27/10/18

Από την Αριστερά στη Δεξιά κι ακόμα Δεξιότερα... και ένα ΥΓ για το Αιγαίο

Απόστολος Αποστολόπουλος
Πολλοί στο εξωτερικό μιλάνε για  επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, χειρότερη από το 2008. Τόσο χειρότερη, λένε, ώστε το κραχ του 1929 να μοιάζει με ανέμελο περίπατο στη ζούγκλα των χρηματιστηρίων. Πολλοί δεν ήταν αρνητικοί, αρχικά, στην Παγκοσμιοποίηση, με την ελπίδα καλύτερης ζωής,  αλλά τώρα οι περισσότερες χώρες δυστυχούν και επωφελούνται λίγοι πχ  στην Αμερική και στη Γερμανία, αυξάνονται κάθε χρόνο κατά μερικές δεκάδες οι εκατομμυριούχοι και κατά εκατομμύρια οι φτωχοί. Το ΄Εθνος-Κράτος γίνεται προστατευτική φωλιά επιβίωσης. Η Ευρώπη των Εθνών και όχι των ισοπεδωμένων χωρών είναι αίτημα με αυξανόμενη στήριξη, η Ιταλία δίνει το ενθαρρυντικό παράδειγμα. Η ενσωματωμένη αριστερά χάνει και τα τελευταία ίχνη επαφής με τις λαϊκές μάζες, γίνεται απεχθής ακόμα και ως άκουσμα. Στην Ευρώπη η Δεξιά μεταλλάσσεται υπό την πίεση των ψηφοφόρων που την προσεγγίζουν όχι ως νοσταλγοί ενός παρελθόντος, όχι πάντα συμπαθούς, αλλά αναζητώντας σεβασμό στη Δημοκρατία. Η Αριστερά χρειάστηκε αρκετές δεκαετίες, πριν και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, για να μεταλλαχθεί, υπό την πίεση του Συστήματος, σε όργανο των ελίτ. Είναι λογικό και η Δεξιά να χρειαστεί χρόνο για να αποβάλλει ανεπιθύμητα στοιχεία του παρελθόντος. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι νεόπτωχοι  αστοί και λαϊκά στρώματα, απογοητευμένοι εξ αριστερών, επιφυλακτικοί προς την ακραία δεξιά (Χούντα, gladio, κλπ). Οι ψηφοφόροι δεν προσέρχονται ως κυρίαρχοι αλλά με την επίγνωση ότι το παρελθόν κατέληξε σε αδιέξοδο και στην καταστροφή τους ενώ το μέλλον είναι άγνωστο και σκοτεινό. Δεν είναι επαναστάτες, ανατρεπτικοί αλλά για πολλούς είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται απέναντι στην καθεστηκυία τάξη, που θεωρούνται αντισυστημικοί. 
Οι προετοιμασίες για Πόλεμο είναι φανερές. Και επιβάλλονται όχι μόνο επειδή ο αντίπαλος, Ρωσία και Κίνα, εμφανίζεται πολύ ισχυρός αλλά και επειδή οι ελίτ χάνουν τον έλεγχο των κοινωνιών, κυριευμένες από αλαζονεία και έπαρση. Ο έλεγχος των μαζών με την επιστράτευση και  «πατριωτισμό» υποκινούμενο από τις ελίτ είναι συνήθης μέθοδος. Αλλά το αποτέλεσμα των δυο Μεγάλων Πολέμων ήταν η απώλεια της Ρωσίας και της Κίνας.
 Το πρώτο σημείο, λοιπόν, είναι ότι παρά το ότι τα πυρηνικά εξακολουθούν να αποτελούν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα, ένας Πόλεμος με ατομικά όπλα δεν μπορεί  να αποκλειστεί. Επειδή το αντικείμενο της διαμάχης δεν είναι απλώς αν τα Σκόπια θα ονομαστούν Μακεδονία, ή αν θα εντυπωσιάσουν τους εκλογείς οι ψηφοθηρικές προεκλογικές συλλήψεις πρώην υπουργών. Το επίμαχο είναι ότι πιθανόν τελειώνουν τα 400 χρόνια  κυριαρχίας της Δύσης στον Πλανήτη. Ο Σπένγκλερ στο διάσημο βιβλίο του «Η παρακμή της Δύσης» προέβλεπε την κατρακύλα από το 1918-το βιβλίο γράφτηκε το 1914 αλλά εκδόθηκε μετά τον πόλεμο. Δεν είναι έκπληξη ότι οι σημερινοί κυρίαρχοι όχι μόνο δεν θέλουν να πέσουν αμαχητί αλλά και ότι σε μια έξαρση αναίτιας αισιοδοξίας προβλέπουν, κατά τον Χάντιγκτον, το «Τέλος της Ιστορίας». ‘Οπου η Δύση με τις  ΗΠΑ ηγέτη κυριαρχούν στο διηνεκές, πιο αισιόδοξοι ακόμη και από τις «περιορισμένες»  φιλοδοξίες των Ναζί για ένα «μόλις» χιλιόχρονο Ράϊχ.
Η σύγχρονη προπαγάνδα θέλει να επιβάλλει την άποψη ότι αν καταργηθούν τα Έθνη θα εκλείψουν οι ιδιαιτερότητες, θα ξεριζωθούν οι πόλεμοι, θα επικρατήσει αιώνια ειρήνη. Σαχλαμάρες. Οι ελίτ ενοχλούνται επειδή πολλά έθνη-κράτη σημαίνει πολλοί ατίθασοι παράγοντες, πολλές αντιστάσεις στους Μεγάλους. Καμιά μικρή χώρα δεν εμπνεύστηκε και δεν ξεκίνησε σταυροφορία για τον αφανισμό των Εθνών και την ισοπέδωση των λαών. Είναι τέτοια η διαστρέβλωση που από τις ΗΠΑ εκπέμπεται ο ισχυρισμός ότι αυτοί που θέλουν τη διάλυση των (μικρών) Εθνών, την Παγκοσμιοποίηση, είναι αμερικανοί «αριστεροί διεθνιστές» (!), πρώην τροτσκιστές,  πχ ο αμερικανός πρώην Υ/Άμυνας Ράμσφελντ. Δρυός πεσούσης….
  Δεν ξέρω αν, πως και πότε θα εξαλειφθούν οι πόλεμοι. Ξέρουμε όλοι, όμως, ότι οι πόλεμοι εμφανίστηκαν πολύ πριν να δημιουργηθούν τα Έθνη. Και ότι κανένα μικρό, εξ ορισμού αδύναμο, έθνος-κράτος δεν ξεκίνησε πόλεμο. Επιθετικούς πολέμους προκαλούν οι ισχυροί, Άγγλοι, Γάλλοι, με τελευταίους τους Αμερικανούς.
Το τρίτο σημείο είναι ότι  πάνω από μισό αιώνα κυριάρχησε η ψευδαίσθηση ότι αιτία σύγκρουσης ήταν οι αντίθετες ιδεολογίες, ο κομμουνισμός και ο φιλελευθερισμός του αστικού Κόσμου της Δύσης. Παραμύθια. Η ιδεολογία ήταν ανέκαθεν προκάλυμμα από την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου όταν οι Σπαρτιάτες ζήτησαν ενότητα των ελληνικών Πόλεων εναντίον των Αθηναίων εν ονόματι της Ελευθερίας. Τους μιμούνται οι ΗΠΑ εναντίον της ΕΣΣΔ και τώρα της Ρωσίας. Ο Τσάρος, ο Λένιν, ο Πούτιν, για τις ελίτ  δεν αλλάζει παρά το όνομα του ίδιου εχθρού. ΚΡΙΣΗ: Μάρτιος 1987, Οκτώβρης 2018
---------------------------------------------------
ΥΓ. Το συγκρουσιακό κλίμα των ημερών στα ελληνοτουρκικά θυμίζει την, προμελετημένη, με υπόδειξη Κίσινγκερ, «κρίση του Μαρτίου 1987», που έδωσε το πρόσχημα ώστε αντί για πόλεμο να αρχίσει ο διάλογος Παπανδρέου-Οζάλ. Τότε η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχύ και το αποτέλεσμα ήταν ισοπαλία. Τώρα η ΣΥΡΙΖΑΙΑ κυβέρνηση είναι αδύναμη, μίζερος διεθνής επαίτης. Τι να περιμένουμε; 
 Ο πρωθυπουργός, ως νέος ΥΠΕΞ, μετά τις απειλητικές δηλώσεις των Τούρκων, είπε ότι για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο θα αποφασίσει η Βουλή, στέλνοντας το θέμα στις καλένδες. Ίσως, όμως, μια «κρίση» λίαν προσεχώς να είναι επιθυμητή, έξωθεν. Αφού μας επιβλήθηκαν οι Πρέσπες, ήρθε η ώρα των κοιτασμάτων αερίου/πετρελαίου για να ικανοποιηθεί η  Τουρκία οπότε ίσως επανέλθει στη δυτική αγκαλιά. Εννοείται ότι θα το πληρώσουμε εμείς μιας και το μόνο διαθέσιμο όπλο της κυβέρνησης και όλων των προκατόχων είναι το Διεθνές Δίκαιο. Υποχωρούμε όσο μας επιβάλλει η αδυναμία μας, έλεγε ο Θουκυδίδης. Θα αποδείξουν ότι τα καταφέρνουν και χωρίς Κοτζιά. 

10 σχόλια:

  1. Όταν αναφερόμαστε σε διάσημους συγγραφείς για να δώσουμε σοβαρότητα στις απόψεις μας, καλό θα ήταν να τα έχουμε διαβάσει πρώτα ή έστω ξεφυλλίσει. Το "Τέλος της ιστορίας" το ανήγγειλε ο Fukuyama το 1992. Ο Huntington όμως το 1996 απάντησε με τη "σύγκρουση των πολιτισμών" που ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο, τη συνέχεια της ιστορίας ως ιστορίας βίαιων αντιπαραθέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποτε...οτι και να γινει οι Αμερικανοι θαναι...μεσα !!! Η το ενα....η το αλλο. Επειδη δεν τους συμφερει ξεχασαν οτι μπορει να πεσει μεταιωριτης πανω τους....σαν αυτον που επεσε κι εγινε ο κολπος του Μεξικου...Αλλα αυτο το βιβλιο το γραφει ...Αλλος....

      Διαγραφή
  2. ΠΡΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟ Ζητώ συγνώμη για το λάθος, διότι περί λάθους πρόκειται. Τά έχω ή δεν τα έχω διαβάσει έιναι τόσο γνωστα και τα δυο έργα που δεν θα μπορούσα να τα μπερδέψω, έχω άλλωστε σχολιάσει και τους δυο, σποραδικά, σε κείμενά μου. Ωστόσο παρατηρώ μια αναίτια επιθετικότητα όχι ειδικά σε μένα αλλά εναντίον οποιουδήποτε σφάλλει. Εκτός από την κατσίκα του γείτονα πρέπει να βγάλουμε και το μάτι του; Μια απλή επισήμανση θα ήταν αρκετή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά έντονα περιεκτική τοποθέτηση με λίγα λόγια δίνει περισσότερα από όσα θα μπορούσε. Ωστόσο θα μείνω σε τρείς προτάσεις που χαρακτηρίζουν πολλά.

    Α."Οι ελίτ ενοχλούνται επειδή πολλά έθνη-κράτη σημαίνει πολλοί ατίθασοι παράγοντες, πολλές αντιστάσεις στους Μεγάλους".
    Είναι βέβαιο πως αυτή την στιγμή η αποδόμηση της παγκοσμιοποίησης οδηγεί ακριβώς σε αυτό!Ήδη πόλοι όπως η Γερμανία,Ρωσία,Κίνα, Ινδία,Ιράν έχουν δημιουργήσει ένα πολύπλοκο αντίβαρο στην "απέναντι όχθη" αλλά και οι παραδοσιακοί πόλοι(άλλοι μικρότεροι άλλοι μεγαλύτεροι) ξαναβρίσκουν το βήμα τους όπως η Ιταλία, Αγγλία, (ενδεικτικά μιλώ ξέρω πως για κάθε κράτος για παράδειγμα θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τις ιδιαιτερότητες που το χαρακτηρίζουν) αλλά και νέες δυνάμεις όπως η Τουρκία που "ξεπετάγονται" στην ανακατάταξη και ανακατανομή ισχύος!

    Β. "Τότε η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχύ και το αποτέλεσμα ήταν ισοπαλία"
    Αυτό ακριβώς έρχεται να οδηγήσει "στενεύοντας" την συζήτηση κα ιτα συμπεράσματα σε εμάς! Η Ελλάδα μέσα από μια λαθεμένη στρατηγική δεν εκτίμησε τις ολοφάνερες εξελίξεις που έρχονταν σε σχέση με την γείτονα αλλά και με το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αφέθηκε έξω από Εθνική στρατηγική στις μίζες, στις προσωπικές επιλογές και ατζέντες,αφέθηκε στο πρόσχημα της "ασφάλειας" της Ευρώπης! Χάθηκε στην επιλογή των εγχώριων ελίτ να δουν μόνον τον εαυτό τους!Δεν αναγνώστηκε πως η παγκοσμιοποίηση "άφησε¨τα λουριά να συσσωρευτεί πλούτος και μια ωραία πρωία αυτός μέσω των τραπεζών και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος μαζεύτηκε σε λίγα χέρια ανά τον κόσμο που τώρα αντιπαλεύουν σε δεύτερο πλάνο μεταξύ τους! Σ αυτό δεν είχαμε στρατηγική, δεν είχαμε πολιτική με συνέχεια, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ξεκομμένοι με αυτό που μας έδινε την "ισοπαλία".

    Γ. "Υποχωρούμε όσο μας επιβάλλει η αδυναμία μας, έλεγε ο Θουκυδίδης".

    Ουσιαστικά σ αυτήν την πρόταση κρύβεται το μεγάλο λάθος του παρελθόντος αλλά και η πολιτική του μέλλοντος! Την ίδια ώρα που η τουρκική για παράδειγμα ελίτ αλλά και ζωή στην γείτονα χώρα χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό (το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα με "δημοκρατικό" τρόπο) όλοι ακολουθούν κοινή εξωτερική πολιτική! Θα έπρεπε από χθές όλοι οι Έλληνες να μέσα μας να αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας!
    υγ. Είδα πως η οικογένεια του απαχθέντος Λεμπιδάκη έκανε δώρο 30 αυτοκίνητα στην Ελληνική Αστυνομία! Δεν γνωρίζω την δράση της οικογένειας σε δωρεές πριν ούτε την ιδιαίτερη προσφορά της και δεν θέλω να την αδικώ, αλλά ύστερα από μια περιπέτεια ζωής ο άνθρωπος είδε την ίδια την ζωή με άλλο μάτι κάτι που το εξέφρασε και ο ίδιος τότε! Γιατί πρέπει να γίνει το κακό για να μάθουμε όταν ο ολοζώντανος Ελληνικός Πολιτισμός "σπαρταράει" στα πόδια μας παρακαλώντας μας να τον απολαύσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως γιατι κινδυνεψε πολυ ο Λεμπιδακης καταλαβε.Αυτος εστω καταλαβε.Δεν ειναι βεβαιο οτι και αλλοι...Η ελιτ εδω Σακη ..ειναι βλαχοροκ...εχει μια νταντα ..απ εξω.Νιωθει οτι της φτανει.Ετσι νιωθει γιατι ετσι της ειπαν.Νιωθει μελος στις ντανταδες.Οποτε εχει νομιζει υψιστη ασφαλεια.Αλλα ποση αληθινα ασφαλεια εχεις μεσα στην μαφια ? Αυτο θα φανει συντομα....οταν κινδυνεψουν...οχι στα λεφτα...στις ζωες .

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη
      Κάθε γενιά που βγαίνει στο " κουρμπέτι" βγαίνει πληγωμένη! Στο χθεσινό άρθρο με τον μαθητή που μούντζωνε ( ν αγιάσουν τα χεράκια του) αυτό προσπάθησα να υπερασπιστώ και να βγάλω στο προσκήνιο! Η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου που έγραψε το άρθρο θύμα και η ίδια της προηγούμενης γενιάς προσπάθησε να βγάλει το μεροκάματο ενοχοποιόντας τους μαθητές! Αυτή πληρωμένη, απορροφημένη από το σύστημα προσπάθησε να φέρει μέσα στο σύστημα τους νεώτερους δείχνοντας στους μεγαλύτερους ( δλδ εμάς) πως ορίστε τους τραβώ στα " τάρταρα"! Ακριβώς τώρα αλλάζουν τα βιβλία με ανήθικες παρεμβάσεις από το δημοτικό! Ο Καποδίστριας κατηγορήθηκε από την ελιτ γιατί δημιούργησε σχολεία στην κατώτερη και μέση εκπαίδευση και όχι πανεπιστήμια! Ήξερε τι έκανε ο Καποδίστριας αλλά δεν πρόλαβε! Την Ελλάδα του μέλλοντος ήθελε να χτίσει...

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Απόστολος Αποστολόπουλος λέει "Πολλοί στο εξωτερικό μιλάνε για επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, χειρότερη από το 2008. Τόσο χειρότερη, λένε, ώστε το κραχ του 1929 να μοιάζει με ανέμελο περίπατο στη ζούγκλα των χρηματιστηρίων. "

    Ποιοι είναι αυτοί οι 'Πολλοί'? που είναι μάλιστα και στο «εξωτερικό!!! Μήπως γράφεις ‘’εξωτερικό» για να δώσεις αληθοφάνεια και δήθεν αυθεντία στους κρυφούς σου πόθους?
    Οι πόθοι σου που είναι η καταστροφή της δύσης και η επιστροφή στα σοβιέτ και στον άκρατο κρατικισμό αλα ΕΡΤ.

    Μήπως αυτοί οι ‘πολλοί’ κ. Αποστολόπουλε είναι ομοϊδεάτες σου κρατικιστές 'εργαζόμενοι' σε αντίστοιχες ελλειμματικές ΕΡΤ? Να είσαι καλά πάντως γιατί με έκανες και γέλασα σαββατιάτικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευθυμα..
      Εσυ θα πας χαμενος απ τα ...Σοβιετ...Αν και πεθαναν τα ..Σοβιετ. εσυ εκει να τα αναστησεις.Απ τους 312 σρχηγους των επαναστατων των πρωτων Σοβιετ....οι 309 ηταν καπιταλιστες...με αλλαγμενα ονοματα για ξεκαρφωμα...τι ειναι...Συγκρατησου...πεθαναν.Τωρα
      Θα πεθανουν οι αλλοι...οπου ναναι.Εμεις Ελληνες ειμαστε....τι μας νιαζει !??

      Διαγραφή
  6. '''''''''''''.. Αφού μας επιβλήθηκαν οι Πρέσπες, ήρθε η ώρα των κοιτασμάτων αερίου/πετρελαίου για να ικανοποιηθεί η Τουρκία οπότε ίσως επανέλθει στη δυτική αγκαλιά. ''''''
    Κ. Αποστολόπουλε, σε δυό σειρές, δίνετε έναν ίσως πολύ πιθανό σενάριο. Η μόνη ασφαλιστική δικλείδα που το εμποδίζει -κατά την άποψή μου, είναι η πεποίθηση του Ερντογκάν, ότι οι Αγγλοσάξωνες θέλουν να έχει το τέλος του Καντάφι. Και ίσως καμμιά δύναμη πλέον δεν μπορεί να του αλλάξει αυτήν την ιδέα. Αλλωστε, ανεξαρτήτως της προιστορίας των δύο χωρών (Ρωσίας-Τουρκίας) η πραγματικότητα είναι ότι στο χώρο της Μεσογείου συνεργάζονται άψογα, από το 1920.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.