4/10/18

72χρονος ο Μαντέλα απέρριψε το 1990 τη Διζωνική Δικοινοτική

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
Ε Β Δ Ο Μ Η Ν Τ Α  Δ Υ Ο  ετών ήταν ο μαύρος ηγέτης Νέλσον Μαντέλα όταν, ύστερα από είκοσι επτάμισι χρόνια στις φυλακές του ρατσιστικού καθεστώτος των λευκών της Νότιας Αφρικής, αφέθηκε ελεύθερος 11 Φεβρουαρίου 1990 και ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην κατεδάφιση του ρατσιστικού καθεστώτος. Τη νύκτα της 17ης Νοεμβρίου 1993 πραγματοποιήθηκε η τελετή επικύρωσης του πρώτου δημοκρατικού συντάγματος της χώρας.  Στις 11 Μαΐου 1994 ο Μαντέλα εξελέγη πρώτος στην ιστορία μαύρος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Γεννηθείς την 18η Ιουλίου 1918, απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2013.
Α Π Ο  ΤΟ 1944, ήδη πτυχιούχος νομικής και μαχητικό στέλεχος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC, αγωνίζεται ασυνθηκολόγητα εναντίον του απεχθούς ρατσιστικού καθεστώτος του Απαρτχάιντ, που από το 1948 επέβαλε σε βάρος της μαύρης πλειονότητας, η άρχουσα μειονότητα των λευκών της Ν. Αφρικής.

- Για την αγωνιστική του δράση συνελήφθη τον Αύγουστο το 1962, στην ηλικία των 44 ετών, και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση.
- Εξέτισε τα πρώτα 18 χρόνια της ποινής του στις φρικτές φυλακές Ρόμπεν Άιλαντ, άλλα έξι χρόνια στις φυλακές Πόλσμουρ και τα υπόλοιπα στις φυλακές Βίκτορ Βέστερ.
ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς των λευκών είχε ν’ αντιμετωπίσει τον μακροχρόνιο, ανειρήνευτο, αντικαθεστωτικό αγώνα της μαύρης πλειονότητας της χώρας, ο οποίος συν τω χρόνω προσείλκυε όλο κι εντονότερα τη διεθνή αλληλεγγύη και υποστήριξη.
- Από το 1983 συγκροτούνται σε όλον τον κόσμο επιτροπές υπέρ της αποφυλάκισης του Μαντέλα. Το ρατσιστικό καθεστώς, αποκλεισμένο ακόμη κι απ’ τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντιμετωπίζει την παγκόσμια κατακραυγή που υλοποιείται με αυξανόμενη τη διεθνή απομόνωσή του και τις κυρώσεις σε βάρος του.
- Το 1985 ο πρόεδρος του καθεστώτος, Πίτερ Βίλεμ Μπόθα, διακήρυξε ότι θα αποφυλακίσει τον Μαντέλα εάν ο μαύρος ηγέτης, φυλακισμένος ήδη 23 χρόνια, αποκηρύξει τον ένοπλο αγώνα που είχε αρχίσει ο ίδιος το 1961 ως αρχηγός του στρατιωτικού σκέλους του ANC και επιδείξει συμπεριφορά που να μην παραβιάζει τους νόμους του Απαρτχάιντ.
- Από τις φυλακές του Πόλσμουρ ο Μαντέλα απάντησε προκαλώντας τον Μπόθα, πρώτος εκείνος να αποκηρύξει κάθε πράξη βίας εναντίον των μαύρων και χλεύασε την ιδέα ότι θα μπορούσε να απελευθερωθεί ο ίδιος τη στιγμή που οι μαύροι της χώρας τελούν υπό καθεστώς δουλείας του Απαρτχάιντ…
Π Ε Ν Τ Ε  ΧΡΟΝΙΑ αργότερα, γονατισμένο από τον ασυνθηκολόγητο αγώνα των μαύρων και τη διεθνή απομόνωση, το ρατσιστικό καθεστώς των λευκών, με πρόεδρο τον Φρεντερίκ ντε Κλερκ, αποφυλάκισε τον Μαντέλα και ξεκίνησε μαζί του τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της χώρας και τη λύση του προβλήματος της Ν. Αφρικής.
- Σ’ ΕΚΕΙΝΕΣ ακριβώς τις σκληρές διαπραγματεύσεις οι πιο σκληροπυρηνικοί των λευκών ρατσιστών Αφρικάνερς, απαιτούσαν λύση για τη Ν. Αφρική με τα πρότυπα τής και τότε συζητούμενης για την Κύπρο, Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας:
- «Ένα αυτόνομο κράτος στα υφιστάμενα σύνορα της Ν. Αφρικής, μια περιοχή που θα ανήκε αποκλειστικά στη λευκή φυλή» (τη μειονότητα) και την «πολιτική ισότητά» της με τη μαύρη φυλή (την πλειονότητα). Την «ιδέα» των «group rights», όπως την ονόμαζαν οι λευκοί του ντε Κλερκ, εναντίον της δημοκρατικής αξίωσης του Μαντέλα και των μαύρων για «μία ενιαία χώρα, ένα λαό, χωρίς φυλετικές διακρίσεις και κάθε άνθρωπος μία ψήφος».
Ο ΙΔΙΟΣ ο Μαντέλα περιγράφει στο βιβλίο - αυτοβιογραφία του «Long Walk to Freedom», που πρωτοεκδόθηκε το 1994, πώς απέκρουσε κι απέρριψε την «idea of group rights», ως βδελυρή μέθοδο για τη συνέχιση του ρατσισμού, επιτυγχάνοντας την τελική κατεδάφιση του καθεστώτος του Απαρτχάιντ και οικοδομώντας το πρώτο δημοκρατικό σύνταγμα της Ν. Αφρικής.
- Τους διαπραγματευτικούς αγώνες του Νέλσον Μαντέλα περιγράφει διεξοδικά και στα δικά του βιβλία ο δημοσιογράφος John Carlin, που διετέλεσε ανταποκριτής στη Ν. Αφρική τη δεκαετία του 1990, «Γνωρίζοντας τον Μαντέλα» εκδ. Πεδίο 2013 και «Ανίκητος - Ο Νέλσον Μαντέλα και το Παιχνίδι που Δημιούργησε Ένα Έθνος», εκδ. Π. Χ. Πασχαλίδης ΕΠΕ 2010.
Τ Η Ν  ΣΘΕΝΑΡΗ και αποτελεσματική του εναντίωση σε κάθε ιδέα Διζωνικής Δικοινοτικής (λευκής και μαύρης φυλής) Ομοσπονδίας, ο Νέλσον Μαντέλα μετέφερε, τότε, πειστικά και αποτελεσματικά, σε όλες τις συνομιλίες του με κάθε ξένο ηγέτη στα ανά τον κόσμο ταξίδια του, όπως μας θυμίζουν και τα δημοσιεύματα ακόμη και των κυπριακών εφημερίδων του 1990.
ΚΑΙ δύο υποσημειώσεις ξεχωριστής σημασίας:
(α) Τα χρόνια της δράσης τών ανά τον κόσμο Επιτροπών Αποφυλάκισης του Μαντέλα, το 1983, το χωριό της αρχαίας Ολυμπίας στην Ελλάδα ανακήρυξε τον φυλακισμένο Μαντέλα ως επίτιμο δημότη Ολυμπίας.
(β) Μετά την αποφυλάκισή του ο Μαντέλα αρνήθηκε και απέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να του απονείμει το παράσημο «Κεμάλ Ατατούρκ».
sigmalive

2 σχόλια:

  1. Αφρικανικο Εθνικο Κογκρέσο μηπως κομμουνιστες που εβαζαν βομβες σε σουπρμαρκετ και κινημαρογραφους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.