22/9/18

«Κάτω από τη βάση» η ανώτατη εκπαίδευση


Δέσμια του κράτους και των αλλεπάλληλων εμπνεύσεων των κατά σειράν υπουργών Παιδείας είναι η ελληνική παιδεία, με πιο εμφατικό παράδειγμα την κατάσταση στα ΑΕΙ. Αυτό αποδεικνύει η Εκθεση Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2017, που παρουσιάζει η «Κ» και κατέθεσε χθες η ηγεσία της ανεξάρτητης αρχής ΑΔΙΠ στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Οπως παρατηρεί η έκθεση, η μειωμένη χρηματοδότηση, ο μεγάλος αριθμός φοιτητών, η υψηλή αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα, η παρατεταμένη διάρκεια σπουδών για το 42% των φοιτητών, η αδυναμία προσέλκυσης φοιτητών και διδακτικού προσωπικού από το εξωτερικό και οι δυσκολίες στην ανάπτυξη αποτελεσματικών διοικητικών υπηρεσιών (π.χ. φοιτητικής μέριμνας, διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, διασφάλισης ποιότητας) λόγω υποστελέχωσης, θεωρούνται από τα σημαντικότερα προβλήματα, που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της ανώτατης εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της ταυτόχρονης αύξησης του αριθμού των φοιτητών και της μείωσης του προσωπικού.

Για τη συνέχεια Kathimerini

2 σχόλια:

  1. Γιατι να δαπανηθουν περισσοτερα αφου το προιον εξαγεται? Μαλιστα μηπως θα επρεπε να ακολουθησει μια συμτυξη των πανεπιστημιων (2 κρατικα φτανουν και περισσευουν) και να πωληθουν σε ιδιωτες τα αλλα για να αναπτυχθουν ανεξαρτητα αν μπ ορουν(με διδακτρα που τωρα πεφτουν στις γυρω-γυρω χωρες)????? και κλαμα οι γγλοι που θα χασουν το παραδακι !!! 50.000 θεσεις εργασιας στην Αγγλια αποδιδονται στα λεφτα που καταθετουν εκει οι Ελληνες φοιτητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά είναι η εκπαίδευση μας.ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ!!!!Οποιος έχει σπουδάσει γνωρίζει πολύ καλά τι εννοώ.Και 500 papers να προκύψουν από ένα τμήμα,αν είναι μπουρδες,ακόμη και αν έχει αναφορές δεν δείχνει υψηλό επίπεδο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.