10/9/18

Γιατί ήταν λάθος ο χειρισμός της υπόθεσης των δύο Τούρκων στρατιωτικών

  • Άσκηση στον Έβρο (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Στρατού)
Δύο Τούρκοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν χθες στα σύνορα του Έβρου, υπό συνθήκες που δεν διασαφηνίζονται επαρκώς από την ανακοίνωση του ΓΕΣ. Οι δύο Τούρκοι παραδόθηκαν στις Αρχές της πατρίδας τους με απόφαση που ελήφθη σε πολιτικό μάλλον επίπεδο, αφού συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ.

Για ορισμένους αναλυτές η εξέλιξη αυτή ήταν η ενδεδειγμένη, αφού θέση της Ελλάδας είναι ότι ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στα σύνορα.
Θα ήταν μια ορθή στάση αν δεν είχε μεσολαβήσει η σύλληψη και η εξάμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. Μετά το γεγονός αυτό ανάλογες υποθέσεις προσλαμβάνουν, ως ένα βαθμό και για κάποιο χρονικό διάστημα, πολιτικό χαρακτήρα.
Η Ελλάδα στη μακροχρόνια αντιπαράθεση με την Τουρκία προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και είναι κράτος δικαίου – σε αντίθεση με τη γείτονα. Με βάση τις αρχές αυτές, ο χειρισμός της υπόθεσης των δύο Τούρκων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.
Καταρχάς, το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούσαν να αποφασίσουν οι στρατιωτικές ή οι πολιτικές Αρχές για την απελευθέρωσή τους, ή υπάρχει νομικό πρόβλημα με την παράδοσή τους χωρίς δικαστική απόφαση. Έγκυρες –και έμπειρες– δικαστικές πηγές θεωρούν πως δεν υπάρχει σοβαρό ζήτημα από αυτής της πλευράς.
Οι στρατιωτικές ή αστυνομικές Αρχές θα μπορούσαν να εκτιμήσουν επιτόπου αν υπήρξε σοβαρό αδίκημα.
Πέραν όμως από αυτήν την προσέγγιση, το θέμα έπρεπε να λάβει πολιτικές διαστάσεις για να καταφανεί πως η Ελλάδα έχει μια άλλη, πιο διαλλακτική, πιο ανθρωπιστική και πιο φιλική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό που αποτελεί ρουτίνα στα σύνορα, και πως λειτουργεί, πράγματι, ως κράτος δικαίου. Κι αυτό να καταφανεί και στη διεθνή και στην τουρκική κοινή γνώμη. Η ευκαιρία χάθηκε χωρίς αυτό το όφελος.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι ελληνικές Αρχές έπρεπε να προκαλέσουν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, να οδηγήσουν τους δύο στο αυτόφωρο, να πάρει το θέμα διαστάσεις –ενδεχομένως και διεθνείς–, και στο δικαστήριο να υπάρξει ή αθώωση, με βάση τις μαρτυρίες των στρατιωτικών, ή φυλάκιση με αναστολή.
Το μήνυμα, έτσι, προς την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα θα ήταν πως η Ελλάδα είναι πράγματι κράτος δικαίου, και συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από την Τουρκία. Χώρια που η Άγκυρα θα εκλάμβανε και ένα μήνυμα ελληνικής αποφασιστικότητας, κάτι που έχουν ανάγκη οι διμερείς σχέσεις.
Υπάρχει και το ενδεχόμενο η απόφαση να ήταν καταδικαστική χωρίς αναστολή. Και να οδηγηθούν οι δύο στις φυλακές. Στην περίπτωση αυτή ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσει την απελευθέρωσή τους ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Το πολιτικό μήνυμα σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν ακόμη πιο ισχυρό.
Τέλος, υπάρχει ζήτημα και με την ανακοίνωση του ΓΕΣ. Σύμφωνα με αυτήν, οι δύο Τούρκοι αποτελούσαν περίπολο. Ο ένας εξ αυτών εισήλθε στην ελληνική πλευρά του Έβρου χάνοντας τον προσανατολισμό του. Το ερώτημα που θέτουν άνθρωποι που γνωρίζουν την περιοχή είναι πώς βρέθηκε στην ελληνική πλευρά χωρίς να το αντιληφθεί, αφού χρειάστηκε να περάσει τον Έβρο. Ο δεύτερος Τούρκος συνελήφθη άοπλος (ενώ έκανε περίπολο), περνώντας και αυτός τον Έβρο, ψάχνοντας τον πρώτο.
Ο Έβρος είναι το σύνορο των δύο χωρών και οι δύο Τούρκοι τον διέβησαν χωρίς να αντιληφθούν ότι εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος. Κάτι δεν πάει καλά σ αυτήν την αφήγηση.
Ο στρατός είναι ένας θεσμός με υψηλό βαθμό σεβασμού και εκτίμησης από την ελληνική κοινή γνώμη, και αυτό το στάτους πρέπει να το διατηρήσει. Γι’ αυτό θα πρέπει ο δημόσιος λόγος του να είναι πιο πειστικός.

8 σχόλια:

  1. Savvas,
    Great points. You can't just cross Evros by mistake. Unfortunately the actions you describe can only happen in a serious country which we are not.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανονικά έπρεπε να τους σουβλίσουμε και να γυρνάμε την σούβλα 4 μήνες.

    Πολιτισμός και δικαιοσύνη, ώστε "Το μήνυμα, έτσι, προς την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα θα ήταν πως η Ελλάδα είναι πράγματι κράτος δικαίου, και συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από την Τουρκία."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς αναρτώνται και τέτοια άρθρα, γιατί κάποιοι προσπαθούν να μας τρελάνουν. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ...μετά από σιωπή τριπλάσιας διάρκειας απ' αυτής του ΓΕΣ, ασχοληθήκατε με το θέμα.Εκ του ασφαλούς βέβαια, χωρίς το ρίσκο να γνωματεύσετε "εν θερμώ". Δεκτό, αν και από ιστότοπους που διεκδικούν σοβαρότητα και εγκυρότητα περιμένεις ν΄"ανοίγουν το δρόμο" και όχι να "ρίχνουν άσφαλτο"...
    Όχι πως υποστηρίζω τους χειρισμούς των αρμοδίων και της κυβέρνησης - έχουν πολλές φορές αποδειχθεί κορυφαίοι αναξιόπιστοι, ψεύτες και καιροσκόποι, όπως και όλο το κομματικό κατεστημένο σε μικρότερο βαθμό - μου προκαλεί όμως έμετο η ανακοίνωση του ΓΕΣ και ο αισχρός τρόπος που υβρίζει την ιστορία του, τα όσα υποτίθεται προασπίζει με την στάση και τον λόγο που αρθρώνει, με αφορμή την κατάπτιστη ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα.
    Αυτό που μας λέτε λοιπόν, είναι : να τους στείλουμε στην Δικαιοσύνη. ΤΟΟΟΣΑ χρόνια, ακόμη και όταν έγινε το αιματηρό επισόδειο δεκαετίες πρίν, παρόμοια προβλήματα λύνονταν σε χαμηλό επίπεδο (προφανώς με πάγιες εντολές της πολιτικής ηγεσίας ή με άμεση ενημέρωση). Όταν οι Τούρκοι "άλλαξαν μπάλα" εμπλέκοντας την Δικαιοσύνη, θέλουμε και' μεις το ίδιο. Δηλαδή, οι Μογγόλοι μας καθορίζουν το τι θα κάνουμε...σκέφθηκε όμως κάποιος ότι ίσως ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ;;;
    Σχετικά με τα σύνορα, ΚΑΝΕΙΣ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή τους θέση!!!! Διότι, μη μου πείτε ότι η οριοθέτηση με βάση...έναν ποταμό πρίν από ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ είναι η ίδια, διότι.."θα πάρω φόρα για τσιμεντογωνιά". Ο Έβρος στα 100 αυτά χρόνια έχει αλλάξει σε 1000 σημεία, νησίδες δημιουργήθηκαν, μαίανδροι χάθηκαν, προσχώσεις έγιναν κ.λ.π.
    Η κυβέρνηση έκανε το σωστό, αυτό για μένα είναι ξεκάθαρο. Όπως επίσης ξεκάθαρο είναι ότι το έκανε λόγω...ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ και ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ που πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν. Απλά "το' πνιξε" άμεσα, φίμωσε το ΓΕΣ Α.Ε, ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ, πράγμα δύσκολο διότι οι Τούρκοι θα δημιουργήσουν κι άλλο επισόδειο, μεγαλύτερης κλίμακας που θα αναγκάσει την παραπαίουσα κυβέρνηση να διεθνοποιήσει το θέμα.
    Όπως και να' χει, θα συμφωνήσω με την ουσία της "βελούδινης" παραίνεσής σας προς τις Ε.Δ, αλλά θα γίνω λίγο κυνικός:
    Ν Τ Ρ Ο Π Η !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέλος περιπόλου στα σύνορα χωρίς όπλο; Ούτε δίπλα στον φράκτη της Ντισνευλαντ δεν συμβαίνουν αυτά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ.ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ 1955 ΟΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΞΟΝΤΩΝΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΥΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.