12/10/18

Το Σινικό Τείχος του διαδικτύου


Του Γιάννη Μαντζίκου
Ο Γουίνι το αρκουδάκι, το συμπαθές καρτούν του Αλεξάντερ Μιλν, «πληρώνει» το γεγονός πως μερίδα της κοινής γνώμης της Κίνας, τον παρομοιάζει με τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ. Αν κάποιος χρήστης πληκτρολογήσει τους χαρακτήρες «Weini xiao xiong» («Γουίνι το μικρό αρκουδάκι» στα κινεζικά) στο -αντίστοιχο του Twitter- μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, οι χρήστες διαβάζουν το μήνυμα πως «το περιεχόμενο αυτό είναι παράνομο».
 Παρόμοιο μήνυμα εμφανίζεται και στις εικόνες που περιέχουν το αξιολάτρευτο αρκουδάκι, ενώ στο WeChat -το δημοφιλές στην Κίνα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο- το πακέτο με τα αυτοκόλλητα στα οποία απεικονίζεται ο Γουίνι έχει πλέον καταργηθεί.
 Η παράλογη αυτή λογοκρισία είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στον κινεζικό κόσμο του διαδικτύου. Το 2000, ο Αμερικανός τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωνε ότι η εξάπλωση του internet στην Κίνα θα την κάνει μια πιο ανοιχτή κοινωνία όπως αυτήν των ΗΠΑ, τονίζοντας πως η ελευθερία θα διαδοθεί με τα κινητά τηλέφωνα και το καλώδιο του modem... Μάλλον έπεσε έξω στην πρόβλεψή του.

Για τη συνέχεια liberal

2 σχόλια:

  1. Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα δεν είναι περίεργο. Η εξέλιξη της τεχνολογίας θα φέρει την απόλυτη λογοκρισία. Το μόνο που προσφέρει η πληροφορική είναι βέλτιστη λύση στην διαφήμιση και τις αγοραπωλησίες.
    Η δύση λογοκρίνει και εκείνη συστηματικά, ονομάζεται hate speach, αν διαφωνείς με τον πολιτιστικό μαρξισμό τότε κάνεις hate speach.
    Η Κίνα πονάει χέρι, κόβει χέρι. Η δύση πονάει χέρι, αφαιρεί με το τσιμπιδάκι κομματάκια μέχρι να σταματήσει να πονάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Κίνα τα αρκουδάκια είναι παρανομα. Στη Δύση, Ελλαδα, Ευρωπη κλπ "παράνομα" είναι τα δημοψηφίσματα αν το αποτέλεσμά τους δεν αρέσει στους ιθυνοντες. Στην Κίνα δεν γίνονται καν δημοψηφίσματα. Στην Κίνα ο Πρόεδρος γίνεται ισόβιος. Στις ΗΠΑ αν ο Πρόεδρος δεν αρέσει (στο βαθυ κράτος) του αλλάζουν τον αδόξαστο. Μπορουμε να διαλέξουμε καθεστώς. Κάποιοι ίσως νομίζουν ότι ειναι προτιμότερο να εκλέγεις πρόεδρο και να υφίσταται πόλεμο. Πάντα θα υπάρχουν χ΄ρησιμοι ηλίθιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.