11/9/18

Η λέξη "λαθρομετανάστης"

Τάκης Θεοδωρόπουλος
Οταν διάβασα ότι με απόφαση του Αρείου Πάγου διεγράφη από την ελληνική η λέξη «λαθρομετανάστης», σκιάχτηκα. Αναρωτήθηκα αν η απαγόρευση ισχύει και για την ιδιωτική εκφορά ή τη χρήση της σε κάποιο λογοτεχνικό κείμενο ή άλλο δημιούργημα της σκέψης, εντέλει αν αφορά και την ίδια τη σκέψη. Αυτά διότι έτσι παρουσιάστηκε περίπου από τους ιεροεξεταστές της πολιτικής ορθότητος στο Διαδίκτυο. Διαβάζοντας όμως την απόφαση του Αρείου Πάγου, διεπίστωσα ότι η διαγραφή αφορά μόνον τη νομική χρήση της και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως, σκέφτηκα, η γλώσσα των δικαστηρίων ελάχιστη σχέση έχει με τη ζωντανή ελληνική, οπότε μικρό το κακό. Επειδή δε η απόφαση, εκτός των άλλων, επισημαίνει ότι η λέξη είναι πολύ πρόσφατη, και δηλοί την ηθική απαξίωση αυτών των ανθρώπων, άνοιξα το λεξικό, κυρίως για να δω τη σημασία του πρώτου της συνθετικού, του «λαθραίου».
Στο Λεξικό Δημητράκου η λέξη δεν υπάρχει. Τη δεκαετία του πενήντα δεν υπήρχαν μετανάστες στη χώρα μας. Το «λαθραίο» ορίζεται ως συνώνυμο του «κρυφού», αυτό που περνάει χωρίς να το καταλάβεις. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στον Αισχύλο, πάντα κατά το λεξικό, ως «λαθραία άτη». Ο ποιητής χαρακτηρίζει την «άτη», τη «μανία», λαθραία επειδή χτύπησε το θύμα της χωρίς να την πάρει είδηση κανείς. Στο Ετυμολογικό Λεξικό Μπαμπινιώτη, η λέξη «λαθρομετανάστης» έχει ήδη πολιτογραφηθεί ως ελληνική. Οσο δε για το έτυμο της λέξης «λαθραίο», εμφανίζεται το ρήμα «λανθάνω, υπάρχω χωρίς να γίνω αντιληπτός». Κοινώς, το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι όχι μόνον δεν στέκει αλλά είναι και παραπλανητικό. Και το χειρότερο: εξισώνει τους πρόσφυγες με όσους περνούν τα σύνορα κρυφά, χωρίς ταυτότητα, αφού έχουν χάσει το διαβατήριό τους, αλλά δεν έχασαν το κινητό τους, για να ξαναγεννηθούν εκ του μηδενός δηλώνοντας ό,τι όνομα θέλουν και όποια χώρα καταγωγής επιθυμούν. Ο Γερμανός, ο Γάλλος, ο Σουηδός ή ακόμη και ο Σομαλός πολίτης, για να έρθει στη χώρα μας, χρειάζεται ταξιδιωτικά έγγραφα. Δεν ισχύει το ίδιο για τον λαθρομετανάστη. Αυτός έχει το προνόμιο να κινείται χωρίς στοιχεία ταυτότητας και όποιος τολμάει να τον αποκαλέσει «λαθρομετανάστη» να εμπίπτει στην αρμοδιότητα του αντιρατσιστικού νόμου. Δεν λέω. Μπορεί να είναι ο καλύτερος άνθρωπος. Ομως και μια Ρολς, το καλύτερο αυτοκίνητο, αν την περάσεις χωρίς έγγραφα, λαθραία είναι.
    Και τι γίνεται με τους διακινητές, τις ΜΚΟ και τους «αλληλέγγυους» που αναλαμβάνουν με το αζημίωτο την προστασία του; Αυτοί είναι ανθρωπιστές, το ξέχασα. Μα κι αυτός που πέρασε τη Ρολς χωρίς χαρτιά ανθρωπιστής είναι. Ηθελε να κάνει καλό σε έναν άνθρωπο που την επιθυμούσε.

Πηγή: Καθημερινή

23 σχόλια:

  1. Οι ιδεοληψίες των εθνομηδενιστών τους κάνουν να επιτίθενται τόσο στην ελληνική γλώσσα όσο και στην κοινή λογική. Τον τελευταίο καιρό αποφάσισαν ότι η λέξη "λαθρομετανάστης" τους φαίνεται ρατσιστική και θέλουν να την εξαφανίσουν από την καθομιλουμένη, όμως δεν παραθέτουν σοβαρά επιχειρήματα ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους.
    Είναι φυσικό όποιος πιστεύει σ' εθνομηδενιστικές αρλούμπες να πέφτει σε αντιφάσεις και ν' αμολάει τη μια κοτσάνα πίσω από την άλλη, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

    "Επιχείρημα" εθνομηδενιστών Νο1: Η λέξη "λαθρομετανάστης" είναι ρατσιστική.
    Απάντηση: To πρόθεμα λαθρο- προστίθεται για να περιγράψει μια συγκεκριμένη κατάσταση και να τη διαχωρίσει από μια άλλη (νόμιμη μετανάστευση). Όπως λέμε π.χ. λαθρέμπορος, λαθροθήρας, λαθρεπιβάτης, έτσι λέμε και λαθρομετανάστης. Ο ρατσισμός δεν προκύπτει από πουθενά αφού ως λαθρομετανάστη χαρακτηρίζουμε τον οποιοδήποτε εισβάλει παράνομα σε μια χώρα ανεξάρτητα από το αν είναι αλλοδαπός, ημεδαπός ή ακόμα και μέλος της οικογενείας μας.

    "Επιχείρημα" εθνομηδενιστών Νο2: H λέξη "λαθρομετανάστης" δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα.
    Απάντηση: Στην περίπτωση που αυτό είναι αλήθεια τότε γι' άλλη μια φορά υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Επίσης η λέξη "φιλότιμο" δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα, όμως δεν πρόκειται ν' αφαιρέσουμε ούτε αυτή ούτε καμία άλλη λέξη από το λεξιλόγιό μας.

    "Επιχείρημα" εθνομηδενιστών Νο3: «Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι».
    Απάντηση: Η λέξη περιγράφει τον άνθρωπο βάσει της πράξης του, όχι βάσει της βιολογικής του ιδιότητας. Μπορεί κάποιος να δει την αντιφατικότητα της "σκέψης" των εθνομηδενιστών και ν' αποκαλύψει σε τι τρικυμία εν κρανίω βρίσκονται, όταν δει ότι έχουν αντικαταστήσει τη λέξη "λαθρομετανάστης" με τη φράση «παράτυποι μετανάστες», οπότε αν θέλουμε να τους βραχυκυκλώσουμε τελείως μένει να τους ρωτήσουμε: υπάρχουν παράτυποι άνθρωποι;

    Ίαμβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η λέξη έγινε παράνομη σε όλο τον κόσμο. Λες να είναι σύμπτωση; Καθολου ,αλλοι κυβερνουν την Ελλάδα. Εθνομηδενιστες είναι οι Αμερικανοί,αλλά μόνο στου αλλωνου την χώρα. Στη δικιά τους θέλουν να κτίσουν τοίχο.

      Διαγραφή
    2. Εδω βρηκαν μπαζα....τοιχων..και μπαζα ορυχειων...απο στοες που καταρρεουν....

      Διαγραφή
    3. Πράγματι με την λέξη "λαθρα" ή "λαθραίο /ος/α" στην ελληνική γλώσσα εννοείται αυτός ή αυτή που κάνει κάτι με τρόπο μυστικό / κρυφό. Κυρίως είναι αυτός ή αυτή που με τρόπο κρυφό διασχίζει μία περιοχή.

      Διαβάστε LIDDELL & SCOTT, Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, εκδ. Πελεκάνος 2007): Λάθρα / Λαθραίος

      Συνεπώς τα αντικείμενα δεν μπορεί να είναι λαθραία αφού τα αντικείμενα από μόνα τους δεν παράγουν δραστηριότητες και δεν ενεργούν. Αντιθέτως λαθραία ενεργούν οι άνθρωποι.

      Διαγραφή
    4. Και επίσης από την ίδια πηγή LIDDELL & SCOTT ...

      λάθρῃ, Αττ. λάθρᾷ, επίρρ. (λᾰθεῖν), 1. μυστικά, κρυφά, παράνομα, ύπουλα, σε Όμηρ.· λάθρῃ γυῖα βαρύνεται, ανεπαίσθητα, σε Ομήρ. Ιλ.· ομοίως, σε Αττ., Σοφ., κ.λπ. 2. με γεν., χωρίς τη γνώση κάποιου, εν αγνοία κάποιου, λάθρῃ Λαομέδοντος, σε Ομήρ. Ιλ.· λάθρῃ τῶν στρατηγῶν, σε Ηρόδ.· ομοίως, σε Αττ.

      Διαγραφή
  2. Η λέξη λαθρομεταναστες θα υπάρχει στην συνείδηση του λαού! !ότι και να λένε αυτοί. .. εκ του περισσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπαρχει τελος στην κατηφορα.....η ολεθρια για τον τοπο ανθελληνικη κυβερνηση της αριστερας εφτασε πλεον την κατασταση σε κωμικοτραγικα επιπεδα. Ελυσαν ολα τα προβληματα (βλεπε διελυσαν τον τοπο) και τωρα επεμβαινουν με το θρασος του αγραμματου αλητη ακομη και στο Ελληνικο λεξικο απαγορευοντας συγκεκριμμενες λεξεις που δεν βολευουν την αισχρη προπαγανδα τους.
    Προτεινω στον διαβοητο (τεως πλεον)υπουργο Δικαιοσυνης Κοντονη της πολυπαθης χωρας μας, καθως και στην Εισαγγελια Αρειου Παγου (!!!! δεν το πιστευω ακομη !!! ) να αποσυρουν παραυτα απο τα λεξικα και την λεξη ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΣ και να την αντικαταστησουν με το 'παρατυπος εμπορος' η 'ενεργων με διαφορετικο τροπο εμποριο' διοτι αλλως θα ειναι (που ΕΙΝΑΙ) φασιστες, ρατσιστες, εμποροφοβικοι και θα εμπιπτουν στην αρμοδιοτητα του ρατσιστικου νομου της ακρας αριστερας που εφαρμοζεται στην αμοιρη χωρα μας.
    Η σηψη ειναι πλεον τοσο εκτεταμενη που απαιτει ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗ παρεμβαση και θεραπεια αλλοιως η εθνικη καταστροφη ειναι μπροστα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτων, γιατι δεν μιλάς για τον Καμμένο που είναι δεξιός; Δευτερων, γιατί η" αριστερή" ΣΥΡΙΖΑ τα έχει τόσο άσχημα με τους Ρώσους από την πρώτη μέρα και τώρα με εγίνετο καλό παιδί της Αμερικής;

      Διαγραφή
    2. Απο τα 'ελληνικα' σου καταλαβαινουμε πολυ περισσοτερα απο τα νοηματα σου για το ποιόν σου.
      Κατα πρωτον ο Καμμενος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟΣ (λεει οτι ειναι..)ειναι με το συμφερον του, οποιος του δινει χρημα και καρεκλα πεφτει στα τεσσερα. Αλλωστε ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΞΙΟΣ δεν θα εκανε κυβερνηση με νεοκομμουνιστες, εκτος αν ηταν ''δεξιος''...
      Οσο για το σκυλοΣΥΡΙΖΑ οχι μονο ειναι ΑΡΙΣΤΕΡΑ αλλα ειναι (φαντασου) και απο τις καλυτερες ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ που εχουν υπαρξει στον πλανητη, εκτος αν εχεις να μας υοδειξεις εσυ καμμια καλυτερη.
      Οι πολιτικοι απατεωνες του σκυλοΣΥΡΙΖΑ προκειμενου να μεινουν στην εξουσια ειναι ετοιμοι να συμπραξουν ακομη και με τον διαολο τον ιδιο, διοτι κατ'αυτους ολες αυτες ειναι 'αναγκαιες' συνεργασιες μεχρι να φτασουν στον πολυποθητο σκοπο τους που δεν ειναι αλλος απο την υλοποιηση της αρρωστημενης αριστερης τους ιδεοληψιας που οποτε εφαρμοστηξε σε αυτον τον πλανητη κατεστρεψε και εκπορνευσε λαους υπο ακρως φασιστικες μαθοδους και πολιτικες.
      Αν δεν καταλαβες ακομη και τωρα τι γινεται , καλυτερα ασχολησου με κατι αλλο δικε μου γιατι ΔΕΝ το εχεις καθολου, πιστεψε με...

      Διαγραφή
    3. Και εγώ από τους τρόπους σου καταλαβαίνω πολύ πιο πολύ για το ποιόν σου από τα γραφτά σου.

      Κρίμα που έχεις και όνομα ενός αυτοκράτορα ας και οι αγγλοσάξονες ακούγοντας το θα γελούσαν κατάκαρδα..

      Ο Έλληνας κύριε μου δεν είναι μόνο αυτός που χρησιμοποιείται την ελληνική κάθε ημέρα. Ήσαν και είναι πολύ πιο πατριώτες και έξυπνοι από εσένα ,που μιλούσαν μόνο Τουρκικά και Αρβανίτικα...γαιδαρε!

      Διαγραφή
    4. Η αριστερη πλευρα της αγραμματοσυνης....υπαρχει και δεξια πλευρα...και καθετη .....ο πουσ -της ..καθετου...ο πουσ-της αριστερας....και ο πουσ-της δεξιας...ολοι σε αραδες...γιαυτο λεγονται ολοι γενικα με δυο λεξεις αρχαιες ..." πουστ-αραδες"....

      Διαγραφή
    5. @TRUTHTELLER

      Σου έδωσα ήδη την ξεκάθαρη απάντηση μου, δεν θα κατέβω στο επίπεδό σου γιατί εκεί θα με κερδίσεις σίγουρα, πάντως χαίρομαι που μετά από την παρατήρησή μου άρχισες να ξεσκονίζεις τα ελληνικά σου και να μην τα κακοποιείς...είναι και αυτό μια αρχή..

      Διαγραφή
    6. Νικηφόρε,Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΞΙΟΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ,ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟ!!!!!!ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗ ΤΣΙΠΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΩΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΡΗΜΑΞΕΙ.

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. εδώ το "clandestino" OXI με την έννοια του «λαθραίου», αλλά του «μυστικού», του «κρυφού», του «παράνομου» π.χ. έρωτα (*)... χαχαχα!

      Shakira, Maluma - Clandestino

      (*) Βάσω Χατζή - Παράνομη αγάπη σκοτεινή

      Διαγραφή
  5. Ο όρος "λαθρομετανάστης" απαντάται στις ίδιες τις διατάξεις του νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την απορία πως αν όντως ο όρος απαντάται σε αρκετές διατάξεις νόμου τότε ο συντάκτης του συγκεκριμένου εγγράφου που υπογράφει ως εισαγγελέας δεν προβαίνει σε αλλοίωση του γράμματος και του πνεύματος του νόμου και συνεπώς ως αναρμόδιος δεν προβαίνει σε παραποίηση ή και σε αντιποίηση αρμοδιοτήτων και εξουσιών;

      Είμαι βέβαιος ότι το έγγραφο ωθεί σε παρανομία.

      Διαγραφή
    2. Ιδού ο νόμος και η επίμαχη διάταξη:

      ΝΟΜΟΣ - 3386 - 2005
      Αρθρο: 76
      Ημ/νία: 11.04.2012
      Περιγραφή όρου θησαυρού: ΑΠΕΛΑΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ
      Τίτλος Αρθρου
      Προϋποθέσεις και διαδικασία διοικητικής απέλασης


      Σχόλια
      - Η περ. γ της παρ. 1 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 48 του ν. 3772/2009 (Α΄ 112/10.7.2009). - Η παρ. 3 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 48 του ν. 3772/2009 (Α΄ 112/10.7.2009). ======================================== - Η παρ. 4 προστέθηκε και η αναρίθμηση των πρώην παρ. 4 και 5 σε νυν παρ. 5 και 6 αντιστοίχως, έγινε με την παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 3900/2010 (Α΄ 213/17.12.2010) και σύμφωνα με το πρώτο εδ. του άρθρου 70 του ιδίου νόμου ισχύουν από 1.1.2011. - Η παρ. 5, όπως αναριθμήθηκε προηγουμένως, τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 55 του ν. 3900/2010 (Α΄ 213/17.12.2010) και σύμφωνα με το πρώτο εδ. του άρθρου 70 του ιδίου νόμου ισχύει από 1.1.2011. ============================================ Με τη διάταξη της παρ. 2β του άρθρου 25 του ν. 3938/2011 ΦΕΚ Α 61/31.3.2011 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ της παρ. 1 του παρόντος. - Η περ. δ της παρ. 1 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 59 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89/11.4.2012), ενώ σύμφωνα με την παρ. 3 του ανωτέρω άρθρου τα πρόσωπα που αναφέρονται στην περ. δ του ΠΑΡΟΝΤΟΣ υποβάλλονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ και στην ΠΡΟΣΗΚΟΥΣΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ. Για τους χώρους νοσηλείας εφαρμόζονται οι περί ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ διατάξεις, εφόσον ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ να συντρέχουν οι προϋποθέσεις κράτησής τους.


      Κείμενο Αρθρου
      1. Η διοικητική απέλαση αλλοδαπού επιτρέπεται εφόσον:

      α. Έχει καταδικασθεί τελεσίδικα σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή, ανεξαρτήτως ποινής, για εγκλήματα προσβολής του πολιτεύματος, προδοσίας της Χώρας, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, εγκλήματα αντίστασης, αρπαγής ανηλίκου, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, για εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της Χώρας ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς ή προώθησής τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη και εφόσον η απέλασή του δεν διατάχθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο.".

      Διαγραφή
    3. Συνεπώς αφού η εισαγγελέας αποκλείεται από την φύση του αξιώματος το οποίο υπηρετεί να έχει την εξουσία να τροποποιεί το περιεχόμενο νόμων γιατί δεν κινούνται οι απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες για την παρανομία που κάνει να υποστεί κυρώσεις;

      Διαγραφή
    4. Ετσι πρεπει ναναι οι νομοι σε ενα κρατος...να μην καταλαβαινει κανεις πολιτης τι λενε ...να ειναι γραμμενοι σε εξωγηινη διαλεκτο...να θελουν χιλιους
      μεταφραστες περισπουδαστους στα εξωγηινα ...να διασπουν τα ατομα του ουρανιου ..κοβαλτιου..και ραδονιου...να θες αντιεμετικα στο πλοιο της ζωης...να κυνηγας πουλακια με ψαροντουφεκο...και να σκοτωνεσαι στο ξυλο για ολες τις πιθανες ερμηνειες σε ενα απεραντο φασμα πιθανοτητων..εως το απειρο ..για την ερμηνεια μιας μονο λεξης μεσα σε 300 εκατομμ. λεξεις που περιμενουν να τις ερμηνευσεις στην γραμμη.... Συγγνωμη απο που πανε για ψαρεμα με καλαμι ??

      Διαγραφή
    5. asper,

      Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει ιστορία από πίσω, αλλά δεν γίνεται δυστυχώς να την αναφέρω εδώ.

      Διαγραφή
  6. Η ΣΩΣΤΗ ορολογία πρέπει να είναι αυτό που λέει όλος ο κόσμος ,ΤΖΙΧΑΝΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ!!!!!!!Η αλλιώς ΟΡΔΕΣ ΤΟΥ ΟΖΑΛ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.