20/9/18

Σε αεροπορικό κόμβο μετατρέπεται το αεροδρόμιο "Μακεδονία"

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Σε αεροπορικό και διαμετακομιστικό hub μετατρέπεται το αεροδρόμιο Μακεδονία, όπου η Fraport Greece, μέσω της τεχνικής εταιρείας Intrakat, θα επενδύσει συνολικά 100 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωτική ανακαίνιση του αερολιμένα Θεσσαλονίκης.
Χθες, έλαβε χώρα, η τελετή θεμελίωσης του νέου τερματικού σταθμού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τότε θα ολοκληρωθεί και η αναβάθμιση του υφιστάμενου αεροσταθμού.  Εάν ληφθεί υπόψη ότι το συνολικό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων είναι ύψους 415 εκατ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι το "Μακεδονία" κρατά τα σκήπτρα ως προς το ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων.
"Για την αναβάθμιση του αεροδρομίου και τη θεμελίωση νέου τερματικού σταθμού θα επενδυθούν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Αυτό θα σημάνει την σημαντική επέκταση της χωρητικότητας του και την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών" σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Alexander Zinell.
Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες
Οι εργασίες θα οδηγήσουν στην κατασκευή νέου τερματικού σταθμού που θα ξεπερνά τα 34.033 τ.μ., στην ανακαίνιση του υπάρχοντος, μήκους 24.000 τ.μ., στην αύξηση κατά 47% των σταθμών check-in και κατά 50% του συνολικού αριθμού πυλών. Οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών θα αυξηθούν κατά 75%, θα κατασκευαστεί νέος πυροσβεστικός σταθμός και θα αναβαθμιστεί η μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού που θα συνδεθεί με το δίκτυο της πόλης.
Το έργο, που θα ολοκληρωθεί, έως το πρώτο τρίμηνο του 2021, προβλέπει την ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών και την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών.
Το "Μακεδονία" εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το ρόλο της Ελλάδας ως μεταφορικού και διαμετακομιστικού κόμβου στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη, ενώ εκτιμάται ότι θα προσελκύσει νέους αερομεταφορείς, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης των αεροδρομίων σε Καβάλα, Ζάκυνθο και Χανιά, με τη Fraport να έχει δημιουργήσει 650 και 4.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, αντίστοιχα.
Το νέο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης σε αριθμούς
•  €100.000.000 Συνολική επένδυση αναβάθμισης αεροδρομίου
•  34.033 τ.μ. Νέος τερματικός σταθμός
• 24000 τ.μ ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού
• 47% αύξηση των σταθμών check-in
• 75% αύξηση των ιμάντων παραλαβής αποσκευών
• 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών
• 150.000 κυβικά μέτρα εκσκαφής εδάφους
• 100.000 κυβικά μέτρα έργων σκυροδέματος
• 250 χλμ. καλωδίων
• 20 χιλιόμετρα σωληνώσεων
• 2.900 τόνοι μεταλλικών κατασκευών
• 222.900 ανθρωποημέρες που αναμένεται να χρειασθούν για την ολοκλήρωση των έργων
• 1.250 ημέρες εργασίας μηχανημάτων/εξοπλισμού που αναμένεται να χρειασθούν για την ολοκλήρωση των εργασιών.
Πηγή: capital

2 σχόλια:

  1. Σήμερα για να πάρεις την βαλίτσα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θέλεις τουλάχιστον 1 ώρα. Μετά την επέκταση (αν γίνει) θα θέλεις 4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Is this 100 million the same Frapport is asking the Greek government to pay for breach of contact?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.