόφτης" οφειλών που δημιούργησαν οι τράπεζες από κοινού με την PWC. Όπως είχε γράψει η εφημερίδα "Κεφάλαιο" στις 11 Αυγούστου, το εργαλείο αυτό θα έχει εφαρμογή στα στεγαστικά δάνεια, προσφέροντας "κούρεμα" 40% - 50%. Στα καταναλωτικά δάνεια, το "κούρεμα" που θα προσφέρουν οι τράπεζες πριν προχωρήσουν σε πώληση των δανείων σε funds, θα κινείται από 70% μέχρι και 85%.
Σημειώνεται ότι η αλλαγή τακτικής των τραπεζών που υπαγορεύεται από την πίεση των εποπτικών αρχών για επιτάχυνση στη μείωση των "κόκκινων" δανείων, εφιστά ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στους δανειολήπτες για την τακτική πληρωμή των δόσεων των δανείων τους, καθώς όπως τονίζουν τραπεζίτες στο Capital.gr, "πλέον, όποιος αφήσει το δάνειό του να "σκάσει", κινδυνεύει". Επιπλέον, για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, η καθυστέρηση καταβολής 2 – 3 δόσεων της ρύθμισης του δανείου τους, θα αποτελεί λόγο για να χάσουν την προστασία του νόμου, εξοστρακιζόμενοι από αυτόν.
Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι πλέον οι τράπεζες δεν θα αφήνουν μακρά περιθώρια καθυστέρησης της οφειλής, αλλά θα προχωρούν σε κινήσεις με την πρώτη ημέρα καθυστέρησης μετά την παρέλευση 90 ημερών υπερημερίας της οφειλής. Σημειώνεται ότι τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών βρίθουν από καθυστερήσεις που ξεπερνούν την διετία και δεν είναι τυχαίο ότι ο SSM παρακολουθεί στενά την πορεία δανείων σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δώσει εντολή στις τράπεζες να εντείνουν τις καταγγελίες των δανείων αυτών και την προσφυγή σε ένδικα μέσα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2019, ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια, τα μη καταγγελμένα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών να έχουν σχεδόν εξαλειφθεί (ειδικότερα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πέσει στο 0% - 6% από 10% - 21% και στις μεγάλες επιχειρήσεις στο 2% - 13% από 16% - 35%).
Πηγή: Κάπιταλ

4 σχόλια:

  1. Να έχουμε βέβαια υπόψη μας ότι το κούρεμα αυτό κάποιος θα το πληρώσει στο τέλος... Δεν θα χαθούν εν κενώ αυτές οι, ανεπίδεκτες εισπράξεως, απαιτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαμπυ ...αυτο θα γινει και στα 25.000 ευρω που χρωστανε οι τραπεζες στον καθενα Ελληνα απ τις..ανακεφαλαιοποιησεις ..κατα κεφαλην ?? Κι οτι απομεινει να το δωσουμε σε ..φαντ ? Ρωτησα τραπεζιτη γιατι δεν πληρωνει τα 25.000 και με κοιταζε σαν τρελο !! Μετα με ρωτησε γιατι δεν ...πληρωνω 300 ευρω που ..χρωσταω...και τον κοιταζα κι εγω σαν τρελο !! Μετα τον ρωτησα γιατι δεν τα συμψηφιζουμε και να μου δωσει τα υπολοιπα. Εκει ειδα οτι με κοιταζε σαν ...νεκρο...ενω εβλεπα οτι στο τελος εγω θα τον σκοτωσω..συντομα..Και να σκεφτεις οτι εγω δεν πηρα μια...απο κερδη τοσα χρονια απο μερισματα !! Αρα θα πληρωσω και την ...ταφη του ...!! Κι αφου θα γινει ...ας γινει..καμμια χιλιαρια ειναι ολοι οι ...μετοχοι....οσοι χανονται ετησια σε ..τρακες...Μια φορα θα γινει ...και τελος οι ...τρακες.Δωσαμε σαν μαλακες250 δις για να σωσουμε καταθεσεις 130 δις ..!!! Τοσα δεν ειναι τωρα ?? Μας κοροιδεψαν με το παραμυθι αυτο και μας φαγαν 120 δις !!!! Μια τρακα ....και πατς ολα...

      Διαγραφή
    2. Μακάρι οι μετοχές να ήτανε ιδιοκτησία εκάστου μας. Σε 100 χρόνια θα μπορούσε να είμασταν έως και πλούσιοι. Αλλά αρχικά έγιναν του κράτους, το οποίο μετά τις πούλησε σε άλλους, "ξένους". Εμείς τις πληρώσαμε αρχικά, αυτοί τις κατέχουν και μετά τις διαχειρίζονται όπως θέλουν φορτώνοντάς μας ακόμα περισσότερο φέσι, ΑΛΛΑ είναι οι εκλεκτοί μας... ΕΜΕΙΣ (η πλειοψηφία ντε) τους επιλέγουμε κάθε φορά. Και τα F16 και τα Leo Δημήτρη μου, ΕΜΕΙΣ τα πληρώνουμε αλλά ΔΕΝ είναι δικά μας! Και τους αξονικούς τομογράφους και τα ασθενοφόρα και τα χημικά της αστυνομίας κλπ, κλπ.
      Αναφορικά με το ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις πρακτικά έγιναν για να σωθούν οι καταθέτες, έχεις δίκιο. Απλά για το ότι απαιτήθηκαν αντί για μία, τόσες πολλές όλοι να σκεφτούμε τι ακουγότανε τότε. Σεισάχθεια, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, κλπ. Και αν τελικά δεν είχε επιλεχθεί η σωτηρία των καταθέσεων, τι θα συνέβαινε? Λιγότερο χρέος μεν (αρχικά, γιατί μετά δεν ξέρεις τι θα γινότανε), καθόλου τράπεζες δε. Καλό? Κακό? Αδιάφορο? Θεία δίκη? Καταστροφή? Αγαλλίαση? Συνέπεια του καπιταλισμού? Ο καθένας έχει τη δική του άποψη και οπτική. Η δική μου είναι η εξής απλή. ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ο καθένας, αρκεί στη συνέχεια να την τιμήσει και να μπορεί να ζήσει με τις συνέπειες της και να μην ψάχνει σε Εβραίους και στη λέσχη τους υπαίτιους τυχόν συμφοράς... Προσωπικά δεν δανείστηκα ΠΟΤΕ. Έφτασα μέχρι πιστωτική που όμως την εξοφλούσα πάντα στην λήξη της εκμεταλλευόμενος τις 20 μέρες (μεσοσταθμικά) άτοκης χρηματοδότησης που προσέφερε το προϊόν και τα διάφορα bonus. Έκοψαν οι τράπεζες τα bonus έκοψα τη κάρτα. Πελάτης "ναυάγιο" δηλαδή για τις τράπεζες! Σπαρτιάτης που θα επιβιώσω και χωρίς τράπεζες...
      Αντιλαμβάνομαι βέβαια πως χωρίς τράπεζες ο χασάπης π.χ. μπορεί να ήθελε πολλούς μήνες να αγοράσει καινούργια κρεατομηχανή (μέχρι να εξοικονομήσει το ποσόν) οπότε το να ξαναέτρωγα τα μακαρόνια μου με κιμά θα γινόταν ιστορία επιλογής. Αν επέλεγα να πηγαίνω για κιμά στον πλούσιο χασάπη που είχε ρευστότητα και σίγουρα και κρεατομηχανή λογικά θα "έκλεινα" έτσι τον φτωχό τοπικό χασάπη. Ή θα μπορούσα να κάνω το κομμάτι του κρέατος μόνος μου κιμά με... σάλιο και υπομονή! Από εμένα θα εξαρτιότανε. Το μόνο που δεν θα μπορούσα όμως, προσωπικά, να κάνω, είναι να πω πως θα φταίγανε άλλοι για όλα αυτά και όχι οι Έλληνες ψηφοφόροι...

      Διαγραφή
    3. Πολυ λογικα κι ωραια μιλας.
      Αν βαζαμε μονο 130 δις εγγυησεις ..οσες οι καταθεσεις...και ανοιγαμε μ αυτες προσωρινα για 5 χρονια μια νεα τραπεζα η δυο...καθαρες χωρις βαρη...κρατικες η ημικρατικες...και αφηναμε τα ψωφιμια να πεθανουν...απ το πολυ φαι που εφαγαν τοσα χρονια...θα γκυτωναμε 120 δις χρεος ...και θαχε ο χασαπης ..μηχανη...που ετσι κι αλλιως δεν παιρνει ουτε τωρα απ τα ψωφιμια ?? Και δεν θαχα επιτελους κι εγω μια μετοχη 13.000 ευρω ...κι εσυ....να παρουμε καποτε τα 13.000 η και υπεραξια στο μελλον ??? Διοτι τωρα ξερεις τι θα ...παρουμε απ τα 25.000 !!! Η αλλα 25.000 στο κεφαλι...η κατι μακρυ...σαν στυλο της ΔΕΗ... η και τα δυο !!!!!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.