26/9/18

Έξω φρενών οι συγγενείς αγνοουμένων

Βάσος Βασιλείου    
Έξω φρενών είναι οι συγγενείς αγνοουμένων, όχι μόνο από την καθυστέρηση που παρατηρείται στον εντοπισμό των προσφιλών τους προσώπων, αλλά και από το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Γενετικής δεν παραδίδει υλικό το οποίο θα συμβάλει στην ταυτοποίηση λειψάνων τα οποία παραμένουν σε κασόνια.
Οι συγγενείς αποδίδουν τη μη παράδοση του υλικού στον φόβο του Ινστιτούτου ότι θα εντοπιστούν και άλλες λανθασμένες ταυτοποιήσεις οστών, πέραν των 14 που εντοπίστηκαν ήδη. Σημειώνεται ότι σε εργαστήρι του εξωτερικού εστάλησαν 334 δείγματα για επανεξέταση και από αυτά τα 246 επιβεβαιώθηκαν, ενώ εκκρεμεί η εξέταση άλλων 78 λειψάνων με τη χρήση επιπρόσθετων γενετικών δεικτών.
Όπως ελέχθη χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, μέχρι στιγμής οι αναλύσεις δεν έφτασαν το 99,95% που είναι αποδεκτό. Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) Νέστορας Νέστορος, ανέφερε ότι για τις υποθέσεις αυτές εκκρεμεί η απάντηση από το Ινστιτούτο Γενετικής, κατά πόσον θα παραχωρήσει στη ΔΕΑ τα διαθέσιμα σκελετικά δείγματα που έχει στην κατοχή του.
Όπως είπε ο κ. Νέστορος, ο ίδιος έστειλε επιστολή στον επίτροΑγνοούμενοι χωρίς πιστοποιητικό θανάτουπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, ενημερώνοντάς τον σχετικά, και αυτός με τη σειρά του απέστειλε επιστολή στο Ινστιτούτο ζητώντας τα δείγματα τα οποία ωστόσο δεν έχουν δοθεί.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίας της Επιτροπής, η πρόεδρος των συγγενών Ελλήνων Αγνοουμένων, Μαρία Καλμπουρτζή, εξέφρασε έντονη δυσφορία για συσκότιση που επικρατεί στο εργαστήριο της Έγκωμης επειδή, όπως είπε, τα περισσότερα μη ταυτοποιημένα λείψανα ανήκουν σε Έλληνες αγνοούμενους. Υπέδειξε, επίσης, πως είναι καιρός να λυθεί το θέμα με τα κασόνια. Σημειώνεται ότι στο εργαστήρι βρίσκονται περίπου 50 κασόνια με λείψανα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, της οποίας μεγάλο μέρος διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, η πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, εξέφρασε τη δυσφορία της και μάλιστα σε κάποια στιγμή εξήλθε της αίθουσας δακρυσμένη από αγανάκτηση για την επικρατούσα κατάσταση. Προηγουμένως είχε καταγγείλει ότι πατέρας αγνοουμένου είχε υποβάλει αίτηση για παροχή φροντίδας από τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και ανέμενε θετική απάντηση για περίπου ένα χρόνο. Τελικά, όπως ανέφερε η ίδια η κ. Κουκουμά, ο πατέρας του αγνοουμένου, ηλικίας 94 ετών, απεβίωσε το περασμένο Σάββατο.
Εκπρόσωπος του Γραφείου Ευημερίας ανέφερε ότι η αίτηση εγκρίθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Εκ μέρους της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, ο Νίκος Σεργίδης άσκησε κριτική όχι μόνο για το γεγονός ότι παρατηρήθηκε τόση μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση της αίτησης, αλλά και στο γεγονός ότι ουδείς επεσκέφθη τον πατέρα του αγνοουμένου (που έδωσε το παιδί του στην πατρίδα) να τον ρωτήσει τι ήθελε και πώς περνούσε.
Κατά τα άλλα, όπως ελέχθη, οι εκσκαφές ουσιαστικά βάλτωσαν αν ληφθεί υπόψιν πως, όπως ανέφερε ο κ. Νέστορος, φέτος μόνο εννέα λείψανα εντοπίστηκαν.
Συγγενείς αγνοουμένων καυτηρίασαν τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για το γεγονός ότι ενέκρινε τη δημιουργία πάρκου στον σκυβαλότοπο του Δικώμου τη στιγμή που υπήρχαν πληροφορίες ότι είναι δυνατόν να μεταφέρθηκαν εκεί τα οστά των περίπου 80 Ασσιωτών που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους. Επιβεβαίωσαν δε παλαιότερο δημοσίευμα του «Φ», ότι λόγω του ότι το έργο ήταν συγχρηματοδοτούμενο χρειαζόταν η έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υλοποιηθεί.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.