25/9/18

Κυρώσεις στην Άγκυρα ζητά Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής για την Αμμόχωστο

Πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, στο πλαίσιο ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζητά η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής, ως αποτέλεσμα της άρνησης της Άγκυρας να υλοποιήσει την υποχρέωση επιστροφής της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.
Προσχέδιο ψηφίσματος το οποίο τέθηκε χθες προς συζήτηση στις Βρυξέλλες, καταλήγει στην εξής μια και μοναδική σύσταση της Επιτροπής Αναφορών: «Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, το Συμβούλιο της ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποβάλουν νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις πράξεις επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη μη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Το προσχέδιο έκθεσης θα οριστικοποιηθεί σε ψηφοφορία που θα λάβει χώρα στις 21 Νοεμβρίου, αφού υποβληθούν τροπολογίες, στο πλαίσιο των οποίων εκτιμάται ότι το τουρκικό λόμπι θα επιχειρήσει να «νερώσει» τη σύσταση της Επιτροπής Αναφορών. Θα πρέπει πάντως να διευκρινισθεί ότι η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών δεν έχει πολιτικά δεσμευτικό χαρακτήρα, αν και δεν παύει να στέλνει τα δικά της μηνύματα ως μια ηθική δικαίωση, που δύναται να τύχει αξιοποίησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Mε δάκρυα στα μάτια αξίωσαν ειρήνη οι Αμμοχωστιανοί
Η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών είναι αποτέλεσμα της διερευνητικής αποστολής που πραγματοποίησε στην Κύπρο, στις 7-8 Μαΐου. Το κείμενο συνολικής έκτασης 19 σελίδων καταγράφει μια προς μια τις ενέργειες και τις συναντήσεις της διερευνητικής αποστολής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
  1. «Η συνεχιζόμενη κατοχή από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις του 37% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών της ΕΕ από την Τουρκία και την παράνομη και την εξαρτημένη διοίκησή της στα κατεχόμενα εδάφη». 
  2. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών υπογραμμίζει στην έκθεσή της και την άρνηση του υποτελούς κατοχικού καθεστώτος, προς την Τουρκία, να επιτρέψει την είσοδο των ευρωβουλευτών στα Βαρώσια. «Η αντιπροσωπεία αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια απρογραμμάτιστη παράκαμψη στο μοναδικό σημείο εισόδου στα Βαρώσια, φυλασσόμενο από τις τουρκικές δυνάμεις, όπου η πρόεδρος βγήκε από το λεωφορείο, ανέβηκε στο σημείο ελέγχου και ζήτησε να δει τον Τούρκο διοικητή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ονομαζόταν Ali, προκειμένου να ζητήσει πρόσβαση της αντιπροσωπείας στην κλειστή πόλη. Ζητήθηκε από την πρόεδρο να περιμένει τον Τούρκο διοικητή να την συναντήσει στην πύλη, τον είδε να ξεκινάει με τα πόδια προς αυτήν, αλλά στη συνέχεια φάνηκε να λαμβάνει ένα τηλεφώνημα, της γύρισε την πλάτη και αποχώρησε. Κατά συνέπεια, δεν επετράπη στην αντιπροσωπεία να εισέλθει στα Βαρώσια», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 
  3. Σημειώνει ακόμη ότι «στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία προχώρησε στην επίσκεψη στην παραλία της Αμμοχώστου, όπου οι «Γκρίζοι Λύκοι» είχαν κρεμάσει τουρκικές σημαίες, και με πολύ ανησυχητικό τρόπο προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα μέλη της Αντιπροσωπείας, ιδίως την Πρόεδρο. Επί του προκειμένου, η έκθεση αναφέρει ότι «όπως αναμενόταν, οι συνθήκες ασφαλείας κατά τη συγκεκριμένη επίσκεψη, η οποία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, δεν ήταν καθόλου ιδανικές, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη. Από αυτή την άποψη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα μέλη της «Αστυνομίας» που ήταν παρόντα στην παραλία θα επενέβαιναν σε περίπτωση οποιουδήποτε περιστατικού και εάν ναι, σε ποιο βαθμό, καθώς είναι γνωστό ότι οι «Γκρίζοι Λύκοι» χαίρουν απόλυτης ατιμωρησίας για τα εγκλήματά τους και δεν έχουν διωχθεί ποτέ», σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση. 
Βαρώσι μέσω συνομιλιών
Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής, εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε την απόδοση των Βαρωσίων ως ένα από τα κύρια σημεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο μέσω της διαδικασίας αυτής θα επιστραφεί η περίκλειστη πόλη. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέκαμψε τόσο το ζήτημα της άμεσης απόδοσης των Βαρωσίων, όσο και την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ, Κώστα Μαυρίδη, που εξέφρασε απογοήτευση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Αμμόχωστος νυν και αεί παρελαύνει ζωντανή»
Η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών ανέφερε ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής. Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, ζήτησε όπως πραγματοποιηθεί συζήτηση για την Αμμόχωστο σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Με τη θέση αυτή συμφώνησε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κάτι που ζήτησε και η Ελένη Θεοχάρους της Αλληλεγγύης, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την επιστροφή των Βαρωσίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.