24/9/18

Μόσχα vs Ισραήλ: προς σύγκρουση;


Μετά τη κατάρριψη ενός ρωσικού Il-20 εν πτήσει που προκάλεσε εκούσια το καθεστώτος του Τελ Αβίβ, αυξάνονται οι εντάσεις και στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ εξακολουθεί να επινοεί προσχήματα εναντίον ενός ρωσικού στρατού που η ισραηλινή στάση ενοχλεί και προσβάλλει. Όλες οι ενδείξεις είναι ότι η Ρωσία κατευθύνεται κατευθείαν για μια αντιπαράθεση με ένα Ισραήλ το οποίο, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει το μεγάλο πόλεμο μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών και να ψαρέψει σε θολά νερά.

Οι λέξεις είναι πολύ σκληρές: Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ερευνών σχετικά με τη συντριβή του Il-20, η ρωσική Άμυνα αναθέτει όλη την ευθύνη στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία, κατηγορώντας την ότι ενήργησε «αντιεπαγγελματικά» ή «διέπραξε εγκληματική αμέλεια», δήλωσε σήμερα Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, ο στρατηγός Igor Konachenkov, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

«Τα αντικειμενικά δεδομένα που παρουσιάζονται δείχνουν ότι οι ενέργειες των Ισραηλινών πιλότων που έφεραν το θάνατο 15 Ρώσων στρατιωτικών, δείχνουν είτε μια έλλειψη επαγγελματισμού, είτε τουλάχιστον εγκληματική αμέλεια. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η ευθύνη για την τραγωδία του ρωσικού αεροπλάνου Il-20 ανήκει εξ ολοκλήρου στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία και σε εκείνους που πήραν την απόφαση να πράξουν με αυτό τον τρόπο», ανέφερε ο Ιγκόρ Konachenkov.

Για τη ρωσική Άμυνα, οι πιλότοι των μαχητικών F-16 του ισραηλινού στρατού προστατεύτηκαν σκόπιμα πίσω από το Il-20 για να ξεφύγουν από τους πυραύλους της συριακής αεράμυνας.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Άμυνας αναφέρει ότι ο ισραηλινός πιλότος του μαχητικού F-16 δεν μπορεί να μην είχε καταλάβει ότι η πραγματική αντανακλαστική επιφάνεια του Il-20 ήταν πολύ ευρύτερη από την παρόμοια επιφάνεια του μαχητικού F-16 και ότι θα ήταν το ρωσικό αεροπλάνο που θα ήταν ο προτιμώμενος στόχος του αντιπυραυλικού πυραύλου, ανέφερε η Sputnik.

48 ώρες μετά τη καταστροφή του ρωσικού αεροσκάφους, ο Αρχηγός του Επιτελείου της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας αναμενόταν στη Μόσχα, όπου πήγε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας ανώτερων αξιωματούχων του Ισραήλ για να παρουσιάσουν μια έκθεση για τις περιστάσεις του συμβάντος που προκάλεσε το θάνατο 15 Ρώσων στρατιωτικών.

Τρεις αργότερα, διαρροές αναφέρουν θορυβώδεις συζητήσεις, που μετατράπηκαν κατά διαστήματα σε πολύ ζωηρές διαμάχες. Οι ρωσικές πηγές είναι η προέλευση αυτών των διαρροών: Σύμφωνα με αυτές, η Μόσχα απείλησε το Τελ Αβίβ με αντίποινα. Στους στρατιωτικούς κύκλους της Μόσχας, η ιδέα αντιποίνων με συστήματα πυραυλικής άμυνας κερδίζει έδαφος. 

«Από σήμερα θα επιτεθούμε σε οποιοδήποτε ισραηλινό αεροσκάφος που προσεγγίζει τις συριακές ακτές. Αλλά το ζήτημα δεν θα περιοριστεί εκεί.  Απαιτούμε καταρχάς διοικητική έρευνα και μετά, την καταδίκη των πιλότων και του διοικητή της μονάδας που διεξήγαγε τις επιχειρήσεις και διέταξε την αποστολή τεσσάρων μαχητικών αεροπλάνων στον ουρανό της Λατάκειας», φέρεται να φώναζε ο Σεργκέι Σοϊγκου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στον ισραηλινό ομόλογό του πριν σηκωθεί λέγοντας: «Είναι το τέλος της συνάντησής μας. Έχετε μια εβδομάδα για να διεξάγετε έρευνες, αλλιώς θα πληρώσετε ακριβά για τις συνέπειες».

Αλλά ο αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, Αμικάμ Νορκίν, δεν υπόλοιπε: «Θα κάνουμε ό, τι θέλουμε και η Ρωσία δεν πρέπει να μας απειλήσει». Η αλαζονεία της ισραηλινής πλευράς φέρεται να έθεσε τον ρώσο διοικητή εκτός εαυτού: 
«Σήμερα θα στείλω 12 κυνηγητικά Soukhoi F-35 στις ισραηλινές ακτές. Δεν θα περιμένω τα αποτελέσματα της έρευνας ή τη συμφωνία σας για την έρευνα. Θα δούμε αν είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τους 12 Σουχόους μας. Δεν θα σταματήσουμε εκεί. Έχουμε πάνω από 78 κορβέτες, στρατιωτικά αεροσκάφη Antonovs, και πύραυλους εδάφους-εδάφους. Σας ζητώ να διαβιβάσετε τα αποτελέσματα της συνάντησής μας στον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Θα κάνω το ίδιο ενημερώνοντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν».

 21 λεπτά αργότερα η συνεδρίαση τελείωνε. 
Αφού ενημερώθηκε για τις ανταλλαγές, ο ρώσος πρόεδρος διέταξε στο ρωσικό επιτελείο να είναι σε επιφυλακή και να στείλει 20 μαχητικά Sukhoi και 8 αεροσκάφη Antonov στην βάση της Hmeimim στη Λατάκια. 

Τότε ήρθε ο πανικός: ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να πάρει το τηλέφωνό του για να μιλήσει στον Πούτιν, ο οποίος αρνιόταν να δεχθεί την κλήση. Μόλις έγινε η επαφή, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε στον ρώσο πρόεδρο ότι θα προωθήσει το υπουργικό συμβούλιο του να καταρτίσει μια έκθεση της κατάστασης και ότι θα το πείσει να ακολουθήσει μια  στρατιωτική διοικητική έρευνα. Ο Πούτιν απαντά ότι η έναρξη της έρευνας δεν διαπραγματεύεται. Ο Νετανιάχου ζητά από τον Πούτιν να ακύρωσει την αποστολή στρατηγικών μαχητικών SU-35 κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Και ο Πούτιν να απαντήσει: 

«Κύριε Νετανιάχου, δεν βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, αλλά σε προ-πολεμική κατάσταση».

Ανακύπτει ένα ερώτημα: Θα τολμήσει το Ισραήλ να προχωρήσει μέχρι τέλους προκαλώντας τη στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας; 
Ή θα ξεκινήσει τελικά τη στρατιωτική έρευνα και θα καταδικάσει τους πιλότους και τον διοικητή των επιχειρήσεων; Και στις δύο περιπτώσεις, το Ισραήλ είναι ο χαμένος.


Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


2 σχόλια:

  1. Αυτα ολα δειχνουν και τα ορια ενος μυθου..Πως απ το 2015 που εγινε η συμφωνια Ισραηλ Ρωσιας περι ενημερωσης ατυπως της Ρωσιας...για καθε τι που εκανε το Ισραηλ εκει...το εκανε οχι χαρη των σουπερ αεροπλανων του...που ειναι ανωτερα...αλλα γιατι τους ...επετρεπαν οι Ρωσοι να το κανουν !! ( καποιοι εδω πιστευαν το ...αντιθετο...οτι.υπερηχαν τα σκαφη...των Ισραηλινων..πραγμα ατοπο.)..Γιατι τους επετρεπαν ?? Διοτι ..δεν εμπαιναν σε κινδυνο οι Ρωσικες επιχειρησεις εκει !! Ο κυριος στοχος τους .Τωρσ αν ηθελαν εκεινοι να χτυπανε στοχους δευτερευοντες...η τριτευοντες..δεν τους πειραζε.Τους ενημερωναν...επαιρναν αδεια δηλαδη...Αυτο αλλαζει αρδην την εικονα. των γεγονοτων...περι στελθ...κλπ...Οι ρωσοι δεν αναβαν καν τα συστηματα ηλεκτρ.πολεμου η τα ραντσρ...η αλλα...
    Δυο σουχοι 34 ..χθες αναχαιτισαν πρωτη φορα πανω απ τον Λιβανο ισραηλινα Φ 16.......( βομβαρδιστικα αναχαιτησαν....μαχητικα ..δεν σηκωθηκαν καν σουχοι 35 ...Εντυπωσιακο..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπομονή μέχρι τις ενδιάμεσες Αμερικάνικες εκλογές του Νοεμβρίου. Μετά....... υπόψη ότι για το γεγονός έχουμε άκρα σιωπή από πλευράς Αμερικανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.