25/9/18

Κυπριακό: Ξεκαθάρισμα προθέσεων - Συνάντηση εγγυητριών δυνάμεων

Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη    
Αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό αιωρείται στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κανείς δεν γνωρίζει ακόμη το επόμενο βήμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος χθες το βράδυ θα είχε την πρώτη συνάντησή του με έναν από τους ηγέτες των εμπλεκομένων μερών, τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Σε μια άλλη εξέλιξη, με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων, με τη συμμετοχή των ομολόγων του της Βρετανίας και της Τουρκίας, Τζέρεμι Χαντ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κατά την άτυπη αυτή συνάντηση, θα ανταλλάξουν απόψεις για τα ζητήματα που αφορούν στις εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, επιδιώκοντας να δώσουν συνέχεια στις συζητήσεις που είχαν στην Ελβετία την περσινή χρονιά.
Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, «η θέση της Αθήνας παραμένει σταθερή για την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων».
Μπορεί η συνάντηση να μην έχει επίσημο χαρακτήρα και χωρίς συμμετοχή αξιωματούχου του ΟΗΕ, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική επειδή θα διαφανούν οι τουρκικές προθέσεις.
Χθες το βράδυ, είχε προγραμματιστεί συνάντηση Κοτζιά-Χριστοδουλίδη για αλληλοενημέρωση ενόψει της σημερινής τριμερούς και των χωριστών συναντήσεων του ΓΓ.
Στο μεταξύ, παραμένει άγνωστο αν η Τζέιν Χολ Λουτ ενημέρωσε έστω προφορικά τον Γενικό Γραμματέα για τις έως τώρα επαφές της.
Η ενημέρωσή της «θεωρείται αναγκαία» για τον κ. Γκουτέρες πριν τις χωριστές συναντήσεις του με όλες τις πλευρές και αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα είναι παρούσα σ’ αυτές τις συναντήσεις (χθες με τον Ταγίπ Ερντογάν, την Πέμπτη με τον Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή με τον Νίκο Αναστασιάδη και το Σάββατο με τον Μουσταφά Ακιντζί).
Πάντως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, διπλωματικοί κύκλοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η ειδική σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει νέα αποστολή στην περιοχή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, πριν να ετοιμαστεί η έκθεση του ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ως πιθανότερη εξέλιξη των διαβουλεύσεων για Κυπριακό μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, θεωρείται η γνωστοποίηση της πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα για συνέχιση των επαφών της κ. Λουτ και η επαναβεβαίωση του ενδιαφέροντος των εμπλεκομένων μερών για λύση. Δεν αναμένεται, όπως υποστηρίζεται από τις ίδιες πηγές, να υπάρξει οριστικοποίηση του αδιεξόδου ή κάποια συμφωνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες σύντομη συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στο τέλος της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου, με θέμα: «Παγκόσμια δράση για το διεθνές πρόβλημα των ναρκωτικών», την οποία διοργάνωσαν οι ΗΠΑ και μίλησε ο Πρόεδρος Τραμπ, η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος, Νίκι Χέιλι, και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Αναστασιάδης και Γκουτέρες έδωσαν ραντεβού την Παρασκευή. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.
Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης έλαβε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη - Νέλσον Μαντέλα, 100 χρόνια από τη γέννησή του. Επίσης, χθες συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ το βράδυ θα παρίστατο με τη σύζυγό του στην καθιερωμένη δεξίωση του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ.
Σήμερα, μετά την επίσημη έναρξη των εργασιών της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, θα γίνει συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με θέματα συζήτησης τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, το προσφυγικό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Το μεσημέρι, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη σύνοδο της Γ.Σ.
Με Λαβρόφ ο Αναστασιάδης και με Μίτσελ ο Χριστοδουλίδης
Το σημερινό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη περιλαμβάνει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, με τον οποίο εκτός από το Κυπριακό θα συζητήσει ενεργειακά ζητήματα, τις σχετικές συνεργασίες στην περιοχή και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την Κυριακή το βράδυ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δείπνησε με τα μέλη του συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανισμών, τα οποία ενημέρωσε για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Ο κ. Χριστοδουλίδης συμμετείχε χθες σε Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου για το προσφυγικό ζήτημα και σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση σε Συρία και Λιβύη.
Συναντήσεις και ομιλίες της Άντρης Αναστασιάδη
Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη, θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και σε συναντήσεις με οργανώσεις της Ομογένειας. Μεταξύ άλλων, θα λάβει μέρος στη σημερινή 10η Ετήσια Παγκόσμια Συνάντηση για τον Αυτισμό και στην οποία θα λάβουν μέρος σύζυγοι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η κ. Αναστασιάδη θα είναι ανάμεσα στους κύριους ομιλητές, μαζί με τη σύζυγο του Προέδρου της Σερβίας και τη σύζυγο του Προέδρου της Κένυας. Αντικείμενο της Συνάντησης θα είναι τα ζητήματα παροχής δημόσιας υγείας, καθώς και οι επιστημονικές μελέτες, σε σχέση με θέματα που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αυτισμό.
Στη συνέχεια, θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρωθυπουργός του Καναδά, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Cyprus Children’s Fund. Στις 27 Σεπτεμβρίου, η κ. Αναστασιάδη θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Γεωργίας, ο οποίος θα απονείμει το μετάλλιο του Τάγματος Τιμής, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας του, στη\ Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.