3/10/18

Το νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» των ΗΠΑ αφορά μόνο την Ελλάδα

Ήταν 5 Ιουνίου 1947 όταν ο Τζορτζ Μάρσαλ ανακοίνωνε το πρόγραμμα βοήθειας προς Ευρωπαϊκές όπου στη συνέχεια υπεγράφη από 16 χώρες4 μήνες αργότερα. Η Γερμανία υπέγραψε 2 χρόνια αργότερα.
Στις 12 Μαρτίου του 1947 ο Τρούμαν μιλώντας στο Κογκρέσο, ανέφερε πως όσα κράτη «θα αντιστέκονταν σε απόπειρες καθυπόταξης από οπλισμένες μειοψηφίες ή από ξένες πιέσεις (…)» εννοώντας την ΕΣΣΔ, θα λάμβαναν γενναία οικονομική βοήθεια.Οι ΗΠΑ ήθελαν μια ισχυρή ενοποιημένη Ευρώπη απέναντι στην Ρωσική επιρροή και ήταν διατεθειμένες για τα πάντα.
Το Σχέδιο Μάρσαλ ουσιαστικά έβγαλε την Ελλάδα από την εξαθλίωση και έθεσε τα θεμέλια για μια ταχεία οικονομική ανάπτυξη που επέτρεψε στη χώρα να ενσωματωθεί στην ενιαία Ευρώπη.
Από το ’48 έως το ’55 η Ελλάδα βγαίνει από έναν πόλεμο και έναν εμφύλιο κατεστραμμένη. Το 1948 η Ελλάδα χρειάζεται εισαγωγές αξίας 480 εκατομμυρίων δολαρίων για τροφή, καύσιμα και τις βασικές λειτουργίες της οικονομίας, αλλά είχε τη δυνατότητα μόλις 150 εκατομμυρίων. Τα τραπεζικά αποθέματα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα και ο πληθυσμός έδινε μάχη για την επιβίωση.
Τα 366 εκατ. Δολάρια που έλαβε η Ελλάδα την περίοδο 1948-1951 αξιοποιήθηκαν σε βασικές υποδομές, αποκατάσταση τηλεπικοινωνιών, δημιουργία ενιαίου συστήματος παραγωγής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που θα προερχόταν από ελληνικές πηγές, δίκτυο μεταφορών μέσω σιδηροδρόμων, οδικών αρτηριών, γεφυρών, λιμανιών και γεωργία.
Η μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε ήταν στην υγεία, εξαλείφθηκε η ελονοσία, σημειώθηκε δραστική μείωση των περιστατικών φυματίωσης, πνευμονίας και τύφου.

Το Σχέδιο Μάρσαλ «θύμα» της μεταεμφυλιακής Ελλάδας

Με το τέλος του εμφυλίου η Ελλάδα εκτός την ανασυγκρότηση της οικονομίας, είχε να διαχειριστεί και τις πληγές του Εμφυλίου. Κατά έναν περίεργο λόγο, οι «νικητές» της τραγωδίας του εμφυλίου, είδαν σιγά σιγά οι «ηττημένοι» να γράφουν την ιστορία με έναν τέτοιο τρόπο όπου τελικά τα μόνα θύματα σε αυτή την τραγωδία υπήρξαν αυτοί οι ίδιοι.
Τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη το 55, η Κύπρος και η Δικτακτορία, θεωρήθηκαν έργα των ΗΠΑ και ετσι ο Αντιαμερικανισμός κυριάρχησε στην Ελληνική κοινωνία και έγινε όπλο της Αριστεράς.
Ένα από τα «θύματα» αυτού του Αντιαμερικανιμού ήταν και το Σχέδιο Μάρσαλ που άλλαξε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη με αντίτιμο, την Αμερικανική επιρροή στην χώρα και την αποφυγή η Ελλάδα να γίνει Αλβανία η Βουλγαρία

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ενέργεια, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ.

Το Σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν παρασχέθηκε απλά, αλλά εφαρμόσθηκε και από τους Αμερικάνους.
Ο Τζέιμς Γουόρεν που στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ήταν ηγετικό στέλεχος της αμερικανικής οικονομικής αποστολής που υλοποίησε το σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα. Μιλώντας το 2007 στην «Καθημερινή» αναφέρει πως «όταν ήρθε η αμερικανική αποστολή, γνώριζε ότι για να σωθεί η χώρα χρειάζονταν σκληρά μέτρα. Κατέληξαν με την κυβέρνηση Τσαλδάρη σε μια πολύ αυστηρή συμφωνία, πολλές πτυχές της οποίας αποτελούσαν σαφή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Μπορεί κάλλιστα να πει κανείς ότι επρόκειτο όχι για απλή παρέμβαση, αλλά για επέμβαση στην εθνική κυριαρχία της χώρας.» Σημείωνε επίσης «ηταν μια μικρή ομάδα Ελλήνων πατριωτών -και δεν χρησιμοποιώ τη λέξη τυχαία- που τόλμησαν να κάνουν βήματα που θα απέτρεπαν την καταστροφή της χώρας τους, η οποία κινδύνευε να εξελιχθεί σε Αλβανία ή Βουλγαρία. Η επιτυχία ήταν ότι έφεραν τους Αμερικανούς, όχι απλά ως συμβούλους, αλλά ως ελεγκτές και υπεύθυνους των αποφάσεων. Για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα έπρεπε να καταπιεί την περηφάνια της και να αποδεχθεί ευρείες παρεμβάσεις. Αυτό ήταν το πνεύμα της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.»

Είναι πέρα από βέβαιο πως αν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας, το μόνο που δεν θα αλλάξουν είναι την πετυχημένη προσέγγιση Ελλάδας – ΗΠΑ που δημιούργησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Μετά από 80 χρόνια, οι Αμερικάνοι φαίνεται πως προσφέρουν στην Ελλάδα ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ με ηγετικό στέλεχος τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ αυτή την φορά.
Ο Αμερικανός Πρέσβης –όσο και αν σε κάποιους ο τίτλος δημιουργεί αρνητικότητα- φαίνεται πως ήταν ο κατάλληλος για αυτό το νέο Σχέδιο το οποίο δεν περιέχει αγροτικά μηχανήματα, μουλάρια και ότι άλλο για να ανοικοδομήσει την Ελλάδα αλλά ασφάλεια και τις δίνει ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε όλες τις συνθήκες ώστε μέσα λίγο χρονικό διάστημα ο Αμερικανός Πρέσβης να δημιουργήσει ένα φιλικό προφίλ και να μπορεί με άνεση να κάνει την δουλειά του ανά την Ελλάδα χωρίς να έχει καμιά ενόχληση. Δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης σε όλες τις δομές του κράτους, από υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους μέχρι απλούς πολίτες.
Από τις ορειβασίες στα βουνά της Ηπείρου, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Τζέφρι Παϊατ είναι ίσως ο μόνος Αμερικανός Πρέσβης που μπορεί να κινείται άνετα σε όλη την χώρα χωρίς προβλήματα, σε μια χώρα όπου η Αριστερά επί δεκαετίες χρησιμοποίησε τον Αντιαμερικανισμό για να αποκτήσει μια ιδεολογική ηγεμονία.
Το επόμενο διάστημα και με την λύση του Σκοπιανού, οι Αμερικανοί είναι πέρα από βέβαιο πως θα προχωρήσουν μέσω εταιρειών σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού στην νέα αυτή σχέση.
Οι ΗΠΑ χρειάζονται την μετριοπαθή Ελληνική κοινωνία, με περισσότερες από 5 στρατιωτικές βάσεις στο μέλλον, με την αξιοποίηση των υποδομών για την ενέργεια, με επενδύσεις ώστε να μειωθεί η επιρροή των Ρώσων και Κινέζων (βλέπε λιμάνια, ναυπηγεία), το νέο Σχέδιο Μάρσαλ θα επικεντρωθεί στην διασφάλιση της υπάρχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και στον πληθυσμό (Έλληνες και αλλοδαποί).

11 σχόλια:

  1. Αυτό είναι όνειρο, παραμύθι, ή καθρεφτάκι για αγρίους;
    Δηλαδή αφού μας λήστεψαν με τα swaps, τον Σημίτη, την ΕΕ και το ΔΝΤ, τώρα θα μας πνίξουν στο χρυσάφι;
    ΄Η μήπως μαςθέλουν και στόχο για ρωσικούς πυραύλους, σαν κερασάκι στην τούρτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ἀνεύθυνο μοῦ φαίνεται τό ἀνωτέρω ἄρθρο, ἴσως καί κατ'ἐντολή γραμμένο καί πάντως στρατευμένο σέ ξένα συμφέροντα κυρίως. + Κολακεῖες στόν Πρέσβη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. _"Οι ΗΠΑ χρειάζονται την μετριοπαθή Ελληνική κοινωνία, με περισσότερες από 5 στρατιωτικές βάσεις στο μέλλον,....": Ἀντιφατικότατο.
    _"Οι ΗΠΑ χρειάζονται την μετριοπαθή Ελληνική κοινωνία,.....με την αξιοποίηση των υποδομών για την ενέργεια, με επενδύσεις ώστε να μειωθεί η επιρροή των Ρώσων και Κινέζων (βλέπε λιμάνια, ναυπηγεία),....: Ἀντιφατικό, διότι χωρίς ἀνταγωνισμό τῶν ζητούντων αὐτό πού μπορεῖς νά προσφέρῃς, δέν πουλᾶς, ἀλλά ξεπουλᾶς, καί δέν συνεργάζεσαι, ἀλά μόνον ἐργάζεσαι - μέ σχέση ἐξηρτημένης ἐργασίας...
    _"...το νέο Σχέδιο Μάρσαλ θα επικεντρωθεί στην διασφάλιση της υπάρχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και στον πληθυσμό (Έλληνες και αλλοδαποί)...": Μέ περισσότερα δηλαδή τά δικαιώματα τῶν ἀλλοδαπῶν πληθυσμῶν, ἔναντι μιᾶς συνεχῶς μειούμενης Ἐλληνικῆς παρουσίας στήν ἴδια Ἑλλάδα.
    Κάποιοι μᾶς περνᾶνε γιά ἰθαγενεῖς Κάφρους καί προσφέρουν καθρεφτάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τήν ἐποχή τοῦ σχεδίου Μάρσαλ, οἱ ΗΠΑ βοηθοῦσαν νά μήν ἐπικρατήσῃ τό ψεῦδος περί Μακεδονίας στά Σκόπια, καί ὑπερασπίζονταν τήν δημοκρατία.
    Ἔχουν καμία σχέση μέ αὐτές τίς ΗΠΑ, οἱ ΗΠΑ τοῦ σημερινοῦ κυρίου Πρέσβη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ?
    ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ (ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ)?
    ΣΑΝ ΦΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΤΥΡΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μακάρι να αποδειχθεί αληθινό το σενάριο. Από ότι φαίνεται είναι καλύτερο να αποφασίζουν για την χώρα μας οι Αμερικανοί, παρά ο κάθε τυχάρπαστος πολιτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχως οι ΗΠΑ απωλεσαν εναν σημαντικοτατο συμμαχο , το 1974 στην Κυπρο.Εαν εγνωριζ;ν οτι αυτο θα αποδειχθει ως η μοιραια κινηση των , δεν θα το επρατταν ποτε κα;ι για κανενα λογο,Για τους Βρεττανους δεν περιμενε ουδεις κατι καλλιτερο.Ουτε και περιμενει.
    Απορω ομως με την αγγλολαγνεια εως και σημερα.Τετοια ξεφτιλα δε ν πεφτουν ουτε ιθαγενεις .
    Κατα λοιπα μη χειριστον , βελτιστον .
    Μας ενοχλει ομως κατα βαθος να αποδειχθει καποτε , οτι αυτος που ανελαβε τα ηνια ενος κρατους, απεδειχθη τελικως ανωτερος και σ\ωφρωνας απο τους ιθαγενεις κατοικους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή, για να μήν πολυλογούμε: Πάρε ένα ΄Εκτροπο και βάρα έναν Σαγγάριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και το βραβείο "Τζέφρι Πάϊατ" (όχι αυτός που αιματοκύλησε την Ουκρανία,..ο άλλος) της χρονιάς 2018, πάει στον συγγραφέα του συγκλονιστικού και δακρύβρεχτου ως άνω άρθρου και σε όσους επιλέξαν αυτόν τον φωστήρα να μας φωτίσει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.