25/9/18

Ετοιμάζεται η προεκλογική ατζέντα με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κυβερνητική προθεσμία η περίοδος κύρωσης - Μαξίμου: Θα προχωρήσουμε με όποιο πολιτικό κόστος

Σημείο καμπής της πορείας της κυβέρνησης αποτέλεσε, όπως όλα δείχνουν, η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την περίοδο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ως κυβερνητική προθεσμία και ήδη επιχειρεί να καθορίσει την προεκλογική ατζέντα.  
«Αν είναι να πέσει η κυβέρνηση απ' αυτό, θα είχα πρόβλημα διότι θα ήθελα να κάνουμε και άλλα πράγματα. […] Εμείς θα προχωρήσουμε ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος» είπε την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ερωτηθείς για το Σκοπιανό. Εξήγησε μάλιστα ότι «η έξοδος από τα μνημόνια και η επίλυση του Σκοπιανού είναι δύο πράγματα που θα κρατούσα απ' αυτή την κυβέρνηση».
Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, πιστεύει πραγματικά ότι αυτή η Βουλή μπορεί να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν έκρυψε ωστόσο πως στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν ως πραγματική απειλή για την κυβέρνηση την τοποθέτηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ότι θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Υπογράμμισε δε ότι η επίλυση του Σκοπιανού περιλαμβανόταν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν αιφνιδιάστηκαν.
Ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε μάλιστα ενοχλημένος, επειδή -όπως είπε- υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνουν να υποστηρίξουν σθεναρά τις θέσεις της κυβέρνησης στο Σκοπιανό και να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό ποια θα είναι η επόμενη ημέρα αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από τα Σκόπια, αλλά όχι από την Ελλάδα. «Δεν μπορεί να πάνε τα Σκόπια στις 140 χώρες που τα έχουν αναγνωρίσει ως "Μακεδονία" και να θέσουν θέμα στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν κυρώνει τη συμφωνία;» αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα έχει όφελος αν οι λαοί των Βαλκανίων πειστούν ότι ανήκουν στην Ευρώπη. Προφανώς δεν είναι τυχαία η στήριξη που παρέχουν το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο στο θέμα της μήνυσης που κατέθεσε κατά του «Φιλελεύθερου», εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται ωστόσο ότι το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει. 
Τσίπρας: Μαζί με τη Μέρκελ, απέναντι στον λαϊκισμό 
Στο ίδιο πλαίσιο είναι εμφανής  η προσπάθεια του κ. Τσίπρα -και εν όψει ευρωεκλογών- να εντάξει τον εαυτό του και τον ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των φιλοευρωπαϊκών, προοδευτικών δυνάμεων που τάσσονται απέναντι από τον λαϊκισμό. Σε άρθρο του στη γερμανική «Die Welt», με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών κυκλοφορίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός -μεταξύ άλλων- σημειώνει: «Αφού η Ευρώπη αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπη με την οικονομική και προσφυγική κρίση, τις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και την έξοδο ενός σημαντικού μέλους της Ε.Ε., βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού. Βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στο οποίο πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις - αποφάσεις με βαρυσήμαντες συνέπειες για το μέλλον της ηπείρου. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με θεμελιώδη ζητήματα. Ή θα δουλέψουμε μαζί ως Ευρωπαίοι, θα βρούμε μια κοινή βάση, για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μας, να προωθήσουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, να προστατέψουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και να δράσουμε αποφασιστικά κατά της κλιματικής αλλαγής. Ή θα δημιουργήσουμε φραγμούς φόβου και μίσους, θα χτίσουμε τείχη και φράχτες ενάντια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θα διευρύνουμε το χάσμα μεταξύ των πολύ πλούσιων και της υπόλοιπης κοινωνίας και θα χωριστούμε στον έντιμο Βορρά και στον ανεύθυνο Νότο». Και καταλήγει ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τη μεταξύ τους συνεργασία: «Συνεργαστήκαμε στενά για την αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών μας προκλήσεων. Από κοινού εργαστήκαμε για έναν αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Η Γερμανίδα καγκελάριος απέδειξε πόσο σημαντική είναι η υπεύθυνη ηγεσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δούμε τις λαϊκιστικές δυνάμεις που προσπαθούν να διχάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λαούς της με την προώθηση του εθνικισμού και του ρατσισμού στις κοινωνίες μας. Αυτές οι προσπάθειες ανήκουν σε ένα παρελθόν, στην επιστροφή του οποίου θα πρέπει να αντισταθεί αποφασιστικά κάθε Ευρωπαίος». 
Ψηλά το θέμα ασφάλειας
«Έτσι κι αλλιώς το 2019 είναι χρονιά εκλογών» είπε μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο 104,9 FM και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «οι εκλογές δεν θα εξαρτηθούν όμως απ' αυτό το ζήτημα». 
Ο κ. Βερναδάκης, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά βίας, ενέταξε στην προεκλογική ατζέντα και το ζήτημα της ασφάλειας και τις διαφορετικές θέσεις των κομμάτων, λέγοντας επί λέξει: «Εδώ δεν έχουμε πλέον ούτε μεμονωμένα περιστατικά, ούτε κάποιους ακραίους κύκλους, οι οποίοι δρουν εν βρασμώ ψυχής, εδώ έχουμε ένα συντονισμένο σχέδιο». «Πρέπει πρώτα να δράσουμε κατασταλτικά, δηλαδή οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να πληρώσουν βαρύ το τίμημα αυτής της δράσης, η αστυνομία θα πρέπει πια να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει ότι αυτά τα κυκλώματα έχουν κεντρική καθοδήγηση, έχουν σχεδιασμό και άρα θα πρέπει να δράσει ανάλογα, να χτυπήσει το φαινόμενο εκεί που συντηρείται και αναπαράγεται» υπογράμμισε και προανήγγειλε «μία πολύ μεγάλη ιδεολογική και πολιτική συζήτηση στη χώρα, η οποία πρέπει πια να βάλει το ζήτημα της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων στο επίκεντρο, όπως πρέπει να γίνει σε μια ευνομούμενη χώρα». «Είναι ανησυχητικό φαινόμενο γιατί καταρχήν είναι ασύμμετρο, είναι συμμορίες εγκληματικών οργανώσεων που δρουν εκεί μάλιστα όπου η Χρυσή Αυγήέχει πυρήνες οργανωμένους και άρα και δημιουργεί και ομόκεντρους κύκλους βίας, επομένως αυτό πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη» κατέληξε ο κ. Βερναδάκης. 
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Democracy and other foreign to Greek politics words are used to convimce us they care. As they ignore with arrogance the will of the people, we should ignore their existence making sure they will never see the inside of Boule

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.