19/9/18

Κυπριακό: Όλα θα κριθούν στη Νέα Υόρκη

Ανδρέας Πιμπίσιης 
Στη Νέα Υόρκη θα κριθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κρατά στα χέρια του την τύχη της παραπέρα πορείας των διαπραγματεύσεων. Οι επαφές που θα έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου με Πρόεδρο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί αλλά και στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη και σε συνάρτηση με την ενημέρωση που θα τύχει από την Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται να δώσουν τις απαντήσεις που θέλει ο ΓΓ ΟΗΕ για τη συνέχιση των συνομιλιών. 
Κομβικό σημείο θα είναι η 15η Οκτωβρίου οπόταν θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.
Τότε θα έχουν όλοι ενώπιόν τους μια τελική εικόνα για την πορεία του Κυπριακού. Στο μεσοδιάστημα (τόσο κατά τις επαφές στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα όσο και αργότερα) θα καταβληθούν προσπάθειες να αποκρυπτογραφηθούν οι προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες.
Χθες η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να κάνουν μια ανασκόπηση της κατάστασης των πραγμάτων χωρίς ωστόσο η συζήτηση να μπαίνει σε βάθος, αφού ούτε η μια ούτε και η άλλη πλευρά γνωρίζουν ποιες είναι οι απόψεις της Τζέιν Χολ Λουτ και τι θα μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ όταν ήρθε στην Κύπρο είχε επιλέξει να περιορίσει μερικώς την ανάμιξη της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στις επαφές της. Η Λουτ συνάντησε την ειδική αντιπρόσωπο από την οποία ενημερώθηκε για την κατάσταση των πραγμάτων στο Κυπριακό και ακολούθως πήγε μόνη της χωρίς συνοδεία στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον κατοχικό ηγέτη. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους απεσταλμένους του ΓΓ ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν πάντα δίπλα τους την Ελ. Σπέχαρ.
Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι συζήτησαν «για τις προσδοκίες του καθώς και κάποια πολύ σημαντικά θέματα που επίκεινται, όπως είναι η έκθεση που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα μέσα Οκτωβρίου για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ στην Κύπρο» που θα περιλαμβάνει και την έκβαση των διαβουλεύσεων της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό κ. Τζέιν Χολ Λουτ. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική περίοδο, διότι αυτό που θα περιλαμβάνεται στην έκθεση αυτή, καθώς και στην έκθεση του Ιανουαρίου, ενδιαφέρει πολύ το Συμβούλιο Ασφαλείας για να κατανοήσει το πώς προχωρούμε στο μέλλον.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη συνάντηση του ΠτΔ με την Ελ. Σπέχαρ έγινε μια συζήτηση προετοιμασίας για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, αλλά κυρίως για τη συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, είπε, είναι η αποστολή της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ, «ώστε να διακριβωθεί κατά πόσο τα εμπλεκόμενα μέρη, οι δύο πλευρές στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις, είναι πραγματικά έτοιμες για να έχουμε μια διεξοδική διαπραγμάτευση στη βάση ακριβώς του πλαισίου Γκουτέρες, των ερωτημάτων που τέθηκαν και υπάρχουν με τις παραμέτρους του ΓΓ». Άρα, λοιπόν, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα εξυπακούεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τα εναπομείναντα θέματα πέραν του πλαισίου Γκουτέρες που έχει νευραλγική σημασία.
Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο ίδιος ο ΓΓ φροντίζει για την προετοιμασία και αυτό ακριβώς συμβαίνει με την αποστολή της Ειδικής Συμβούλου του, Τζέιν Χολ Λουτ. «Για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι μόνο η ετοιμότητα, είναι όλες οι επαφές, όλη η διπλωματική προσπάθεια που γίνεται στο τελευταίο διάστημα, ώστε στο μέτρο που μας αναλογεί, και ανάλογα με τις δυνάμεις μας, να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και με την κατοχή της Κύπρου, και διότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο Γκουτέρες που για πρώτη φορά τόσο καθαρά οδηγεί σε μια πραγματικά ανεξάρτητη Κύπρο, μια κανονική χώρα κράτος μέλος της ΕΕ».
Ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου
Σε ερώτηση για τη νέα navtex που εξέδωσε η Κύπρος, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης σε επιχειρήσεις διάσωσης και ασφάλειας. Αυτό είναι γνωστό και με τις κοινές ασκήσεις που γίνονται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τη βοήθεια που κατά καιρούς μπορεί να δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκώντας αυτές τις αρμοδιότητες του κράτους, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διάσωσης, διεξάγει και αυτή την επιχείρηση στην οποία αναφέρεστε. Από εκεί και πέρα το ποια είναι η άποψη τρίτων μερών, είναι διαφορετικό θέμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ρόλο να διαδραματίσει και τον διαδραματίζει έναντι της ΕΕ και είναι ένας πολύτιμός της εταίρος –αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές– και σε ζητήματα διάσωσης και ασφάλειας».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δηλώσεις γίνονται πολλές και διάφορες κατά καιρούς. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το Κυπριακό και την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης διέπει πλέον και το πλαίσιο του ΓΓ, οι έξι παράμετροι, ανάμεσα στις οποίες είναι και τα ζητήματα της ασφάλειας και αυτό που αναζητεί ο ΓΓ για την Κύπρο της επόμενης μέρας μετά τη λύση, είναι να μην υπάρχει κατοχική στρατιωτική παρουσία. Αυτό είναι που έχει σημασία για μας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώνει όλες του τις προσπάθειες στο να οδηγήσουμε τα πράγματα σε μια διαπραγμάτευση, όπως έγινε και στο παρελθόν, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα είναι έτοιμη και η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Σημείωσε ότι «αυτό είναι που μετρά, το πλαίσιο του ΓΓ. Και είναι γεγονός ότι ο ίδιος ο ΓΓ χαρακτηρίζει το ζητούμενο να γίνει η Κύπρος ένα κανονικό κράτος. Και ένα κανονικό κράτος ούτε κηδεμόνες και εγγυητές μπορεί να έχει, βεβαίως ούτε και ξένη στρατιωτική παρουσία».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.