10/9/18

Περί Εξόδου από τον πόλεμο κατά της Συρίας

Παρουσίαση του Powerpoint που αποσπάστηκε από διάλεξη του ναύαρχου Cebrowki στο Πεντάγωνο στις 23 Ιουλίου 2003. Στα αριστερά, σε μοβ, η περιοχή όπου πρέπει να καταστραφούν οι κρατικές δομές.
Τιερί Μεϊσάν
Ο Λευκός Οίκος αποτυγχάνει να αποσυρθεί από τον πόλεμο στη Συρία. Ο πρόεδρος Τραμπ συγκρούεται τόσο με το αυτοαποκαλούμενο «σταθερό κράτος» (σύμφωνα με ανώνυμο κύριο άρθρο της New York Times), το οποίο συνεχίζει τη στρατηγική Ράμσφελντ-Cebrowski και με τις επανενεργοποιημένες φιλοδοξίες των Ισραηλινών, Γάλλων, Βρετανών και Τούρκων συμμάχων του. Η λογική αυτών των συμφερόντων μπορεί να μετακινήσει τον πόλεμο αλλού αντί να τον τελειώσει.
Ενώ ο Λευκός Οίκος και η Ρωσία συμφώνησαν να τερματίσουν τον πόλεμο μέσω τζιχαντιστών δι’ αντιπροσώπων στη Συρία, η ειρήνη καθυστερεί να έρθει. Μα γιατί;

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 9 Σεπτεμβρίου 2018


Γιατί ο πόλεμος εναντίον της Συρίας;

Αντίθετα με μια ιδέα που διαδόθηκε από επτά χρόνια προπαγάνδας, ο πόλεμος εναντίον της Συρίας δεν είναι μια «επανάσταση που πήγε στραβά». 
Αποφασίστηκε από το Πεντάγωνο το Σεπτέμβριο του 2001, έπειτα προετοιμάστηκε πολύ επιμελώς, με κάποιες δυσκολίες είναι αλήθεια.

Ένας πόλεμος που προετοιμάστηκε μια δεκαετία

Η προετοιμασία του πολέμου αναπτύσσεται ευρεία στο τελευταίο βιβλίο του Τιερί Μεϊσάν. Διατίθεται στα γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά και τουρκικά. Θα εκδοθεί το Σεπτέμβριο στα αγγλικά, αραβικά και ιταλικά.

Ας Θυμηθούμε τα βασικά βήματα αυτού του σχεδιασμού:

Ñ      Το Σεπτέμβριο του 2001, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ υιοθετεί τη στρατηγική του ναυάρχου Arthur Cebrowski. Οι κρατικές δομές του μισού κόσμου θα πρέπει να καταστραφούν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ελέγξουν την πρόσβαση των κρατών που έχουν παγκοσμιοποιηθεί προς τους φυσικούς πόρους των περιοχών που δεν έχουν συνδεθεί με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Το Πεντάγωνο θα ξεκινήσει το έργο του με την «αναδιαμόρφωση» της «διευρυμένης Μέσης Ανατολής» [ 1 ].  

Ñ        Στις 12 Δεκέμβριου 2003, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ υπέγραψε το νόμο για την αποκατάσταση της λιβανικής εθνικής κυριαρχίας απαιτώντας λογαριασμούς από τη Συρία (Syria Accountability and Lebanese Sovereignty Restoration Act). Από τότε και μετά, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απέκτησε το δικαίωμα να κάνει πόλεμο εναντίον της Συρίας χωρίς να χρειάζεται να περάσει από το Κογκρέσο [ 2 ].

Ñ        Το 2004, κατά τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Τύνιδα, ο πρόεδρος Μπιν Αλί προσπαθεί να περάσει μια πρόταση που επιτρέπει στο Σύνδεσμο να νομιμοποιήσει τη χρήση βίας κατά των κρατών μελών που δεν τηρούν το νέο Χάρτη των Δικαιωμάτων του άνθρωπου του Συνδέσμου.

Ñ        Το 2005, η CIA διοργάνωσε την χρωματιστή επανάσταση του Κέδρου στο Λίβανο. Δολοφονώντας τον σουνίτη ηγέτη Ραφίκ Χαρίρι και καθιστώντας υπεύθυνους τον Λιβανέζο χριστιανό πρόεδρο και τον Σύρο αλαούτη πρόεδρο, ήθελαν να προκαλέσουν μια σουνιτική εξέγερση κατά της συριακής ειρηνευτικής δύναμης. Ενώ οι πεζοναύτες είναι έτοιμοι για απόβαση στη Βηρυτό, η Συρία αποσύρεται μόνη της και οι φυσητήρες πέφτουν. [ 3 ]

Ο λιβανέζικος εμφύλιος πόλεμος (1978-90) τελειώνει με τις Συμφωνίες του Ταϊφ. Με αίτηση του Αραβικού Συνδέσμου και την έγκριση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, έρχεται ο Συριακός Αραβικός Στρατός να υποστηρίξει το Λιβανέζικο Στρατό να αφοπλίσει τις πολιτοφυλακές, και μετά θα σταθεροποιήσει τη χώρα ως ερευνητική δύναμη. Αργότερα, το Ισραήλ θα κατηγορήσει τη Συρία για κατοχή στο Λίβανο, μια κατηγορία χωρίς κανένα νόημα.
Ñ        Το 2006, ο Ντικ Τσένι εμπιστεύτηκε στην κόρη του, Λιζ, τη φροντίδα της δημιουργίας της «Ομάδας για τη πολιτική και τις επιχειρήσεις στο Ιράν και τη Συρία» (Iran Syria Policy and Operations Group). Διοργανώνει την ισραηλινή επίθεση κατά της Χεζμπολάχ, πιστεύοντας ότι δεν θα διαρκέσει πολύ. Οι Αμερικανοί ναυτικοί θα αποβιβαστούν στη Βηρυτό και θα συνεχίσουν την «απελευθερωτική» πορεία τους προς τη Δαμασκό. Η επιχείρηση δεν λειτουργεί και το Ισραήλ πρέπει να υποχωρήσει μετά από 33 ημέρες μάχης [ 4 ].

Ñ        Το 2008, η Ουάσιγκτον προσπαθεί πάλι να δημιουργήσει τη σύγκρουση από το Λίβανο. Ο πρωθυπουργός Fouad Siniora αποφασίζει να διακόψει τις εσωτερικές επικοινωνίες της Αντίστασης και να σταματήσει τις αεροπορικές μεταφορές με την Τεχεράνη. Σε λίγες ώρες, η Χεζμπολάχ ανατρέπει το δυτικό στρατιωτικό μηχανισμό και επαναφέρει όλη την υποδομή της. 

Ñ        Το 2010, η Ουάσινγκτον υιοθετεί τη «καθοδήγηση από πίσω» (leading from behind). Η κυβέρνηση Ομπάμα αναθέτει την επίθεση κατά της Λιβύης και της Συρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία (συμφωνίες του Lancaster House).

Ñ        Το 2011, έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Είναι επομένως παράλογο να αναφερόμαστε στον πόλεμο κατά της Συρίας ως αυθόρμητο γεγονός sui generis  [ 5 ].

Ένας έμμεσος πόλεμος

Η πρωτοτυπία του πολέμου κατά της Συρίας είναι βέβαια ότι δηλώθηκε από κράτη ( από τους «Φίλους της Συρίας»), αλλά στην πράξη διεξήχθη σχεδόν αποκλειστικά από μη κρατικούς στρατούς, τους τζιχαντιστές.

Κατά τη διάρκεια των επτά ετών αυτού του πολέμου, περισσότεροι από 250.000 μαχητές έφθασαν από το εξωτερικό για να πολεμήσουν εναντίον της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας. Επρόκειτο βέβαια για κρέας για κανόνι, οι άνθρωποι αυτοί συχνά δεν ήταν επαρκώς εκπαιδευμένοι, αλλά κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών, αυτοί οι στρατιώτες ήταν πιο καλά οπλισμένοι από τους στρατιώτες του συριακού αραβικού στρατού. Η μεγαλύτερη διακίνηση όπλων στην ιστορία οργανώθηκε για να τους προμηθεύσει πολεμικά υλικά [ 6 ].

Οι Δυτικοί δεν είχαν ποτέ καταφύγει σε μισθοφόρους σε αυτήν την κλίμακα από της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης [ 7 ].
Είναι επομένως παράλογο να μιλάμε για μια «επανάσταση που πήγε στραβά».

Η αποσυναρμολόγηση της Μέσης Ανατολής που προγραμματίστηκε από το Πεντάγωνο στο πλαίσιο της στρατηγικής του ναύαρχου Cebrowski.
Αυτός ο χάρτης δημοσιεύτηκε από τον συνταγματάρχη Peters το 2006, αλλά το είχε ήδη εκπονήσει, λίγο πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ένας πόλεμος επιτηρούμενος από τους συμμάχους, ο καθένας με τους δικούς του στόχους

Με την ανάθεση στο Ισραήλ να επιτεθεί στον Λίβανο, αναθέτοντας αργότερα τους πολέμους της Λιβύης και της Συρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία και τέλος, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, το Πεντάγωνο άφησε το σχέδιό του να διαταραχθεί από τους συμμάχους του.

Όπως σε όλους τους πολέμους, η χώρα αρχηγός πρέπει να υπόσχεται στους συμμάχους της ότι θα έχουν επιστροφή στην επένδυσή τους αν την ακολουθήσουν. Αλλά, με την είσοδο της Ρωσίας στον πόλεμο, η δυτική νίκη γινόταν αδύνατη. Κάθε σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών επέστρεψε σταδιακά στη ίδια τη εθνική στρατηγική του σε αυτή την περιοχή. Με τον καιρό, οι πολεμικοί στόχοι των συμμάχων υπερίσχυσαν εκείνων των ΗΠΑ οι οποίες αρνήθηκαν οι ίδιες να επενδύσουν στρατιωτικά όσο θα έπρεπε.

Ισραήλ

Συνεχίζοντας την αποικιοκρατική ιδεολογία ορισμένων από τους ιδρυτές του, το Ισραήλ έχει θέσει σε εφαρμογή μια πολιτική διαίρεσης των μεγαλύτερων γειτόνων του σε μικρές εθνικά ή θρησκευτικά ομοιογενείς χώρες. Έτσι, υποστήριξε μάταια τη διαίρεση του Λιβάνου σε ένα μουσουλμανικό κράτος και ένα άλλο χριστιανικό ή ακόμα τη δημιουργία ενός Κουρδιστάν στο Ιράκ, έπειτα στη Συρία. Δεν διαθέτουμε τα ισραηλινά στρατηγικά έγγραφα, αλλά εκ των υστέρων, η γραμμή που ακολουθείται από το Τελ Αβίβ αντιστοιχεί στο «Σχέδιο Yinon», 1982 [8 ], ή σε αυτή του Ινστιτούτου Προηγμένων Στρατηγικών και Πολιτικών Μελετών (Institute for Advanced Strategic and Political Studies) του 1996 [ 9 ].

Η ισραηλινή στρατηγική ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με την «αναδιαμόρφωση της ευρύτερης Μέσης Ανατολής» των Rumsfeld και Cebrowski. Ωστόσο, δεν έχει καθόλου τον ίδιο στόχο: το Πεντάγωνο θέλει να ελέγξει την πρόσβαση των ανεπτυγμένων χωρών στον πλούτο της περιοχής, ενώ το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι κανένας από τους γείτονές του δεν θα είναι αρκετά ισχυρός για να σταθεί εναντίον του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ανανεώνουν την αποικιοκρατική τους πολιτική, όπως εκφράστηκε κατά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη διαίρεση της Μέσης Ανατολής (συμφωνίες Sykes-Picot).

Οι Βρετανοί επαναλαμβάνουν την «Μεγάλη Αραβική Επανάσταση του 1915» την οποία είχε εφαρμόσει ο Λόρενς της Αραβίας εναντίον των Οθωμανών. Εκείνη την εποχή, είχε υποσχεθεί την ελευθερία σε όλους τους Άραβες, αν ανέτρεπαν τον οθωμανικό ζυγό και τοποθετούσαν τους Ουαχάμπι στην εξουσία, αυτή τη φορά τους υπόσχονται ελευθερία, εάν ανατρέπουν όλες τις εθνικές τους κυβερνήσεις και τις αντικαταστούν με τους Μουσουλμάνους Αδελφούς. Αλλά ούτε το 1915, όταν η βρετανική αυτοκρατορία αντικατέστησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ούτε το 2011, οι Άραβες θα βρουν την ελευθερία τους. Είναι το σχέδιο της «Αραβικής Άνοιξης του 2011» [ 10 ].

Οι Γάλλοι επιδιώκουν να αποκαταστήσουν την εντολή που τους είχε αναθέσει η Κοινωνία των Εθνών για τη Συρία. Αυτό εξηγείται από τον μικρανιψιό του Picot (αυτός των συμφωνιών Sykes-Picot), τον πρώην πρόεδρο Giscard d'Estaing [ 11 ]. Και αυτό είναι που διεκδικεί ο πρόεδρος Hollande κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στα Ηνωμένα Έθνη το Σεπτέμβριο του 2015. Όπως και το 1921, η Γαλλία στηρίζεται στον εθνοτικό διαχωρισμό μεταξύ Κούρδων και Αράβων. Ως εκ τούτου, υπερασπίζεται τη δημιουργία ενός Κουρδιστάν, όχι στην ιστορική του επικράτεια στην Τουρκία, αλλά οπουδήποτε, σε αραβικά εδάφη στη Συρία.

Η Τουρκία

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, ονειρεύεται την υλοποίηση της υπόσχεσης του ιδρυτή της, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον «Εθνικό Όρκο» ( MisakMilli ) [ 12 ], που εγκρίθηκε από το οθωμανικό Κοινοβούλιο στις 12 Φεβρουαρίου 1920. Επιχειρεί να προσαρτήσει ταυτόχρονα τη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου, και να εξαλείψει τους Χριστιανούς, συμπεριλαμβανομένων των Καθολικών στη Μααλουλά και των Αρμένιων στο Κεσάμπ.

Ήρθε σε σύγκρουση με τους άλλους συμμάχους: με τους Ισραηλινούς γιατί θέλει να προσαρτήσει τον Βορρά της Συρίας και όχι να αυτονομηθεί, με τους Βρετανούς επειδή θέλει να αποκαταστήσει τον Οθωμανικό Χαλιφάτο, και με τους Γάλλους γιατί αντιτίθεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στη Συρία. 

Προπαντός, έρχεται σε σύγκρουση με τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι οι τελευταίες δεν κρύβουν καθόλου ότι θέλουν να την καταστρέψουν μετά τη διάλυση της Συρίας [ 13 ].

Πώς να βγούμε από αυτόν τον πόλεμο;

Μετά από επτά χρόνια μάχης, το συριακό κράτος εξακολουθεί να στέκεται. Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και οι σύμμαχοι της, η Ρωσία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ είναι νικηφόρα. Τα ξένα στρατεύματα (οι τζιχαντιστές) έχουν υποστεί μια συντριπτική ήττα, αλλά όχι οι χορηγοί τους: οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, η Τουρκία.

Όχι μόνο ο πόλεμος ξύπνησε τις φιλοδοξίες της αρχής του εικοστού αιώνα, αλλά δεδομένου ότι κανένας από τους πρωταγωνιστές βιώσαν την ήττα στην σάρκα του, κανένας δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη μάχη.

Φαίνεται ανόητο να θέλουν να ξαναρχίσουν από το μηδέν έναν πόλεμο που ήδη χάθηκε από τους τζιχαντιστές. Η παρουσία του ρωσικού στρατού καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε άμεση αντιπαράθεση. Μακριά από το να εξοντωθεί, ο συριακός πληθυσμός είναι τώρα καρυκευμένος, έτοιμος να δεχθεί ακόμα περισσότερα, και πολύ καλύτερα οπλισμένος. Πάνω απ 'όλα, διαλογίστηκε πολύ και είναι λιγότερα χειραγώγιμος από ό, τι το 2011. Ωστόσο, όπως και τότε, η δυτική πολιτική ρητορική επανέλαβε το αντίφωνό της του «ο Μπασάρ πρέπει να φύγει».

Επομένως, η λογική θα ήθελε να συνεχιστεί η σύγκρουση σε άλλο έδαφος. Αν και στο παρελθόν, ο Ναύαρχος Cebrowski είχε προγραμματίσει να μεταφέρει τον πόλεμο σε δεύτερο στάδιο στην Κεντρική και τη Νοτιανατολική Ασία, οι διάδοχοί του, πρέπει πρώτα να τελειώσουν τη δουλειά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Επί του παρόντος παρέχουν στον εαυτό τους τη δυνατότητα να αναζωπυρώσουν την ιρακινή εστία, όπως φαίνεται με τη δραματική αντιστροφή της διοίκησης Ρουχανί και τις ταραχές στη Βασόρα.



[ 1 ] «  Το στρατιωτικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών για τον κόσμο  », Τιερί Μεϊσάν, Haiti Liberté (Haiti), Δίκτυο Βολταίρος, 22 Αυγούστου 2017.
 [2] “Syria Accountability and Lebanese Sovereignty Restoration Act ("Νόμος για την αποκατάσταση της λογοδοσίας της Συρίας και για την αποκατάσταση της κυριαρχίας του Λιβάνου"),  Voltaire Network, 12 December 2003.
[3] « Révélations sur lassassinat de Rafiq Hariri » ("Αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Χαρίρι"), par Thierry Meyssan, Оdnako (Russie) , Réseau Voltaire, 29 novembre 2010.
[4] LEffroyable Imposture, Tome 2 (Η Ειδεχθής Απάτη, τόμος 2) , Thierry Meyssan, éditions Alphée, 2007. Cet ouvrage, qui reste de loin le meilleur sur la guerre d’Israël contre Liban en 2006, sera prochainement réédité en français avec quelques mises à jour. Il est également disponible en espagnol. Je déconseille la version arabe qui est très mal traduite.
(Αυτό το βιβλίο, το οποίο παραμένει από μακράν το καλύτερο για το πόλεμο του Ισραήλ κατά του Λιβάνου το 2006, θα επανακυκλοφορήσει σύντομα στα γαλλικά με ορισμένες ενημερώσεις. Είναι επίσης διαθέσιμο στα ισπανικά. Δεν συνιστώ την αραβική έκδοση, η οποία είναι πολύ άσχημα μεταφρασμένη).
[5] Sui generis (Ελλ. ιδιόρρυθμος-η) είναι μια λατινική έκφραση, που χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι κάτι φέρει κυριολεκτικά την έννοια του δικού του είδους ή γένους, ή κατέχει μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο ήδη προϋπάρχον ευρύτερο σύνολο. Η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται συχνά στην επιστήμη της νομικής και τη φιλοσοφία ως τρόπος αναφοράς και περιγραφής μιας ιδέας, μιας οντότητας ή μιας πραγματικότητας η οποία δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια ήδη υπάρχουσα ευρύτερη έννοια.
[6] «  Δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα εναντίον της Συρίας », από τον Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος, 18 Ιουλίου 2017.
 [7] Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με έναν παρόντα μάρτυρα, ότι πρέπει να κατανοήσουμε τη δήλωση του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Laurent Fabius στη διάσκεψη των "Φίλων της Συρίας" του Μαρακές: «Η Αλ-Νόσρα κάνει καλή δουλειά» (δηλαδή, οι μισθοφόροι μας της Αλ Κάιντα μας δίνουν, σε μας τη Γαλλία και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, την υπηρεσία για την οποία τους πληρώνουμε).
 [8] “A Strategy for Israel in the Nineteen Eighties (The "Yinon Plan")("Μια Στρατηγική για το Ισραήλ κατά τη δεκαετία του 1980" (το "Σχέδιο Γινόν"), by Oded Yinon, Translation Israel Shahak, Kivunim (Israel) , Voltaire Network, 1 February 1982.
[9] « A Clean Break, a New Strategy for Securing the Realm » («Ένα καθαρό διάλειμμα, μια νέα στρατηγική για την εξασφάλιση του Βασιλείου»), Institute of Advanced Strategic and Political Studies, Jérusalem-Washington.
[10] Ανατρέξτε στα e-mail του Υπουργείου Εξωτερικών που αποκαλύφθηκαν το 2005 από τον Derek Pasquill.
[11] « Il faut envoyer lONU pour pacifier la Syrie » ("Πρέπει να στείλουμε τον ΟΗΕ για την ειρήνευση της Συρίας"), Propos recueillis par Henri Vernet et Jannick Alimi, Le Parisien, 27 septembre 2015.
[12] « Serment national turc » ("Τουρκικός εθνικός όρκος"), Réseau Voltaire, 28 janvier 1920.
[13] “Stability, America’s Ennemy ("Η Σταθερότητα, Εχθρός της Αμερικής"), Ralph Peters, Parameters, Winter 2001-02, pp. 5-20. « Blood borders : How a better Middle East would look » Τα σύνορα του αίματος: πώς θα φαινόταν μια καλύτερη Μέση Ανατολή»), Ralph Peters, Armed Forces Journal, June 2006


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.