9/10/18

Το ισχυρότερο πολιτικό ρεύμα της Ευρώπης οι ακροδεξιοί – εθνικιστές – Η Ιταλία, ο Bannon και οι ευρωεκλογές

Η μεγάλη πρόκληση στην Ευρώπη θα είναι οι ευρωεκλογές τον Μάιο 2019 όπου θα δοκιμαστούν οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε πτώση και των εθνικιστών που βρίσκονται σε άνοδο.
Το ισχυρότερο πολιτικό ρεύμα της Ευρώπης είναι οι εθνικιστές τους οποίους τα άλλα κόμματα αποκαλούν είτε ακροδεξιούς, είτε λαϊκιστές, η αλήθεια είναι ότι αποτελούν το ισχυρότερο ανερχόμενο ρεύμα της Ευρώπης. 
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στην Ευρώπη κυριαρχεί ο αντισυστημικός εθνικισμός ο οποίος αρχικά έλαβε ώθηση από το μεταναστευτικό αλλά στην πράξη βρίσκεται στο πολιτικό προσκήνιο με ατζέντα τις αλλαγές στο ολοκληρωτικό σύστημα διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι εθνικιστές δεν είναι απέναντι στην Ευρώπη ή την φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά απέναντι στον τρόπο διακυβέρνησης των Βρυξελλών.
Η μεγάλη πρόκληση στην Ευρώπη θα είναι οι ευρωεκλογές τον Μάιο 2019 όπου θα δοκιμαστούν οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε πτώση και των εθνικιστών που βρίσκονται σε άνοδο. 
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/populism%20chart.png
Στο παιχνίδι εξουσίας και πολιτικών εντυπώσεων αλλά και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης υπέρ των εθνικιστών έχουν μπει και οι αμερικανοί μέσω του αμερικανού Steve Bannon ο οποίος στην Ιταλία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ινστιτούτο σκέψης που θα προβάλλει τα εθνικά ιδεώδη και θα είναι ενάντια στα σχέδια του Soros. 
Ωστόσο ενώ ο Bannon είχε επιχειρήσει να κάνει κάποιας μορφής πολιτικό deal με την Le Pen του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία φαίνεται ότι η Le Pen επιδιώκει συμμαχία την Lega του Salvini στην Ιταλία που δημοσκοπικά είναι πρώτο κόμμα με 33%. 
O αμερικανός Bannon σύμβουλος έως πρότινος του Trump, έχει καταστρώσει ένα σχέδιο, το αμερικανικό σχέδιο στήριξης των εθνικιστών κομμάτων στην Ευρώπη, κόντρα στο σχέδιο της ρωσικής διείσδυσης μέσω των εθνικιστών και κόντρα στα σχέδια διεθνισμού του Soros. 
Ο αμερικανικός παράγοντας προσπαθεί να διεισδύσει στην Ευρώπη και μέσω των εθνικιστών. 
Ωστόσο το εγχείρημα Bannon είναι ακόμη στο αρχικό του στάδιο.
Πέραν αυτών των σχεδίων ο βελγικός πολιτικός Mischaël Modrikamen έχει δημιουργήσει το ονομαζόμενο Κίνημα, το οποίο θα έχει ως στόχο να υπογραμμίσει τη σημασία της εθνικής κυριαρχίας, των ισχυρών συνόρων, των αυστηρών ορίων μετανάστευσης και της έντονης αντίστασης στον ριζοσπαστικό ισλαμικό τρόμο.
Το Κίνημα, το οποίο θα διοργανώσει μια ιδρυτική σύνοδο στις Βρυξέλλες στα τέλη Νοεμβρίου 2018, θα χρησιμεύσει επίσης ως σύνδεσμος μεταξύ συμμάχων σε 27 χώρες της ΕΕ και του Trump στις ΗΠΑ.  
Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα αποτελέσουν κεντρική πηγή, θα υποστηριχθούν δημοσκοπήσεις, θα υπάρξουν έρευνες σε think-tank με στόχο να καλλιεργηθεί η στροφή της κοινωνίας προς τα δεξιά και τον εθνικισμό.
Τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα έχουν σημειώσει σημαντικά εκλογικά κέρδη σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. 
Και ενώ οι αμερικανοί προσπαθούν να στηρίξουν τους εθνικιστές, οι ευρωπαίοι εθνικιστές συνασπίζονται και δεν καλοβλέπουν θετικά την αμερικανική στήριξη. 
Ήδη η Le Pen του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία συναντήθηκε με τον Salvini της Lega στην Ιταλία ώστε να χαράξουν κοινή πολιτική. 
Ο Salvini υποστηρίζει ότι είμαστε εναντίον των εχθρών της Ευρώπης του Juncker και του Moscovici. 
Η πολιτική λιτότητας των τελευταίων ετών έχει αυξήσει το ιταλικό χρέος και υποβαθμίσει την Ιταλία. 

Που αποδίδεται η άνοδος του εθνικισμού; 

Ο αντισυστημικός εθνικισμός αποτελεί το νέο μεγάλο ρεύμα στην Ευρώπη και θα αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών που ακολουθούν το 2019.
Οι περισσότεροι στην προσπάθεια τους να αναλύσουν το φαινόμενο του εθνικισμού επικεντρώνονται στα οφέλη που αποκόμισαν από την αντιμεταναστευτική ρητορική τους.
Όμως οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη αρχίζουν να μειώνονται και η Συρία δεν είναι πλέον ο φόβος της Ευρώπης.
O Assad ελέγχει την Συρία μετά την κατάρρευση του των τζιχαντιστών ISIS οπότε οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν αισθητά.
Η βασική αιτία της ισχυρής ανόδου των εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα ο αντισυστημικός χαρακτήρας τους και ειδικά η κόντρα Ιταλίας με τις Βρυξέλλες αποτελεί μεγάλη δοκιμασία και πρόκληση….
Τα αντισυστημικά εθνικιστικά κόμματα ενάντια στα συστημικά – μεταξύ αυτών και τα αριστερά κόμματα, σοσιαλιστές και κεντροδεξιοί – και αυτό το δίπολο θα δοκιμαστεί στις εκλογές, βουλευτικές και ευρωεκλογές που ακολουθούν στην Ευρώπη.
Πριν λίγα χρόνια ήταν στο περιθώριο με ποσοστά της τάξης του 2% έως 5% και πλέον σε πολλές χώρες στην Ευρώπη αποτελούν μεγάλη έκπληξη.
Στην Ιταλία με την Lega North του Salvini ξεκίνησε από το 7% και βρίσκεται στο 34% πρώτο κόμμα στην Ιταλία....που αποτελεί ρεκόρ.
Στην Ουγγαρία ο εθνικιστής Viktor Orban με το Fidez καταλαμβάνουν ποσοστά ρεκόρ 56% και κυριαρχούν πλήρως ενώ η κεντροαριστερά είναι στο 10%.
Μάλιστα ο Juncker ανέφερε ότι αποτελεί πρόβλημα για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η συμμετοχή του Viktor Orban και του κόμματος του Fidez.
Στην Γερμανία το AfD η Εναλλακτική για την Γερμανία οι εθνικιστές καταλαμβάνουν την 3η θέση με ποσοστά 17% αν και σε ορισμένες δημοσκοπήσεις βρίσκονται στην δεύτερη θέση ξεπερνώντας τους σοσιαλδημοκράτες.
Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από την Σουηδία όπου κυριαρχούν χρόνια οι σοσιαλδημοκράτες.
Το κόμμα SD οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν αναρριχηθεί στην τρίτη θέση με ποσοστά στο 17,6% και αποτελούν τους εθνικιστές της Σουηδίας.
Στην Φινλανδία οι Αληθινοί Φιλανδοί βρίσκονται στην 3η θέση με 9% ωστόσο τα ποσοστά τους έχουν μειωθεί σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.
Στην Πολωνία επίσης το Νέο Δεξιό Κογκρέσο έχει ισχυροποιηθεί.
Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή καταγράφει σταθερά ποσοστά της τάξης του 8% με 9% και θα είναι τρίτο κόμμα στις εκλογές που έπονται.
Στην Γαλλία με βάση δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει ποσοστό 17% και βρίσκεται στην δεύτερη θέση.
Στην Ολλανδία το PVV το εθνικιστικό Party for Freedom βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστά 12%.
Να σημειωθεί ότι επικρατεί πολύ μεγάλος κατακερματισμός στις πολιτικές δυνάμεις της Ολλανδίας.
Στην Τσεχία το εθνικιστικό κίνημα SPD καταλαμβάνει την 4η θέση – είχε βρεθεί και στην δεύτερη θέση – ωστόσο έκπληξη αποτελεί η δεύτερη θέση του Pirati ενός κόμματος διαμαρτυρίας με έντονα αντισυστημικά χαρακτηριστικά.

Ο Trump θέλει νίκη των εθνικιστών στις ευρωεκλογές τον Μάιο 2019

Ο Trump θέλει νίκη των εθνικιστών στις ευρωεκλογές τον Μάιο 2019 υποστηρίζει το αμερικανικό CNN.
Οι ευρωεκλογές του 2019 θα μπορούσαν να είναι αναμφισβήτητα οι πιο σημαντικές στη σύντομη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά την νίκη του Προέδρου Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες και το δημοψήφισμα του Brexit, καταγράφεται πόλωση της πολιτικής στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Οι ευρωπαίοι εθνικιστές, υπό την ηγεσία του Ούγγρου Πρωθυπουργού Viktor Orban, απομακρύνονται από εκείνους που θέλουν να υπερασπιστούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία και να αγωνιστούν για μια ανοιχτή κοινωνία.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τον ηγέτη της Lega North στην Ιταλία του Matteo Salvini, ο Orbán δήλωσε:
"Υπάρχουν δύο πλευρές αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, η μία είναι υπό την ηγεσία της Macron, η οποία υποστηρίζει τη μετανάστευση. Και η άλλη είναι οι χώρες που θέλουν να προστατεύσουν τα σύνορά τους.
 Ο Γάλλος πρόεδρος Macron απάντησε
«αν θέλουν να με δουν ως τον κύριο αντίπαλό τους, έχουν δίκιο»
Με τη στήριξη του σχεδόν ακροδεξιού Steve Bannon και την ευλογία του ρωσικού Προέδρου Putin, το σχέδιο της άκρας δεξιάς είναι να εξαπλωθεί ο εθνικσιμός που έδωσε δύναμη στο Brexit και στο Trump.
Εάν οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη δεν διαμορφώσουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, θα το πράξει η Κίνα.
Άριστοι ευρωπαίοι εθνικιστές, όπως ο Salvini και ο Orbán, αξιοποίησαν με επιτυχία τους φόβους των ανθρώπων για τη μετανάστευση, μετατρέποντας την ευρωπαϊκή κρίση των προσφύγων του 2015 σε πολιτική κρίση.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι φόβοι για τη μετανάστευση βασίζονται σε αντιλήψεις για τον αριθμό των μεταναστών στις κοινωνίες μας.
Η μετανάστευση είναι βασικός πυλώνας για την ανθρώπινη ιστορία, αλλά οι προοδευτικοί πολιτικοί πρέπει επίσης να προσφέρουν πραγματικές λύσεις στις ανησυχίες των ανθρώπων. Στην Ευρώπη, οι φιλελεύθεροι και οι δημοκράτες πρέπει να δείξουν ότι είναι δυνατόν να οικοδομηθεί ένα συλλογικό, ανθρώπινο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης που θα βασίζεται στο σεβασμό των διεθνών μας υποχρεώσεων.
Αυτό πρέπει να συμβαδίζει με μια πιο υπεύθυνη και συνεκτική εξωτερική πολιτική.
Όπως απέτυχαν οι Ευρωπαίοι να ανταποκριθούν επαρκώς στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η αποτυχία της Δύσης να σταματήσει τις αιματοχυσίες του Putin και του Assad στη Συρία και η κατάρρευση της Λιβύης είναι όλες οι κινητήριες δυνάμεις των μεταναστευτικών προκλήσεων της Ευρώπης, οι οποίες σήμερα χρησιμοποιούνται από την άκρα δεξιά για υπονόμευση των φιλελεύθερων δημοκρατικών πολιτικών.
Μια αξιόπιστη και σοβαρή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, υποστηριζόμενη από μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη δυναμική.
Οι Αμερικανοί φίλοι της Ευρώπης θα πρέπει να είναι τολμηροί για την μεταρρύθμιση της ΕΕ.
Στις ευρωεκλογές του 2019, οι φιλοευρωπαίοι θα προσφέρουν ένα όραμα ελπίδας και ανανέωσης: μια υπόσχεση για την παροχή ενισχυμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους πολίτες της Ευρώπης απέναντι στην ακροδεξιά.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που υποσχέθηκε η Αριστερά.
Το νέο χάσμα στην ευρωπαϊκή πολιτική δεν είναι μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, είναι μεταξύ εθνικιστών και δημοκρατών.
Το νέο χάσμα στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι μεταξύ του εθνικιστικού λαικoελευθερισμού και της φιλοευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που εκτιμούν μια δημοκρατική και ειρηνική ευρωπαϊκή ήπειρο πρέπει να ξεκινήσουν να αντιμετωπίζουν τα ψέματα των δεξιών λαϊκιστών προσφέροντας ταυτόχρονα ένα θετικό εναλλακτικό όραμα για μια ειρηνική δημοκρατική, εξωστρεφή και μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

2 σχόλια:

  1. Η βασική αιτία της ισχυρής ανόδου των εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα ο αντισυστημικός χαρακτήρας τους και ειδικά η κόντρα Ιταλίας με τις Βρυξέλλες αποτελεί μεγάλη δοκιμασία και πρόκληση…
    Έχω την εντύπωση οτι δεν καταλάβατε την αιτία του προβλήματος !!! Ο Εθνικισμός αυξάνετε διότι δεν υπάρχει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !!!!!!! Άλλα θέλουν οι λαοί και άλλα κάνουν οι κυβερνήσεις !!! Πάρτε όλες της χώρες της Ευρώπης και δείτε τι γίνετε !!Αν οι κυβερνήσεις κυβερνούσαν προς όφελος των λαών τους δεν θα υπήρχε ούτε ενα πρόβλημα !!! Ποιος λαός της Ευρώπης θέλει τους λαθρομετανάστες ? ποιος δημιούργησε τα ρεύματα αυτών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα κατά καιρους δημοσιεύματα διαφόρων, τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα οπως και τα μεσα που τους δίνουν βήμα...Ειδικότερα 1. Ο Εθνικισμος δεν έχει κομματικό πρόσημο. Δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός ούτε κεντρώος. Δεν έχει πολιτειακό προσημο. Κανενα πολίτευμα, δημοκρατία, φιλελεδες, δικτακτορια η αλλο... Τιποτα δεν είναι υπεράνω των αναγκών του Έθνους. Στην δημοκρατικη απάτη το Εθνος θυσιάζεται για την λειτουργία του πολιτικού κόσμου και των αναγκών του. Εθνικισμος είναι οι θετικές πράξεις υπερασπίσεως ΟΛΟΥ του Έθνους σου. Δεν υπάρχει Εθνικιστής που αγωνίζεται η υπερασπίζεται συμφέροντα και ιδεολογίες άλλων εθνών. Συνεπώς δεν έχει ούτε γίνεται να υπάρξει διεθνής συμμαχία Εθνικιστών....Δεν υπάρχει να είσαι Εθνικιστης και να αποδέχεσαι ότι ο θεος έδωσε το χρίσμα του περιούσιου στους Εβραιους και οι υπόλοιποι τους εκανε ζώα για να τους υπηρετούν..Ο Βαννον, στην ιστοσελίδα φαινεται και το δηλώνει ότι είναι εβραιοπληκτος σιωνιστής δημοκράτης και καμμία σχέση δεν έχει με τον Εθνικισμό..Το ίδιο και το σιωνιστικό Afd που είναι ανοικτα οπαδοί των κιναιδων....Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ιδεολογία του Εθνικισμού σαν όχημα διστρεβλωσης της ιδέας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.