26/9/18

Γκουτέρες - Eρντογάν: Eκτός ατζέντας το Κυπριακό

Πανίκος Παναγιώτου, Ν. Υόρκη    
Το Κυπριακό δεν συζητήθηκε στη συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τη Δευτέρα το απόγευμα (τοπική ώρα), τουλάχιστον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γραμματείας του Διεθνούς Οργανισμού. Όπως αναφέρθηκε, «ο Γ.Γ. εγκωμίασε την εξαίρετη συνεργασία του ΟΗΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της χώρας σε περισσότερους από τριάμισι εκατομμύρια πρόσφυγες», σημειώνοντας επίσης ότι «ο Γ.Γ. και ο Πρόεδρος συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία, με τον Γ.Γ. να καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στις 17 Σεπτεμβρίου για δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στο Ιντλίμπ». Ο κ. Γκουτέρες θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το Σάββατο με τον κατοχικό ηγέτη.
Ενόψει της χθεσινής άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, από την οποία αναμενόταν να διαφανούν οι προθέσεις της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας.
«Η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός είναι συνεχής», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι «η προσέγγιση είναι απόλυτα ταυτισμένη, οι θέσεις που εκφράζονται είναι κοινές και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιθυμία μας είτε για επανέναρξη των συνομιλιών είτε για επίλυση του Κυπριακού. Και αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν «και για τις δράσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως είπε, προσθέτοντας πως «είναι πολύ σημαντικό ότι οι τριμερείς σχηματισμοί που έχουν δημιουργηθεί προκαλούν ενδιαφέρον τόσο από πλευράς κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και άλλων κρατών της περιοχής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα (τοπική ώρα), θα έχουμε την πρώτη τριμερή συνάντηση με χώρα από τον Κόλπο, το Μπαχρέιν. Το θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό, και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες τέτοιου είδους συναντήσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «έχουμε συμφωνήσει από το κοινό ταξίδι που κάναμε στη Μέση Ανατολή να συγκροτήσουμε μια Γραμματεία των τριμερών σχηματισμών, ασφαλώς με έδρα την Κύπρο, κάτι που θα ενδυναμώσει τον γεωπολιτικό της ρόλο. Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που πλέον πάρα πολλές δυνάμεις, και ισχυρές, στον κόσμο αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι ως ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, αλλά κυρίως ως μια χώρα με μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία. Εμένα το όνειρό μου είναι μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρος». Ερωτηθείς για τη σύντομη συνομιλία που είχε νωρίτερα στον χώρο των Ηνωμένων Εθνών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «αύριο (δηλαδή χθες) πρέπει να έχουμε καλή διάθεση για να συζητήσουμε τα δύσκολα για αυτόν (ΥΠΕΞ Τουρκίας) διότι για εμάς είναι απλά: ελεύθερη, ενιαία Κύπρος».
Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε τη Δευτέρα συνάντηση και με την ομόλογό του της Νορβηγίας, Ine Marie Eriksen Soreide, με την οποία εκτός από το Κυπριακό συζήτησε θέματα του ενεργειακού τομέα. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, μέρος της συζήτησης αφορούσε το Ταμείο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της Νορβηγίας για τη διαχείριση των πόρων από τα ενεργειακά. Όπως αναφέρθηκε, είναι πιθανή η δημιουργία δύο ομάδων σε τεχνικό επίπεδο για να διαπιστωθούν οι καλύτερες πρακτικές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, Άντρη Αναστασιάδη, παρευρέθησαν στη δεξίωση του Προέδρου των ΗΠΑ και της Πρώτης Κυρίας, Μελάνια Τραμπ, για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στην 73η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Nikol Pashinyan, με τον οποίο συζήτησαν διμερή θέματα και τις «άριστες σχέσεις» Κύπρου – Αρμενίας. Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, στη συζήτηση τονίσθηκε «η στήριξη θέσεων αρχών όσον αφορά στον σεβασμό στις Αρχές της Μαδρίτης, δηλαδή στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης και στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας. Επίσης, τονίσθηκε η στήριξη που θέλουμε απέναντι στην αποσταθεροποιητική δράση της Τουρκίας. Επίσης, συζητήθηκε η επικείμενη τριμερής συνάντηση Κύπρου – Αρμενίας – Ελλάδας.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.