27/9/18

Κι άλλη τουρκική πρόκληση - Εξέδωσε παράτυπη Navtex δυτικά της Πάφου, ως «αντίδραση» σε ρωσικές Navtex

Πέτρος Θεοχαρίδης 
Παράτυπη Navtex για άσκηση του πολεμικού ναυτικού δυτικά της Πάφου και μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου, εξέδωσε η Τουρκία. Η Navtex αποτελεί ουσιαστικά την «απάντηση» της Τουρκίας προς την Κύπρο αλλά και προς τη Ρωσία, για τις επτά Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για λογαριασμό της Ρωσίας, για ισάριθμες ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού, γύρω από την Κύπρο. Οι ρωσικές ασκήσεις έληξαν χθες και η τουρκική Navtex αφορά τη σημερινή μέρα.
Ήταν μια σοβαρή πράξη αναγνώρισης της νομιμότητας και της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Ρωσία, η οποία όπως έγραψε ο «Φ» έκανε έξω φρενών την Τουρκία που προσπαθούσε όλη την εβδομάδα που διήρκεσαν οι ρωσικές ασκήσεις να αμφισβητήσει αυτές τις ενέργειες Κύπρου και Ρωσίας.
Εφόσον αυτό δεν έγινε δυνατό, κυριολεκτικά αμέσως μετά τη λήξη της ισχύος των κυπριακών Navtex για τις ρωσικές ασκήσεις, η Τουρκία εξέδωσε δική της παράτυπη Navtex για ασκήσεις εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να ανταπεξέλθει στον εξευτελισμό των παράνομων διεκδικήσεών της στις περιοχές ευθύνης για σκοπούς έκδοσης Navtex, που με βάση τις διεθνείς ρυθμίσεις είναι η αντίστοιχη θαλάσσια περιοχή του Fir Λευκωσίας.
Στην παράτυπη τουρκική Navtex απάντησε η Κυπριακή Δημοκρατία με δική της, με την οποία ενημερώνει τους ναυτιλλομένους ότι η τουρκική ειδοποίηση για την άσκηση του πολεμικού ναυτικού στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν έχει εκδοθεί σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία που έχει την ευθύνη για την περιοχή που αφορά. Γι’ αυτό είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυτιλίας.  Υπενθυμίζει ότι η μόνη αρμόδια Αρχή στην περιοχή είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης.
Αργότερα, η Τουρκία ανταπάντησε με δική της νέα ανακοίνωση, που καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την κυπριακή Navtex επειδή δεν εκδόθηκε από «αρμόδια αρχή».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.