23/9/18

Θα τιμωρηθούν το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τελ Αβίβ από τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον;

Αναθεώρηση 23 Σεπτεμβρίου από τον συγγραφέα
Israeli Air Force chief Amikam Norkin, center-right, meets with Russian officials in Moscow on September 20, 2018. (Israel Defense Forces)
Ο αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, στρατηγός Αμικάμ Νορκίν, φτάνει εσπευσμένα στη Μόσχα στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 για να παρουσιάσει την έκδοσή του για τα συμβάντα. Μόλις ελέγχτηκαν οι αποδείξεις του και συγκρίθηκαν με τις άλλες καταγραφές, έγινε σαφές ότι το Ισραήλ ψεύδεται ασύστολα.
Τιερί Μεϊσάν
Η αντιπαράθεση που μόλις συνέβη στη Λατάκια μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ανακατανομή των χαρτιών στον κόσμο. Για δύο λόγους, ο δεύτερος από τους οποίους κρύβεται στο δυτικό κοινό. Πρώτον, κόστισε τη ζωή 15 ρώσων στρατιωτών,  δεύτερον, εμπλέκονται όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Πρόκειται για τη πιο δυνητικά επικίνδυνη κρίση εδώ και πάνω από 60 χρόνια. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν ο πρόεδρος Τραμπ, στη μέση μιας κοινοβουλευτικής εκλογικής εκστρατείας, μπορεί να υποστηρίξει τον Ρώσο ομόλογό του, έτσι ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία να τιμωρήσουν τις αποικιοκρατικές δυνάμεις όπως έκαναν μαζί το 1956 , κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ.

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 23 Σεπτεμβρίου 2018

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, η Γαλλία, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν κοινή επιχείρηση σε συριακούς στόχους. Κατά τη διάρκεια των σύντομων μαχών, ένα ρωσικό αεροσκάφος αναγνώρισης καταρρίφθηκε από φιλικό συριακό πύραυλο. Η εξέταση των καταγραφών δείχνει ότι ένα ισραηλινό F-16 είχε κρυφτεί πίσω από το Illiusin Il-20 για να παραπλανήσει τη συριακή αεράμυνα.

Η καταστροφή ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους από την υπαιτιότητα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας κοινής βρετανο-γαλλο-ισραηλινής επιχείρησης προκάλεσε έκπληξη σε όλες τις καγκελαρίες. Αν υπήρχε μια κόκκινη γραμμή από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, πριν από επτά χρόνια, είναι ότι οι διάφοροι πρωταγωνιστές δεν έθεσαν ποτέ σε κίνδυνο τις ρωσικές, αμερικανικές ή ισραηλινές δυνάμεις.

Γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για το τι συνέβη, εκτός από το ότι
:

Ñ      ένα βρετανικό Torpedo απογειώθηκε από την Κύπρο για να επισκεφθεί το Ιράκ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο για να σαρώσει τις συριακές άμυνες και να καταστήσει δυνατή τη συμμαχική επίθεση.  
Ñ      λιγότερο από μια ώρα αργότερα, τέσσερις ισραηλινοί F-16 και μια γαλλική φρεγάτα, η Auvergne , εκτόξευσαν πύραυλους σε στόχους στη Συρία στο κυβερνείο της Λατάκια. Η συριακή αεράμυνα προστάτεψε τη χώρα της εκτοξεύοντας αντί-πυραύλους S-200 κατά των γαλλικών και ισραηλινών πυραύλων.
Ñ      κατά τη διάρκεια της μάχης, ένα F-16 χρησιμοποίησε ως ασπίδα ένα ρωσικό Iliushin Il-20 που ήταν σε  αποστολή επιτήρησης της ζώνης και παρακολούθησης των θέσεων εκτόξευσης των UAV των τζιχαντιστών. Η συριακή αεράμυνα εκτόξευσε ένα πύραυλο με στόχο τη θερμική υπογραφή του ισραηλινού αεροσκάφους. Μπορεί επομένως να κατέρριψε θεωρητικά το ρωσικό αεροπλάνο κατά λάθος.

Ωστόσο, είναι απίστευτο, καθώς οι πύραυλοι
 S-200 είναι εφοδιασμένοι με σύστημα αναγνώρισης φιλικών ή εχθρικών στόχων, πράγμα που διαδοχικά επιβεβαίωσε και μετά αναίρεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ό τι και να ισχύει, το Ιλιούσιν όμως καταστράφηκε, χωρίς να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα από ποιον και πώς.

Η δειλία της βρετανικής και της γαλλικής ηγεσίας τους οδήγησε να λογοκρίνουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την ευθύνη τους σε αυτή την επιχείρηση.
 Το Λονδίνο δεν έδωσε κανένα σχόλιο και το Παρίσι αρνήθηκε τα γεγονότα. Ούτε το BBC ούτε η France-Télévision τόλμησαν να ανάφερουν το θέμα. Για αυτές τις δύο χώρες, περισσότερο από ποτέ, η πραγματικότητα της εξωτερικής πολιτικής αποκλείεται από τη δημοκρατική συζήτηση.

Άμεση ερμηνεία των γεγονότων

 

Δεν γνωρίζουμε αν η καταστροφή του ρωσικού αεροσκάφους, που συνεπάγεται το θάνατο των 15 ανδρών του πληρώματος, βαραίνει τον ισραηλινό πιλότο - φαίνεται πολύ απίθανο - τον ισραηλινό στρατό ή τη συμμαχία που οδήγησε αυτή την επίθεση.

Από την απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ τεσσάρων πυρηνικών δυνάμεων.
 Επομένως, η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή. Δεν έχει προηγούμενο από τη δημιουργία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα τέλη του 1991.

Η βρετανο-γαλλο-ισραηλινή επίθεση είναι η αντίδραση αυτών των τριών χωρών στη ρωσοτουρκική συμφωνία που υπεγράφη στο Σότσι λίγες ώρες νωρίτερα. 
Έρχεται μετά την άρνηση των ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου να βομβαρδίσουν τη Συρία με ψευδές πρόσχημα και την αποστολή μιας αμερικανικής αντιπροσωπείας στον αραβικό κόσμο για να διαχωριστούν από τις βρετανογαλλικές πρωτοβουλίες [ 1 ].

Οι συμφωνίες του Σότσι υπογράφηκαν από την Τουρκία υπό ισχυρή πίεση από τη Ρωσία.
 Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αρνηθεί να υπογράψει στη Τεχεράνης το Μνημόνιο για την απόσυρση τζιχαντιστικών και τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλιμπ, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του είχε απαντήσει απότομα. Από τη μια πλευρά επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας [ 2 ] και, από την άλλη, υπογραμμίζοντας για πρώτη φορά την μη-νομημότητα στο διεθνές δίκαιο της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα αυτή. Πολύ ανήσυχος, ο Ερντογάν δέχτηκε μια πρόσκληση στη Ρωσία δέκα μέρες αργότερα.

Η συμφωνία του Σότσι, ενώ απομακρύνει λίγο περισσότερο τη Τουρκία από το ΝΑΤΟ με τις ρωσικές ενεργειακές συμβάσεις, ανάγκαζε
 de facto την Άγκυρα να αποσυρθεί από ένα μέρος του εδάφους που καταλαμβάνει, δήθεν για να προστατεύσει καλύτερα τους ψευδο-«αντάρτες» που έχουν συγκεντρωθεί στο κυβερνείο της Ιντλίμπ [ 3 ]. Περαιτέρω, η Τουρκία δεν διαθέτει παρά μόνο ένα μήνα για να κατασχέσει τα βαριά όπλα των φίλων της Αλ Κάιντα και του Νταές στην αποστρατικοποιημένη ζώνη [4].

Η συμφωνία αυτή ήταν προφανώς απαράδεκτη για το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τελ Αβίβ: 

Ñ      στο μέλλον, προβλέπει το τέλος των τζιχαντιστών ως στρατό, ενώ το Λονδίνο τους εκπαιδεύει, τους υποστηρίζει και τους χειραγωγεί για δεκαετίες [ 5 ],
Ñ      το τέλος του ονείρου μιας γαλλικής εντολής στη Συρία και της δημιουργίας μιας νέας γαλλικής αποικίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, με το ψευδές όνομα Κουρδιστάν (το Κουρδιστάν είναι μόνο νομιμοποιημένο εντός των συνόρων που έχουν αναγνωριστεί από τη Διάσκεψη των Σεβρών το 1920. Δηλαδή, όχι στο Ιράν, ούτε στο Ιράκ ή στη Συρία, αλλά μόνο στην σημερινή Τουρκία [ 6 ]).  
Ñ      το τέλος της περιφερειακής κυριαρχίας του Ισραήλ ενώπιων μιας σταθερής Συρίας υπό ρωσική προστασία.

 

Μεσοπρόθεσμη ερμηνεία των γεγονότων

 

Η βρετανο-γαλλο-ισραηλινή στρατιωτική συμμαχία δεν έδραξε από της κρίσης της Διώρυγας του Σουέζ το 1956. Εκείνη την εποχή, οι Anthony Eden, Guy Mollet και Δαβίδ Μπεν Γκουριόν είχαν από κοινού εμπλακεί τις δυνάμεις τους για να ταπεινώσουν τους Άραβες εθνικιστές, ιδίως τον Αιγύπτιο Gamal Abdel Nasser, και να αποκαταστήσουν τις αγγλικές και γαλλικές αποικιοκρατικές αυτοκρατορίες Opération Mousquetaire», επιχείρηση σωματοφύλακας).

Αυτό ακριβώς συνέβη με αυτή τη νέα επίθεση: όπως το επιβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, καμία από τις στοχοθετημένες θέσεις δεν συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ. Αυτή η βρετανο-γαλλο-ισραηλινή επιχείρηση δεν είχε καμία σχέση με τον διεθνή αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές γενικότερα και στη Νταές ειδικότερα. Δεν είχε καμία σχέση ούτε με την ανατροπή της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας ή του προέδρου της, Μπασάρ αλ-Ασαντ. Ο κύριος σκοπός της ήταν να σκοτώσουν στρατιωτικούς επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών για πυραύλους στο Ινστιτούτο Τεχνικών Βιομηχανιών της Λατάκιας.

Πρόκειται συνεπώς για την επανάληψη και τη συνέχιση της πολιτικής των στοχοθετημένων δολοφονιών που διεξαγάγει το Ισραήλ εδώ και είκοσι χρόνια, διαδοχικά εναντίον των επιστημόνων του Ιράκ, του Ιράν και τώρα της Συρίας.
 Είναι ένας από τους πυλώνες της αποικιοκρατικής πολιτικής: να εμποδίσουν τους υποτακτικούς λαούς να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης με τους κυρίαρχους τους. Παλαιότερα, οι Δυτικοί απαγόρευαν στους δούλους τους να μάθουν να διαβάζουν με ποινή του θανάτου. Σήμερα εξαλείφουν τους επιστήμονες τους. Η πολιτική είχε ξαναρχίσει με τη βρετανο-γαλλο-αμερικανική βομβιστική επίθεση (14 Απριλίου, 2018) της οποίας ο μοναδικός στόχος που καταστράφηκε ήταν το επιστημονικό ερευνητικό κέντρο του Barzeh [7], και αργότερα με τη κατάργηση της συμφωνίας 5+1 με το Ιράν (JCPoA) που ανάγκασε αυτή τη χώρα να κλείσει τις σχολές πυρηνικής φυσικής της (8 Μαΐου 2018.

Είναι μια κατανομή των εργασιών: οι τζιχαντιστές καταστρέφουν το παρελθόν, οι Δυτικοί το μέλλον.

Μακροπρόθεσμη ερμηνεία των γεγονότων

Από της εξάπλωσης των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 για να βοηθήσει αυτή τη χώρας να πολεμήσει κατά των τρομοκρατών, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, κατάλαβαν την αδυνατότητα να εκτελεστεί  το αμερικανικό σχέδιο χωρίς να διακινδυνεύσουν ένα Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την άφιξη του Donald Trump στο Λευκό Οίκο, αναθεώρησαν σταδιακά τους πολεμικούς στόχους τους, εγκαταλείψαν εκείνους των «Φίλων της Συρίας» και αναδιπλώθηκαν στις αντίστοιχες ιστορικές στρατηγικές τους [ 7 ].

Ήταν αυτή η λογική που τους οδήγησε στην ανασύσταση της συμμαχίας που προκάλεσε την κρίση του Σουέζ. Και είναι επίσης αυτή η λογική που ώθησε τη Γερμανία να αποστασιοποιηθεί από εκείνους.

Στην αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι αγγλική, γαλλική και ρωσική αυτοκρατορίες είχαν αποφασίσει να μοιραστούν τον κόσμο που θα πετύχαιναν την ημέρα της νίκης τους.
 Διαπραγματεύτηκε  από τους Mark Sykes, Georges Picot και Sergei Sazonov. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τσάρος ανατράπηκε από τους Μπολσεβίκους, έτσι ώστε τα μέρη του κόσμου που προορίζονταν για τη Ρωσική Αυτοκρατορία ξαναμπήκαν στο παιγνίδι. Εντέλει, στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μόνο το τμήμα του σχεδίου για τη Μέση Ανατολή εφαρμόστηκε υπό το όνομα των συμφωνιών "Sykes-Picot".

Η επιστροφή της Ρωσίας στο διεθνές παιχνίδι θέτει έτσι υπό αμφισβήτηση το βρετανο-γαλλικό αποικιακό μοίρασμα της Μέσης Ανατολής.
 Η προβλέψιμη σύγκρουση μόλις προέκυψε, τυχαία ή σκόπιμα, με την καταστροφή του Ilyushin Il-20 κατά τη διάρκεια της κοινής βρετανο-γαλλο-ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.

Η αντίδραση

Η κατάπληξη της διεθνούς κοινότητας ενώπιον του ξαφνικού ξεσπάσματος μιας αιωνόβιας σύγκρουσης μετράται από τη σιωπή του twitter του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ, τα εμπλεκόμενα ισραηλινά στρατεύματα ήταν δύο φορές πιο πολυάριθμα από το σύνολο των βρετανικών και γαλλικών στρατευμάτων. Οι συνολικές συνασπισμένες δυνάμεις έφτασαν τους 250.000 άνδρες. Ήταν επομένως μια πολύ μεγάλη επιχείρηση σε σύγκριση με αυτή της Λατάκιας. Αλλά, οι δύο ακολουθίες ανταποκρίνονται στην ίδια διπλωματική λογική και είναι πιθανό να προκαλέσουν τις ίδιες εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ στη μέση του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση είχε απειλήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Ισραήλ με πυρηνική αντίδραση αν δεν αποχωρούσαν από την Αίγυπτο. Το ΝΑΤΟ υποστήριξε αρχικά τους Ευρωπαίους απειλώντας τη Μόσχα με Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν αλλάξουν το μυαλό τους. Στη μέση του Ψυχρού Πόλεμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν προσωρινά την ΕΣΣΔ για να σταματήσουν την ευρωπαϊκή τρέλα.

Για την Ουάσιγκτον, το να άφηνε τους Ευρωπαίους να το κάνουν θα σήμαινε να ρίξουν το σύνολο των αραβικών χώρων στην αγκαλιά των Σοβιετικών. 
Περαιτέρω, δεν ήταν δυνατή η αποδοχή της γαλλοβρετανικής επέμβασης τη στιγμή που κατήγγειλαν την καταστολή της ουγγρικής επανάστασης από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Ο πρόεδρος
 Dwight D. Eisenhower και ο αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ξεκίνησαν μια νομισματική επίθεση κατά της βρετανικής λίρας, έστειλαν τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις τους να παρεμβαίνουν στο βρετανο-γαλλο-ισραηλινό μηχανισμό και απαγόρευσαν τη χρήση του γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού που χρηματοδοτούταν από αμερικανικά ταμεία.
Η διεθνής ειρήνη διατηρήθηκε χάρη σε ορισμένες τρίτες προσωπικότητες όπως τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Dag Hammarskjöld (ο οποίος δολοφονήθηκε τρία χρόνια αργότερα και πήρε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μετά θάνατον), τον καναδικό Υπουργό Εξωτερικών Lester Β Τον Pearson (ο οποίος κέρδισε επίσης το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης) και τον ηγέτη τν μη-ευθυγραμμισμένων και πρωθυπουργό της Ινδίας Jawaharlal Nehru.

Η κρίση του Σουέζ αναδιοργάνωσε σε βάθος όχι μόνο τη διεθνή αλλά και την εθνική πολιτική ζωή για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Ισραήλ.
 
 
Ñ      Παρακάμπτοντας τα βέτο των Ευρωπαίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προέτρεψε την αποχώρηση των εισβολέων και δημιούργησε την πρώτη δύναμη επέμβασης των Ηνωμένων Εθνών.  
Ñ      Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βουλή των Κοινοτήτων ζήτησε το τέλος της αποικιοκρατικής πολιτικής υπέρ της προώθησης των οικονομικών συμφερόντων του Λονδίνου μέσω της Κοινοπολιτείας.
Ñ      Στη Γαλλία, οι κομμουνιστές, οι γκωλιστές και οι πουτζαδιστές (poujadistes) (συμπεριλαμβανομένου του Jean-Marie Le Pen) ενώθηκαν ενάντια στους κεντρώους και τους σοσιαλιστές, μια διαμόρφωση που δεν ξαναβρέθηκε ποτέ από τότε. Έξι χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος Ντε Γκωλ θεώρησε ότι με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, έβαζε τέλος στη στρατιωτική συνεργασία με το αποικιοκρατικό κράτος του Ισραήλ και επανέλαβε την πολιτική φιλίας και συνεργασίας με τους αραβικούς λαούς που χαρακτήριζε πάντα τη Γαλλία, εκτός από την αποικιοκρατική παρένθεση [ 9 ].

Η θέση της Δύσης για την επίθεση στη Λατάκια είναι όσο πιο δύσκολη, δεδομένου ότι, παραβιάζοντας τη συμφωνία τους με τη Ρωσία, οι Ισραηλινοί δεν ενημέρωσαν τη Μόσχα για την επιχείρηση παρά πολύ καιρό μετά που άρχισε, μόλις ένα λεπτό πριν προβούν στις εκτοξεύσεις πυραύλων τους.
 Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι δεν είχε ενημερωθεί καθόλου. Αλλά, υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία της ισραηλινο-ρωσικής αμοιβαίας μη επίθεσης στη Συρία υπάρχει μόνο επειδή το Ισραήλ είναι το οπλοστάσιο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, φυλάγοντας (με την Ιταλία) όλα τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών των ΗΠΑ για το σύνολο της περιοχής. Εάν το Ισραήλ δεν προειδοποίησε το Πεντάγωνο πριν από τη δράση του, δεν μπορεί να επωφεληθεί από την προστασία των ΗΠΑ και ως εκ τούτου το αμοιβαίο σύμφωνο μη-επιθέσης μπορεί να αμφισβητηθεί από τη Ρωσία.

Η ρωσική απάντηση εξαρτάται από τη θέση του Λευκού Οίκου την οποία δεν γνωρίζουμε προς το παρόν.
 Πρέπει να καθοδηγείται τόσο από την επιθυμία να μειωθεί η ένταση, αν δυνατόν, και να διατηρήσει τη πολιτική αποτροπής της τιμωρώντας τον ή τους ένοχους του οποίους θα κατονομάσει το Κρεμλίνο. Δεν είναι απαραίτητο η Ρωσία να δημοσιοποιήσει αυτή την κύρωση υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενες καγκελαρίες θα ενημερωθούν σχετικά.

Η ρωσική απάντηση

 

Η Ρωσία έχει την επιλογή να μη δει στην καταστροφή του αεροπλάνου παρά μόνο ένα λάθος ενός ισραηλινού πιλότου, ή του ισραηλινού στρατού ή ακόμη των τριών εμπλεκομένων κρατών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ισραήλ). Ο Ρώσος υπουργός της Άμυνας, Σεργκέι Σόγγου, τηλεφώνησε στον ισραηλινό ομόλογό του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Τον ενημέρωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για το ατύχημα και διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε: «Πρόκειται για μια σειρά τραγικών γεγονότων επειδή το αεροπλάνο μας δεν καταρρίφθηκε από ισραηλινό αεροσκάφος». Ήθελε να διακρίνει την κατάσταση αυτή από την κατάρριψη του Sukhoi 24-που σκόπιμα καταρρίφτηκε από τουρκικά μαχητικά, το Νοέμβριο του 2015. Κατευθυνόμαστε επομένως προς το δημόσιο καταλογισμό του Ισραήλ ως αποκλειστικό υπεύθυνο και μια απόφαση μυστικής κύρωσης εναντίον των τριών εμπλεκόμενων κρατών.

Ο ισραηλινός επιτετραμμένος στη Μόσχα,
 Keren Cohen Gat, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ενώ, με τα συνηθισμένα  αντανακλαστικά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθούσε να αποδώσει τη συντριβή του αεροπλάνου στο Ιράν, μία ισραηλινή αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Πολεμικής Αεροπορίας του, στρατηγού Αμικάμ Νορκίν, έσπευσε τότε στη Μόσχα με πρωτοφανή ταχύτητα. Αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, ισχυρίστηκε  ότι το Ισραήλ είναι αθώο και ότι όλη η ευθύνη έγκειται στην ασχετοσύνη των Σύρων.

Ο πρόεδρος
 Donald Trump, μεγάλος θαυμαστής της εξωτερικής πολιτικής του Richard Nixon, έχει την ευκαιρία τώρα να τερματίσει τη βρετανο-γαλλο-ισραηλινή υποστήριξη στο βαθύ κράτος των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν μπορεί να δώσει την εντύπωση, στη μέση της ενδιάμεσης εκλογικής εκστρατείας, να στηρίξει τον ρώσο αντίπαλο και να κατακρίνει τους συμμάχους. Ως εκ τούτου, αναζητά έναν τρόπο να παρουσιάσει αυτή τη μεγάλη κυβίστηση στην εσωτερική κοινή γνώμη του. Από αυτή την άποψη, καταδίκασε σε συνέντευξή του στο Hill TV , την αμερικανική δέσμευση προς την διευρυμένη Μέση Ανατολή που αποφάσισε ο προκάτοχός του George Bush Jr μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.



Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, παρουσίασε τη σύνθεση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και των πληροφοριών που δόθηκαν από τη Συρία και το Ισραήλ.

Ñ       Κατηγόρησε το εβραϊκό κράτος ότι σκόπιμα παραβίασε τη συμφωνία μη-επιθέσης του 2015 παραλείποντας να προειδοποιήσει εκ των προτέρων τη Ρωσία για την επίθεσή του και ψευδόμενο για τους στόχους του.  
Ñ       Το κατηγόρησε ότι έθεσε σε κίνδυνο τις πολιτικές πτήσεις σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου και ότι είναι υπεύθυνο για την καταστροφή του Iliushin Il-20.  
Ñ       Κατήγγειλε τη μη παροχή βοήθειας στους Ρώσους στρατιώτες όταν έπεφτε το αεροπλάνο τους.  
Ñ       Κατηγόρησε επίσης τον στρατηγό Αμικάμ Νορκίν ότι έλεγε ψέματα υποστηρίζοντας ότι τα ισραηλινά αεροπλάνα είχαν ήδη επιστρέψει στο Ισραήλ όταν έπεσε το ρωσικό αεροπλάνο.
Ñ       Τέλος, απέρριψε τις κατηγορίες ερασιτεχνισμού κατά της συριακής αεράμυνας.

Ωστόσο, απέφυγε να εμπλέξει δημοσίως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, τα οποία όμως εμπλέκονται επίσης στις παρατηρήσεις του εναντίον του Ισραήλ.

Στη περίπτωση που ο Λευκός Οίκος θα έβρισκε αποδεκτή αφήγηση των γεγονότων για τους εκλογείς του, η Ρωσία θα μπορούσε να απαγορεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Ισραήλ κάθε διείσδυση στην θαλάσσια, χερσαία και αέρια περιοχή της Συρίας χωρίς άδεια από τη Δαμασκό. Το Λονδίνο και το Παρίσι θα έπρεπε τότε να σταματήσουν τις απειλές βομβιστικών επιθέσεων με οποιοδήποτε πρόσχημα (τα ψεύτικα χημικά όπλα) και να αποσύρουν τις ειδικές δυνάμεις τους. Αυτό το μέτρο θα εφαρμοζόταν για οποιονδήποτε πρωταγωνιστή, γενικά, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας στην Ιντλίμπ.


Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

[1] «Ποιος θέλει να αναβιώσει τον πόλεμο στη Συρία;», του Τιερί Μεϊσάν, Al-Watan (Syrie) , Δίκτυο Βολταίρος, 4 Σεπτεμβρίου 2018.
[2] « Déclaration de l’Iran, de la Russie et de la Turquie sur la Syrie » (« Δήλωση του Ιράντης Ρωσίας και της Τουρκίας για τη Συρία») Horizons et débats (Suisse), Réseau Voltaire, 7 septembre 2018.
[3] « La bataille d’Idleb est repoussée » (" Η μάχη της Ιντλίμπ αναβάλλεται "), Réseau Voltaire, 18 septembre 2018.
[5] Βλέπε το δεύτερο μέρος του Sous nos yeux. Du 11-Septembre à Donald Trump, Thierry Meyssan, Demi-Lune, 2017.
[ 6 ] " Τα σχέδια για το Κουρδιστάν ", του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος, 5 Σεπτεμβρίου 2016.
[ 7 ] "  Το φιάσκο των βομβιστικών επιθέσεων στη Συρία  ", του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος, 24 Απριλίου 2018.
[8] "  Περί Εξόδου από τον πόλεμο κατά της Συρίας  ", του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος, 11 Σεπτεμβρίου 2018.
[9] « Conférence de presse de Charles De Gaulle, extrait relatif à Israël » («Συνέντευξη τύπου του Charles De Gaulle, απόσπασμα σχετικά με το Ισραήλ»), Réseau Voltaire, 27 novembre 1967

16 σχόλια:

  1. Νεο
    12 ρωσικα σουχοι 35 πεταξαν σπαζοντας τον ηχο..σε ολη την ακτη του Ισρσηλ..απο τον Λιβανο εως το Σινα...παραβιαζοντας τον ισραηλινο εναεριο χωρο...χωρις κιχ απ το Ισραηλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο που η πληροφορια Δημητρη; trop beau pour etre vrai!

      Διαγραφή
    2. Από χτες: https://dimpenews.com/2018/09/21/12-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-sukhoi-35-%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CE%BC%CE%AE%CE%BA%CE%BF%CF%82/
      Comme tu dis, trop beau pour être vrai!

      Διαγραφή
    3. @ Κριστιάν Ακκυριά,

      Κάποια πιο αξιόπιστη πηγή υπάρχει; Όχι τίποτε άλλο αλλά το συγκεκριμένο blog έχει δημοσιεύσει (φυσικά χωρίς να παραθέτει όχι απλά έγκυρα στοιχεία, αλλά ούτε καν δείγματα αξιόπιστης γραφής) κι άλλους «τραβηγμένους» τίτλους. Για παράδειγμα, τις τελευταίες ώρες πλασάρει την εκδοχή πως το Ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε με βλήμα AIM9 που εκτόξευσε ένα από τα Ισραηλινά F16 που μετείχαν στην επιχείρηση κατά στόχων στη Συρία...

      ...συγνώμη κιόλας, αλλά τέτοια ευφάνταστα σενάρια δεν πλάθει ούτε ο «Τουρκολόγος / πολεμολόγος / δόκτωρ αναλυτής» Νίκος Χειλαδάκης και η «συντακτική ομάδα» του μακελειού!

      Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά όταν κάποιος δημοσιεύει ένα πυροτέχνημα (το οποίο δεν είδα να έχει δημοσιευτεί σε κάποιο άλλο έγκυρο ιστότοπο Ελληνικό ή ξένο) αρχίζοντας με το «…σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας κατευθείαν από δορυφόρο…» ε, συγνώμη κιόλας αλλά όχι απλά θα είμαι πολύ επιφυλακτικός - θα το βάλω ένα τεράστιο «Χ» και θα πάω παρακάτω.

      Τώρα, για να το ξέρει ο αδέσμευτος dimpenews και να μην το ξέρει (ή να το ξέρει και να μην το δημοσιεύει) ΟΛΟΣ ο υπόλοιπος πλανήτης, μάλλον πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία. Μπορεί πάλι και να κάνω εγω λάθος!

      Διαγραφή
    4. @Pointman24 Σεπτεμβρίου 2018 - 3:39 π.μ.

      Χαχαχά! Κ’ εγώ που νόμιζα ότι ξέρεις ελάχιστα γαλλικά… Προηγουμένως είχα γράψει: >Comme tu dis, trop beau pour être vrai!<
      Αλλά συγνώμη, δεν είχα προσέξει την ώρα της ανακοίνωσης σου με οδηγίες προς ναυτιλλόμενους…
      Μπορεί μόλις να είχες ξυπνήσει, να είχες αϋπνία, ή να ήσουν έτοιμος να πέσει.

      Εντύπωση που προκαλεί το γεγονός ότι αφαιρέθηκε το Πενταπόσταγμα από το κατάλογο σου. Επιβεβαιώνεται;

      Τώρα, μια ερώτηση και μια παρατήρηση.
      Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τι κάνουμε; Fake news η NYT, CNN, κλπ. και φυσικά όλα τα μίντια που τα μεταφράζουν και αναπαραγάγουν, όπως η Μοντ, Πρώτο Θέμα, Καθημερινή, κλπ.

      Τι κάνουμε; Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός, δεν είναι Pointman! Και δεν αναφέρθηκε στη Dim.com ούτε στον Χειλαδάκη…

      Σχετικάμε τις πηγές των αρθρογράφων και το «σύμφωνα με πληροφορίες», σε τι διαφέρει η Dim.com από τη NYT, Πρώτο Θέμα, Καθημερινή, κλπ.
      Έφτασαν στο επίπεδο να δημοσιεύουν πρωτοσέλιδα άρθρο δυσφήμισης του πρόεδρου των ΗΠΑ με ανώνυμο συγγραφέα… Άγγελοι οι της Dim.com σε σχέση με αυτούς!

      Διαγραφή
    5. @ Κριστιάν Ακκυριά,

      Για αρχή, ας δεχθούμε ένα δεδομένο: Σε μία πολεμική αντιπαράθεση, ΟΛΟΙ λένε ψέματα! ΟΛΟΙ! Δεν είναι κάτι κακό, αυτό είναι η «προπαγάνδα». ΟΚ ως εδώ; Δεν θα μπω καν στη διαδικασία να αγιοποιήσω μία πλευρά ή να κατηγορήσω μία άλλη. Ο καθένας από την πλευρά του κάνει το καθήκον του και στα πλαίσια της προπαγάνδας που ασκεί, επιχειρεί με δόλια (συνήθως) μέσα να επιτύχει τακτικό ψυχολογικό αποτέλεσμα έναντι του αντιπάλου. Η προαναφερθείσα έννοια του δόλου δεν είναι κάτι κακό - κάθε άλλο είναι προσόν σε μία πολεμική αναμέτρηση, παρά το γεγονός πως στον πολιτικό βίο, την ειρηνική περίοδο και τις ευνομούμενες κοινωνίες θεωρείται άσχημο χαρακτηριστικό.

      Τώρα, για το εάν «…12 ρωσικα σουχοι 35 πεταξαν σπαζοντας τον ηχο..σε ολη την ακτη του Ισρσηλ..απο τον Λιβανο εως το Σινα παραβιαζοντας τον ισραηλινο εναεριο χωρο χωρις κιχ απ το Ισραηλ…», θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλω. Αν και το «ποτέ μην λες ποτέ» ακούγεται πολύ σοφή συμβουλή, η εμπειρία δείχνει πως μάλλον πρόκειται για παραφουσκωμένο ισχυρισμό – δεν είμαι σίγουρος αν η «είδηση» είναι αποτέλεσμα Ρωσικής προπαγάνδας ή σενάριο που εμπνεύστηκε κάποιος αργόσχολος που ήθελε να σπάσει πλάκα και το αναδημοσίευσαν blog, υπό-blogάκια κι ανθυπο-blogίδια (τα οποία έχουν σχέση τόσο με θέματα άμυνας όσο εγώ με τη μαγειρική), μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή και ίσως μερικές δεκάδες κλικς…

      Στο θέμα μας: Μία είδηση τέτοιου μεγέθους με «…12 ρωσικα σουχοι 35 πεταξαν σπαζοντας τον ηχο..σε ολη την ακτη του Ισρσηλ..απο τον Λιβανο εως το Σινα παραβιαζοντας τον ισραηλινο εναεριο χωρο χωρις κιχ απ το Ισραηλ…» όχι μόνο θα ήταν παγκόσμιο θέμα και πρώτη είδηση στα ΣΟΒΑΡΑ αμυντικά sites / blogs, αλλά θα είχε βουϊξει το Σύμπαν. Το μόνο που καταφέρνει ο κάθε αναμεταδότης (εν αγνοία του) προπαγάνδας ή εμπνευστής σεναρίων επιστημονικής φαντασίας είναι να γίνεται ακόμη πιο αναξιόπιστος. Αν θες να λέγεσαι «σοβαρός», κι αν θες να ασχολείσαι με θέματα γεωπολιτικής και άμυνας, μένεις έξω από το παιχνίδι των εντυπώσεων και του δήθεν. Γνώμη μου.

      Διαγραφή
    6. Pointman24 Σεπτεμβρίου 2018 - 12:44 μ.μ.
      Τωρά γιατί μου τα λες εμένα ολ'αυτά; Έχεις όρεξη για κουβέντα, ή μου φαίνεται;
      Για τη ταμπακιέρα βεβαίως τίποτα.

      Κάποιος ζήτησε τη πηγή κάποιας πληροφορίας που έδωσε κάποιος άλλος σχολιαστής -χωρίς πηγή και χωρίς να την ελέγχει- και την έδωσα επειδή την ήξερα, ούτε αυτό μου επιτρέπεις; Μάλιστα πολύ πριν ξυπνήσεις έδωσα και την εκτίμηση μου, όπως και ο 'très estimé' wotan398.

      Διαγραφή
    7. @ Κριστιάν Ακκυριά,

      Τρίβεσαι για καυγά και το κρατάς από παλιό τάπωμα που είχες φάει, αλλά με την όρεξη θα μείνεις...

      ...ξυδάκι και θα σου περάσει.

      Διαγραφή
    8. Pointman24 Σεπτεμβρίου 2018 - 8:46 μ.μ.
      Είσαι πραγματικά ανάξιος απάντησης, εμμονικός και προκλητικός.

      Διαγραφή
  2. Αυτο το αρθρο πρεπει να το διαβασουν ολοι....προσεκτικα.Δειχνει πως τα πσραμυθια της Χαλιμας στην Ελλαδα ειναι εκτος τοπου και χρονου.
    Επισης δειχνει τι γινεται εδω στην Ελλαδα με τις κυβερνησεις και τα ..μνημονια.
    Μια ....κατανομη εργασιας...
    Οι μεσα ..καταστρεφουν το ..παρελθον...ιστορια...παραδοσεις.....και οι εξω ...το μελλον μας....νεους...επιστημες..ειδικους...εργοδτασια...λινανια...τρενα...υπεδαφος.....Μια αρμονικη συνεργασια ολων των μεσα ...με τους εξω...για πληρη θανατο της χωρας.Χωρις χθες...και χωρις αυριο...χωρα.....Κι ολα τα αλλα...ποιος τι κλπ.....ειναι παπαριες δεινοσαυρων...και σανο αλογων.....οντων...( βαλτε και τα ηθη ...εμφυλα....εκφυλα....πλατανοφυλα...και αμπελοφυλα...κι ολα τα δηθεν προοεδευτικα ντελ γκατσο...και του ..Πατσο Βιλλα....) ...
    Μπραβο Τυερυ...και Κριστιαν...μουτσας γκρατσιας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....Είναι ένας από τους πυλώνες της αποικιοκρατικής πολιτικής: να εμποδίσουν τους υποτακτικούς λαούς να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης με τους κυρίαρχους τους. Παλαιότερα, οι Δυτικοί απαγόρευαν στους δούλους τους να μάθουν να διαβάζουν με ποινή του θανάτου. Σήμερα εξαλείφουν τους επιστήμονες τους....

    Προχτες κοιταγα ενα ντοκυμαντερ για το σχολειο Κεμαλ Ατατουρκ στη Σμυρνη (πρωην ελληνικο παρθεναγωγειο μεχρι το 22).ΕΛΑΜΠΕ απο καθαριοτητα. Ασφαλως ξερετε για την οικτρη αισθητικη και βρωμα των ελληνικων εκπαιευτικων δομων Γυμνασιων και Πανεπιστημιων, Να πως ερχεται η σκλαβια ........Χρονια τωρα επελαυνει σιωπηλα εφ' ημων κα ημεις αδομεν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλιοι στο κουρμπετι. Ξερανε που βαρεσανε.Μια κι εξω. Ολα ξεκινανε και τελειωνουνε απο την παιδεια. Την στιγμη που χτυπηθηκε η παιδεια , εινι ως να χτυπηθηκε ενας ταυρος με μικρη βουκεντρα στο νευρο στο νωταιο μυελο του. Και πεθαινει , η αργοπεθαινει. Αφου αλλαξανε τις εννοιες των λεξεων αλλαζουν και τις εννοιες των εικονων. Δηλ η καθαριοτης θα λεγεται φασισμος και η βρωμα θα λεγεται ελευθερια , δημοκρατια, . Κατι οπως η μοδα.Και αυτο το εννοω. Τωρα απλα αντιλαμβανομεθα οτι ειμεθα μεσα σε κοπρανα, και οσο κινουμεθα να εξελθουμε, η δυσωδια γινεται εντονωτερη, και ουδεις τεινει χειρα βοηθειας γνωριζοντες οτι οχι μονον κινδυνευει να ρυπανθει δια κοπρανων, αλλα ο δηθεν , ή πραγματικα δυστηχης νεοελλην εντος του βοθρου ευρισκομενος , γεματος φθονο δια τον καθαρο συνανθρωπο του, δεν επιθυμει κατα βαθπος να απεγκλωβιστει, αλλα να συρει κρατωντας σφικτα την τεινομενη χειρ του προσδραμοντος δια βοηθεια ανθρωπου,, τον ατυχη ευπιστο ανθρωπο, μεσα στον βοθρο με τα κοπρανα, ωστε να ειναι ισοι, δηλ ισος με ισο. Και εκει εγκειται το θεμα , οτι δεν μας ενδιαφερει να γινουμε καθαροι., αλλ να συρωμεν και αλλους εισ τα κοπρανα, δια να γινουν και αυτοι ως εμεις ΒΡΩΜΙΚΟΙ, επειδη κατα βαθος δεν ειμεθα ικανοι να δημιουργησωμεν απολυτως τιποτε πλεον. Απλα δεν υπαρχει θελησις.Δεν θελουμε νομοθετας, ηγετας , αλλα θελωμεν προδοτας ατιμωρητους και ολα τα λοιπα που τα βιωνουμε καθημερινα. Ανασφαλεια εγκληματικοτητα κλπκλπ.Ας περιμενωμεν την εκτελεσιν του κοσμηματοπωλη της ομονοιας , επειδη εφανη τι εστι πληθος και λυντσαρισμα(που θα επελεθει και σε αλλους πολιτικους κι ουχι μονον εις ληστας) , αλλα το συστημα οσφρανθεν τα τεκταινομενα και τα μηνυματα, υπενθυμιζει ποιος κανει κουμαντο. λεγοντας ΟΧΙ ΚΥΡΙε , ΚΑΙ ΘΑ ΛΗΣΤΕΥΘΕΙς Και θα πεις κι ευχαριστω. Καταλαβατε?
      Κια φυσικα , εαν γινει καμμια διαμαρτυρια , ετελειωσες.Ξερουν αυτοι.

      Διαγραφή
    2. Μπραβο κ.Σαγγαριε..( σμπρωξτε και κανεναν διπλανο σας να βρει θεληση κι αυτοπεπιθεση..και επιγνωση..οκ ?? Πως αλλιως θα γινει ?)

      Διαγραφή
  4. Θελω πολυ να δω ποτε θα ξανά χτυπήσουν οι Ισραηλινοί τη Συρία ! Κατι μου λεει οτι θα αργήσουν πολυ.Μεχρι τωρα δεν φοβούνταν σχεδόν καθόλου τη Ρωσία αλλά τωρα φοβούνται ... το λάθος.Μπορει να διαψευστώ σε αυτο και να χτυπήσουν σύντομα.Θα δουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητησαν εκτακτως σεροδρομιο απ το Ιραν για να προσγειωνονται βαρια μεταγωγικα.Πιθανολογειται οτι δινουν στον Ασσαντ Σ-400...εκτακτως.( εγω υποθετω οτι οχι ..μονο...Μπορει και Ισκαντερ...εδαφους εδαφους..για τα ..ισραηλινα αεροδρομια..)...

      Διαγραφή
    2. Δες κι αυτό Δημήτριε,
      https://www.defence-point.gr/news/macheri-me-dyo-opsis-gia-tous-rosous-i-apofasis-gia-s-300-k-a-sti-syria

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.