27/10/18

Νέες βόμβες Βαρθολομαίου: «Εγώ ειμί η πρώτη Εκκλησία»

Νέες βόμβες εξαπέλυσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με πολλούς αποδέκτες, με αφορμή την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία. 
Ο κ. Βαρθολομαίος, διεμήνυσε πως «το Οικουμενικόν Πατριαρχείον είναι η πρώτη Εκκλησία και η αρχή όλων των νεοπαγών κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών». Εκανε λόγο για «εχθρούς» και για όλους αυτούς «οι οποίοι δεν δύνανται να ανεχθούν αυτήν την μεγάλην πραγματικότητα»
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προχώρησε ακόμη πιο πέρα. Υποστήριξε ότι «πράττεται το βαρύτατον παράπτωμα της αντιποιήσεως αρχής, δηλαδή ωρισμένοι προσποιούνται τον Πρώτον δίχως να είναι, και λαμβάνουν πρωτοβουλίας δίχως να έχουν τοιούτον δικαίωμα». Τόνισε ακόμη ότι «δεν φοβούμεθα τας παροδικάς θυέλλας οι ορθόδοξοι Ρωμιοί, τας οποίας μετατρέπει εις γαλήνην ο περιπατών επί των υδάτων Κύριος, ενισχύων ημάς, όπως κάποτε τον λιποψυχήσαντα Απόστολον Πέτρον».
Ολα αυτά τα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης (Κουρούτσεσμε). Αναφέρθηκε δε στην ιδιαίτερη τιμή που αποδίδει ο πιστός λαός στους Μεγαλομάρτυρες στρατιωτικούς Αγίους, για την ανυποχώρητη στάση τους, «προ των κινδύνων, προ του ψεύδους της ειδωλολατρείας και ειδωλομανίας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον 'Αγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο και στο σεβασμό με τον οποίο τον περιβάλλουν οι πιστοί στην Πόλη, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη διακονία και τη μέγιστη ευθύνη της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως: «Είμεθα ολίγοι αλλά αμέτρητοι. Η δύναμις εξ άλλου της Μεγάλης Εκκλησίας δεν είναι κοσμική, ούτε αποδεικνύεται διά των αριθμών. Το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον είναι δυνατό διότι διαθέτει θυσιαστικήν αγάπην και πολιτεύεται διά της ταπεινώσεως και του Σταυρού. Η ιστορία του είναι γεμάτη από μαρτύριον και θυσίας υπέρ του κόσμου, υπέρ όλων των λαών και ‘'εις πάντα τα έθνη''. Εις τα σωματεία και τους κοσμικούς οργανισμούς, ασφαλώς, λαμβάνεται υπ' όψιν μόνον η δύναμις των αριθμών, των χρημάτων, της κοσμικής και πολιτικής εξουσίας, αλλ' εις την Εκκλησίαν κυριαρχούν οι πνευματικοί νόμοι, οι Ιεροί Κανόνες, η ευσεβής του Γένους μας παράδοσις, τα ιερά και τα όσια των προγόνων μας, ο καταγεγραμμένος λόγος του Χριστού εν τω Ιερώ Ευαγγελίω. Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, της οποίας πιστά τέκνα τυγχάνετε εσείς όλοι οι ευλαβείς προσκυνηταί, αποτελεί την ενσάρκωσιν της ελευθέρας αγάπης του Χριστού, η οποία δεν σταυρώνει, αλλά σταυρώνεται, θυσιάζουσα την ψυχήν της χάριν των φίλων αυτής, που είναι όλοι οι άνθρωποι. Θυσιάζει όμως και την ψυχήν αυτής χάριν των εχθρών της και όλων αυτών οι οποίοι δεν δύνανται να ανεχθούν αυτήν την μεγάλην πραγματικότητα: ότι, δηλαδή, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον είναι η πρώτη Εκκλησία και η αρχή όλων των νεοπαγών κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Και αυτό διότι θυσιαστικώς ίδρυσε και ανεγνώρισεν όλας τας ανά τον κόσμον σήμερον Ορθοδόξους Αυτοκεφάλους Εκκλησίας».

Για το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία
Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης διεμήνυσε, «η μεγίστη αύτη ευθύνη της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας δεν ήτο ασφαλώς με ημερομηνίαν λήξεως. Δι' αυτό, όπως εδώσαμεν αυτοκεφαλίαν εις όλας τας τοπικάς Εκκλησίας, κατά τον ίδιον τρόπον η περί ημάς Αγία και Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εκχωρήση το Αυτοκέφαλον και εις την πολλαπλώς βασανισμένην Ουκρανίαν, διά να πορευθή και αυτή εντός του συστήματος των Ορθοδόξων εν ενότητι και εσωτερική ειρήνη. Αυτήν την υψίστην ευθύνην την έχει εκ των Θείων και Ιερών Κανόνων μόνον η πρωτόθρονος Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αφού αυτής ο Προκαθήμενος είναι ο Πρώτος εις τους Ορθοδόξους. Οσάκις επιχειρείται να διαστραφή αυτή η βασική εκκλησιολογική αρχή, πράττεται το βαρύτατον παράπτωμα της αντιποιήσεως αρχής, δηλαδή ωρισμένοι προσποιούνται τον Πρώτον δίχως να είναι, και λαμβάνουν πρωτοβουλίας δίχως να έχουν τοιούτον δικαίωμα, λησμονούντες ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ασκεί το χρέος του διά της αγάπης, η οποία είναι θυσιαστική και ανιδιοτελής.
Το όντως καινόν αυτής της μοναδικής αγάπης, το οποίον αντιτίθεται εις κάθε ηθικισμόν και εις κάθε νεολογισμόν, ο οποίος επιχειρεί να εισαγάγη νέας ιδέας και φιλοσοφίας εις το σώμα της Εκκλησίας, είναι το ότι δεν διαχωρίζει τον 'Αγιον Θεόν από τον αμαρτωλόν άνθρωπον, αλλά επιχειρεί να διδάξη και να πείση διά του κηρύγματός της ότι ο Θεός είναι ‘'ο φίλος των αμαρτωλών'' (Λουκ. Ζ', 34). Και η Εκκλησία μας είναι η Εκκλησία των αμαρτανόντων και των μετανοούντων και η της σωτηρίας των αναξίων και πενήτων.
Εάν», συνέχισε, «έχωμεν την αγάπην του Θεού και την ελπίδα μας εις Εκείνον, τότε έχομεν τα πάντα. Ο Θεός είχε πάντοτε την αγκαλιά του ανοικτήν εις εκείνον ο οποίος εισήρχετο πονεμένος και απογοητευμένος εις τον ταπεινόν τούτον ναόν του Αγίου Δημητρίου και εις όλους όσοι ελάμβαναν την χάριν του αγιάσματός του. Αλλά, ακόμη και σήμερον, συνεχίζεται η αγιαστική και θαυματουργική του δύναμις. Δεν φοβούμεθα, λοιπόν, τας παροδικάς θυέλλας οι ορθόδοξοι Ρωμιοί, τας οποίας μετατρέπει εις γαλήνην ο περιπατών επί των υδάτων Κύριος, ενισχύων ημάς, όπως κάποτε τον λιποψυχήσαντα Απόστολον Πέτρον».
Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης εκκλησιάστηκαν 'Αρχοντες οφφικιάλιοι και πλήθος πιστών από την Πόλη, αλλά και την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού.
Πηγή: philenews / iefimerida.gr

62 σχόλια:

  1. Για άλλη μία φορά, ο Αρχοντακης Βαρθολομαίος, είναι εκτός τόπου και χρόνου, η οικουμενικότητα που αναφέρει και το κατά πρώτο τη τάξει, έχει αναφορά στο Βυζάντιο, κατόπιν, εντός Τουρκοκρατίας, έπαιξε τον ρόλο μεταξύ ορθοδόξων και Οθωμανών, υπήρχαν συμπαγείς πληθυσμοί ακόμη μέχρι το 1922, μετά παπαλα, υπήρχε όμως μια Ελλάδα, που ακόμη και μετά το 1922, ήταν υπολογίσιμη, μπορεί να μην έπαιζε τον οικουμενικό ρόλο του αντίστοιχου Βυζαντίου, αλλά ηταν ισάξιο ς εν δυναμει αντιπαλος, πληθυσμιακά και στρατιωτικά της Τουρκίας, πλέον πνέει τα λοίσθια, με εναν πατριάρχη να ευλογεί τα τουρκικά οπλα στο αφριν....δεν θα αναφερθώ σε θέματα δογματικής φυσεως...Πατριαρχείο τελος παπαλα.... να τα πει στα 100-110.000.000 Ρωσων, σε σύνολο 250.000.000 ορθοδοξων, η Ρωσία μπορεί να παρέμβει σε παγκόσμιο επίπεδο,η νεοελλαδα σήμερα ως κράτος και κοινωνία τι αξιες εκπροσωπεί; ποτε και που παρενέβη υπερ ορθοδόξων πληθυσμών; Ποτέ απο 1974 και μετα....ενώ πλέον ευρίσκεται σε πρόθυρα διάλυσης ....το 2022 είναι κοντά. Οπότε αυτά περι οικουμενικού Πατριαρχείου.... με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.... Δυστυχώς αλλά ορίζουν αντικειμενικοί παράγοντες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γέροντα το τερμάτισες...παραιτούμαστε και αποσυρόμαστε σε προσευχή γέροντα!Τα λόγια είναι περιττά!
    https://www.youtube.com/watch?v=Nw_sWeOuf7o&feature=share

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχής έργο θα ήταν για όλους μας αυτή η απόσυρση. Ας αφήσουμε τον τελευταίο λόγο στα πράγματα να τον έχει ο Θεός και όχι οι δικές μας βεβαιότητες και ιδεολογίες.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ μαζί σου! Ορθά μιλάς και τα λόγια σου κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι σοφά! Μόνον που δυστυχώς σιωπούμε εμείς οι πιστοί ( εννοώ στο σύνολο) που ίσως θα επρέπε να μαρτυράμε να μαρτυράμε την πίστη μας και μιλούν αυτοί τούτες τις ώρες θα έπρεπε να σιωπούν! Όμως συμφωνώ με τα λόγια σου!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπα ρε περισπούδαστε φιλόσοφε, που είμαστε και ανίδεοι χρήσιμοι ηλίθιοι. Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε παρισιτικές κάμπιες που γυροφέρνουν τα κέντρα εξουσίας, θρησκευτικά/πολιτικά για να ζήσουμε. Δεν θα μας διαλύσει εμάς για επιβιώσει το μαγαζί του. Το κέντρο του Ελληνισμού είναι η μητροπολιτική Ελλάδα, είτε σας αρέσει είτε όχι, και σύμφωνα με τα συμφέροντα του Ελληνικού κράτους οι υπόλοιποι θα ακολουθούν.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Kudos to dx and as far as Kyriakos' comments, actions are worse than words. One by one all institutions around us are collapsing at the hands of "leaders" who at the first chance they get they show who they actually serve. In Patriarch's case, the only winner of his actions is Turkey. Again he prefers the Ottomans and guess what Kyriako, I don' t see any Papists occupying Greek lands, but the Ottomans are still here.

      Διαγραφή
    4. Ρε συ Κυριάκο καλά σου λέει ο dx...μην τα βάζεις με τέτοιο τρόπο με τους σχολιαστές! Ο καθένας κρίνεται! Ας υποθέσουμε πως κάποιος έχει αντίθετη ή άλλης απόχρωσης άποψη από΄εσένα, ή εσύ από άλλον ας πούμε για παράδειγμα τώρα! Εξέθεσε την άποψή σου και είμαστε εντάξει! Δηλαδή από τα χαρακτηριστικά του πρώτου σχόλιου σου τι αποτέλεσμα βγάλαμε! Πρόσθεσε κάτι στον διάλογο? Όχι! Γράψε ότι σε φωτίσει ο Θεός την γνώμη σου και δεν χρειάζονται χαρακτηρισμοί! Ωστόσο αν νομίζεις πως έχεις κάτι πιο φωτισμένο να πεις πέστο να μας βοηθήσεις και εμάς τους αδαής...αν θες να είσαι σαφής απλά γράψε με επιχειρήματα την γνώμη σου και αναχαίτισε τα επιχειρήματα του άλλου...αυτή είναι η ιδιότητα του διαλόγου, της γλώσσας, και του πολιτισμού,αλλιώς θα...μουγκρίζαμε...καλό βράδυ...

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Αγαπητέ Κυριάκο
      Αν πρόκειται για κάτι ανάμεσα σε σένα και τον κο Καλεντερίδη δεν το καταλάβαμε! Ως καθηγητής που μάλιστα ζεις και εργάζεσαι μακριά από την πατρίδα έχεις την αμέριστη αγάπη μας! Όμως αρκετοί εδώ καταλάβαμε λάθος! Ίσως φταίμε εμείς, ίσως εσύ από τον ασαφή ίσως λόγο σου!
      Δεχομαι πως είναι μια παρεξήγηση όπως λες και δεν έχω λόγο να σε αμφισβητώ!
      Διάβασα το άρθρο σου και ομολογώ έχει το δικό του ειδικό βάρος!
      Όμως αγαπητέ αναφέρεσαι σε κάτι άλλο όλον τον σεβασμό! Εδώ κανένας δεν κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη να τον δικάσει! Πρόκειται για κάτι διαφορετικό από αυτό που αναφέρεις! Προφανώς και δεν υποστηρίζουμε ως οπαδοί της Μόσχας ή του Οικουμενικού κανέναν
      Θα σου κάνω ένα ρητορικό ερώτημα!
      Είναι ανώτερος ο Οικουμενικός ή ο Μόσχας των Αποστόλων και του Χριστού? Όχι! Άρα εμείς οι λαϊκοί έχουμε χρέος να υπηρετούμε τους Πατριαρχες ή τους Αποστολικούς Κανόνες και τον Θείο Λόγο? Το δεύτερο! Ο ρόλος των Πατριαρχών δεν είναι ο ίδιος και με επιπλέον επιβαρυμένο έργο την καθοδήγηση του Ποιμνίου? Ναί! Τηρώντας τους Κανόνες Των Αποστόλων γιατί για τον λόγο αυτό φτιάχτηκαν, για να βοηθούν τους ποιμένες να μην λανθάνουν! Αν ρίξεις μια ματιά στο Γεροντικόν που περιέχει σταλαγματιές από Γεροντική Σοφία θα δεις πως ο εγωισμός είναι αμάρτημα! Ο Πατριάρχης είπε " εγώ ειμί η πρώτη Εκκήσία".Ωστόσο κανένας δεν στρέφεται κατα του Φαναρίου! Αντιθέτως την αγωνία μας εκφράζουμε!
      Να σαι καλά λοιπόν και θα έλεγα να άφηνες λίγο πιό ελεύθερα να ξαναδείς όσα διαδραματίζονται και να συνεχίσεις να στηρίζεις την ενότηρα όπως επιβάλει ο Θείος Λόγος, οι Αποστολικοί Κανόνες και οι εγκριτες Οικουμενικές Συνόδοι!
      Δεν πειράζει που μια κακή κατανόηση έγινε η αφορμή για επικοινωνία και διάλογο! Την αγάπη μας εκεί στο Κουβέιτ σε όλον τον Ελληνισμό που είναι πιό ευαίσθητος και πιό λεβεντιές...

      Διαγραφή
    7. Προτεινεις το ιστολογιο να ..χειραγωγησει τους σχολιαστες οπου δεν σου αρεσει εσενα ? Παντως σαφης δεν ειστε...κι αρα γιατι το διαπιστωνετε αυτο απο μονος ? Σας ρωτησε κανεις ? Απ τα σχολια βλεπω οτι ειστε ασαφης...Επειδη εμεσα με ειπατε ..αργοσχολο...οπως κι ολους.....γιατι δεν ερχεστε αυριο στο χωραφι να ..τσαπισουμε χορτα...να κοψουμε ροδια...να τα κουβαλησουμε .?? Και σε κανενα μηνα ..να αρχισουμε το κλαδεμα επι δυο μηνες καθε μερα επι δεκα ωρες την μερα ? Θα πληρωθητε ....Εχει και ο κυριος Μαντας κλαδεματα στα αμπελια του...και χορτα...κλπ. Θα πληρωθητε....θαστε φουλ απασχολημενος ...γιατι αυτα ειναι κλασμα απ τις δουλειες...των σργοσχολων. Σε οτι αφορα τους ...ανιδεους...εγω πραγματι ειμαι.Ετσι κοντα σας θα μαθαινω.Ο κος Μαντας δεν ειναι ανιδεος.Εχει μια βιβλιοθηκη μεγαλη.Ετσι θα μαθαινετε κι εσεις ....δωρεαν τα δινει τα βιβλια....

      Διαγραφή
    8. Παραδίδω παραπάνω σύνδεσμο με άρθρο επί του θέματος. Το πόσο εργάζομαι, τον καιρό που σαν αγρότης παίζετε τάβλι, στους έως και 57 βαθμούς, που να τσουρουφλίζεσαι ολόκληρος από το ένα κτίριο στο άλλο, ας μην το συζητήσουμε εδώ..,από τα σχόλιά σας δεν με εκπλήσει πια γιατί η Ελλάδα τελειώνει, σε όλα τα επίπεδα...καλή τύχη...και μακριά τα μιασμένα χέρια από το Πατριαρχείο...

      Διαγραφή
    9. κ. Μαντά, σας ευχαριστώ για την πολιτισμένη σας απάντηση.

      Διαγραφή
    10. Δημήτρη, αδερφέ μου,
      Ανίδεος είμαι κι εγώ όπως όλοι στην Σοφία Του Θεού μπροστά! Ειλικρινά αισθάνομαι άβολα! Ωστόσο θέλω να ξέρεις κυρίως όταν προσπαθώ να υπερασπιστώ εγώ ο τρισάθλιος Τον Λόγο Του Χριστού Τον παρακαλώ να με στηρίζει να μιλώ με σοφία! Αν κάποια άποψη είναι για την Αγάπη και ενότητα τότε δεν είναι δική μου! Του Χριστού είναι που κι ίδιος Ο Θεός δεν Τον λυπήθηκε και Τον έστειλε να Σταυρωθεί και να πεθάνει για μας και να ανασηθεί! Αν πάλι είναι λαθεμένη είναι δική μου! Ίσως γιατί η έπαρση και ο εγωισμός μας τυφλώνουν!Ωστόσο μυαλό μου έρχονται τα λόγια του Αποστόλου των εθνών στην επιστολή του πρός Ρωμαίους στο κεφάλαιο ΙΑ από 16-24! Εκεί αναφέρει ο Απόστολος να μην υπερηφανεύεστε πως επειδή τα άλλα κλαδιά εκόπηκαν από απιστίαν και εσείς κεντρωθήκατε σε ήμερη ελιά κι ας είσασταν κλωνάρι αγριελιάς διότι δεν βαστάζεις εσύ την ρίζα αλλά η ρίζα βαστάζει σε.
      Θέλω να πω στον φίλο Κυριάκο που δεν χρειάζεται να τον αποπερνουμε πως ναι μεν μετα την Ρώμη ο Οικουμενικός έγινε πρώτος μεταξύ ίσων αλλά πάντα η ρίζα της ελιάς είναι ο Χριστός! Άρα το "εγώ" δεν έχει θέση! Τώρα την Ρωσική Εκκλησία δεν σημαίνει πως δεν την νοιαζόμαστε ή την θεωρούμε αλάνθαστη! Αλλά ακριβώς επειδή " το αμάρτημα της μητρός" είναι να μην αφήνει κάτω από το χαλί δυσωρρευμένα προβλήματα! Αν κρίνει πως δεν είναι ώριμο να λυθούν, τουλάχιστον με ευθύνη της μην δημιουργεί νέα! Η προεργασία μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια! Ας κάνουμε ησυχία και προδευχή! Ο Απόστολος Παύλος παρομοιάζει τους Ρωμαίους ως κλαδί αγριελιάς διότι ήσαν εθνικοί όπως κι εμείς μάλιστα όταν έστειλε την επιστολή ήταν δτην Αχαία αν δεν απατώμαι τους είπε πως ο Θεός δεν ελυπήθη, αλλ έκοψε κι επέταξε τους φυσικούς κλάδους ελαίας, δηλαδή τους Ισραηλίτας, φοβήσου μήπως δεν λυπηθεί και σένα, εαν υψηλοφρονήσης!
      Αυτά λέγει ο Παύλος στον Οικουμενικό Πατριάρχη θα έλεγα " μην υψηλοφρονήσης".
      Αυτό λέμε πέραν των άλλων κι εμείς από αγάπη κι όχι στην Χάρη του αλλά στην ανθρώπινη φύση του! Οι Οικουμενικές Συνόδοι γίνονται με την προεδρεία του Αγίου Πνεύματος! Δεν έχω τον τρόπο να επεκταθώ εδώ, αλλά θεώρησα χαρά μου να συνδιαλλαγώ με έναν Έλληνα και με έναν που από την ξενιτιά νοιάζεται για την Ελλάδα, την πονά και ανήκει εις μια αγία, αποστολική και καθολική εκκλησία!
      Ας είμαστε μονιασμένοι και αγαπημένοι, υπάρχουν τόσα που έχουμε να δώσουμε τις μάχες μας! Ας μην τις δίνουμε μεταξύ μας!
      Δημήτρη, ( εύθυμα) μόνον καμμιά φορά για προπόνηση να κάνουμε και κανένα "φιλικό" αγώνα, στα πλαίσια του πρωταθλήματος!
      Την καλησπέρα μου σε όλους!

      Διαγραφή
    11. Ο διάλογος μαζί σας ήταν χαρά για μένα! Κυρίως διότι με την απάντησή σας δείξατε πως είστε άξιος να είστε καθηγητής! Είναι αρετή και τόλμη και ευλογία συνάμα στον άνθρωπο να ακούει, να αναθεωρεί όταν χρειάζεται! Εγώ σας ευχαριστώ για το ξεχωριστό μάθημα που πήρα από εσάς σε ότι αφορά την αρετή σας να συνδιαλλέγεστε έξω από εγωισμό! Σας ευχαριστώ εγώ για την ευκαιρία αυτή να σας καμαρώσω!
      Ωστόσο σας διαβεβαιώνω πως ο Δημήτρης είναι ένας εξαιρετικός Έλληνας! Σας θερμοπαρακαλώ μην του κακιώνετε! Ξέρετε καμιά φορά ο γραπτός λόγος κάνει τα " μαγικά" του και παρεξηγιόμαστε άδικα...
      Καλό ξημέρωμα από την Πατρίδα αγαπητέ...

      Διαγραφή
    12. Έσβησα τα σχόλιά μου, για να εκτονωθεί η συζήτηση, από την φόρτιση: όντας γόνος Προσφύγων, με ειλικρίνεια το λέω, βράζει το αίμα μου όταν κάποιος πιάνει στο στόμα του το Πατριαρχείο. Σας ευχαριστώ ξανά, κ. Μαντά, για τον πολιτισμό που μας δείχνετε. Και κάτι τελευταίο: είμαι επίκουρος καθ., στο κρατικό παν. του Κουβέιτ. Οι τίτλοι δεν λένε τίποτα. Ο μισός πλανήτης πια έχει πτυχίο και διδακτορικό. Δεν νιώθω ούτε ``καθηγητής'' ούτε τίποτα. Αν δεν καταφέρω να λύσω κάποια καλά προβλήματα που με ταλαιπωρούν στο αντικείμενό μου, δεν θα έχω πιάσει ούτε την βάση. Εκφράστηκα με επιθετικότητα, διότι γνωρίζω -δυστυχώς- τα πράγματα για την ρωμέικη Κοινότητα, πάρα πολύ καλά. Και με λύπη παρακολουθώ την Ελλάδα που σφύριζε αδιάφορα το '55 και το '64 με τις απελάσεις, την ίδια Ελλάδα να πετροβολεί τους τελευταίους Ρωμηούς. Αυτά από μένα. Ελπίζω να τα ξαναπούμε. Παρακολουθώ τον Ινφογνώμωνα καθημερινά, χωρίς να σχολιάζω. Σήμερα δεν άντεξα... :)

      Διαγραφή
    13. Δεν έπρεπε να τα σβήσετε! Η αγάπη φίλε Κυριάκο και ο διάλογος δεν έχουν να φοβούνται! Μέσα μας αν δεν έχουμε γαλήνη το καλύτερο να δούμε δεν το αναγνωρίζουμε! Ωστόσο το βράδυ της Λαμπρής ( μια φορά τον χρόνο) διαβάζεται ο Κατηχητικός λόγος του Ιωάννη του Χρυσοστόμου που τους καλεί όλους στον κοινό εορτασμό χωρίς διάκριση! Έτσι λοιπόν κι ο διάλογος είναι η ψυχή μας, η έκφρασή μας! Η σκέψη μας! Ωστόσο πολλές φορές κάνουμε δύσκολη την ύπαρξή μας τον Θεό μέσα σε λαβίρινθους! Ενώ ο Θεός είναι μέσα μας με την δημιουργία! Ως Δημιουργός! Τόσο απλά! Θέλω να πω έτσι και ο διάλογος! Ο καθένας μας τον έχει στην ψυχή του!
      Θέλω να πω με αυτά τα παραδείγματα πως αφ ενός δεν πρέπει να ανησυχείτε διότι όλοι είμαστε ατελείς! Με τον αγώνα μας για την θέωση δεν γνωρίζουμε αν τα καταφέραμε! Αλλά παραδινόμαστε στου Θεού Την Κρίση! Πεθαίνουμε ατελείς!
      Αφετέρου το ήθος σας, που προκύπτει από την στάση σας μόνο να μας διδάξει μπορεί! Άρα μην ανησυχείτε!
      Σας ευχαριστούμε που κοσμείται με το ήθος σας τον φιάλογο! Να συνεχίσετε να σχολιάζετε και να μας βοηθάτε να ζωντανεύουμε με την ματιά σας απ έξω! Κάθε ματιά είναι χρήσιμη και έχει το δικό της ειδικό βάρος! Μξν ανησυχείτε για το αλάθητο, αυτό είναι προνόμιο του Πάπα!
      Οπότε ας αφήσουμε τον εαυτό μας να χαρεί τα λάθη μας!
      Θα σας πβ ένα ανέκδοτο!
      Μια φορά πήγε κάποιος στον Αγιο Πέτρο.
      Τον ρώτησε λοιπόν τι αμαρτίες είχε!
      Ότι και να τον ρωτούσε ο Αγιος Πέτρος του απαντούσ2 πως όλα τα είχε κάνει άψογα ο άνθρωπος!
      Οπότε του λέει ο Αγιος:" πήγαινε άνθρωπέ μου στην κόλαση"!
      Μα γιατί τον ρώτησε περιέργεια ο άνθρωπος!
      Τότε ο Άγιος Πέτρος του απαντά:" ο παράδεισος είναι για τους αμαρτωλούς που μετάνοιωσαν, πήγαινε άνθρωπέ μου" του είπε και τον έδιωξε!
      ...να στε καλά και πάλι καλό ξημέρωμα...

      Διαγραφή
    14. Ξεκινησε ενας Παπαδοπουλος...κστεληξε ενας ..αννοουν....πηρε η μπσλλσ κσι τους αγροτες που παιζουν..ταβλι...κλπ.Δεν θελω να πω τι σλλο επιπλεον του σγροτη επαγγελμα κανω ...στο ταβλι....Την χωρα δεν την χαλσσα εγω ..γιαυτο εμεινα στην χωρα....και δεν καβαλησα γαιδαρο να λεω στον κοσμο σαν θεος ..πως εχει χερια ...μιασμενα .....πεντακαθαρε κυριε .

      Διαγραφή
    15. Σακη γιατι με ..υπερασπιζεσαι ?? Ειπα τιποτε εγω τωρα για τον.....Πατριαρχη ????!!!! Το λεω γιατι ο κυριος λεει πως ειναι καθηγητης..!!! Οξυνους δηλ....

      Διαγραφή
    16. Ασε μας ρε "Ρωμιε" επικουρε στο Κουβειτ που κατηγορείς την Ελλάδα,μονο μη κατηγορήσουμε τον Βαρθολομαιο. Επικουρος στο Κουβέιτ ε; Μασονοι, Σιωνιστές και Μουσουλμανική αδελφότητα συμμαχία δηλαδή...Κατακάθια διαπλεκομενα της μασονοκρατουμενης άρχουσας τάξης...με θρασος περισσό. Στην Ελλάδα ύφος καρδιναλιου και αρχοντικό και στις μοσονικες στοές της Αγγλίας ηκετες και τελευταία τρύπα του ζουρνά ...Άσε να μη μιλήσω κι άλλο για το σινάφι σου...

      Διαγραφή
    17. Ειρήνη υμίν αδέρφια! Το καράβι ταξιδεύει σε τρικυμία! Όλοι στις θέσεις μας! Δημήτρη εσύ στο τιμόνι! Εγώ τρέχω να βοηθήσω τους ναύτες μπροστα! Το νου σου στη γεφυρα εσύ! Δυο να κατέβουν στο μηχανοστάσιο να βοηθήσουν...καφέ, κάποιος καφέ να φροντίσει για όλους! Μια κούπα ζεστό καφέ!! Άιντε μωρέ από λίγο όλοι κι άμα βγούμε από την καταιγίδα και γαληνέψει θα στήσουμε χορό! Δεν είναι ώρα για γκρίνια! Όλα θα πάνε καλά...

      Διαγραφή
  4. Καλέ, για ποιους (αυτο)κέφαλους της Ουκρανίας και για ποιους (λαγο)κέφαλους του Ινδικού και του Ειρηνικού· η Ελληνική Ομογένεια του Ατλαντικού είναι που... «φλέγεται» (σ.σ. «αυτόν τον Jimmy δεν τον κάνω καθόλου trust»)... χαχαχα!

    αντιγράφω...

    Μετά την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, στο κόκκινο οι εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής: «Αλλαγή κεφαλής ή αυτοκεφαλία;»

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προτίθεται να φέρει στην επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα συγκληθεί στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου 2018, προς συζήτηση και επίλυση το εκκρεμούν θέμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και πιο συγκεκριμένα της αλλαγής του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και διαρροές εκ Φαναρίου.

    Ανώτεροι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είπαν στον «Εθνικό Κήρυκα» ( 181015, https://www.ekirikas.com/ ) πως τώρα που ο Πατριάρχης έχει δρομολογήσει τον οδικό χάρτη για τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, θα επιληφθεί και του μείζονος θέματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το οποίο έχει τραβήξει σε βάθος χρόνου (*).

    (*) βλέπε σχετικές «πιεστικές» τηλεομοιοτυπίες (fax messages) του... Φάδερ Άλεξ (κάποιοι στα σhίουρα θα «καβάλησαν» και το «Καλάμι» του Λυκομήτρου... χαχαχα!)

    180707 (κι άλλη) ΠΗΓΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γίνεται προσπάθεια μετατροπῆς τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, ἀπό μέν τούς Ρώσους πανσλαβιστές, σέ μή οἰκουμενικό, ἀπό δέ τούς δυτικούς σέ ἐλεγχόμενο ψευδο-Βατικανό, προκειμένου νά ἐλεγχθοῦν οἱ σχέσεις τῶν ὀρθοδόξων χριστιανικῶν λαῶν καί νά δηλητηριασθοῦν.
    Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος μοιάζει νά πέφτει στήν παγίδα τῶν δυτικῶν, 100%.

    Μόνο διά τῆς πιστῆς ἐφαρμογῆς τοῦ συνοδικοῦ συστήματος, λαμβάνονται ἀποφάσεις στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία,
    συστήματος ἄκρως "δημοκρατικοῦ" καί μέ φρένο τήν τυπική πρωτοκαθεδρία τοῦ οἰκείου πρώτου
    (Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, ἤ ἄλλου Πατριάρχου, ἤ Μητροπολίτου, ἤ Ἀρχιεπισκόπου),
    καί ὄχι μέ πρωτοκαθεδρίες ὡς πρός τήν οὐσία τῶν ἀποφάσεων οἱουδήποτε.
    Οὔτε τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου!

    Καί ὅταν λέμε συνοδικό σύστημα, ἐννοοῦμε αὐτό στό ὁποῖο κανείς κανονικός ἐπίσκοπος (ἔχων τήν ἀποστολική διαδοχή καί τήν ἀποστολική διδαχή -δηλαδή τήν ὀρθόδοξη διδαχή) δέν ἐξαιρεῖται,
    καί στό ὁποῖο κανείς ἐπίσκοπος δέν καθίσταται τεχνητῶς, μέ ἐπί τούτοις ἀποφάσεις (ἔστω μέ ἐπίφαση συνοδικότητος), ἀντικανονικός.

    Τά τῶν ἀποκλεισμῶν καί τά τῶν λοιπῶν πραγματικῶν γεγονότων "ὑπογραφῶν", τῆς συνόδου τῆς Κρήτης εἶναι ἀπαράδεκτα.
    -Συνέχειά τους ἀποτελοῦν τά τῆς προωθήσεως τῆς βιαίας ἀνατροπῆς τῆς κανονικῆς τάξεως καί (προωθουμένης ἀπό πρέσβεις καί κακούς συμβούλους) ἀναταραχῆς στήν Οὐκρανία, καί τά τῆς διακοπῆς τῶν σχέσεων τῆς Ἐλλάδος μέ τήν Ρωσία.

    Συνεργάζονται δέ, ἀντικειμενικῶς, πρός τήν καταστροφή τῶν ὁμαλῶν σχέσεων μεταξύ τῶν ὀρθοδόξων χριστιανικῶν λαῶν, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης καί τό Πατριαρχεῖο Μόσχας.

    Ἔργο Διαβολων, ἀλλά καί ἀ-νοησιῶν, εἶναι αὐτά πού βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής ιδιαίτερα όταν αυτό που κρίνεται δεν είναι σκοποί και προθέσεις, αλλά λόγια και πράξεις δηλαδή πραγματικά γεγονότα.
    Κατανοούμε ότι η Εκκλησία βάλλεται από παντού και με πολλούς τρόπουςμ γι΄αυτό προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί για να μην δίνουμε δικαιώματα στους εχθρούς είτε είναι εξωτερικοί εκτός συνόρων είτε η άθεη Πολιτεία, όπως επίσης κατανοούμε και τις δυσκολίες που προκαλεί η Τουρκία, όπως τις διαβάσαμε σε άλλη ανάρτηση, η οποία ουσιαστικά κάνει ένα κανονικό διωγμό με πλάγιο τρόπο.
    Στα πλαίσια της επιβίωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μας είπαν ότι ήταν και η επιστολή του Πατριάρχη προς τον Ερντογάν για ευόδωση των πολεμικών επιχειρήσεων ενάντια στους Κούρδους, όπως επίσης μας λένε κατά διαστήματα ότι είναι και οι διάφοροι συγχρωτισμοί του με αλλόθρησκους και ετερόδοξους, όπως και οι διαθρησκειακοί διάλογοι, γιατί υποτίθεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να δρα ενωτικά.
    Εφόσον έχουν την απαίτηση να δεχτούμε όλα αυτά ως ενωτικές κινήσεις, γιατί αυτό το σκοπό έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ας μας απαντήσουν οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης ενέργειάς του στην Ουκρανία, με ποια λογική πάνω στη συγκυρία της Συμφωνίας των Πρεσπών και των απελάσεων των Ρώσων, ο Π.Βαρθολομαίος αναγνωρίζει έτσι βεβιασμένα και παρά τις αντιδράσεις ως «Πατριάρχη Ουκρανίας» τον καθηρημένο Φιλάρετο που μέχρι χθες θεωρούσε και ο ίδιος σχισματικό, και του δίνει Αυτοκεφαλία με 4.800 Ενορίες, όταν ο κανονικός Πατριάρχης Ονούφριος έχει περισσότερες από 12.000, μεταξύ αυτών και τις σπουδαιότερες σε αξία όπως η Μεγίστη Λαύρα του Κιέβου, προκαλώντας ένα Σχίσμα ανάλογο του πρώτου Σχίσματος του χριστιανικού κόσμου, αφού διαιρείται στα δύο ολόκληρη η Ορθοδοξία;
    Γιατί έτσι βεβιασμένα προχώρησε σε τέτοια ενέργεια, όταν όλοι είναι αντίθετοι σε αυτό;
    Με την Ελλαδική Εκκλησία μπήκε σε σύγκρουση, και με άλλους όπως τον Αρχιεπίσκοπο Αφρικής που πρωτοστάτησε στη Σύνοδο της Κρήτης δίπλα μάλιστα στον Πατριάρχη, ο οποίος διαφώνησε έντονα, και είπε ότι θα μεσολαβούσε ώστε να μην προχωρήσει το Σχίσμα που είναι ήδη σε εξέλιξη, αλλά δεν πρόλαβε.
    Λοιπόν επειδή η Εκκλησία είναι το σύνολο κλήρου και λαού, οφείλουμε να ελέγχουμε τις ενέργειες των εκκλησιαστικών προσώπων όπως γινόταν πάντα στην ιστορία. Αλίμονο αν φτάσουμε σε ένα σημείο τέτοιας έλλειψης αντανακλαστικών, ώστε να μην αντιδρούμε (ως νεκροί) σε όσα γίνονται.
    Σχετικά με την γλώσσα που έχουν υιοθετήσει και ο Πατριάρχης όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.α., είναι απαράδεκτο να εμπλέκεται «η κοινωνιολογία με την θεολογία».
    Δεν μπορώ να δώσω άλλη περιγραφή.
    Κατανοούμε ότι όταν κάποιος ζει σε περιοχές με τόσες εθνικιστικές εξάρσεις όπως η Αλβανία (ή η Τουρκία, ή οι χώρες της Μ.Ανατολής, της Β.Αφρικής κ.α.), θεωρεί επιτακτική ανάγκη να βρεθούν τρόποι καλής συνύπαρξης, ώστε να μπορέσει και η Εκκλησία να επιτελέσει το έργο της, και να μην διώκονται οι χριστιανικοί πληθυσμοί.
    Ας μιλήσουν όμως με μια κοινωνική γλώσσα, για την ανθρώπινη συνείδηση, για το καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος... και ας αφήσουν τις θεολογικές προσεγγίσεις απ΄έξω.
    Δεν είναι δυνατόν να εμπλέκεται η διπλωματία με την θεολογία.
    Γιατί αυτές οι συνεχείς αναφορές στις «3 μονοθεϊστικές θρησκείες»;
    Έγραψα και στην ανάρτηση για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, ότι είναι απαράδεκτη η ένταξη της μίας αλήθειας μέσα στην ομάδα των υποτιθέμενων 3 μονοθεϊστικών θρησκειών.
    Δεν έχει καμία σχέση η Αγία Τριάδα με τον Αλλάχ, ή με τον Θεό του Ιουδαϊσμού όπως είναι σήμερα, για τον οποίο μίλησε ο ίδιος ο Χριστός και είπε στους Ιουδαίους ότι «ο δικός σας πατέρας είναι ο διάβολος, γιατί εάν πιστεύατε στον αληθινό Θεό της αγάπης, θα αναγνωρίζατε Εμένα»; . Σαφώς δεν έχουμε τον ίδιο Θεό. Δεν είδαμε όμως ποτέ να τονίζεται αυτό, το αντίθετο μάλιστα.
    Όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να τα πούμε και να ελέγξουμε όσους κάνουν εσκεμμένα ή όχι λάθος ενέργειες υπό την πίεση γεωπολιτικών, ή εθνικών ζητημάτων ή ακόμα και επειδή μπορεί να έχουν δικά τους αμβλυμένα κριτήρια διαχωρισμού των καταστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. They don' t want us to have any chance of winning against Turkey or reclaiming our lands. Putin would love to be the one making Constantinople the Center of the Orthodox people independent like the Vatican, but we keep saying NO

      Διαγραφή
    2. Να ενα μυαλο αξιολογο...κατ εμε....η Μαρια...Αναλυση...τακτ...λογικη.Σφαιρικος κεραυνος....

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Niko, η Κωνσταντινούπολη όσα χρόνια και αν περάσουν δεν παύει να είναι η ψυχή και ο πόθος του ελληνισμού (και όχι γιατί σαν γεωγραφικός τόπος έχει τόση αξία από κάθε πλευρά, αλλά γιατί είναι συνυφασμένη με όλα τα ιερά του γένους μας), και αυτό δεν είναι ένας αλυτρωτισμός (ένας όρος που ακούγεται πλέον ευκαίρως-ακαίρως λόγω πολιτικής ορθότητας), αλλά είναι είναι κάτι που δικαιολογείται από την ίδια την Ιστορία. Την δημιούργησε όπως ξέρουμε ο Μ. Κωνσταντίνος και υπήρξε επί 1000 χρόνια το κέντρο του ελληνικού βυζαντινού πολιτισμού, μέχρι που την άλωσαν οι Οθωμανοί, αυτοί οι απόγονοι των Μογγόλων που δεν άφησαν τίποτα όρθιο αλλά κατέσφαξαν και κατέκαψαν με τις ορδές τους όλη την Ασία, και μέρος της Ευρώπης, [φτάνοντας στο σημείο όταν δεν μπορούσαν να κατακτήσουν κάποια πόλη να πετούν με τον καταπέλτη νεκρούς από πανώλη ('βιολογικός' πόλεμος), και έτσι αποδεκατίστηκε όλη η Ευρώπη από αυτή την ασθένεια]. Μιλάμε για θρασύτατους κατακτητές.
      Με αυτούς τους ίδιους (όσον αφορά τη νοοτροπία τους, όσο και αν υποτίθεται ότι εκπολιτίστηκαν) έχουμε να κάνουμε και σήμερα.
      Συμφωνώ μαζί σου ότι ο Πούτιν θα ήθελε να γίνει η Κωνσταντινούπολη το κέντρο των Ορθόδοξων πληθυσμών, γιατί εκτός από το συναισθηματικό κομμάτι (ας το πω έτσι), η Ρωσία χρειάζεται απεγνωσμένα διόδους στην Μεσόγειο, (γι΄αυτό ακριβώς και η Δύση ενισχύει τον δακτύλιο περίσφιξης με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την αυτονόμηση της Ουκρανίας).Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα...
      Χρόνια πολλά σε όλους για την εθνική μας γιορτή...

      Διαγραφή
  7. Έχω την εντύπωση ότι παρεισέφρησε η πολιτική στα του Πατριαρχείου και αυτό είναι μια άσχημη εξέλιξ για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι διαδικτυακές συζητήσεις όταν φυσικά γίνονται με εποικοδομητικό τρόπο, και όχι για κάποιου είδους «εκτόνωση», ή έτσι «για να περνάει η ώρα», είναι πολύ σημαντικοί, γιατί δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν άνθρωποι από διαφορετικά μέρη, και περιβάλλοντα, και έτσι μπορούμε να δούμε την ολοκληρωμένη εικόνα.
    Αυτό είναι αληθινά ωφέλιμο για όλους μας γιατί εμβαθύνουμε στα πράγματα, και αντιλαμβανόμαστε και πως πρέπει να μιλήσουμε, όπως επίσης βοηθάει πολύ και τα εκκλησιαστικά πρόσωπα, να δουν όσα πιθανόν δεν μπορούν, και γενικά βοηθάει όλους, ακριβώς γιατί καθένας μας έχει ένα μέρος της συνολικής εικόνας, και μέσω της συζήτησης αυτή φαίνεται ολοκληρωμένη.
    Τα εκκλησιαστικά πρόσωπα ασχολούνται πολύ με διάφορα διοικητικά ή άλλα εξωτερικά θέματα της Εκκλησίας, και έχοντας κυρίως αυτά τα αντικείμενα, μπορεί να παραμεληθεί το ουσιωδέστερο όλων, που είναι ειδικά σήμερα όλος αυτός ο πόλεμος που δέχονται οι κοινωνίες με διάφορους τρόπους.
    Το οικονομικό κομμάτι δεν είναι το πρώτο (αν και χρησιμοποιείται και αυτό για λόγους χειραγώγησης, γιατί ένας άνθρωπος δεμένος με χρέη και ανασφαλής δεν μπορεί να πατήσει στα πόδια του και να αντισταθεί σε κάποια πράγματα), αλλά αυτό που κυρίως μας απασχολεί όπως συνέχεια το λέμε και εδώ, είναι ο (αναβαθμισμένος πλέον) πόλεμος σε ιδεολογικό επίπεδο, ο πιο ύπουλος που έχει συμβεί στην ανθρώπινη ιστορία, ακριβώς γιατί υπάρχουν σήμερα τα μέσα να γίνει με απόλυτο τρόπο.
    Χτυπώντας τον ίδιο τον πυρήνα του ανθρώπου, τη σκέψη του, και το φρόνημά του, μπορούν στη συνέχεια να κερδίσουν σε όλα τα επίπεδα, σε εθνικό, θρησκευτικό και κοινωνικό (μεταλλάσσοντας τις κοινωνίες).
    Όλα αυτά είναι γνωστά, και μάλιστα φτάσαμε σήμερα στο σημείο όχι απλά να αμφισβητείται η Ιστορία μας και να απαξιώνεται η Πατρίδα μας και η Πίστη μας, αλλά αφού δεν βρίσκουν αντιστάσεις έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ ώστε έχουν βαλθεί να κατεδαφίσουν τα πάντα. Ο πρώτος στόχος είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι δηλ. τα παιδιά, που αποτελούν και το αυριανό πρόσωπο του κόσμου. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε μεταλλαγμένα βιβλία Ιστορίας και Θρησκευτικών, δάσκαλους απάτριδες και άθεους, και από το Δημοτικό να προβάλλονται στο σχολείο τα γνωστά βίντεο «κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» όπως τα λένε τα οποία ουσιαστικά παρουσιάζουν τον Έλληνα ως «ρατσιστή», ενώ έχει βοηθήσει όσο μπορούσε από το υστέρημά του, αλλά όμως είναι και χρέος του να διαφυλάξει την πατρίδα του από τον λαθροεποικισμό που κάποιοι απεργάζονται.
    Και επιπλέον βίντεο «κατά της ομοφοβίας», που παρουσιάζουν επίσης τον Έλληνα ως οπισθοδρομικό, και «τραμπούκο», για να προωθήσουν την ομοφυλοφιλία. Ειλικρινά είμαι προσεκτική στους χαρακτηρισμούς, και δεν υπερβάλω, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Μιλάμε για ύπουλα πράγματα, για καλοστημένα σενάρια (δεν ξέρω ποιος φτιάχνει αυτά τα βίντεο που προβάλλονται σε παιδιά Δημοτικού), που στοχεύουν στο συναίσθημα, δείχνοντας ένα παιδί που λέει στον πατέρα του ότι «νιώθει έλξη για το ίδιο φύλο», και αυτός θυμώνει και το χτυπάει. Λοιπόν αυτά στοχεύουν όχι μόνο στην προώθηση γενικότερα της διαστροφης αλλά κυρίως στη διάσπαση των οικογενειών, στο να περάσουν το μήνυμα ότι ο γονέας είναι ανίκανος να συμπαρασταθεί στο παιδί του αν θα του έλεγε κάτι τέτοιο και να το βοηθήσει να αλλάξει.
    Και γενικότερα η ευρύτερη φιλοσοφία που διέπει πλέον το εκπαιδευτικό σύστημα (φυσικά εισαγόμενη από τη Δύση), στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα νέο τύπο ανθρώπου, ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΘΕΡΑ, όπου όλα είναι υποκειμενικά, ένα διαταραγμένο άνθρωπο όπως βλέπουμε σήμερα στην Αμερική και Ευρώπη, διαλυμένο από τις διαστροφικές θεωρίες της σύγχρονης Ψυχολογίας, που τον ωθεί να βρει την «ατομική αλήθεια» του, που του αμφισβητούν από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ακόμα και το φύλο του (δείτε τι έχει πει ο καθηγητής Πατέλης σχετικά με το πως διαλύεται το ψυχολογικό υπόβαθρο του ανθρώπου και η έννοια της αντικειμενικής αλήθειας και του σωστού-λάθους, όταν αμφισβητείται ο ίδιος ο πυρήνας της ύπαρξής του, το φύλο του, αφού από αυτόν φιλτράρονται όλες οι ενέργειές του).
    Γνωρίζουν λοιπόν κάποιοι πολύ καλά τι κάνουν, και πως να το κάνουν.
    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία εδώ ανοίγεις ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα, την έννοια του φύλου. Γίνεται μια διεθνής προσπάθεια αποδόμησης του για να επικρατήσει η οπτική ότι το φύλο είναι μια καθαρά κοινωνικά κατασκευασμένη έννοια και άρα αποκομμένη από βιολογικούς παράγοντες! Άκουσον άκουσον... αυτή είναι η διανόηση που μας έρχεται από τη λεγόμενη Δύση και τις λεγόμενες Σπουδές Φύλου οι οποίες κατάντησαν όχημα προώθησης της διαστροφής.

      Είναι τόσο το κατάντημα της δυτικόστροφης 《διανόησης》 που κάποια υποτιθέμενα έγκυρα ακαδημαϊκά περιοδικά (journals) έχουν δημοσιεύσει γελοία και αντι-επιστημονικά άρθρα τα οποία γράφτηκαν επίτηδες από ομάδα ακαδημαϊκών που θέλησαν να αποδείξουν ότι αν γράψεις κάτι στα πλαίσια των ιδεών που προωθεί η νέα (δήθεν) διανόηση τότε είναι πολύ πιθανόν να πετύχεις δημοσίευση ακόμα και αν οι αναλύσεις σου είναι αντι-επιστημονικές ή/και γελοίες. Μάλιστα ένα από τα άρθρα-φάρσα τους υποστήριζε ότι αν οι ετεροφυλόφιλοι άντρες χρησιμοποιήσουν σεξουαλικά παιχνίδια με τον ίδιο τρόπο που τα χρησιμοποιούν συνήθως οι ομοφυλόφιλοι τότε πολύ πιθανόν οι ετεροφυλόφιλοι αυτοί να γίνουν λιγότερο 《τρανσοφοβικοί》 και περισσότερο φεμινιστές! Και οι ακαδημαϊκοί αυτοί αφού πέτυχαν 6-7 δημοσιεύσεις με αναλόγου επιπέδου άρθρα έκαναν ένα βίντεο που ξεφτιλίζει την νέα διανόηση και καταδεικνύει ότι έχει χαθεί το μέτρο εντελώς.

      Η Ορθοδοξία (και ενδεχομένως και άλλες θρησκείες) αλλά και ο καθένας μας, μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο σε αυτές τις αηδίες εάν με νηφαλιότητα και αγάπη προς όλους τους ανθρώπους αλλά και με ακλόνητα επιχειρήματα λογικής να εξοντώσουμε αυτές τις άθλιες και επικίνδυνες ιδέες.

      Δεν είναι μονόδρομος η οδός της νέας 《διανόησης》 αλλά επιλογή. Παραδείγματος χάριν, η Ουγγαρία καταργεί τις σπουδές φύλου με το αιτιολογικό ότι είναι ιδεολογία και όχι επιστήμη ενώ ταυτόχρονα στο ουγγρικό σύνταγμα αναφέρεται ρητώς ότι η Ουγγαρία θα προστατεύσει τον δεσμό του γάμου τον οποίον ορίζει ως την εθελοντική ένωση ανδρός και γυναικός. Αυτά ας μας προβληματίσουν ως προς το τι κάνουμε και προς τα που οδεύουμε.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Χαρίλαε, είναι πολύ σημαντικά αυτά που έγραψες και πρέπει να ακούγονται, ακόμα και αν θεωρούμε ότι εμάς εδώ δεν μας αγγίζουν ακόμα σε όλη τους την έκταση, αλλά ειλικρινά τα πράγματα στην Ελλάδα αλλάζουν ραγδαία, και ακριβώς επειδή αλλάζουν και στα υπόλοιπα επίπεδα, στα οποία πέφτουμε συνεχώς, το ένα συμπαρασύρει το άλλο και θα ξυπνήσουμε ξαφνικά σε μια νέα πραγματικότητα και στη χώρα μας.
      Όλα αυτά τα ζητήματα είναι και βαθιά πολιτικά, και όπως έγραψες και στο άλλο σχόλιο δυστυχώς «παρεισέφρησε η πολιτική στα του Πατριαρχείου και αυτό είναι μια άσχημη εξέλιξη για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο».
      Ο Πατριάρχης οφείλει να δει την πολιτική χροιά των γεγονότων.
      Πρέπει τελικά να αποφασίσουμε ποιον αυριανό κόσμο θέλουμε.
      Ένα μονοπολικό κόσμο με ηγεμονία της Δύσης, ή ένα πολυπολικό μέσω της διατήρησης των ισορροπιών με την Ρωσία;
      Ο νέος μετα-ψυχροπολεμικός ανταγωνισμός μεταξύ τους, δεν είναι μόνο γεωπολιτικός αλλά κυρίως ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ.
      Η εμπλοκή του Πατριάρχη στο ζήτημα της Ουκρανίας, δυστυχώς επηρεάζει με κρίσιμο τρόπο τις γεωπολιτικές ισορροπίες προς όφελος της Δύσης.
      Η οποία Δύση είναι πλέον ξεπεσμένη σε επίπεδο αξιών και συμπαρασύρει όλο τον πλανήτη.

      Σχετικά με το θέμα του φύλου και την κυριαρχία της Δύσης, ας δούμε τι λέει όχι ένας «φονταμενταλιστής χριστιανός» (όπως μας κατηγορούν), αλλά ένας καθηγητής, ο Δ.Πατέλης (παρακαλώ διαβάστε το αν θέλετε λέξη προς λέξη):

      «Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ δίνουν μάχες για να θεωρηθεί ύψιστο δικαίωμα ελευθερίας επιλογής το να επιβάλλουν γονείς ορμονική παρέμβαση με εισαγγελική απόφαση για την αναστολή της ορμονικής ανάπτυξης του παιδιού ή παρεμβάσεις αλλαγής φύλου σε 6χρονα, 9χρονα, 12χρονα.
      Τι είναι αυτό αν όχι γενοκτονία;
      Ποιός είσαι εσύ που αποφάσισες εξ’ ονόματος του παιδιού να κάνεις προσθετικές, αφαιρετικές και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ορμονικές παρεμβάσεις; Διαβάστε, είναι συγκλονιστικό το υλικό αυτό το οποίο αποκτά διαστάσεις γενοκτονίας, στα πλαίσια των οποίων επέρχεται τεχνηέντως και ένας βιολογικός εκφυλισμός του ανθρώπινου γένους στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και οικονομίες. Δεν είναι τυχαίο αυτό το φαινόμενο.

      Και δείτε ποιοί είναι αυτοί οι οποίοι χρηματοδοτούν συστηματικά αυτού του είδους τις παρεκκλίσεις, με βιομηχανικό μάλιστα τρόπο, και θα καταλάβετε. Κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Την έκανα. Ξέρετε τι ανακάλυψα;

      Δείτε πώς χρηματοδοτούνται ΜΚΟ που προωθούν αυτά τα LGBTQ πρότυπα από τα βασικά μονοπώλια, Microsoft, IBM, Apple, ή πάρτε όλους τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους και δείτε πώς χρηματοδοτούν αυτά τα πράγματα.
      Δείτε τι προγράμματα υπάρχουν στη βιομηχανία για ειδικά πακέτα για LGBTQ, δείτε τι ειδικές πιστωτικές κάρτες εκδίδονται για LGBTQ κοινότητες με τις προτιμήσεις τους, και πείτε μου σας παρακαλώ αυτό το οποίο είναι πρωτεύουσα επιλογή των πιο επιθετικών κύκλων της σημερινής χρηματιστικής ολιγαρχίας του κεφαλαίου, πώς μπορεί να είναι πρόταγμα και σημαία προοδευτικότητας για κάποιους δήθεν προοδευτικούς χώρους.

      Εάν λοιπόν έχουμε μια τέτοια ακύρωση του βιολογικού πυρήνα συγκρότησης της μελλοντικής προσωπικότητας, πιστέψτε με δεν υπάρχει θέμα στην μετέπειτα ζωή του ατόμου που να μη το διαθλά μέσω αυτής της παρέκβασης, παρέκκλισης, από τον έμφυλο προσδιορισμό της ύπαρξής του βιολογικά.Αυτό θα το δείτε και εμπειρικά.
      Ψάξτε τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί αυτή την αλλαγή προσανατολισμού με ή χωρίς ιατρική παρέμβαση, και πείτε μου αν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν ένα από τα μείζονος κλίμακας προβλήματα της κοινωνίας και της ανθρωπότητας της εποχής χωρίς να το διαθλούν από αυτό.
      (συνεχίζεται)

      Διαγραφή
    3. Έτσι έχουμε το επόμενο βήμα της αποδόμησης της κοινωνίας μετά την επιθετική ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού.

      Δεν είναι μόνο η κοινωνία συνονθύλευμα ατόμων εγωιστικά και ιδιοτελώς σκεπτόμενων ως προς τα κίνητρά τους, άρα που ανάγονται στη βιολογία τους, αλλά έχουμε ακόμα μια μεγαλύτερη επίθεση της κυρίαρχης ιδεολογίας και προπαγάνδας στο βιολογικό πυρήνα συγκρότησης της προσωπικότητας, στη βιολογική υπόσταση του ατόμου ως θεμέλιο της προσωπικότητας.

      Δηλαδή δεν του έφτανε που αποδόμησε την κοινωνία σε άτομα ιδιοτελώς σκεπτόμενα, φιλοτομαριστές, αλλοτριωμένους κι αλλοτριωτικούς, αλλά πάει να συνθλίψει και τον ίδιο τον βιολογικό πυρήνα συγκρότησης της οποιασδήποτε ατομικότητας, άρα της προσωπικότητας.

      Δεν είναι τυχαίο ότι στρατηγικά think tanks όπως αυτά του Stratford σε δημόσιες στρατηγικές τους εκθέσεις αναφέρουν πόσο προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων της κυριαρχίας των ΗΠΑ είναι η επιβολή αυτών των LGBTQ προτύπων.
      Όχι μόνο διότι παίζουν για ένα target group καταναλωτικών αγαθών που προσανατολίζονται σε άτεκνες καταστάσεις, ομοφύλων ζευγαριών, ατέκνων, μονογονεικών κλπ οικογενειών, αλλά και διότι αυτό είναι το πιο χειραγωγήσιμο υλικό.

      Είναι αδύνατο να σηκώσει κεφάλι ως προς τα θεμελιώδη προτάγματα ένα καταρρακωμένο άτομο ως προς το βιολογικό πυρήνα συγκρότησης της προσωπικότητάς του εάν έχει υποστεί μια τέτοια χειραγωγική μετάταξη.”
      http://www.offtherecord.net.gr/2015/12/09/ο-καθηγητής-φιλοσοφίας-δημήτρης-πατέ/

      Να συμπληρώσω εδώ ότι στη Ρωσία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: ο Πούτιν απαγόρευσε την γκέι «προπαγάνδα», και ξεκαθάρισε πως «δεν απαγορεύουμε τις σεξουαλικές σχέσεις που δεν είναι παραδοσιακές. Έχουμε απαγόρευση στην προώθηση της ομοφυλοφιλίας και της παιδοφιλίας".
      Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που απαγορεύει την ενημέρωση ανηλίκων για ζητήματα που αφορούν τους ομοφυλόφιλους και προβλέπει και… πρόστιμο που ξεκινάει από 4.000 ρούβλια και φτάνει στο 1.000.000 ρούβλια.:

      https://www.vice.com/gr/article/gvpdqw/aktivistes-tis-lgbt-koinotitas-diadilwsan-kata-tou-poutin-sto-syntagma

      Διαγραφή
  9. Εμείς λοιπόν όλοι που μιλάμε και διαμαρτυρόμαστε δεν είμαστε ούτε «φονταμενταλιστές», ούτε οπισθοδρομικοί επειδή επιζητούμε την διατήρηση και την ανάδειξη των αξιών μας, ούτε πολύ περισσότερο θέλουμε να κρίνουμε τα εκκλησιαστικά πρόσωπα έτσι χωρίς λόγο, αλλά ο σκοπός μας είναι να αντισταθούμε όλοι μαζί απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα (ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ).
    Θέλουμε μια Ορθοδοξία δυνατή και ενωμένη. Θέλουμε ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία.
    Αυτά οφείλουμε να τα πούμε και είναι ωφέλιμο να ακούσει και ο Πατριάρχης τον κόσμο της Εκκλησίας που στις ομιλίες του αποκαλεί «τέκνα αγαπητά». Δεν είναι κανείς αλάθητος σε αυτόν το κόσμο (εκτός ίσως από τον Πάπα). Λοιπόν αν θέλουμε κι εμείς να δημιουργήσουμε ένα «παπικό αλάθητο», τότε ας μην μιλάμε. Αν θέλουμε όμως να ωφελήσουμε είναι χρέος μας να μιλάμε και να εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας, ώστε να διορθώνεται η πορεία των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αψογη αγαπητη κυρια....εχετε μια υποκλιση μου σεμνη.Δεστε το σαν χαιρετισμο...

      Διαγραφή
    2. Aγαπητέ μου Δημήτρη, «Χρόνια πολλά» για την γιορτή σου (έστω και ετεροχρονισμένα)...

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή Μαρία δεν εκπροσωπείτε τον κόσμο της ορθοδοξίας, και όπως οφείλετε να μιλάτε εσείς οφείλουν να έχουν διαφορετική αποψη απο εσάς και άλλοι που είναι Ελληνες ορθοδοξοι!
      Επίσης ας βάζουμε όλοι μας κάποιες παρενθέσεις στη φλυαρια μαεςς και ας αφήνουμε και τον Θεό να δείξει τα πράγματα.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Α.Τ. δεν είπα εγώ ότι «εκπροσωπώ τον κόσμο της Ορθοδοξίας», και σαφώς καθένας έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του, γι΄αυτό τόσο καιρό σε αυτό το ιστολόγιο δεν προσπάθησα ποτέ να «φιμώσω» κανένα σχολιαστή, γιατί σέβομαι τους πάντες. Ότι έχω να πω (και τη διαφωνία μου), το λέω με ουδέτερο τρόπο, μέσα στο σχόλιό μου. Όσο για τις παραπομπές σε άρθρα όποιος θέλει τις διαβάζει. Επίσης όποιος κουράζεται από ένα εκτενές σχόλιο μπορεί να το αγνοήσει. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι ο Θεός θα δείξει τελικά τα πράγματα. Οφείλει όμως καθένας να εκφράσει την αγωνία του με βάση αυτά που βλέπει και αντιλαμβάνεται. Είναι καλό και ωφελεί πάρα πολύ όταν γίνεται με σωστό τρόπο.
      Συμπληρωματικά να πω (το έχω ξαναπεί άλλωστε), ότι είναι καταστροφικός ο τρόπος που αντιδρούν κάποιοι άνθρωποι με σχισματικό φρόνημα, και είμαι η πρώτη που το καταδικάζω. Καλό σας απόγευμα...

      Διαγραφή
    5. Νομίζω πως έχουμε τις ίδιες αγωνίες (άσχετα αν βλέπουμε τα πράγματα από άλλη σκοπιά) και συμφωνώ απολύτως μαζί σας για το σχισματικο φρόνημα. Να είστε καλά, και να μην χάνουμε την ελπίδα μας

      Διαγραφή
    6. Aν δεν σας πειράζει θα ήθελα να μου πείτε έστω με δύο λόγια πως βλέπετε εσείς τα πράγματα. Θεωρείτε ας πούμε ότι όλα όσα γίνονται είναι σωστά; Ή ότι έστω υπάρχει μια αναγκαιότητα ή κάποιος σκοπός; Θα ήταν χρήσιμο να ακούγαμε σε ποια σημεία διαφωνείτε, γιατί κανείς δεν ισχυρίζεται ότι «τα έχει όλα λυμένα» ή ξεκαθαρισμένα.. Αν θέλετε φυσικά..Να είστε καλά κι εσείς..

      Διαγραφή
    7. Επί του συγκεκριμενου θέματος θεωρώ πως ο δεσποτικος μεγαλοϊδεατισμός των Ρώσων είναι αυτός που υπονομεύει την ενότητα της ορθοδοξίας.

      http://contogeorgis.blogspot.com/2018/10/21.html?m=1

      Επίσης αυτός ο στείρος αντιδυτικισμος που τείνει να παγιωθεί ως κόμπλεξ δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Μπορεί πριν κάποια χρόνια (πχ. για τη θεολογική γενια του 60 ) να είχε νόημα ταυτότητας αλλά σήμερα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

      Διαγραφή
    8. Αγαπητέ
      Εχω μερικά ερωτήματα αλήθεια!
      Σεις υπερασπίζεστε όσα λέει ο Κοντογιώργης για το θέμα της Εκκλησίας ή όσα λέει τα μεταχειρίζεστε για στηρίξετε την άποψη σας υπερ του Οικουμενικού Πατριάρχή?
      Θα είχε ενδιαφέρον για την συνέχεια της συζήτησης ώστε να ξέρω τι να σας ρωτήσω και πως!

      Διαγραφή
    9. Η ανάλυση του κ. Κοντογιώργη σε κάποια σημεία είναι σωστή (έως εξαιρετική), και αν την δεις αυτόνομα δεν μπορείς να βρεις κάποιο λάθος.Κάποια απ΄αυτά τα έχω πει σε άλλα σχόλια, έστω και στον επιφανειακό βαθμό που τα γνωρίζω.
      Όμως θεωρώ ότι δεν λαμβάνει υπ΄όψιν του και κάποιες άλλες παραμέτρους, ώστε να βγάλει το τελικό συμπέρασμα, και έτσι καταλήγει να είναι μονομερής (ως προς την οπτική των πραγμάτων)..
      Θα τα πάρω με τη σειρά και θα πω τις διαφωνίες μου, στο μέτρο που μπορώ:

      Αντιγράφω από το blog του κ. Κοντογιώργη (σε εισαγωγικά), και συμπληρώνω:

      1)«Η αρχή για να συναντηθεί ο διάλογος με τον κανόνα συνέχεται με την παραδοχή που διδάσκει ότι οι αναγνώσεις του κανόνα μπορούν να είναι πολλές και όχι μια (...) πολλές φορές σε ανάλογα ζητήματα εφαρμόσθηκε η αρχή της «οικονομίας»(...) Η αρχή της «οικονομίας» διατηρεί τον κανόνα, πλην όμως επιτρέπει και την διαφορετική ερμηνεία και την καταλαγή. Η αυθεντική ερμηνεία είναι για τους πιστούς έργο μόνο του Θεού. Ουδείς στη γη έχει την εξουσιοδότηση να επικαλείται το Θεό για να ενισχύσει την δική του εκφορά της αλήθειας.»

      Συμφωνώ σε αυτά, οι Κανόνες πρέπει να ερμηνεύονται με βάση το «πνεύμα» τους και όχι το «γράμμα». Αρκεί όμως να δούμε στην περίπτωσή μας ποιο είναι αυτό το πνεύμα, δηλ. τι τελικά θα ωφελήσει το μέλλον της Ορθοδοξίας.
      Επίσης όσο και αν παραβλέψουμε τους Κανόνες και θεωρήσουμε την καθαίρεση του Φιλάρετου άκυρη (έχουν καθαιρεθεί άδικα ακόμα και Άγιοι της Ορθοδοξίας), δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το «πνεύμα» , δηλ. ότι αυτή η καθαίρεση έγινε, γιατί χωρίς να έχει καμία δικαιοδοσία, ούτε καμία εξουσιοδότηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκάλεσε σχίσμα λειτουργώντας όπως οι δικοί μας Παλαιοημερολογίτες που είναι 13 κομμάτια, απλά θέλοντας να γίνει Πατριάρχης.


      2) «...δεν νοείται να υπάρχει υποστατό κράτος έθνος, και η εκκλησία του για οποιονδήποτε λόγο, να υπάγεται ενόλω ή ενμέρει στην εκκλησία άλλου κράτους. Αυτό αποτελεί ιδίωμα μόνο στο βατικάνειο δεσποτικό σύστημα...»

      Αυτό μπορεί να είναι σωστό με βάση τον τρόπο που δομήθηκε απ΄την αρχή η Εκκλησία, αλλά στην περίπτωση της Ουκρανίας, παραβλέπει και πάλι τις ιδιαίτερες ιστορικές συνθήκες, τους δεσμούς ανάμεσα στις Εκκλησίες Μόσχας-Ουκρανίας, που ουσιαστικά η μία είναι γέννημα της άλλης, και το κυριότερο, τους λόγους που έτσι βεβιασμένα γίνεται η αυτονόμηση, που είναι κυρίως πολιτικοί.

      3) «..η ρωσική εκδοχή της ορθοδοξίας, πολύ μικρή σχέση είχε και έχει με αυτό που στοιχειοθετεί την ελληνική εκδοχή του χριστιανισμού, σε επίπεδο πρόσληψης του θείου όσο και ως πολιτισμική παράμετρος της ορθοδοξίας. Από τη στιγμή που το Βυζάντιο έφυγε νωρίς, η ρωσική εκκλησία και η ορθόδοξη κοινωνία της δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν, πέραν του λειτουργικού την ελληνική ορθοδοξία. Θέλω να πω ότι η σχέση της ρωσικής εκκλησίας με τους πιστούς της είναι μάλλον βατικάνεια παρά κατά το ελληνικόν ορθόδοξη...»


      Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό, και έχω μιλήσει ήδη σε άλλα σχόλια για την μεταπατερική θεολογία που ξεπήδησε από τη Ρωσική Εκκλησία.
      Στο πνεύμα το δικό μας δεν μπήκαν οι Ρώσοι, τηρούσαν π.χ. με αυστηρότητα τα τυπικά και τις νηστείες αλλά σκότωναν ή συμπεριφερόταν χωρίς έλεος.
      Ο Ιβάν ο τρομερός π.χ. που είχε κατακρεουργήσει τους πάντες ήταν μεγάλος ΄νηστευτής' και μάλιστα τον έλεγξε αυστηρά ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, λέγοντάς του ότι δεν τρώει κρέας ζώων αλλά τρώει ανθρώπινο.
      Δείτε την εξαιρετική ιστορική σειρά «ΣΟΦΙΑ» (και σαν ψυχαγωγία, έχει και υπέροχα τοπία), που αναπαράγει τις ιστορικές λεπτομέρειες του τρόπου πρόσληψης του χριστιανισμού από τους Ρώσους:
      https://xristianikosinema.blogspot.com/2017/10/sofia-tv-mini-series-2016.html (όλα τα επ.)
      https://drive.google.com/file/d/0B0HNVPrtBrRVYjFRRkRKcmtnR00/view (1ο Επ.)

      Λίγο πριν την κομμουνιστική επανάσταση τα πράγματα ήταν ξεπεσμένα, όπως τα παρουσιάζει ο π.Αρσένιος σε ομιλία του στην εξορία, υπήρχε εκμετάλλευση του κλήρου, φιλοχρηματία κτλ.. που βοήθησε μαζί με τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στην εξάπλωση της αθεϊας.

      (συνεχ.)

      Διαγραφή
    10. Μέσα όμως στα 70 χρόνια διωγμού, η Ρωσική Εκκλησία κυριολεκτικά αναβαπτίστηκε μέσα στο αίμα των εκατομμυρίων μαρτύρων και ανέδειξε και πολλούς αγίους.
      Σήμερα αν δούμε το δικό μας χάλι σε όλα τα επίπεδα, πιθανόν οι Ρώσοι να είναι πιο κοντά τουλάχιστον στις αξίες μας, παρά εμείς.


      4)«...το πατριαρχείο της Μόσχας δεν φείδεται προσπαθειών για να υπονομεύσει το πρωτόθρονο του οικουμενικού πατριαρχείου προκειμένου να υφαρπάσει την ηγεσία της ορθοδοξίας και προφανώς να το σύρει στις επιλογές του.
      Με λίγα λόγια, το οικουμενικό πατριαρχείο όχι με δική του ευθύνη είναι αναγκασμένο να αναζητήσει συμμάχους για να επιβιώσει στην Δύση.»

      Δεν διαφωνώ ότι φυσικά και ο Κύριλλος θα ήθελε τα πρωτεία, και σαφώς μπορεί να υπονομεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.Είναι άλλωστε απαράδεκτες και οι ενέργειές του να αφορίσει το Οικ. Πατριαρχείο και όλους εμάς. Είναι γελοίο να αφορίζει τους μισούς Ορθόδοξους, και διακωμωδεί την ίδια την έννοια του αφορισμού, και της Εκκλησίας.
      Όμως να μου επιτρέψετε να πω ότι εξίσου, και πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα με τη Δύση.
      Αυτή και αν πατάει επί πτωμάτων για τα συμφέροντά της!
      Ιδιαίτερα σήμερα που εκτυλίσσεται μια παγκόσμια μάχη μέχρις εσχάτων για την παγκόσμια κυριαρχία.Είδαμε πως στήθηκε και η Συμφωνία των Πρεσπών.
      Επομένως το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να αντιληφθεί ότι ναι μεν η Ρωσία μπορεί να το υποσκάπτει, αλλά και η Δύση ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ.Κυρίως για να διασπάσει τους Ορθόδοξους λαούς. Γι αυτό θα πρέπει απεγνωσμένα να τα βρουν μεταξύ τους οι Ορθόδοξες Εκκλησίες.


      5) «Εν ολίγοις, άποψή μου είναι ότι ορθώς το οικουμενικό πατριαρχείο, και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση, παρενέβη στα πράγματα της Ουκρανικής εκκλησίας, προκειμένου να λειτουργήσει εναρμονιστικά, με σκοπό την αυτονομία και την ενότητά της, την οποία υπονόμευσε με την παρέμβασή της, για λόγους ιδίου συμφέροντος, όλως αντικανονικά, η ρωσική εκκλησία.»

      Σε αυτό διαφωνώ κάθετα με τον κ. Κοντογιώργη. Δεν ήταν τώρα η κατάλληλη στιγμή να γίνει καμία κίνηση στην Ουκρανία, πόσο μάλλον έτσι βεβιασμένα που έφερε το Πατριαρχείο σε ρήξη με όλους. Επιπλέον ο κόσμος το εξέλαβε ως υποχώρηση απέναντι στους Αμερικανούς.
      Επαναλαμβάνω ότι πρόσωπα πολύ φιλικά του Πατριάρχη όπως ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, διαφώνησε κάθετα και θέλησε να μεσολαβήσει. Η Ελλαδική Εκκλησία διαφωνεί, δείτε και άρθρο του Μητροπολίτη Μεσογαίας για το θέμα:
      http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/24589-mesogaias-nikolaos-dixasmenoi-autokefaloi-i-enomenoi-adelfoi

      Λοιπόν όλοι έχουν άδικο στις διαφωνίες τους;
      Πάνω σε αυτή τη συγκυρία που πιέζεται η Ρωσία, όταν μάλιστα όπως είπε και ο Μητροπολίτης Πειραιώς, η αίτηση Αυτοκεφαλίας δεν έγινε από τον Φιλάρετο (ώστε να υπάρχει ένα εκκλησιαστικό πρόσχημα), αλλά από μια πολιτική αρχή, τον Ποροσένκο, για τους δικούς του λόγους, δεν έπρεπε ο Πατριάρχης να αναμιχθεί, και μάλιστα να επισπεύσει τόσο τα πράγματα αφού γνώριζε τη ρήξη που θα επερχόταν.
      Αν υποθέσουμε ότι θεωρούσε σωστή την Αυτοκεφαλία ώστε θέλησε να τη δώσει έστω και μέσω του σχισματικού Φιλάρετου, θα έπρεπε και πάλι να δει τη γνώμη και των υπολοίπων με βάση το «πνεύμα» της Ορθοδοξίας, όπως αποτυπώνεται στο συλλογικό-Συνοδικό σύστημα, σε αντίθεση με το παπικό-δεσποτικό σύστημα του Καθολικισμού, των αποφάσεων του ενός-αλάθητου Πάπα.

      Διαγραφή
    11. Επί του συγκεκριμένου θέματος και όχι γενικά για το θέμα της εκκλησίας με εκφράζει απολύτως η προσέγγιση του κυρίου Κοντογιώργη.
      Για το πρόσωπο του πατριάρχη μπορεί κάποια πράγματα να ξενίζουν και μένα (όπως η διαδικασία και η θεματολογία της συνόδου έτσι όπως έγινε) αλλά αρνούμαι ως Έλληνας ορθόδοξος να παρακολουθήσω τους λογισμούς που τον θέλουν πράκτορα και εργαλείο των Τούρκων και των Αμερικάνων.

      Διαγραφή
    12. Τις κατηγορίες και τους χαρακτηρισμούς ως πράκτορα ή μασόνου κ.α., για τον Πατριάρχη, όπως και άλλες με γενικό τρόπο για τους κληρικούς, τις έχω πρώτη καταδικάσει κατηγορηματικά σε άλλα σχόλια, και μάλιστα είπα αναλυτικά ότι κάνουν τεράστιο κακό στην Εκκλησία, και γιατί μας αποδυναμώνουν απέναντι στους εχθρούς της, και γιατί ο ίδιος ο κόσμος της Εκκλησίας, είτε τα πιστεύει και 'σκανδαλίζεται' και απομακρύνεται απ΄την Εκκλησία θεωρώντας ότι όλοι είναι σάπιοι, είτε δεν τα πιστεύει και θυμώνει τόσο πολύ που τα ακούει, ώστε στη συνέχεια αρνείται να μιλήσει και να κάνει καλοπροαίρετη κριτική και εγκλωβίζεται στην αφωνία (που εκλαμβάνεται τελικά ως αδιαφορία, με επίσης άσχημα αποτελέσματα).
      Ως εργαλείο των Τούρκων και Αμερικανών, μπορεί ο Πατριάρχης να «χρησιμοποιηθεί» όπως ήδη είπα, είτε παρά τη θέλησή του, γιατί π.χ. τον αναγκάζουν να γράψει επιστολή στήριξης στους πολέμους του Ερντογάν, ώστε να μην πέσει σε περαιτέρω δυσμένεια του τούρκικου καθεστώτος, είτε ακόμα και με τη θέλησή του πιθανόν να κάνει υποχωρήσεις απέναντι στους Αμερικανούς, γιατί προσβλέπει σε ανταλλάγματα, για το υποτιθέμενο καλό του Πατριαρχείου π.χ. να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης κατόπιν πίεσης της Αμερικής προς την Τουρκία. Στην Σύνοδο της Κρήτης, υπήρξε ανάμιξη ακόμα και της CIA.

      Διαγραφή
    13. Μέρος α΄
      Αγαπητέ
      ο Κοντογιώργης ονομάζει "μείζον κοινωνικό φαινόμενο" την Ορθόδοξη Εκκλησία και κατ επέκταση τους Αποστόλους οι οποίοι ήταν η πρώτη Εκκλησία( σύνολο πιστών)δίπλα στον Χριστό και τον Χριστό! Οι Κανόνες είναι Ιεροί και οποιαδήποτε εξήγηση σε "πνεύμα" οικονομίας πρέπει να γίνεται μέσα στο συνοδικό διοικητικό σύστημα που χαρακτηρίζει την Ορθοδοξία μας προεδρεύοντος Του Αγίου Πνεύματος και με τις προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν τις Συνόδους!
      "Εν κατακλείδι, όταν αναφερόμαστε στους κανόνες ενός μείζονος κοινωνικού φαινομένου, όπως είναι ιδίως η ορθοδοξία, πιστεύω ότι οφείλουμε να έχουμε κατά νουν το σύνολό τους και όχι το κατά περίπτωσιν και ως έχει".
      Ο Χριστός είναι κοινωνικό φαινόμενο? Μάλλον πρέπει να τον ρωτήσετε αν είναι Ορθόδοξος!
      Η "κατ οικονομίαν" εξήγηση δεν μπορεί να είναι προνόμιο ενός ανδρός, παρά μόνον κάποιες φορές ίσως σε μικρά ατοπήματα και σε τοπικό επίπεδο που δεν αλλάζουν τον δογματικό της Ορθοδοξίας χαρακτήρα!
      Ο Χριστός δεν αλλοιώνεται σύμφωνα με τις διαθέσεις μας και η προσήλωσή μας στην ακεραιότητα της τήρησης του δόγματος μας δεν επαφίεται στην κατά συνείδηση του καθενός μας! Δεν αλλοιώνουμε τον Χριστό για να τον φέρουμε στα μέτρα μας να «βολευτούμε».
      Οι πιστοί έχουν τέτοια δύναμη που μπορεί αν δεν δεχτούν αποφάσεις στην βάση ακόμα και συνόδων να καταστήσουν άκυρες!
      Για τα υπόλοιπα το συνοδικό σύστημα διοίκησης έχει προβλέψει! Έχουν τεθεί θέματα για παράδειγμα όπως ο γάμος των Αρχιερέων, κ.α. τα οποία δεν είναι δυνατός "κατ οικονομίαν" να αποφασίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης! Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για παράδειγμα στην περίπτωση του αφορισμού του Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, να συλλειτουργεί με τον Πάπα, τώρα με την Ουκρανία πράττει εκτός Ιερών Κανόνων και παραβιάζει αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων! Ενώ έχουν παραχωρηθεί για παράδειγμα στην Ρωσική Εκκλησία προνόμια και τα είχε αποδεχτεί και έμπρακτα με επιστολή του (στην περίπτωση του Φιλαρέτου) ύστερα τα αφαιρεί! Παραβιάζει κάθε Κανόνα στην περίπτωση του Φιλαρέτου!
      Ο Μακαριστός Χριστόδουλος για παράδειγμα όταν είχε δημιουργηθεί το θέμα με τον Αττικής του ζήτησε να επιμεληθεί των πεπραγμένων (δεν πήγε στην άλλη Μητρόπολη να επέμβει αντικανονικά) και του είπε να βάλει ανακριτή και να δει το θέμα κι όταν ο Μητροπολίτης του ζήτησε να βάλουν από την Αρχιεπισκοπή ο μακαριστός Χριστόδουλος του επέστρεψε πως δεν έχει δικαιοδοσία στην Μητρόπολή του και πως αν δεν έχει ανακριτή να κάνει ο ίδιος το έργο! Δεν επεμβαίνει αν κάποιος δεν μπορεί να λύσει ένα θέμα ή αδυνατεί ή έχει κακή θέση που αντιτίθεται με τους Κανόνες, τότε δεν πάει ο Μητροπολίτης, ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πατριάρχης και τους πλακώνει στο ξύλο κατά βούληση αλλά υπάρχουν όργανα αγαπητέ!
      Αν όμως εσείς θέλετε να σας εκφράζει ο Κοντογιώργης στο θέμα αυτό είναι δικαίωμα σας, ωστόσο θα θέλαμε με επιχειρήματα να μας πείτε το γιατί, διότι από την απάντησή σας δείχνετε να "σας εκφράζει" αλλά αν θέλετε να συνεχίσετε να "εκφράζεστε" μέσα από αυτά πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να τα υπερασπιστείτε! Σε ότι αφορά τον Κοντογιώργη με επιχειρήματα από την Εκκλησία μας απαντάμε γιατί δεν πρέπει να σας εκφράζει! Σας εξηγούμε πως ο ρόλος των πιστών δεν είναι ακούν "τυφλά" τον επίσκοπο ή τον Πατριάρχη! Δηλαδή αν μουρλαθεί ένας και σηκώσει μπαϊράκι θα πάμε σαν τους στραβούς στον Άδη? Έτσι δημιουργούνται οι αιρέσεις! Ο Άγιος Νεκτάριο 4Ο χρόνια μετά αποκαταστάθηκε με την δύναμη των πιστών!

      Διαγραφή
    14. Μέρος β΄
      Μπορείτε λοιπόν να μείνετε στην άποψη σας και εμείς στην δική μας , δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε! Ούτε είμαστε εδώ να επικρατήσει σώνει και καλά η άποψή μας! Εδώ είμαστε για τον διάλογο και να εκθέσουμε τα επιχειρήματα μας ο καθένας από την πλευρά του με στόχο να φωτίσουμε ένα γεγονός, ένα δρώμενο, ώστε να γίνουμε σοφότεροι για να βελτιώσουμε τις απόψεις μας με γνώμονα την αλήθεια! Αυτό είναι δικαίωμα όλων και δεν αποτελεί ούτε δικό μου προνόμιο ούτε δικό σας, ούτε του κου Κοντογιώργη! Οπότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε προς το παρόν έναν διάλογο που από την πλευρά σας έχετε ξεκαθαρίσει μέσα σας πως είστε κάτοχος της καλύτερης γνώμης σύμφωνα με τον κο Κοντογιώργη και όχι με τον Σεβασμιώτατο Πειραιώς, τον θεολόγο Σωτηρόπουλο, τον Άγιο Παίσιο, τον Γέροντα Γαβριήλ, τις Οικουμενικές Συνόδους,τους Ιερούς Κανόνες τους Άγιους Απόστολους και τον Θείο Λόγο!
      Η απάντηση του όταν λέει πως δεν χρειάζεται να αναφέρει παραδείγματα της ρωσικής εκκλησίας είναι ρηχή, όπως ρηχή και με ελαφρότητα είναι το μεγαλύτερο μέρος της! Να αναφέρει! Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο γεγονός! Διότι εμείς δεν αντιτιθέμεθα στο Φανάρι, το αγαπάμε, το αγαπάμε γιατί αποτελεί για μας μια αιώνια λαμπάδα αναμμένη στις καρδιές μας που εκφράζει κάθε αγώνα μας για δικαιοσύνη και ως πιστών αλλά και ως έθνος! Αντιθέτως λοιπόν αγαπάμε την ελληνική συμβολή στην Ορθοδοξία και την ξεχωριστή προσφορά μας με Αγίους, Μάρτυρες, Γέροντες! Κάτω από αυτό το πρίσμα μιλούμε κι όχι γιατί θέλουμε την εξόντωση του Οικουμενικού Πατριάρχη μας! Αντίθετα θέλουμε την λεβεντιά του, την Δικαιοσύνη από τις πράξεις τους και την τεκμηρίωση αλλά κα την χαρά πως είναι άξιος ποιμένας να ευφραίνεται η ψυχή μας!
      Δυστυχώς στο μόνον που έχει δίκιο ο Κοντογιώργης είναι βάσει του αποτελέσματος με ευθύνη αποφάσεως αυτού του είδους η Ορθοδοξία να μετατραπεί σε «μείζον κοινωνικό φαινόμενο»! Ο Χριστός και Ο Θείος Λόγος «μείζον κοινωνικό φαινόμενο»!
      Ακριβώς λοιπόν επειδή η Ελλάδα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην Ορθοδοξία εξακολουθεί μέσα από την βάσανο που κι εμείς αυτήν την στιγμή υποβαλλόμαστε να δηλώνουμε την έγνοια μας Αυτό ήταν που μας ξεχώριζε και μας ξςχωρίζει!
      Κλείνοντας το περί κατασκόπου «σύ είπας»…

      Διαγραφή
    15. Πολύ σωστή η επισήμανση του Σάκη Μαντά. Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζει ο κ. Κοντογιώργης την Ορθοδοξία, «κοινωνικό φαινόμενο»(!).

      Από αυτό το απόσπασμα από το blog του:

      «Η ελληνική εκδοχή του χριστιανισμού δομήθηκε σε έναν πολιτειακό πολιτισμό που είχε ως θεμέλιο την εκκλησία του δήμου των πιστών. Πράγμα που εμπεριείχε αφενός την εφαρμογή της ελληνικής δημοκρατικής αρχής στην «πολιτεία» της –γι’αυτό απεκλήθη και εκκλησία- και την μεταφορά της αγαπητικής σχέσης, από ατομική –που δίδαξε ο Χριστός- σε συλλογική, υπόθεση του δήμου της εκκλησίας.
      Τι απέγιναν άραγε οι αξιωματικές αυτές αρχές που διαφοροποιούσαν διαχρονικά την ελληνική εκδοχή του χριστιανισμού από την δεσποτικής κοπής βατικάνεια εκκλησία; Έχοντας, η νεότερη εκκλησία, απεμπολήσει τη θεμέλια βάση της και μεταβληθεί σε μια κλειστή λέσχη κληρικών, που αυτοαναπαράγεται, απόμακρη θεσμικά από το ποίμνιό της, δύναται να ισχυρισθεί άραγε ότι έχει μεγάλη σχέση με την ιστορική εκκλησία του θεού;»

      φάνηκε ότι θέλει να εμβαθύνει στην ουσία των πραγμάτων, αναδεικνύοντας την ανωτερότητα της Ορθοδοξίας, έναντι των άλλων μορφών πρόσληψης του χριστιανισμού, έτσι δεν ήθελα εξαρχής να πω κάτι, θεωρώντας τον χαρακτηρισμό ως ατυχή, ίσως και βιαστικό.
      Όμως είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟΣ και πρέπει να επισημανθεί, για τους λόγους που είπε ο Σάκης Μαντάς..
      Συμφωνώ και στα υπόλοιπα.Για την ερμηνεία των διάφορων καταστάσεων και των Κανόνων, και την ανάληψη των αποφάσεων πρέπει να υπάρχει συλλογικότητα με βάση το πνεύμα της Συνοδικότητας. Πολύ σωστά τα παραδείγματα που ανέφερε.
      Το αλάθητο είναι προνόμιο μόνο του Πάπα. Στην Ορθοδοξία δεν είναι κανείς υπεράνω των άλλων, αλλά ο ένας συμβουλεύει και βοηθά τον άλλο, και έτσι προχωράει το Σώμα του Χριστού, η Εκκλησία.
      Επίσης να μην ξεχνάμε πόσο μεγάλα λάθη έχουν γίνει από υψηλά ιστάμενα εκκλησιαστικά πρόσωπα στην Ιστορία της Εκκλησίας.
      Ο Θεός θέλει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Και έτσι δείχνουμε και το ενδιαφέρον μας και την αγάπη για την πίστη μας.

      Διαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πού είσαι Νικόλαε Σωτηρόπουλε; Λείπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος για όσους δεν κατάλαβαν το θεόσταλτο σχόλιο σας στις 28 Αυγούστου 2014! Πρόκειται για την γλυκήτατη μορφή του Θεολόγου που η ζωή του όλη ήταν αφιερωμένη με πάθος στον Χριστό! Ωστόσο σε αυτήν την άγια μορφή ο ίδιος Πατριάρχης αντικανονικά τον έθεσε εκτός Εκκλησίας! Ωστόσο η Εκκλησία δεν θα πάψει να αποτελείται από εμάς! Χωρίς εμάς η Εκκλησία δεν υπάρχει... ο Άγιος Νεκτάριος θαρρώ θα τον προστατεύει καθώς έζησαν τον ίδιο αιώνα, αλλά είχαν και κοινά βάσανα στη ζωή! Πραγματικά λείπει...

      Διαγραφή
    2. Σάκη Μαντά συμφωνώ και επαυξάνω στα καλά σου λόγια γιά το μακαρίτη Νικόλαο Σωτηρόπουλο τον οποίον εγνώριζα προσωπικώς... είχε πνευματικό τον π. Πορφύριο (νυν άγιο Πορφύριο) κυκλοφορούσε χωρίς δραχμή στην τσέπη του (βίωνε ενδυνείδητα την ακτημοσύνη) ήταν σπάνιας Θεολογικής κατάρτισης αλλά και Φιλόλογος γιαυτό και η περίφημη ερμηνεία του σε δύσκολα χωρία της Καινής Διαθήκης.... τί να πρωτογράψω... Ο επαίσχυντος αφορισμός του από τον παπικώς δρώντα πατριάρχη δεν έκαμψε την εκτίμησή που είχαν στο πρόσωπό του οι γνωρίζοντες τους ιερούς κανόνες και πολλές φορές ερχόταν στον ιερέα της δικής μας ενορίας ..... Επίσης θεωρώ υποχρέωσή μου να τονίσω ότι στους κατ' ιδίαν διαλόγους "μετακινούσε όρη" με την υπομονή του, την αοργισία του και τις πνευματοφόρες απαντήσεις του. Αναφορικά με τον αφορισμό του υπάρχει σχετικό άρθρο του : http://aktines.blogspot.com/2012/12/blog-post_3560.html?m=1

      Διαγραφή
  12. Αξιότιμη Κυρία Μαρία Ρ. δεχτείτε τα ταπεινά σέβη μου, οποιασδήποτε ηλικίας και αν είστε.
    Οι παρεμβάσεις σας, σπάνιου ορθολογισμού και ευπρέπειας, κοσμούν, αναβαθμίζουν το επίπεδο λειτουργίας της στήλης σχολίων και -ως ποιοτικά πρότυπα- διδάσκουν, εισάγουν μέτρα συγκρίσεως και υπόσχονται την προαγωγή αυτού του πεδίου συνάντησης, από το επίπεδο της αρένας καταπιεσμένων Εγώ, σε αμφιθέατρο αμοιβαίου πνευματικού εμπλουτισμού.
    Παρακαλώ συνεχίστε, είναι και αισθητική χσρά να σας διαβάζει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον είναι δυνατό διότι διαθέτει θυσιαστικήν αγάπην και πολιτεύεται διά της ταπεινώσεως και του Σταυρού."
    Μα η όλη η ομιλία -και η εν γένει πολιτεία του ανδρός- αντιστρατεύεται βίαια αυτόν τον μετέωρο ισχυρισμό. Λες και του τον εμφύτευσε στον λόγο αγαθό πνεύμα, προς ανάδειξη και εξεικόνιση της πνευματικής σύγχυσης, από ακριβώς την απώλεια των ελέγχων της χριστιανικής ταπεινώσεως και της θυσιαστικής αγπάπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, αγαπητέ μου κ. Αστέριε, αν και είναι πολύ υπερβολικά, και το λέω χωρίς ταπεινολογίες. Ευχαριστώ για την καλή σας διάθεση απέναντί μου. Ούτε εγώ γνωρίζω τις ηλικίες των συνομιλητών μου και έτσι απαντώ με βάση τον τρόπο που μου μιλούν, αν και θα ήθελα, για να ξέρω πως να τους μιλήσω στον ενικό ή στον πληθυντικό. Εγώ για να βοηθήσω στην επικοινωνία μας εδώ, σας λέω ότι δεν είμαι μεγάλης ηλικίας, (έχω μικρά παιδιά και το πρώτο το απέκτησα στα 24 μου, και το λέω έτσι, για να μην αναφέρω συγκεκριμένη ηλικία που μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ισχύει) οπότε μπορείτε να μου μιλάτε στον ενικό. Αν και αυτό δεν είναι το ουσιώδες, όσο η καλή προαίρεση του ενός απέναντι στον άλλο. Οι διαδικτυακοί διάλογοι όταν γίνονται σε τέτοιο κλίμα, καλής προαίρεσης απέναντι στον άλλο, μπορούν να είναι πηγή αμοιβαίου πνευματικού εμπλουτισμού όπως ακριβώς το είπατε. Σας ευχαριστώ και πάλι, και καλή σας νύχτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω γα τις ευχες σας Μαρια.
      Κατι ασχετο...ηθελα σαν γνωμη..
      Η ελια δενδρο...για να βγαλει καρπο πρεπει να ειναι ημερη.Αν φυτεψω ενα κουκουτσι της...θα βγει αγριελια αγονη.Ναι ?? Ναι...Για να γινει γονιμη ηρεμη...πρεπει να μπολιαστει με ματια ημερης.Ναι ?? Ναι....Ολες οι ελιες στον πλανητη αρχικα ηταν αγριες.Αγριελιες . Ναι ??? Ναι.....( οπως κι ολα τα δενδρα )......ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ το πρωτο μπολι στον πλανητη ????!!!! ( το ιδιο κι η λεμονια ..και η πορτοκαλια κλπ...που σε αγρια πρωτια ειναι νερατζιες).....

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα αγαπητέ Δημήτρη.Υπάρχουν στη φύση πολλές ποικιλίες άγριες και ήμερες. Αυτό ισχύει σε πολλά είδη φυτών. Χρησιμοποιούμε στους εμβολιασμούς τη ρίζα μιας άγριας ποικιλίας λόγω της ανθεκτικότητας σε αρρώστιες, και το υπέργειο μέρος από μια άλλη ποικιλία με καλά χαρακτηριστικά για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε... Τα τελευταία χρόνια γίνεται σε πολλά είδη (δες π.χ. τα καρπούζια που κοντεύουν να γίνουν σαν κολοκύθια (και στη γεύση), λόγω της ρίζας κολοκυθιάς που χρησιμοποιείται)..

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστω...δεν ειναι χωρος εδω για εκταση...Μονο ενα τελευταιο..Δεν με καλυψατε στην περιεργεια μου..Στην ουσια ειπατε δυο πρσγματα.1) υπηρχαν ημερα...2) τι κανουμε σημερα και γιατι.Οπως βλεπετε το δευτερο το κανει ενας ..νους.Η απορια μου αφορουσε το πρωτο.Γιατι δεν κληρονομειται η μεταβολη.Ειναι καταφανες οτι αρχικα η επικρατουσα φυλη ηταν αγρια.Και μετα ..κατι εγινε.Πιθανον οτι κανουμε στο .δευτερο.Αυτο πχ..αφορα και το σιταρι....( μεσα στα πολλα σγριοχορτα τοτε...ενα ..ξεχωρισε σκανδαλωδως...πολλαπλασιαστηκε ...σαν σπορος...σκοπιμα...και σκανδαλωδως ειχε ολα τα καλα να ..θρεψει χιλιαδες χρονια εμας..Ηταν δηλ. απο πριν γνωστο τι θα γινοταν με αυτο...κι οχι με το ...διπλα χορτο..Αυτη.η επιλογη δεν ειναι ..φυσικη.Εχει νου απο πισω...

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστω...δεν ειναι χωρος εδω για εκταση...Μονο ενα τελευταιο..Δεν με καλυψατε στην περιεργεια μου..Στην ουσια ειπατε δυο πρσγματα.1) υπηρχαν
      ημερα...2) τι κανουμε σημερα και
      γιατι.Οπως βλεπετε το δευτερο το
      κανει ενας ..νους.Η απορια μου
      αφορουσε το πρωτο.Γιατι δεν
      κληρονομειται η μεταβολη.Ειναι
      καταφανες οτι αρχικα η επικρατουσα
      φυλη ηταν αγρια.Και μετα ..κατι
      εγινε.Πιθανον οτι κανουμε στο
      .δευτερο.Αυτο πχ..αφορα και το
      σιταρι....( μεσα στα πολλα σγριοχορτα
      τοτε...ενα ..ξεχωρισε
      σκανδαλωδως...πολλαπλασιαστηκε
      ...σαν σπορος...σκοπιμα...και
      σκανδαλωδως ειχε ολα τα καλα να
      ..θρεψει χιλιαδες χρονια εμας..Ηταν
      δηλ. απο πριν γνωστο τι θα γινοταν με
      αυτο...κι οχι με το ...διπλα
      χορτο..Αυτη.η επιλογη δεν ειναι
      ..φυσικη.Εχει νου απο πισω..Καλο βραδυ....

      Διαγραφή
    5. H έννοια της «φυσικής επιλογής» που εμπλέκεται και στη «θεωρία της εξέλιξης των ειδών» του Δαρβίνου, σημαίνει απλά ότι σε κάποιο πληθυσμό επιβιώνει ο καλύτερος, ο ισχυρότερος, ο πιο προσαρμοσμένος στο περιβάλλον, ο οποίος αναπαράγεται, και στις επόμενες γενιές με την ίδια διαδικασία γίνεται το ίδιο, και έτσι φτάνουμε στη σημερινή τελειοποίηση των μορφών των ειδών.
      Η διαφοροποίηση σε ένα πληθυσμό, προέρχεται είτε από μεταλλάξεις (ακόμα και απ΄τον ήλιο) είτε από τον διαφορετικό συνδυασμό των γονιδίων των 2 γονέων, και άλλες αιτίες.
      Αυτή όμως η διαδικασία είναι τόσο αργή ώστε σήμερα η ίδια η Αστροφυσική την απορρίπτει ως ερμηνεία της δημιουργίας των ειδών:
      ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ (ΔΑΡΒΙΝΟΥ) ΑΠΟ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ
      https://www.youtube.com/watch?v=sKYIBc3wHug
      «Λογικά επιχειρήματα» υπάρχουν άπειρα, όπως είναι π.χ. και η ακατανόητη αναίρεση της «τάσης αύξησης της αταξίας» (εντροπίας) που συμβαίνει σε όλο το Σύμπαν, με την εμφάνιση της Ζωής, που είναι συνώνυμο της απόλυτης τάξης και οργάνωσης, (που δεν μπορεί να εξηγηθεί έτσι απ΄το πουθενά, ούτε από την τυφλή δύναμη της βαρύτητας που δημιούργησε τα άστρα), όσο απλές και αν ήταν οι πρώτες μορφές, όπως και οι λειτουργίες του πολλαπλασιασμού, των ενστίκτων (αλήθεια τι σημαίνει στο βάθος της αυτή η λέξη και λέμε π.χ. ότι ένα ψάρι ή ένα σαλιγκάρι έχει «ένστικτο»;), των συναισθημάτων και της απίστευτης λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, και το αποκορύφωμα, το ίδιο το πνεύμα του ανθρώπου, με ότι αυτό περιλαμβάνει.Τι να πρωτοπούμε... Χρησιμοποιούμε ναι μεν τα επιχειρήματα σαν ένα είδος προβληματισμού για τους άθεους, αλλά αν κάποιος δεν έχει μάτια να δει δεν βλέπει.Ουσιαστικά δεν χρειάζεται κανένα «λογικό επιχείρημα», γιατί τα πάντα βοούν. Η Δημιουργία φανερώνει από μόνη της τον τέλειο Νου, την Πρόνοια και τη Σοφία του.Οι υποτιθέμενοι έξυπνοι (αλλά όχι σοφοί), οι λεγόμενοι επιστήμονες, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους λόγω ακριβώς υπερηφάνειας, δεν καταδέχονται να παραδεχτούν ότι υπάρχει κάτι ανώτερο απ΄αυτούς, αλλά θεωρούν τον εαυτό τους ως την μόνη συνείδηση του Σύμπαντος. Ο άθεος βιολόγος Dawkins έχει δηλητηριάσει τόσο κόσμο με τα βιβλία του.Στα σχολεία διδάσκεται η Θεωρία του Δαρβίνου στο μάθημα της Βιολογίας και μέσω της Χημείας «ερμηνεύουν» το πρώτο ξεκίνημα της Ζωής.. Αυτά έλεγαν και σ΄εμάς και μας απαξίωναν ότι είχε σχέση με τον Θεό και στο σχολείο και στο κοινωνικό περιβάλλον, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι τα πάντα είναι αντικείμενο «λογικής έρευνας» με την μέθοδο της «παρατήρησης-λογικής επεξεργασίας-συμπερασμάτων», όπως γίνεται στα εργαστήρια, μέχρι που αρχίσαμε να ψάχνουμε μόνοι μας την αλήθεια, με άλλους τρόπους, με την καρδιά και τον θαυμασμό απέναντι στα κρυμμένα νοήματα σε ότι βλέπουμε. Ο Θεός δεν ανακαλύπτεται με «λογικές» εξερευνήσεις, αλλά αποκαλύπτεται σε όποιον πραγματικά διψάει με ειλικρίνεια να βρει την αλήθεια.Και αποκαλύπτει συνεχώς στο νου του ανθρώπου τα κρυμμένα μυστήρια και όλη τη σοφία και τη γνώση και αυτό θα γίνεται στην αιωνιότητα, αφού είναι Άπειρος και ο άνθρωπος ως εικόνα Του, γίνεται και εκείνος «άπειρος» όσο άπειρη είναι και η δίψα του γι΄αυτά.Άσχετα αν οι άθεοι τον «καταδικάζουν» να ζήσει και να πεθάνει σαν ένα ακόμα ζώο..

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.