13/10/18

Η οικονομία ως εργαλείο εξολόθρευσης του αντιπάλου

Αρχικά ακούστηκε σαν χωρατό. Εκρυβε, όμως, μιαν αλήθεια. «Ο αρχηγός του ελεύθερου κόσμου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στρέφεται εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Και ο ηγέτης της κομμουνιστικής Κίνας υπεραμύνεται της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς»! Κι όμως, κάτι παρόμοιο διακρίνουμε να γίνεται στον κόσμο γύρω μας.
Βρέθηκα πριν από λίγες ημέρες σε μια πολύ ενδιαφέρουσα «κλειστή» συζήτηση στη Μόσχα που διοργάνωσε το Valdai Club (κάτι σαν Bildeberg της Ρωσίας). Aντικείμενο της συνάντησης ήσαν οι επικείμενοι εμπορικοί πόλεμοι που ενδέχεται να ξεσπάσουν εμπλέκοντας όλες τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Σε μία εποχή που οι οικονομικές επιλογές των (μεγάλων ιδίως) κρατών δείχνουν να είναι αδυσώπητες και να υιοθετούν τη λογική του μηδενικού αθροίσματος, η οικονομία αποτελεί εργαλείο εξολόθρευσης του αντιπάλου.

Για τη συνέχεια kathimerini

2 σχόλια:

  1. Η Ρωσία τα προσεχή χρόνια ίσως βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση!Στόχος του Πούτιν είναι να αναπτύξει την οικονομία που αν τον "παρασύρουν" σε στρατιωτικά έξοδα θα είναι δύσκολα! Στην πρώτη προτεραιότητα όπως δείχνουν τα πράγματα είναι και η Ρωσία!Περισσότερο από την Κίνα! Οι κυρώσεις στην Ρωσία σε Ρώσους επενδυτές στο εξωτερικό στοιχίζουν ακριβά στην εξάπλωση εμπορίου! Αυτός είναι και ο λόγος που θέλει να ξεφύγει από το δολάριο και να συναλλάσσεται με SWIFT! Επίσης αναγκάζεται να ανταποδίδει τις κυρώσεις με αποτέλεσμα μαζί με άλλα προβλήματα στο εσωτερικό να φεύγουν οι ξένοι επενδυτές από την Ρωσία! Όλα έρχονται να συμπληρώσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία την οποία προετοιμάζουν για να τρυπώσουν στο "μαλακό" υπογάστριο της Ρωσίας!Δεν είναι τυχαία η κίνηση με την Ουκρανία, ούτε που τους αφήνουν να λιμοκτονούς!Σήμερα το πρωί μιλούσα με φίλη Ρωσίδα από τον Ντόνετσκ και μου μιλούσε για την οικτρή κατάσταση που ζουν όπως επίσης πως για παράδειγμα στο Κίεβο που πέρασε δεν είχαν ζεστό νερό, λόγω φυσικού αερίου! Με λίγα δις Γερμανία και Δύση θα χυμήχει και θα τους αλλάξει τα φώτα αφού πριν μπασταρδέψει και την πίστη!Όλη η Ουκρανία έχει αδειάσει από μετανάστευση κυρίως στην Ρωσία και όπου αλλού βρίσκουν. Σημαντική παρατήρηση για την σύνδεση της Γερμανίας στον βορά, η Γερμανία φυλάει τα νώτα της. Η αλήθεια πως η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί πρόβλημα αυτή την στιγμή έχω την αίσθηση στην Δύση αλλά στο μέλλον δεν ξέρουμε αν θα ανατραπεί αυτό! Θαρώ και πως ιδιαίτερη αυτοσύκρατηση της Ρωσίας στην Συρία όπως και η τακτοποίηση των προβλημάτων στην Κασπία είναι δείγμα πως ψάχνει απεγνωμέμενα για σταθερότητα! Αυτό είναι και ο λόγος που η προσέγγιση με την Άγκυρα είναι πολύ επικίνδυνη! Η Άγκυρα στριμώχτηκε με τις οικονομικές πιέσεις (που δεν θα το γλιτώσει το πάτα -τρακ από τις ΗΠΑ και τους λοιπούς) και έχουμε παλινωδίες!Πάντως κα ιστις δυο περιπτώσεις που η Τουρκία πάρει θέση με βαρύτητα στην μία η την άλλη πλευρά για την Ελλάδα είναι πρόβλημα! Οι σχέσεις μας με την Ρωσία πρέπει να επανέλθουν συντομότατα στην εξωτερική πολιτική, στο εμπόριο, τον τουρισμό κ.λ.Οι εξελίξεις στην Συρία και στην Αν Μεσόγειο είναι απρόβλεπτες!Ουσιαστικά δεν έχει σημασία αν έπεσε ένα αεροπλάνο, αυτό που έχει σημασία είναι να μην υποστεί ζημιά η κάθε πλευρά στους οικονομικούς δρόμους της!Πάτως το "παιχνίδι" έχει χοντρύνει και σίγουρα ζούμε μια τρομοκρατία κοινωνιών με τους βασικούς παίχτες σε ότι μας αφορά να μην μας υπολογίζουν καθώς κυβερνούν ανάξιοι χωρίς "καρύδια" ως ένα σημείο και άνθρωποι ξεπουλημένοι πιόνια των στοών και δεν ξέρω κι εγώ ποιου!Φαίνεται ξεκάθαρα από την άθλια πολιτική τους και τις αποφάσεις τους ενάντια στο Ελληνικό Έθνος!Δυστυχώς με θλίψη μου διακρίνω με θλίψη μου και νέα παιδιά στενοκέφαλα ή ίσως και ύποπτα που έχουν λόγο στην κοινή γνώμη πέραν της φάρας των δημοσιογράφων κ.α. Θα χαρώ να κάνω λάθος, θα χαρώ πραγματικά...αλλά μπαίνουν ψίλοι στ αυτιά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ¨εχεις την αίσθηση ότι περιγράφει, δεν αναλύει. Και δεν δινει απαντήσεις, ίσως επειδη δεν ξέρει ισως επειδή δεν θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.